Színház

TeARTrum Fesztivál a korzón

2012.08.03. 10:06
Ajánlom
A FÜGE a korábbi évek hagyományaira építve 2012-ben is szeretné megrendezni a szeptemberi szezonnyitó színházi korzót és fesztivált Budapest Főváros – Budapesti Közlekedési Központ (BKK) Európai Mobilitási Hét rendezvénye keretében.

A tavalyi évben a Színházi évadnyitó eddigi hagyományaira építve új köntösben jelentkezett a színházi program a belvárosban egy új szervezői gárdával (a hét szervezője, a Konkam Stúdió és a FÜGE Produkció) és új brandet teremtő névvel (TeARTrum Fesztivál). Ezt a minőséget és koncepciót szeretnék folytatni az idei évben is. Új helyszínen, új időpontban: szeptember 16-án, vasárnap a Hét nyitóeseménye az egész napos Duna Korzó a forgalom elől lezárt alsó rakparton, amely a Lánchíd és az Erzsébet híd között sétatérré válik.

A 2011-es fesztivál logója

A TeARTrum Fesztiválon elsősorban független színházi társulatokkal találkozhattak a színházbarát látogatók, mint például a KoMával, a Maladypével, a Szkéné Színházzal. A függetlenek mellett ugyanakkor jelen volt több kőszínház is jegyárusító pavilonjaival. A több mint 50 standnál a látogatók előre megvásárolhatták színházjegyeiket, ismerkedhettek a társulatokkal, valamint játékos vetélkedőkben vehettek részt. Közel 30 változatos színpadi programot láthattak a MasterCard - FÜGE színpadán és a Hajószínpadon, emellett táncosok és performerek lepték el napközben az Andrássy utat és környékét: hol az út közepén, hol egy-egy kirakatban bukkantak fel a táncosok, akrobaták, színészek.

Idén a szervezők 2 nagyszínpad felállítását tervezik a Duna Korzón, a világörökségi látvánnyal a háttérben. A kettő tematikusan válna el egymástól: az egyiken irodalmi-prózai szövegszínházak váltanák egymást, a másikon pedig inkább a külföldi vendégeket is megszólító tánc-, mozgásszínházak, valamint zenés előadások kapnának helyet. A program egész nap tartana, 10 órától egészen este 21 óráig, nagyjából félóránkénti jelenetekkel és váltással. Délelőtt a családokat, gyerekeket szeretnék megszólítani, este pedig a színházbarát vagy csak kulturált szórakozásra vágyó fiatalokat és időseket.

A színházi produkciók lehetőleg a helyhez és az alkalomhoz, a környezetvédelem, fenntarthatóság és a Duna gondolatköréhez csatlakozzanak. A látványt is be lehet építeni a produkcióba: a Duna-rakparton álló egyik színpad háttere a világörökségi panoráma lesz, amelyet egy óriási fotoráma keretez be.

A színpadi programokon túl, idén is cél, hogy ellepjék a TeARTrum Korzót, megtöltsék performanszokkal, előadásokkal, happeningekkel, installációkkal a teret. Idén nemcsak a látogatók kapnak lehetőséget arra, hogy találkozzanak a művészekkel, hanem a színházak is arra, hogy promotálják az induló évadtervüket, árusítsák jegyeiket és bérleteiket. A szervezők idei évre új ötletekkel ösztönöznék a színházakat, társulatokat: standszépségversenyt hirdetnek, tehát a közönségnek legjobban tetsző színház vagy társulat standja jutalomban részesül, így nem csak asztalok sokasága sorakozna fel a korzón, hanem szebbnél szebb standok várnák az érdeklődőket.

A FÜGE várja olyan előadó-művészeti szervezetek, mozgás-, tánc-, zenés, prózai színházak, társulatok, művészek, műhelyek jelentkezését, akik élni szeretnének azzal a promóciós lehetőséggel, hogy a színházi szezon kezdetén széles körben bemutathatják közönségüknek programízelítőjüket. A jelentkezési határidő augusztus 10.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

A 94 éves Kurtág György Mozartot játszik – VIDEÓ

Feleségének, Mártának tett ígéretét teljesíti be azzal, hogy február 19-én előadja Mozart F-dúr szonátáját a BMC-ben.
Zenés színház

Vitray Tamás Händel-operában lép színpadra

Nem mindennapi operabemutatóval készül idei évadára a Szegedi Szabadtéri. Händel vígoperai jellegű művében, az Agrippinában Mester Viktória és Ludovik Kendi mellett Vitray Tamás is színpadra lép.
Zenés színház

Az operavilág Angelina Jolie-ja az Erkel Színház színpadán

Először lép fel Magyarországon a világhírű grúz szoprán 2020. február 22-én, az Opera ünnepi műsorának sztárvendégeként. Az est programjában, amely több műrészlettel is utal az intézmény aktuális Keresztény Évadának tematikájára, az Opera együttesei és szólistái is közreműködnek.
Klasszikus

Az univerzum titkát tárja fel a Pannon Filharmonikusok

A pécsi zenekar Müpában adott sorozatának negyedik koncertjén Kelemen Barnabás egy finn csemegét játszik, majd csillagközi utazásra csábít Bogányi Tibor vezető karmesterrel március 6-án.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház hír

Házastársi pingpong a Belvárosi Színházban

Stefan Vögel fordulatokban gazdag párkapcsolati vígjátéka Rába Roland rendezésében, Debreczeny Csaba, Szávai Viktória, Mészáros Máté és Járó Zsuzsa előadásában látható február 19-től.
Színház interjú

Ki milyen jövőt képzel el a Szabad Tér Színháznak? – Az aspiránsokat kérdeztük

Hárman adtak be pályázatot a Szabad Tér Színház vezetésére: Bán Teodóra jelenlegi ügyvezető mellett Benkő Nóra színművész és Somogyi Szilárd rendező. Lapunk megszólaltatta a három jelöltet.
Színház hír

Tom Stoppard utolsó színművét díjazza a PEN

Tom Stoppard brit színműírót is kitünteti márciusban a PEN America irodalmi és emberi jogi szervezet.
Színház hír

Benkő Nóra a Szabad Tér Színház harmadik pályázója

A Pesti Magyar Színház színművésze is beadta pályázatát a Szabad Tér Színház vezetésére.
Színház kritika

A vágy titokzatos trágya

Sötét. Sötét. Még mindig sötét. Alföldi Róbert rendező ilyen abszurdan mulatságosan még nem kezdett előadást. (Megjegyzés: A címben nincs elírás!)