Színház

Tavasszal kezdődik a Színházi Olimpia Magyarországon

2022.12.16. 15:35
Ajánlom
Húsvéttól Szent Iván éjjeléig a világszínház ünnepi találkozópontjává válik Budapest és Magyarország, ahová 2023. április 1. és július 1. között 35 ország 200 társulata érkezik a 10. Nemzetközi Színházi Olimpia keretében. A magyarországi olimpiához csatlakozó budapesti és a vidéki teátrumok egy külföldi és egy határon túli produkciót fogadnak, 70 helyszínen 550 előadás várja majd a közönséget. A kormány mintegy négymilliárd forinttal támogatja az eseményt.

Miközben a szomszédunkban háború dúl, a 10. Színházi Olimpia szervezői abban bíznak, megóvhatják, és ahol szükséges, újjáépíthetik azokat a hidakat, amiket a politika lerombol. Párbeszédre törekszenek az ukrán színházművészet képviselőivel, akiknek a háború miatt bizonytalan a részvétele a 2023-as olimpián, de most is folynak a tárgyalások, és az utolsó utáni pillanatig biztosítják számukra a lehetőséget, hogy bekerüljenek a programba. Közben az oroszországi művészekkel is párbeszédre törekszenek, remélve, hogy ők is mihamarabb visszakerülhetnek a színházi körforgásba.

„Soha ilyen jelentős színházi eseményt még nem rendezett Magyarország” – fogalmazott Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház vezérigazgatója, a Színházi Olimpia művészeti vezetője az esemény sajtótájékoztatóján. Kiemelte, hogy a programban több mint száz partnerintézmény vesz részt, és a rendezvényen az egész magyar színházi élet keresztmetszetét szeretnék bemutatni.

10_Szinhazi_Olimpia_10th_Theatre_OlympicsStreier_Mate_6-153704.jpg

A Színházi Olimpia sajtóeseményének résztvevői (Fotó/Forrás: Streier Máté / Nemzeti Színház)

„A Színházi Olimpia egy olyan nemzetközi fórum, amely jelentős színházi alkotók munkásságát mutatja be a világ minden tájáról.

A kreatív ötletek és javaslatok megismerése előmozdíthatja a művészet jövőjét” – fogalmazott üzenetében Theodórosz Terzopulosz, a Színházi Olimpia alapítója, az athéni Attis Színház igazgatója.

Az eseménysorozathoz számos színházi, bábos és táncfesztivál kapcsolódik változatos programokkal. A programban utcaszínházi látványosságok éppúgy szerepelnek, mint szakmai események: könyvbemutatók, workshopok, mesterkurzusok, kiállítások és konferenciák. Az alapításának 200. évfordulóját ünneplő Miskolci Nemzeti Színház, valamint a kortárs magyar színházi seregszemlét szervező Debrecen az olimpia kiemelt helyszínei.

A színházi eseménysorozat központi eseményeit a IX. Madách Nemzetközi Színházi Találkozó (MITEM) öleli fel a Nemzeti Színházban. Magyarország legnagyobb színházi fesztiválján olyan szakmai óriások rendezéseivel és munkájával találkozhat majd a hazai közönség, mint Theodórosz Terzopulosz, Tadashi Suzuki, Romeo Castellucci, Szlava Polunyin, Heiner Goebbels, Eugenio Barba, Alessandro Serra, Liu Libin vagy Declan Donnellan.

Frankenstein_Budapest-Babszinhaz-foto-Elteto-Anna-2-scaled-e1670486725211-153343.jpg

ABSTRACT – I. Budapesti Nemzetközi Kortárs Bábfesztivál (Fotó/Forrás: Nemzeti Színház)

Jövőre ünnepli 100. születésnapját a Budapesti Operettszínház, amely az eseménysorozathoz kapcsolódva „Csárdáskirálynő fesztivált” rendez, amelyen a színház saját előadása mellett két külföldi előadást is láthat a közönség. Az alternatív szcénát – többek között – a Jurányi Ház és a Bethlen Téri Színház képviseli. A Győri Nemzeti Színház a Duna menti teátrumokat fogja össze, amellett április 17-23. között a város ad otthont a Patchwork Nemzetköz Gyermek- és Ifjúsági Fesztiválnak. Az amatőröknek és a diákszínjátszóknak is lesznek fesztiváljai, valamint a szabadtéri színházak is csatlakoztak az eseményhez.

