Színház

TeARTrum Fesztivál a korzón

2012.08.03. 10:06
Ajánlom
A FÜGE a korábbi évek hagyományaira építve 2012-ben is szeretné megrendezni a szeptemberi szezonnyitó színházi korzót és fesztivált Budapest Főváros – Budapesti Közlekedési Központ (BKK) Európai Mobilitási Hét rendezvénye keretében.

A tavalyi évben a Színházi évadnyitó eddigi hagyományaira építve új köntösben jelentkezett a színházi program a belvárosban egy új szervezői gárdával (a hét szervezője, a Konkam Stúdió és a FÜGE Produkció) és új brandet teremtő névvel (TeARTrum Fesztivál). Ezt a minőséget és koncepciót szeretnék folytatni az idei évben is. Új helyszínen, új időpontban: szeptember 16-án, vasárnap a Hét nyitóeseménye az egész napos Duna Korzó a forgalom elől lezárt alsó rakparton, amely a Lánchíd és az Erzsébet híd között sétatérré válik.

A 2011-es fesztivál logója

A TeARTrum Fesztiválon elsősorban független színházi társulatokkal találkozhattak a színházbarát látogatók, mint például a KoMával, a Maladypével, a Szkéné Színházzal. A függetlenek mellett ugyanakkor jelen volt több kőszínház is jegyárusító pavilonjaival. A több mint 50 standnál a látogatók előre megvásárolhatták színházjegyeiket, ismerkedhettek a társulatokkal, valamint játékos vetélkedőkben vehettek részt. Közel 30 változatos színpadi programot láthattak a MasterCard - FÜGE színpadán és a Hajószínpadon, emellett táncosok és performerek lepték el napközben az Andrássy utat és környékét: hol az út közepén, hol egy-egy kirakatban bukkantak fel a táncosok, akrobaták, színészek.

Idén a szervezők 2 nagyszínpad felállítását tervezik a Duna Korzón, a világörökségi látvánnyal a háttérben. A kettő tematikusan válna el egymástól: az egyiken irodalmi-prózai szövegszínházak váltanák egymást, a másikon pedig inkább a külföldi vendégeket is megszólító tánc-, mozgásszínházak, valamint zenés előadások kapnának helyet. A program egész nap tartana, 10 órától egészen este 21 óráig, nagyjából félóránkénti jelenetekkel és váltással. Délelőtt a családokat, gyerekeket szeretnék megszólítani, este pedig a színházbarát vagy csak kulturált szórakozásra vágyó fiatalokat és időseket.

A színházi produkciók lehetőleg a helyhez és az alkalomhoz, a környezetvédelem, fenntarthatóság és a Duna gondolatköréhez csatlakozzanak. A látványt is be lehet építeni a produkcióba: a Duna-rakparton álló egyik színpad háttere a világörökségi panoráma lesz, amelyet egy óriási fotoráma keretez be.

A színpadi programokon túl, idén is cél, hogy ellepjék a TeARTrum Korzót, megtöltsék performanszokkal, előadásokkal, happeningekkel, installációkkal a teret. Idén nemcsak a látogatók kapnak lehetőséget arra, hogy találkozzanak a művészekkel, hanem a színházak is arra, hogy promotálják az induló évadtervüket, árusítsák jegyeiket és bérleteiket. A szervezők idei évre új ötletekkel ösztönöznék a színházakat, társulatokat: standszépségversenyt hirdetnek, tehát a közönségnek legjobban tetsző színház vagy társulat standja jutalomban részesül, így nem csak asztalok sokasága sorakozna fel a korzón, hanem szebbnél szebb standok várnák az érdeklődőket.

