Színház

TeARTrum Fesztivál a korzón

2012.08.03. 10:06
Ajánlom
A FÜGE a korábbi évek hagyományaira építve 2012-ben is szeretné megrendezni a szeptemberi szezonnyitó színházi korzót és fesztivált Budapest Főváros – Budapesti Közlekedési Központ (BKK) Európai Mobilitási Hét rendezvénye keretében.

A tavalyi évben a Színházi évadnyitó eddigi hagyományaira építve új köntösben jelentkezett a színházi program a belvárosban egy új szervezői gárdával (a hét szervezője, a Konkam Stúdió és a FÜGE Produkció) és új brandet teremtő névvel (TeARTrum Fesztivál). Ezt a minőséget és koncepciót szeretnék folytatni az idei évben is. Új helyszínen, új időpontban: szeptember 16-án, vasárnap a Hét nyitóeseménye az egész napos Duna Korzó a forgalom elől lezárt alsó rakparton, amely a Lánchíd és az Erzsébet híd között sétatérré válik.

A 2011-es fesztivál logója

A TeARTrum Fesztiválon elsősorban független színházi társulatokkal találkozhattak a színházbarát látogatók, mint például a KoMával, a Maladypével, a Szkéné Színházzal. A függetlenek mellett ugyanakkor jelen volt több kőszínház is jegyárusító pavilonjaival. A több mint 50 standnál a látogatók előre megvásárolhatták színházjegyeiket, ismerkedhettek a társulatokkal, valamint játékos vetélkedőkben vehettek részt. Közel 30 változatos színpadi programot láthattak a MasterCard - FÜGE színpadán és a Hajószínpadon, emellett táncosok és performerek lepték el napközben az Andrássy utat és környékét: hol az út közepén, hol egy-egy kirakatban bukkantak fel a táncosok, akrobaták, színészek.

Idén a szervezők 2 nagyszínpad felállítását tervezik a Duna Korzón, a világörökségi látvánnyal a háttérben. A kettő tematikusan válna el egymástól: az egyiken irodalmi-prózai szövegszínházak váltanák egymást, a másikon pedig inkább a külföldi vendégeket is megszólító tánc-, mozgásszínházak, valamint zenés előadások kapnának helyet. A program egész nap tartana, 10 órától egészen este 21 óráig, nagyjából félóránkénti jelenetekkel és váltással. Délelőtt a családokat, gyerekeket szeretnék megszólítani, este pedig a színházbarát vagy csak kulturált szórakozásra vágyó fiatalokat és időseket.

A színházi produkciók lehetőleg a helyhez és az alkalomhoz, a környezetvédelem, fenntarthatóság és a Duna gondolatköréhez csatlakozzanak. A látványt is be lehet építeni a produkcióba: a Duna-rakparton álló egyik színpad háttere a világörökségi panoráma lesz, amelyet egy óriási fotoráma keretez be.

A színpadi programokon túl, idén is cél, hogy ellepjék a TeARTrum Korzót, megtöltsék performanszokkal, előadásokkal, happeningekkel, installációkkal a teret. Idén nemcsak a látogatók kapnak lehetőséget arra, hogy találkozzanak a művészekkel, hanem a színházak is arra, hogy promotálják az induló évadtervüket, árusítsák jegyeiket és bérleteiket. A szervezők idei évre új ötletekkel ösztönöznék a színházakat, társulatokat: standszépségversenyt hirdetnek, tehát a közönségnek legjobban tetsző színház vagy társulat standja jutalomban részesül, így nem csak asztalok sokasága sorakozna fel a korzón, hanem szebbnél szebb standok várnák az érdeklődőket.

A FÜGE várja olyan előadó-művészeti szervezetek, mozgás-, tánc-, zenés, prózai színházak, társulatok, művészek, műhelyek jelentkezését, akik élni szeretnének azzal a promóciós lehetőséggel, hogy a színházi szezon kezdetén széles körben bemutathatják közönségüknek programízelítőjüket. A jelentkezési határidő augusztus 10.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

A néző bosszantása és kényeztetése – jegyzetek az idei POSZT-ról

Ha valaki valóban egy fesztiválra kíváncsi, arról szeretne összbenyomást kapni, leküzdhetetlen akadályokba ütközik. Csak látszólag egyszerű megoldás, hogy módszeresen végignézi valamennyi előadást.
Zenés színház

Mi történik, ha Don Giovanniból RockGiovanni lesz?

Ütős napunk volt tegnap Miskolcon. Délután stand-up, este pedig a várva várt idei népopera: a RockGiovanni. Nevettünk, izgultunk, elámultunk, ünnepeltünk, kutyagoltunk, fáztunk... És persze jól el is fáradtunk. De megérte.
Tánc

40 évesen Júliát táncolni? Nem lehetetlen!

Kenneth MacMillan Rómeó és Júlia-koreográfiájának címszerepében debütál New Yorkban a 40 éves ragyogó szépség, Stella Abrera.
Zenés színház

Bartók Plusz Operafesztivál: Rohanok koncertről koncertre

Milyen jó is azoknak, akik nem szeretik a klasszikus zenét! Jaj nem, persze nem úgy értem, szóval milyen könnyű is azoknak... Hm, nem, nem könnyű, sőt... Akkor meg milyen jó azoknak, akik két-három helyen is tudnak lenni egyszerre! Olyan meg nincs...
Vizuál

Hollywood elfeledett férfi ikonja

James Dean és Marlon Brando mellett a legnagyobb sztárok közé tartozott - míg rájuk azonban ma is emlékszünk, Montgomery Cliftnek csak zseniális filmjei maradtak fent.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Színház poszt 2018

Székely Krisztát, Kováts Adélt és a kolozsvári társulatot is díjazta a POSZT

A XVIII. Pécsi Országos Színházi Találkozó szakmai, színész- és közönségzsűrije idén is döntött a fesztivál díjairól. A Kolozsvári Állami Magyar Színházé a legjobb előadásnak járó elismerés, a Fidelio támogatásával átadott legjobb 30 év alatti színésznőnek járó díjat Szakács Hajnalka vehette át. Íme a díjazottak listája!
Színház magazin

A néző bosszantása és kényeztetése – jegyzetek az idei POSZT-ról

Ha valaki valóban egy fesztiválra kíváncsi, arról szeretne összbenyomást kapni, leküzdhetetlen akadályokba ütközik. Csak látszólag egyszerű megoldás, hogy módszeresen végignézi valamennyi előadást.
Színház gyász

Elhunyt Paudits Béla

Szerda délután a kórház intenzív osztályán érte a halál a 68 éves színészt.
Színház fesztivál

Improvizáció, felolvasószínház, asszonysorsok – feljegyzések a POSZT első napjairól

A fesztivál jó, mert aránylag rövid idő alatt egy helyen lehet látni számos előadást, amelyekért különben sokszáz kilométert kellene utazni. A fesztivál rossz, mert semmit sem lehet a neki való helyen látni, úgyhogy amit látunk, az szinte sohasem az igazi. Szóval mindennek megvan a színe és a visszája.
Színház angyalok amerikában

Harry Potter és az Angyalok taroltak a Tony-n

A zenekar látogatása című közel-keleti témájú musical, a Harry Potter-darab és az Angyalok Amerikában vihette haza a legtöbb díjat a vasárnap este a New York-i Radio City Hallban megrendezett 72. Tony-díjátadó ceremónián.