Színház

Tea a megtévesztettekkel - tüntetések a Nemzetinél

2010.12.02. 16:18
Ajánlom
December 1-jére a Jobbik tüntetést szervezett a Nemzeti Színház mellé Alföldi Róbert leváltásáért. Az egyik közösségi portálon azonnal ellentüntetést hirdettek meg a színház túloldalára.

Mindkét tüntetés békésen zajlott, bár erőteljes volt a rendőri felvigyázás. A Jobbik este hat órára várta szimpatizánsait, az ellentüntetésre ötkor kezdtek gyülekezni Alföldi Róbert támogatói.

Az elmúlt két hétben ismét terítékre került a Nemzeti Színház igazgatói posztjának ügye. Kezdődött azzal, hogy a Magyar Hírlap november 17-i számában megjelent egy cikk, mely hírt adott arról, hogy Alföldi bérbeadta a színházat egy november 30-án tartandó román nemzeti ünnepre.

A Jobbik reagált elsőként a hírre. Közleményük szerint "kimeríti a hazaárulás fogalmát, hogy a román nagykövetség kérésének eleget tesz egy olyan szimbolikus magyar közintézmény, mint a Nemzeti Színház, s helyszínt biztosít december elsejére egy provokációnak. (...) Ha a Nemzeti Színházban vagy bármelyik magyar közintézményben valóban megünnepelhetik Erdély Romániához csatolását, azért már a kormány is felelős. (...) A Jobbik a leghatározottabban tiltakozik az egyre szaporodó magyarellenes cselekedetek ellen. December elsejére pedig tüntetést szervezünk a Nemzeti Színház épülete elé."

Szinte ezzel egyidőben érkezett a KDNP vizsgálati kérelme, mert "a Nemzeti Színház igazgatója a magyar színjátszás templomát nem rendeltetésszerű célokra adta át. (...) Alföldi Róbert ezzel a lépéssel végképp alkalmatlannak bizonyult a Nemzeti Színház vezetésére. A KDNP kéri, hogy a Nemzeti Színház igazgatójával kötött szerződést a kultúráért felelős államtitkár azonnal vizsgálja át, és amennyiben megállapítható, hogy az igazgató megsértette az intézmény vagy a közönség érdekeit és intézkedésével erkölcsi kárt okozott, haladéktalanul menessze tisztségéből."

Alföldi közleményben reflektált az őt ért vádakra: "A Budapesti Román Kulturális Intézet megkeresésekor - miszerint a román nemzeti ünnep alkalmából szeretné bérbe venni a Nemzeti Színház nagytermét - úgy ítéltem meg, hogy a rendezvény elősegítheti azt, hogy a két ország, Magyarország és Románia a viharos történelmi események ellenére a kultúra és a művészet segítségével is közeledjen egymáshoz."

A Fidesz csak ezek után foglalt állást az ügyben. Sajnálattal olvasták Alföldi nyilatkozatát, de nem tudják elfogadni, "hogy az igazgató nem érzi az ügy és a körülötte kialakult botrány súlyát. Egy kiemelt nemzeti intézmény vezetőjének tisztában kell lennie azzal, hogy a magyar nemzet többsége számára Erdély egykori elvesztése máig ható mély traumát jelent. Miközben tudomásul vesszük, hogy a magyarság számára tragikus történelmi esemény a románok számára nemzeti ünnep, mégis elvárjuk, hogy azt ne a nemzeti kultúránk egyik szimbolikus terében rendezzék meg."

Alföldi Róbert még aznap este visszavonta a Nemzeti bérlésére vonatkozó megállapodást. "Sajnos rosszul mértem fel azt, hogy ezen döntésem félreérthető, és ezzel sok magyar ember érzését megsértem. Miközben továbbra is hiszek abban, hogy a múlt fájdalmait európai módon és felelősen kell feldolgozni, az egyik legfontosabb kulturális közintézmény vezetőjeként nem hagyhatom figyelmen kívül a kialakult helyzetet" - mondta.

Másnap fölpörögtek az események, a Jobbik Alföldi azonnali leváltását követelte, a román külügyminisztérium sajnálkozott, hogy Alföldi visszavonta a döntését, a Művészetek Palotája pedig technikai okokra hivatkozva lemondta a november 19-i, Müpa-Nemzeti koprodukciós előadás premierjét.

