Színház

Teljesen megújul a Városmajori Szabadtéri Színpad – Interjú Benkő Nórával

2020.05.12. 14:15
Ajánlom
Az idei mini-évadról, Színházi Szemléről, Összefogás Gáláról, valamint az új célokról, arculatról és a színház közösségépítő szerepéről is beszélgettünk Benkő Nórával, a Szabad Tér Színház Nonprofit Kft. nemrég kinevezett ügyvezető igazgatójával.

Nem túlzás azt állítani, hogy 2020 nem a kultúra éve. A járványhelyzet miatt először a színházakat, mozikat zárták be és mondták le a már jó előre beharangozott koncerteket, fesztiválokat. Miközben arra várunk, hogy az élet lassan újra elinduljon, a fővárosi Városmajori Szabadtéri Színház hatalmas változásokon megy keresztül. Nemcsak azért, mert az idei évet hirtelen újra kellett tervezni, hanem mert ismét önálló szereplőként kér helyet a kulturális életben. Benkő Nórával, a Szabad Tér Színház Nonprofit Kft. nemrég kinevezett ügyvezető igazgatójával beszélgettünk, aki a Városmajori Szabadtéri Színpad működéséért felelős.

Február végén egy szokatlan döntéstől volt hangos a sajtó. A fővárosi közgyűlés azt a határozatot hozta, hogy különválik a Margitszigeti és a Városmajori Szabadtéri Színpad. Azóta két hónap telt el, hol tart most a válás? Mikortól beszélhetünk két cégről?

Talán többeket meglepett ez a döntés, így viszont a Városmajor végre saját arculatot kaphat. Nem csak egy befogadó nyári színpad lesz tematika nélkül, hanem saját produkciókkal is készülő önálló színházi műhely, ami nyit a park felé és nem elszigetelt zárványként működik tovább. A fővárosi határozat értelmében március 1-jétől a Szabad Tér Színház Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója vagyok, és ennek keretében én felelek a Városmajori Szabadtéri Színpad működtetéséért. Egyébiránt egy szétválás van folyamatban, a Margitszigeti Szabadtéri Színpad külön cégként folytatja majd tovább a működését. A járványhelyzet minket is kész tények elé állított, így most gőzerővel dolgozunk azon, hogy egyrészt legyen egy mini-évadunk, másrészt a különválás és az intézmény önálló életének megszervezése zökkenőmentes legyen.

A járvány alaposan átírta a kulturális élet szereplőinek terveit, hisz a tavaszi évad kiesett. Ez nyilván újratervezést jelent mindenkinek, van arra esély, hogy idén lesznek bemutatóik?

Amennyiben a körülmények engedik, akkor szeretnénk egy mini-évadot tartani, ami augusztus 15-e és szeptember 15-e között lenne. Nyilván nem a szokványos menetrend szerint, normál esetben az augusztus végén záró évadot mi most kitoltuk szeptember 15-ig.

Így elmondhatnánk, hogy a terveink egyharmada legalább teljesült. Erről nem szeretnék lemondani.

A Városmajori Szabadtéri Színpad ad otthont immár sokadik éve a Városmajori Színházi Szemle programsorozatnak, amelyen a határon túli és a vidéki színházak legjobb darabjait láthatja a fővárosi közönség. Mi fér bele, ahogy ön fogalmazott, a mini-évadba? Lesz Szemle?

A Szemléről semmiképp sem szeretnénk lemondani. Nekem személy szerint is rossz érzés lenne, ha a közönség lemaradna ezekről a színvonalas előadásokról. Ebben a programban 8 darab szerepel, ezekből hatnak már van új időpontja. Még két augusztus eleji bemutató van függőben, de reméljük, azokat is meg tudjuk később tartani.

Mi készen állunk a rendezvény lebonyolítására, hogy igazi minőségi szórakozást nyújtsunk azoknak, akik minket választanak.

benko_nora_2-141035.jpg

Benkő Nóra (Fotó/Forrás: Szabad Tér Színház)

És van egy másik szívügyem is, az Összefogás Gála. Nem titok, hogy a színházi szakma nagyon nehéz helyzetbe került a járványhelyzet miatt. A kollégák egy része még kap fizetést, esetleg a felét, de sok köztük a szabadúszó, külsős munkatárs, akinek most egyáltalán nincs bevétele. Ez nem az a hivatás, ahol óriási tartalékokat lehet felhalmozni. És ne felejtsük el, hogy jelen esetben nemcsak a színészekről van szó, hanem a háttéremberekről is – öltöztetőkről, rendezőasszisztensekről, súgókról, ügyelőkről stb. – akik most attól a kis jövedelemtől is elesnek, ami eddig volt. Ezért találtam ki ezt a jótékonysági estet, amelynek teljes bevételét a fellépők között osztjuk szét. Felhívásunkra április 30-ig 215-en jelentkeztek.

Adódik a kérdés, hogy mikor tudják megtartani a Gálaestet?

