Színház

Teljesen megújul a Városmajori Szabadtéri Színpad – Interjú Benkő Nórával

2020.05.12. 14:15
Ajánlom
Az idei mini-évadról, Színházi Szemléről, Összefogás Gáláról, valamint az új célokról, arculatról és a színház közösségépítő szerepéről is beszélgettünk Benkő Nórával, a Szabad Tér Színház Nonprofit Kft. nemrég kinevezett ügyvezető igazgatójával.

Nem túlzás azt állítani, hogy 2020 nem a kultúra éve. A járványhelyzet miatt először a színházakat, mozikat zárták be és mondták le a már jó előre beharangozott koncerteket, fesztiválokat. Miközben arra várunk, hogy az élet lassan újra elinduljon, a fővárosi Városmajori Szabadtéri Színház hatalmas változásokon megy keresztül. Nemcsak azért, mert az idei évet hirtelen újra kellett tervezni, hanem mert ismét önálló szereplőként kér helyet a kulturális életben. Benkő Nórával, a Szabad Tér Színház Nonprofit Kft. nemrég kinevezett ügyvezető igazgatójával beszélgettünk, aki a Városmajori Szabadtéri Színpad működéséért felelős.

Február végén egy szokatlan döntéstől volt hangos a sajtó. A fővárosi közgyűlés azt a határozatot hozta, hogy különválik a Margitszigeti és a Városmajori Szabadtéri Színpad. Azóta két hónap telt el, hol tart most a válás? Mikortól beszélhetünk két cégről?

Talán többeket meglepett ez a döntés, így viszont a Városmajor végre saját arculatot kaphat. Nem csak egy befogadó nyári színpad lesz tematika nélkül, hanem saját produkciókkal is készülő önálló színházi műhely, ami nyit a park felé és nem elszigetelt zárványként működik tovább. A fővárosi határozat értelmében március 1-jétől a Szabad Tér Színház Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója vagyok, és ennek keretében én felelek a Városmajori Szabadtéri Színpad működtetéséért. Egyébiránt egy szétválás van folyamatban, a Margitszigeti Szabadtéri Színpad külön cégként folytatja majd tovább a működését. A járványhelyzet minket is kész tények elé állított, így most gőzerővel dolgozunk azon, hogy egyrészt legyen egy mini-évadunk, másrészt a különválás és az intézmény önálló életének megszervezése zökkenőmentes legyen.

A járvány alaposan átírta a kulturális élet szereplőinek terveit, hisz a tavaszi évad kiesett. Ez nyilván újratervezést jelent mindenkinek, van arra esély, hogy idén lesznek bemutatóik?

Amennyiben a körülmények engedik, akkor szeretnénk egy mini-évadot tartani, ami augusztus 15-e és szeptember 15-e között lenne. Nyilván nem a szokványos menetrend szerint, normál esetben az augusztus végén záró évadot mi most kitoltuk szeptember 15-ig.

Így elmondhatnánk, hogy a terveink egyharmada legalább teljesült. Erről nem szeretnék lemondani.

A Városmajori Szabadtéri Színpad ad otthont immár sokadik éve a Városmajori Színházi Szemle programsorozatnak, amelyen a határon túli és a vidéki színházak legjobb darabjait láthatja a fővárosi közönség. Mi fér bele, ahogy ön fogalmazott, a mini-évadba? Lesz Szemle?

A Szemléről semmiképp sem szeretnénk lemondani. Nekem személy szerint is rossz érzés lenne, ha a közönség lemaradna ezekről a színvonalas előadásokról. Ebben a programban 8 darab szerepel, ezekből hatnak már van új időpontja. Még két augusztus eleji bemutató van függőben, de reméljük, azokat is meg tudjuk később tartani.

Mi készen állunk a rendezvény lebonyolítására, hogy igazi minőségi szórakozást nyújtsunk azoknak, akik minket választanak.

benko_nora_2-141035.jpg

Benkő Nóra (Fotó/Forrás: Szabad Tér Színház)

És van egy másik szívügyem is, az Összefogás Gála. Nem titok, hogy a színházi szakma nagyon nehéz helyzetbe került a járványhelyzet miatt. A kollégák egy része még kap fizetést, esetleg a felét, de sok köztük a szabadúszó, külsős munkatárs, akinek most egyáltalán nincs bevétele. Ez nem az a hivatás, ahol óriási tartalékokat lehet felhalmozni. És ne felejtsük el, hogy jelen esetben nemcsak a színészekről van szó, hanem a háttéremberekről is – öltöztetőkről, rendezőasszisztensekről, súgókról, ügyelőkről stb. – akik most attól a kis jövedelemtől is elesnek, ami eddig volt. Ezért találtam ki ezt a jótékonysági estet, amelynek teljes bevételét a fellépők között osztjuk szét. Felhívásunkra április 30-ig 215-en jelentkeztek.

