Színház

Tea a megtévesztettekkel - tüntetések a Nemzetinél

2010.12.02. 16:18
Ajánlom
December 1-jére a Jobbik tüntetést szervezett a Nemzeti Színház mellé Alföldi Róbert leváltásáért. Az egyik közösségi portálon azonnal ellentüntetést hirdettek meg a színház túloldalára.

Mindkét tüntetés békésen zajlott, bár erőteljes volt a rendőri felvigyázás. A Jobbik este hat órára várta szimpatizánsait, az ellentüntetésre ötkor kezdtek gyülekezni Alföldi Róbert támogatói.

Az elmúlt két hétben ismét terítékre került a Nemzeti Színház igazgatói posztjának ügye. Kezdődött azzal, hogy a Magyar Hírlap november 17-i számában megjelent egy cikk, mely hírt adott arról, hogy Alföldi bérbeadta a színházat egy november 30-án tartandó román nemzeti ünnepre.

A Jobbik reagált elsőként a hírre. Közleményük szerint "kimeríti a hazaárulás fogalmát, hogy a román nagykövetség kérésének eleget tesz egy olyan szimbolikus magyar közintézmény, mint a Nemzeti Színház, s helyszínt biztosít december elsejére egy provokációnak. (...) Ha a Nemzeti Színházban vagy bármelyik magyar közintézményben valóban megünnepelhetik Erdély Romániához csatolását, azért már a kormány is felelős. (...) A Jobbik a leghatározottabban tiltakozik az egyre szaporodó magyarellenes cselekedetek ellen. December elsejére pedig tüntetést szervezünk a Nemzeti Színház épülete elé."

Szinte ezzel egyidőben érkezett a KDNP vizsgálati kérelme, mert "a Nemzeti Színház igazgatója a magyar színjátszás templomát nem rendeltetésszerű célokra adta át. (...) Alföldi Róbert ezzel a lépéssel végképp alkalmatlannak bizonyult a Nemzeti Színház vezetésére. A KDNP kéri, hogy a Nemzeti Színház igazgatójával kötött szerződést a kultúráért felelős államtitkár azonnal vizsgálja át, és amennyiben megállapítható, hogy az igazgató megsértette az intézmény vagy a közönség érdekeit és intézkedésével erkölcsi kárt okozott, haladéktalanul menessze tisztségéből."

Alföldi közleményben reflektált az őt ért vádakra: "A Budapesti Román Kulturális Intézet megkeresésekor - miszerint a román nemzeti ünnep alkalmából szeretné bérbe venni a Nemzeti Színház nagytermét - úgy ítéltem meg, hogy a rendezvény elősegítheti azt, hogy a két ország, Magyarország és Románia a viharos történelmi események ellenére a kultúra és a művészet segítségével is közeledjen egymáshoz."

A Fidesz csak ezek után foglalt állást az ügyben. Sajnálattal olvasták Alföldi nyilatkozatát, de nem tudják elfogadni, "hogy az igazgató nem érzi az ügy és a körülötte kialakult botrány súlyát. Egy kiemelt nemzeti intézmény vezetőjének tisztában kell lennie azzal, hogy a magyar nemzet többsége számára Erdély egykori elvesztése máig ható mély traumát jelent. Miközben tudomásul vesszük, hogy a magyarság számára tragikus történelmi esemény a románok számára nemzeti ünnep, mégis elvárjuk, hogy azt ne a nemzeti kultúránk egyik szimbolikus terében rendezzék meg."

Alföldi Róbert még aznap este visszavonta a Nemzeti bérlésére vonatkozó megállapodást. "Sajnos rosszul mértem fel azt, hogy ezen döntésem félreérthető, és ezzel sok magyar ember érzését megsértem. Miközben továbbra is hiszek abban, hogy a múlt fájdalmait európai módon és felelősen kell feldolgozni, az egyik legfontosabb kulturális közintézmény vezetőjeként nem hagyhatom figyelmen kívül a kialakult helyzetet" - mondta.