Augusztus 16-án. Ahogy feloldotta a kormány az érvényben lévő korlátozást, mely szerint augusztus 15-ig nem lehet 500 fő alatti rendezvényeket sem tartani. Lenne egy alapjegy, ami kvázi a belépő, és azon túl, aki akar és tud, annyival támogatja az estet, amennyivel szeretné. A fellépő színészeket arra kértük, hogy egy-egy egyéni produkció ne legyen több 5 percnél, a csoportos fellépés pedig 8 percnél. Harangi Máriát kértem fel arra, hogy rendezze meg a gálát, Mátyássy Szabolcsot pedig, hogy zeneileg összefogja az estet. Közben pályáztunk az EMMI-nél (Emberi Erőforrások Minisztériuma) támogatásért, hogy ez ne csak egy alkalom legyen, hanem gálasorozatot indíthassunk belőle. Meglátjuk, sikerül-e tovább vinnünk a kezdeményezést. De ami a legmeghatóbb az egészben, sőt azt is mondhatnám, hogy igazán felemelő az az, hogy

sokan jelentkeztek olyanok, akik ingyen segítenének a szervezésben.

Köztük sminkesek és fodrászok is, akik szintén nem kérnek pénzt a munkájukért. Ez az igazi összefogás és azt hiszem, pont ezt kell megtanulnunk ebből a helyzetből. Nem lehet annyira önzően, csak a mindenkori profitnak alárendelve élni, ahogy eddig tettük. Az összefogás ereje fontosabb, mert ez tart meg, ez ad erőt, hitet a továbbiakhoz. Ha pedig bármilyen oknál fogva nem tudjuk a szabadtéren megrendezni ezt az estet, akkor az online térbe tervezzük vinni a közvetítést.

varosmajori-szabadteri-szinpad-164846.jpg

Városmajori Szabadtéri Színpad (Fotó/Forrás: BNYF)

Ahogy korábban említette, jogilag most már két intézményről beszélünk, a Városmajori Szabadtéri Színpad önálló lesz, lett. Azt már tudjuk, hogy szeptember 15-éig mire számítanak, de hogyan tovább? Mi a jövő? Egyáltalán, van kiút a mostani helyzetből?

Természetesen van. Rengeteg tervünk, ötletünk van, aminek a megvalósításán elkezdtünk dolgozni. A Városmajori Szabadtéri Színpad teljesen megújul. Egy új szellemiségű helyet szeretnénk kialakítani. Új designt, új arculatot kap az intézmény és szeretnénk nyitni a fiatalabb közönség felé. Ha megnézi, Budán alig van színház.

A tervem az, hogy fiatalosabb, európaibb, igazi kulthellyé váljunk.

Szeretnénk kialakítani egy zárt próbateret, ugyanis hosszabb távon a cél az, hogy ne csak helyet adjunk jó előadásoknak, hanem nekünk is legyenek bemutatóink. Szórakozás és minőség – ezt a két fogalmat kössék hozzánk. A színháznak nemcsak szórakoztató, hanem közösségformáló szerepe is van, ez utóbbi pedig a mostani helyzetben még jobban felerősödik. A járványhelyzet mindenkit megvisel, de a gyerekeket és az időseket különösen. Fontos, hogy segítsük őket a most felgyülemlő félelmek, szorongások feldolgozásában.

benko_nora_1-141035.jpg

Benkő Nóra (Fotó/Forrás: Szabad Tér Színház)

Sokan úgy gondolhatják, ez inkább a pszichológusok területe, nem pedig a kultúráé. Hogy kell ezt elképzelni, hogyan tud segíteni a színház ezeknek a negatív beidegződéseknek a feloldásában?

Ennek rengeteg módja van. A pályázatomban is szerepelt, hogy bár alapvetően szabadtéri színház vagyunk, de szeretnénk négy évszakossá tenni az intézményt. A közeli iskolákkal már felvettem a kapcsolatot, mert szeretném, ha be tudnánk vonni a diákokat a színházi munkába. Mondok egy példát: ha Hamlet bemutató van, akkor lehet szervezni a gyerekeknek előtte egy felvezető foglalkozást, ahol beszélgetünk velük a darabról. Majd miután megnézték, lenne egy feldolgozó óra.

Ezzel is lehet segíteni őket, hogy meg tudják fogalmazni és el tudják mondani a bennük felmerülő érzéseket.

De mondok mást. Hasonló találkozókat lehet szervezni a felnőtteknek is. Palya Bea sok dalt írt a válásról. Az ő koncertje után lehet egy pszichológussal beszélgetni a válásról. És persze a sor még folytatható. Mivel drámapedagógus is vagyok, pontosan tudom, hogy a kultúra, a művészetek rengeteget tudnak segíteni egy-egy trauma, vagy feszültség feloldásában, korosztálytól függetlenül. Arra törekszem, hogy egy csapatot építsek a színház köré. Olyan művészekkel szeretnénk együtt dolgozni, akik elhivatottak ezen célok felé, így egy olyan alkotóműhellyé tudunk válni, ahova az emberek azért jönnek, mert a helyet magukénak érzik.