Adódik a kérdés, hogy mikor tudják megtartani a Gálaestet?

Augusztus 16-án. Ahogy feloldotta a kormány az érvényben lévő korlátozást, mely szerint augusztus 15-ig nem lehet 500 fő alatti rendezvényeket sem tartani. Lenne egy alapjegy, ami kvázi a belépő, és azon túl, aki akar és tud, annyival támogatja az estet, amennyivel szeretné. A fellépő színészeket arra kértük, hogy egy-egy egyéni produkció ne legyen több 5 percnél, a csoportos fellépés pedig 8 percnél. Harangi Máriát kértem fel arra, hogy rendezze meg a gálát, Mátyássy Szabolcsot pedig, hogy zeneileg összefogja az estet. Közben pályáztunk az EMMI-nél (Emberi Erőforrások Minisztériuma) támogatásért, hogy ez ne csak egy alkalom legyen, hanem gálasorozatot indíthassunk belőle. Meglátjuk, sikerül-e tovább vinnünk a kezdeményezést. De ami a legmeghatóbb az egészben, sőt azt is mondhatnám, hogy igazán felemelő az az, hogy

sokan jelentkeztek olyanok, akik ingyen segítenének a szervezésben.

Köztük sminkesek és fodrászok is, akik szintén nem kérnek pénzt a munkájukért. Ez az igazi összefogás és azt hiszem, pont ezt kell megtanulnunk ebből a helyzetből. Nem lehet annyira önzően, csak a mindenkori profitnak alárendelve élni, ahogy eddig tettük. Az összefogás ereje fontosabb, mert ez tart meg, ez ad erőt, hitet a továbbiakhoz. Ha pedig bármilyen oknál fogva nem tudjuk a szabadtéren megrendezni ezt az estet, akkor az online térbe tervezzük vinni a közvetítést.

varosmajori-szabadteri-szinpad-164846.jpg

Városmajori Szabadtéri Színpad (Fotó/Forrás: BNYF)

Ahogy korábban említette, jogilag most már két intézményről beszélünk, a Városmajori Szabadtéri Színpad önálló lesz, lett. Azt már tudjuk, hogy szeptember 15-éig mire számítanak, de hogyan tovább? Mi a jövő? Egyáltalán, van kiút a mostani helyzetből?

Természetesen van. Rengeteg tervünk, ötletünk van, aminek a megvalósításán elkezdtünk dolgozni. A Városmajori Szabadtéri Színpad teljesen megújul. Egy új szellemiségű helyet szeretnénk kialakítani. Új designt, új arculatot kap az intézmény és szeretnénk nyitni a fiatalabb közönség felé. Ha megnézi, Budán alig van színház.

A tervem az, hogy fiatalosabb, európaibb, igazi kulthellyé váljunk.

Szeretnénk kialakítani egy zárt próbateret, ugyanis hosszabb távon a cél az, hogy ne csak helyet adjunk jó előadásoknak, hanem nekünk is legyenek bemutatóink. Szórakozás és minőség – ezt a két fogalmat kössék hozzánk. A színháznak nemcsak szórakoztató, hanem közösségformáló szerepe is van, ez utóbbi pedig a mostani helyzetben még jobban felerősödik. A járványhelyzet mindenkit megvisel, de a gyerekeket és az időseket különösen. Fontos, hogy segítsük őket a most felgyülemlő félelmek, szorongások feldolgozásában.

benko_nora_1-141035.jpg

Benkő Nóra (Fotó/Forrás: Szabad Tér Színház)

Sokan úgy gondolhatják, ez inkább a pszichológusok területe, nem pedig a kultúráé. Hogy kell ezt elképzelni, hogyan tud segíteni a színház ezeknek a negatív beidegződéseknek a feloldásában?

Ennek rengeteg módja van. A pályázatomban is szerepelt, hogy bár alapvetően szabadtéri színház vagyunk, de szeretnénk négy évszakossá tenni az intézményt. A közeli iskolákkal már felvettem a kapcsolatot, mert szeretném, ha be tudnánk vonni a diákokat a színházi munkába. Mondok egy példát: ha Hamlet bemutató van, akkor lehet szervezni a gyerekeknek előtte egy felvezető foglalkozást, ahol beszélgetünk velük a darabról. Majd miután megnézték, lenne egy feldolgozó óra.