A Jobbik véleménye szerint Alföldi Róbert "kuplerájjá züllesztette" a Nemzeti Színházat. Szávay István, a Jobbik nemzetpolitikai kabinetjének vezetője a sajtótájékoztatóján elmondta, "a pornográfiát, obszcenitást és szellemi silányságot piedesztálra emelő Alföldi számos alkalommal bizonyította, hogy tevékenysége köszönőviszonyban sincs a művészettel. A kulturált és igényes szórakoztatás helyett a színházba látogatók az utóbbi években homoszexuális Jézust, Tündérországban prostituáltaktól elcsábuló Kukorica Jancsit és kisgyerekeket a színpadon megerőszakoló öregembereket kaptak - mindezt állami költségvetésből, magyar adófizetők pénzéből. Bár Alföldi a széleskörű felháborodás hatására elállt a román ünnepség megtartásától, ezt nyilván nem erkölcsi meggyőződésből, sokkal inkább pozícióféltésből tette."

A román külügyminisztérium sajnálattal állapította meg, hogy Alföldi Róbert, a Nemzeti Színház igazgatója "a Jobbik által kilátásba helyezett politikai tüntetés nyomására" visszavonta azt a bérleti megállapodást, amelynek alapján az épületben a román nagykövetség rendezvényt tartott volna Románia nemzeti ünnepe alkalmából. Ugyanakkor emlékeztettek arra, hogy Románia nemzeti ünnepét minden évben neves magyarországi kulturális közintézményekben ünnepelték meg, így például 2005-ben az Uránia Nemzeti Filmszínház, 2006-ban a Művészetek Palotája, 2008-ban a Thália Színház, 2009-ben pedig a Belvárosi Színház adott otthont a rendezvénynek.

Závada Pál Magyar ünnep című darabjának bemutatóját végül a Nemzetiben tartották meg.

Ekkor már a Nemzeti Erőforrás Minisztérium is időszerűnek látta, hogy valamilyen kommentárt fűzzön az eseményekhez. Röviden annyit közöltek, hogy nem tervezik Alföldi visszahívását és vizsgálatot sem kezdeményeznek az elmúlt két nap eseményeivel kapcsolatban. Mint mondják, a jövő évi költségvetés előbbre való, és különben is, egy új pályázat kiírásához a Nemzeti Vagyonkezelő Tanács jóváhagyását is be kellene szerezni.

Közben a romániai lapok is megszólaltak az ügyben, mindegyikük szerint diplomáciai feszültségeket gerjesztenek a magyar szélsőségesek.

Néhány nap csönd után, november 22-én Pörzse Sándor jobbikos képviselő parlamenti felszólalásban sürgette Alföldi leváltását. Kirohanására Halász János, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium államtitkára annyit reagált, hogy sok mindenben úgy érez, mint a képviselő, és folyik a munka a személyi kérdésekben, valamint "mindennek eljön az ideje".

Néhány nap múlva Alföldi Róbert leváltását tűzte napirendre a Parlament Kulturális és Sajtóbizottságának ellenőrző albizottsága. Az ülést Novák Előd, a bizottság elnöke, a Jobbik alelnöke december 2-ára hívta össze, és Alföldi Róbertet is meghívta, aki először elfogadta a meghívást, majd visszavonta. Az albizottság fideszes tagjai is megkapták az ülés meghívóját, ebből azonban csak az derül ki képviselőink számára, hogy Novák Elődnek fogalma sincs arról, mi a Kulturális Bizottság ellenőrző albizottságának feladata és hatásköre. A fideszes képviselők nem kívánnak asszisztálni ahhoz, hogy Novák Előd sorozatosan saját pártpolitikai céljaira használja fel a bizottság ülésének összehívását, ezért a csütörtökre tervezett ülésen nem vesznek részt. Így tehát a mára meghirdetett ülés érdeklődés hiányában elmaradt.

Megvolt viszont a december 1-jei tüntetés és ellentüntetés. A Jobbik színpada a Nemzeti és a Müpa közti területen kapott helyet, az ellentüntetők a színház főbejáratánál gyülekeztek. Bemenni nem volt lehetséges, mivel épp a Bánk Bán - Junior című előadás zajlott délután, este pedig a János vitéz II. volt műsoron.