Támogatott tartalom.

Összefogás gálát kezdeményez a Szabad Tér Színház

Kapcsolódó

Összefogás gálát kezdeményez a Szabad Tér Színház

Benkő Nóra, a Szabad Tér Színház igazgatója a Fidelio.hu-nak elmondta: „Összefogás gálát” szerveznek a nyár második felére, s erről már számos színházvezetővel, többek között Mácsai Pállal, Máté Gáborral is egyeztetett, akik támogatják ezt a jótékonysági kezdeményezést a nehéz helyzetbe került előadóművészek megsegítésére. Benkő Nóra szerint közös a krízis, közösen kell abból kijutni.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Jazz/World

Shadows in the Forest, avagy milyen törékeny az élet – ALBUMPREMIER

Shadows in the Forest címmel jelent meg az MZK Publishingnál Palotás Gábor ütőhangszeres művész új marimba-albuma, amelynek a címadó dalból készült videóklipje is most a Fidelión debütál.
Klasszikus

Elhunyt Fodor Tamás hegedűművész

A Budafoki Dohnányi Zenekar egykori koncertmesterét, a Pesti Vigadó munkatársát váratlanul érte a halál. Egykori munkahelyei fájó szívvel emlékeztek rá.
Plusz

Kapszulák – Patti Smith Nap a Csokonaiban

Október 1-jén, a Patti Smith Napon a Csokonai Művelődési és Rendezvény Ház tereiben a zenét és a szabadságot körbejáró eseménysorozat veszi kezdetét, melynek keretében izgalmas performanszon, felolvasáson, beszélgetésen vehetünk részt és egy különleges, zenehallgató kapszulákból álló installációt is megtekinthetünk.
Vizuál

Idén sem lett jobb hely a világ – megnyílt a World Press Photo kiállítás – Galéria

Megnyitott a World Press Photo kiállítás a Magyar Nemzeti Múzeumban. A nemzetközi zsűri idén 130 ország 4066 fotóriporterének 64 823 fotójából válogatta össze a tárlat anyagát, amelyet világszerte százhúsz helyszínen mutatnak be.
Könyv

„Irodalom nélkül nem volna civilizáció sem” – exkluzív interjú Sjónnal

„Bármikor, ha a világ jelentősen változik, azt legelőször az irodalomban lehet észrevenni” – fejtette ki lapunknak adott interjújában Sjón. A PesText Fesztiválon vendégeskedő író-költővel az irodalom jelentőségén túl az izlandi nyelv történetéről, a jó regény ismérveiről és filmes munkáiról beszélgettünk, de elárulta azt is, mire a legbüszkébb.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház portré

Naivától vámpírnőig – Barta Ágnes portréja

„A közösség ereje a legfontosabb számomra. Nem nagyon hiszek az egyéni teljesítményben, a saját jogon, egyedül elért sikerben. Mindig a csapat érdeme, ha egy színész ki tud emelkedni az előadásban” – vallja a Nemzeti Színház művésze, Barta Ágnes, akinek tehetségét Junior Prima Díjjal ismerték el.
Színház portré

A kiugró beugró – Koltai-Nagy Balázs portréja

„Az én feladatom a szórakoztatóiparban az, hogy mindenkinek egységesen ugyanannyit nyújtsak. Ha nem így gondolkodnék, vagy ha ez hiányozna belőlem, akkor gyakorlatilag kivételeznék” – vallja a friss Junior Prima Díjas Koltai-Nagy Balázs színművész, a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház tagja.
Színház portré

A díj mint ötödik pecsét – Benedek Dániel portréja

„Amikor elfog a csüggedés, és kilátástalannak látom a dolgot, akkor az univerzum mindig küld egy-egy nénit, aki odajön hozzám az Aldiban, és gratulál a Karamazovhoz” – meséli Benedek Dániel színművész, a kaposvári Csiky Gergely Színház tagja, aki idén Junior Prima Díjat vehetett át.
Színház ajánló

Valójában ki hal meg, amikor meghalunk? – Ismét színpadon Nádas Péter remekműve

Még egy alkalommal átélhetjük Nádas Péter Saját halál című könyvét színházban: a Dömötör András rendezésében készült felolvasószínházi előadást az író születésnapjára rendezett programsorozat részeként Pannonhalma után Budapesten is bemutatják.
Színház ajánló

Tizenegy pillanat az élet – új bemutatóra készül a Centrál Színház

Mary Page Marlowe története nem ismeretlen a Centrál Színház nézőinek, hiszen 2020-ban, a pandémia idején egyszer már színre került a szívszorító dráma. Most egy kicsit másképp, a szerzői szándékkal megegyező formában mutatják be Tracy Letts darabját.