Másnap fölpörögtek az események, a Jobbik Alföldi azonnali leváltását követelte, a román külügyminisztérium sajnálkozott, hogy Alföldi visszavonta a döntését, a Művészetek Palotája pedig technikai okokra hivatkozva lemondta a november 19-i, Müpa-Nemzeti koprodukciós előadás premierjét.

A Jobbik véleménye szerint Alföldi Róbert "kuplerájjá züllesztette" a Nemzeti Színházat. Szávay István, a Jobbik nemzetpolitikai kabinetjének vezetője a sajtótájékoztatóján elmondta, "a pornográfiát, obszcenitást és szellemi silányságot piedesztálra emelő Alföldi számos alkalommal bizonyította, hogy tevékenysége köszönőviszonyban sincs a művészettel. A kulturált és igényes szórakoztatás helyett a színházba látogatók az utóbbi években homoszexuális Jézust, Tündérországban prostituáltaktól elcsábuló Kukorica Jancsit és kisgyerekeket a színpadon megerőszakoló öregembereket kaptak - mindezt állami költségvetésből, magyar adófizetők pénzéből. Bár Alföldi a széleskörű felháborodás hatására elállt a román ünnepség megtartásától, ezt nyilván nem erkölcsi meggyőződésből, sokkal inkább pozícióféltésből tette."

A román külügyminisztérium sajnálattal állapította meg, hogy Alföldi Róbert, a Nemzeti Színház igazgatója "a Jobbik által kilátásba helyezett politikai tüntetés nyomására" visszavonta azt a bérleti megállapodást, amelynek alapján az épületben a román nagykövetség rendezvényt tartott volna Románia nemzeti ünnepe alkalmából. Ugyanakkor emlékeztettek arra, hogy Románia nemzeti ünnepét minden évben neves magyarországi kulturális közintézményekben ünnepelték meg, így például 2005-ben az Uránia Nemzeti Filmszínház, 2006-ban a Művészetek Palotája, 2008-ban a Thália Színház, 2009-ben pedig a Belvárosi Színház adott otthont a rendezvénynek.

Závada Pál Magyar ünnep című darabjának bemutatóját végül a Nemzetiben tartották meg.

Ekkor már a Nemzeti Erőforrás Minisztérium is időszerűnek látta, hogy valamilyen kommentárt fűzzön az eseményekhez. Röviden annyit közöltek, hogy nem tervezik Alföldi visszahívását és vizsgálatot sem kezdeményeznek az elmúlt két nap eseményeivel kapcsolatban. Mint mondják, a jövő évi költségvetés előbbre való, és különben is, egy új pályázat kiírásához a Nemzeti Vagyonkezelő Tanács jóváhagyását is be kellene szerezni.

Közben a romániai lapok is megszólaltak az ügyben, mindegyikük szerint diplomáciai feszültségeket gerjesztenek a magyar szélsőségesek.

Néhány nap csönd után, november 22-én Pörzse Sándor jobbikos képviselő parlamenti felszólalásban sürgette Alföldi leváltását. Kirohanására Halász János, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium államtitkára annyit reagált, hogy sok mindenben úgy érez, mint a képviselő, és folyik a munka a személyi kérdésekben, valamint "mindennek eljön az ideje".

Néhány nap múlva Alföldi Róbert leváltását tűzte napirendre a Parlament Kulturális és Sajtóbizottságának ellenőrző albizottsága. Az ülést Novák Előd, a bizottság elnöke, a Jobbik alelnöke december 2-ára hívta össze, és Alföldi Róbertet is meghívta, aki először elfogadta a meghívást, majd visszavonta. Az albizottság fideszes tagjai is megkapták az ülés meghívóját, ebből azonban csak az derül ki képviselőink számára, hogy Novák Elődnek fogalma sincs arról, mi a Kulturális Bizottság ellenőrző albizottságának feladata és hatásköre. A fideszes képviselők nem kívánnak asszisztálni ahhoz, hogy Novák Előd sorozatosan saját pártpolitikai céljaira használja fel a bizottság ülésének összehívását, ezért a csütörtökre tervezett ülésen nem vesznek részt. Így tehát a mára meghirdetett ülés érdeklődés hiányában elmaradt.