Az olimpia egyik fókuszát a magyar drámairodalom egyik legnagyobb alkotója, Madách Imre jelenti, aki jövőre 200 éve, 1823-ban születetett, és akinek 140 éve mutatták be fő művét, Az ember tragédiáját. Madách munkásságát nemcsak konferenciák, kiállítások, új könyvek mutatják be, hanem egy egyedülálló esemény is: a világ számos országának színművészeti iskoláiból érkeznek csoportok, akik darab egyes színeit dolgozzák fel, majd ezekből egy nagy közös produkció is készül.

További információ a Színházi Olimpia weboldalán olvasható.

Fejléckép: Bozsik Yvette Társulat: HA DÔ (forrás: Nemzeti Színház)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Vizuál

Az idei Berlinalén az is kiderült, hogy Martin Scorsese egy két lábon járó filmenciklopédia

A 74. Berlinale a megkezdett mederben folyt tovább: az elmúlt öt napban is maradt a határok és az aktuális társadalmi kérdések feszegetése.
Színház

Kétszemélyes tantermi előadás készült a Sorstalanságból a Katonában

A Gloviczki Bernát és Jakab Balázs előadásában látható színpadi adaptációt Bagossy Júlia rendezte. A bemutatót február 23-án tartják a Sufniban.
Klasszikus

Bach, Chopin és Schumann műveit szólaltatja meg Grigorij Szokolov a Müpában

Az orosz zongoraművész szólóestjén Johann Sebastian Bach négy duettje és c-moll partitája, Chopin mazurkái és Schumann Waldszenen (Erdei jelenetek) című műve hangzik el az MVM Koncertek – A Zongora sorozatban március 13-án a Müpában.
Vizuál

„Nem elég gondolni, tenni is kell” – fontos társadalmi ügyekről rendez kiállítást a Radnóti Színház

A társulat célja ráirányítani a figyelmet közös ügyeinkre, közelebb hozva, felnagyítva, kihangosítva azokat. Az előző évadban elindult kampány fotósorozatait Csoszó Gabriella készítette, a figyelemfelkeltő akció idén az újonnan szerződött színészek ügyeivel folytatódott.
Vizuál

Süveges Rita festőművész lett az Esterházy Art Award közönségdíjasa

A 2023-as Esterházy Art Award-díjhoz kapcsolódó kiállítás március 3-ig tekinthető meg a Ludwig Múzeumban, majd április közepén a kismartoni Esterházy-kastélyban is kiállítják a díjazott alkotók munkáit.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház gyász

Elhunyt Hunyadkürti György, a kaposvári színház örökös tagja

72 éves korában, váratlan hirtelenséggel elhunyt Hunyadkürti György Jászai Mari-díjas színművész, Érdemes és Kiváló művész, a Csiky Gergely Színház örökös tagja – tudatta az intézmény.
Színház ajánló

Kétszemélyes tantermi előadás készült a Sorstalanságból a Katonában

A Gloviczki Bernát és Jakab Balázs előadásában látható színpadi adaptációt Bagossy Júlia rendezte. A bemutatót február 23-án tartják a Sufniban.
Színház ajánló

Az orosz-ukrán háború kitörésének állít emléket a B32 és a TÁP Színház

A Ha háború lenne nálunk című felolvasó színházi produkciót a világhírű dán szerző, Janne Teller azonos című könyve alapján alkalmazták színpadra, az előadást most február 23-án három alkalommal is láthatja a közönség.
Színház ajánló

A Lavina című svéd filmből készül színpadi előadás Pelsőczy Réka rendezésében

A Lavinában a döntések súlyáról, a látszatboldogságról, a 40-es generációt érintő kérdésekről, középkorú férfiak és nők öndefiníciójáról, házastársaikhoz, partnereikhez és gyerekeikhez fűződő viszonyáról fanyar humorral és empátiával esik szó.
Színház interjú

Találkozni önmagunkkal: ez is egyfajta megváltás – interjú Gáspár Ildikóval a Bűn és bűnhődésről

Március 8-án mutatják be a Bűn és bűnhődést az Örkény István Színházban. Az előadás rendezőjével Dosztojevszkij leghíresebb regénye mellett a női karakterekről, önként vállalt szenvedésről és a színházak társadalmi szerepéről is beszéltünk.