A FÜGE várja olyan előadó-művészeti szervezetek, mozgás-, tánc-, zenés, prózai színházak, társulatok, művészek, műhelyek jelentkezését, akik élni szeretnének azzal a promóciós lehetőséggel, hogy a színházi szezon kezdetén széles körben bemutathatják közönségüknek programízelítőjüket. A jelentkezési határidő augusztus 10.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Innentől nem a gyerek hibája lesz, ha nem olvas

Az irodalom a szabadságról szól. Ha ezt a szabadságot nem adjuk meg az oktatással, ha nem mutatjuk meg a gyerekeknek, hogy talán éppen az olvasás az, amire ebben a számára is megterhelő, felgyorsult világban szüksége van, akkor tényleg nem az ő hibája lesz, hogy nem olvas. VÉLEMÉNY.
Színház

Psotás fények és árnyak

Öt évvel ezelőtt, 2016. február 25-én, 86 éves korában hunyt el a magyar színházművészet egyik legegyedibb és utánozhatatlan alakja, Psota Irén, akinek neve már életében fogalommá vált. Utolsó éveiben visszavonultan élt, elzárkózott a nyilvánosság elől, emiatt is különleges ez a 2009-ben készült beszélgetés, amelyben bepillanthatunk egy nagy művész hétköznapjaiba. Egy valódi, megismételhetetlen legendára emlékezünk ezzel az írással.
Könyv

Tóth Krisztina és Az arany ember: Hogyan jutottunk idáig?

Be akarja tiltani Jókait? Ki a felelős azért, hogy most mindenki irodalom kapcsán „anyázik” az interneten? Megválaszolunk mindent, amit tudni akar, de eddig nem mert megkérdezni Tóth Krisztina és a Jókai-rajongók összecsapásáról.
Klasszikus

Szomorú nóta kíséretében hagyta el VII. kerületi próbahelyét a 100 Tagú Cigányzenekar

A zenekar tizenkét év után költözött ki az erzsébetvárosi próbahelyről, miután nem fogadták el a kerület vezetése által kínált megoldást – írta meg a Telex.hu.
Zenés színház

Óda a magyarokhoz – 240 éve mutatták be Joseph Haydn A hűség jutalma című operáját

1779-ben leégett a fertődi Esterházy kastélyhoz tartozó színház. E sajnálatos esemény nyomán azonban egy igazán különleges zenemű született: Haydn új nagyoperája, A hűség jutalma csendült fel először az újranyitott teátrumban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház gyász

92 éves korában elhunyt Olsavszky Éva színésznő, a Katona József Színház alapító tagja

92 éves korában elhunyt Olsavszky Éva, a Katona József Színház alapító tagja.
Színház interjú

Magyarország a '90-es években – egy gyerek szemével

EX KATEDRA címmel tart online bemutatót a Stereo Akt társulat március 4-én a Jurányi Házban. Az előadást a SzínházTV közvetíti online formában. A darab létrejöttének hátterébe a társulatot vezető független színházi alkotó, Boross Martin nyújt betekintést.
Színház hír

Az Alkotmánybíróság elé kerül az SZFE modellváltásának ügye

A Fővárosi Törvényszék az SZFE modellváltását előkészítő törvény semmissé tételét indítványozza az Alkotmánybíróság előtt. Erről az SZFE HÖK tájékoztatta a nyilvánosságot péntek este.
Színház hír

Új honlap segíti a vidéki színházak megismerését

A honlappal nem csak megismerhetővé válik a Budapesten kívül működő teátrumok munkája, de egyben segíti is a társulatok együttműködését.
Színház interjú

Psotás fények és árnyak

Öt évvel ezelőtt, 2016. február 25-én, 86 éves korában hunyt el a magyar színházművészet egyik legegyedibb és utánozhatatlan alakja, Psota Irén, akinek neve már életében fogalommá vált. Utolsó éveiben visszavonultan élt, elzárkózott a nyilvánosság elől, emiatt is különleges ez a 2009-ben készült beszélgetés, amelyben bepillanthatunk egy nagy művész hétköznapjaiba. Egy valódi, megismételhetetlen legendára emlékezünk ezzel az írással.