Megvolt viszont a december 1-jei tüntetés és ellentüntetés. A Jobbik színpada a Nemzeti és a Müpa közti területen kapott helyet, az ellentüntetők a színház főbejáratánál gyülekeztek. Bemenni nem volt lehetséges, mivel épp a Bánk Bán - Junior című előadás zajlott délután, este pedig a János vitéz II. volt műsoron.

Az index szerint körülbelül ötvenen lehettek a jobbik tüntetésén, ahol fölszólalt Novák Előd és Pörzse Sándor is. "Az egyórás demonstráció résztvevői a színigazgató nevének elhangzásakor minden esetben fütyülni kezdtek, majd azt skandálták: "Alföldi, takarodj!" - írja a hírportál.

Az ellentüntetők egy picit többen lehettek, megjelentek kritikusok, színészek, írók, rendezők (a teljesség igénye nélkül Koltai Tamás, Csáki Judit, Zappe László, Csákányi Eszter, Fekete Ernő, Dömötör András, Závada Pál, Kukorelly Endre, Forgách András, Ascher Tamás...). És persze a Nemzetit kedvelő nézők is. A rendezvény két főszervezője, Sztrókay András és Csillag Ádám ismertették a "szabályokat" - meddig lehetünk, melyik területen.

És egy véletlen folytán megismerhettük az odaát tüntetők álláspontját is: egy bácsi ugyanis eltévedt, és magához ragadva a megafont, Alföldi leváltásának szükségességére hívta föl a figyelmet. Amikor meghallotta, hogy néhány métert tévedett, meglepődésének adott hangot, de készségesen válaszolt mindenki kérdésére, aztán elbúcsúzott: "ebben a társaságban egy kissé rosszul érzem magam, nézzék ezt el nekem". Utána mindenesetre még elfogadott egy pohár meleg teát, és elfogyasztotta a "megtévesztett emberek" körében.

Az index a túloldalon is járt 

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Klasszikus

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Könyv

Nyáry Krisztián: Nem a politika, hanem az olvasó fogja eldönteni, milyen könyvet vesz a kezébe

A Líra Könyv Zrt. kreatív igazgatója szerint hiába erőlködnek a jobboldali, kormánypárti ideológusok, nem lehet az olvasók nélkül lecserélni az irodalmi kánont. És végső soron nem számít az író politikai beállítottsága, csak az, hogy milyen szöveget írt.
Jazz/World

Elkészült a Kossuth téri ünnepség és a tűzijáték zenéje

Az István király dicsérete című mű zeneszerzője Szarka Tamás, a Ghymes együttes alapító tagja, szólistaként Miklósa Erika operaénekesnő hallható.
Könyv

950 személy számára állítottak ki igazolást arról, hogy Arany János rokona

Nem várt fordulat az Arany-kutatásban: az egyházi anyagkönyvek vizsgálata alapján akár 2000 élő rokona is lehet a költőnek, igaz, mind oldalági.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Színház vidék

Vidéki előadások Budapesten

A Thália Színház szervezésében a Pesti Magyar Színház épületében rendezik meg idén szeptember 3–9. között a népszerű színházi fesztivált, amelyen hét nap alatt nyolc előadás várja majd a közönséget.
Színház ajánló

„A betyárromantika örök” – Bonnie&Clyde a Városmajorban

A nyáron bemutatott musical augusztus 28-án és 29-én ismét látható lesz a Városmajori Szabadtéri Színpadon.
Színház nemzeti színház

Cserhalmi György marad a rendezésnél

A Nemzeti Színház új évadában Örkény István Macskajátékát állítja színpadra Udvaros Dorottya és Bánsági Ildikó főszereplésével jövő tavasszal. Színészként viszont továbbra sem találkozunk vele.
Színház thealter fesztivál

Szabadkai előadást is díjaztak az idei THEALTER-en

A közönség-, Kritikus- és Junior-díj mellett a fesztivál önkéntesei is díjazták kedvenc produkciójukat, valamint három Különdíjat is odaítélt a fesztivál.
Színház gyász

Elhunyt Kerényi Imre

A Kossuth- és Jászai Mari-díjas rendező, színigazgató hosszú, türelemmel viselt betegség után, életének 75. évében családja körében hunyt el.