Az index szerint körülbelül ötvenen lehettek a jobbik tüntetésén, ahol fölszólalt Novák Előd és Pörzse Sándor is. "Az egyórás demonstráció résztvevői a színigazgató nevének elhangzásakor minden esetben fütyülni kezdtek, majd azt skandálták: "Alföldi, takarodj!" - írja a hírportál.

Az ellentüntetők egy picit többen lehettek, megjelentek kritikusok, színészek, írók, rendezők (a teljesség igénye nélkül Koltai Tamás, Csáki Judit, Zappe László, Csákányi Eszter, Fekete Ernő, Dömötör András, Závada Pál, Kukorelly Endre, Forgách András, Ascher Tamás...). És persze a Nemzetit kedvelő nézők is. A rendezvény két főszervezője, Sztrókay András és Csillag Ádám ismertették a "szabályokat" - meddig lehetünk, melyik területen.

És egy véletlen folytán megismerhettük az odaát tüntetők álláspontját is: egy bácsi ugyanis eltévedt, és magához ragadva a megafont, Alföldi leváltásának szükségességére hívta föl a figyelmet. Amikor meghallotta, hogy néhány métert tévedett, meglepődésének adott hangot, de készségesen válaszolt mindenki kérdésére, aztán elbúcsúzott: "ebben a társaságban egy kissé rosszul érzem magam, nézzék ezt el nekem". Utána mindenesetre még elfogadott egy pohár meleg teát, és elfogyasztotta a "megtévesztett emberek" körében.

Az index a túloldalon is járt 

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

„Nincs kitől többé megtanulni, hogyan bocsáthatnánk meg egymásnak” – Konrád Györgyre emlékezve

Pályatársakat, kortárs művészeket, barátokat kértünk meg, hogy pár sorban írjanak Konrád Györgyről, Konrád Györgyhöz.
Klasszikus

Mikor kezdtünk el ráadást követelni a hangversenyeken?

Megszokott dolog: ha a műsor megengedi, addig tapsolunk, míg a muzsikus újra színpadra nem jön, és ráadást ad. Mint minden hagyomány, ez is elkezdődött valamikor.
Klasszikus

Szokolay Ádám nyerte az idei Bartók Világversenyt

A nemzetközi zsűri a szombati nagyzenekari döntő után hozta meg a végső határozatot. A második díjat Balogh Ádám, a harmadikat pedig Peter Klimo kapta.
Könyv

Elhunyt Konrád György

Életének 87. évében elhunyt Konrád György Kossuth- és Herder-díjas író, esszéista, szociológus - tudatta a család pénteken az MTI-vel.
Vizuál

Átadták a hazai szinkronszakma legrangosabb díjait

A közönség és a kuratórium is szavazott, többek között díjat kapott Bobby Ewing magyar hangja és a Csernobil című sorozat szinkronja is.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház hír

Bezárja tanodáját Gór Nagy Mária

Nem talált elég tehetséges diákokat, így már csak a kifutó évfolyamokat tanítja a róla elnevezett intézményben a színésznő.
Színház ajánló

Dél-Korea ígértes színházcsinálói Budapesten

Korea és Magyarország harmincéves diplomáciai kapcsolata alkalmából társadalmi jelenségekkel és múltfeldolgozással foglalkozó darabokat láthat a magyar közönség, feltörekvő koreai alkotók tolmácsolásában. Az egyik program a Yangson Project Valami emberi című előadása.
Színház ajánló

Ismét MagdaFeszt lesz Debrecenben

Női sorsokat, női alkotókat mutat be a Szabó Magda írónő előtt tisztelgő harmadik MagdaFeszt, amelyet október 1. és 5. között rendeznek meg Debrecenben.
Színház interjú

„Csak az nem hagyja magát beszippantani, aki eleve előítéletekkel érkezik”

Vörös István író 2003-ban kezdett el dolgozni a Baltazár Színház társulatával, mára pedig egyik legfontosabb pillére a csapat működésének. Igazán különleges helyzet az, amikor egy drámaíró olyan mélyen ismer egy társulatot, hogy szövegeiben képes az ott játszó színészek egyéniségéből kiindulni. Az ő közös munkájuk ilyen.
Színház hír

Műanyagszegény előadással is készül az idén 70 éves Bábszínház

Fesztivállal, konferenciasorozattal, bábkiállítással, drámapályázattal ünnepli fennállásának 70. évfordulóját a Budapest Bábszínház, ahol a környezettudatosságra is igyekeznek jobban ráirányítani a figyelmet.