Ezzel is lehet segíteni őket, hogy meg tudják fogalmazni és el tudják mondani a bennük felmerülő érzéseket.

De mondok mást. Hasonló találkozókat lehet szervezni a felnőtteknek is. Palya Bea sok dalt írt a válásról. Az ő koncertje után lehet egy pszichológussal beszélgetni a válásról. És persze a sor még folytatható. Mivel drámapedagógus is vagyok, pontosan tudom, hogy a kultúra, a művészetek rengeteget tudnak segíteni egy-egy trauma, vagy feszültség feloldásában, korosztálytól függetlenül. Arra törekszem, hogy egy csapatot építsek a színház köré. Olyan művészekkel szeretnénk együtt dolgozni, akik elhivatottak ezen célok felé, így egy olyan alkotóműhellyé tudunk válni, ahova az emberek azért jönnek, mert a helyet magukénak érzik.

Támogatott tartalom.

Összefogás gálát kezdeményez a Szabad Tér Színház

Kapcsolódó

Összefogás gálát kezdeményez a Szabad Tér Színház

Benkő Nóra, a Szabad Tér Színház igazgatója a Fidelio.hu-nak elmondta: „Összefogás gálát” szerveznek a nyár második felére, s erről már számos színházvezetővel, többek között Mácsai Pállal, Máté Gáborral is egyeztetett, akik támogatják ezt a jótékonysági kezdeményezést a nehéz helyzetbe került előadóművészek megsegítésére. Benkő Nóra szerint közös a krízis, közösen kell abból kijutni.

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

„Akik pörgetik a kultúrát” – Itt a Kult50 idei névsora!

A Fidelio idén is összeállította azoknak a művészeknek a névsorát, akik a saját területükön jelentős teljesítményt nyújtottak az előző év folyamán. Ezúttal is tíz kategóriában választottuk ki az alkotókat és alkotócsoportokat védnökeink segítségével.
Klasszikus

Amerikában éppen arról megy a vita, hogy rasszista-e a klasszikus zeneelmélet

De óvatosan ítéljünk a kérdésben, mert nem minden „libsi” mondja, hogy rasszista, és senki nem lesz híve a fehér felsőbbrendűségnek attól, mert szereti Beethovent vagy Wagnert.
Vizuál

Budapest legmesésebb tetőteraszai

A Budapest100 csodája, hogy kinyitsz egy átlagos kaput a bulinegyed közepén és besétálsz egy 1800-as években épült ház ősfás udvarába. Vagy kijutsz egy tetőre és új perspektívát kapsz az egész városról. Galéria!
Plusz

Ők kapták idén a Junior Prima díjakat népművészet és közművelődés kategóriában

A díjátadó rendezvény idén a Docler Irodaházban kapott helyet, ahol a biztonsági előírásokat betartva nyújtotta át a díjakat Árendás Péter, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem docense, valamint Gattyán György, a Docler cégcsoport alapító-tulajdonosa.
Klasszikus

„Minden, ami valóban személyessé válik bennünk, az inspiráció"

Ávéd János 12 évvel ezelőtt csatlakozott a Modern Art Orchestrához Fekete-Kovács Kornél felkérésére, azóta tenorszaxofonistaként, zeneszerzőként és hangszerelőként erősíti a zenekart. 2011-ben megalakította az Ávéd János Balance formációt, melynek célja, hogy új zenei lehetőségeket fedezzenek fel és spontán felmerülő dallami elemeket használjanak. A művésszel Kodály hagyatékának gondozásáról, új, saját lemezéről és inspirációs forrásokról beszélgettünk.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

A két pápa – Magyarországon először a Rózsavölgyiben

Vecsei H. Miklós igazi színászlegendákkal állítja színpadra XVI. Benedek és Ferenc pápa különleges kapcsolatát.
Színház

Őrködjetek! – Léner Péter az SZFE-ügyről

Lapunkhoz eljuttatott levelében megszólalt az SZFE kapcsán a 84 éves Kossuth-díjas és Jászai Mari-díjas rendező, színigazgató, érdemes művész, akinek fia, Léner András is apja nyomdokaiba lépett: színész és rendező. A levelet változtatás nélkül közöljük!
Színház hír

SZFE: a kuratórium pályázat nélkül nevezhet ki rektorhelyetteseket, akik az intézményt is vezethetik

"Kézi vezérlésre áll át a fenntartó, az SZFE eljárásokat indít" címmel adott ki közleményt a Színház- és Filmművészeti Egyetem miután egyoldalúan és visszamenőleg módosította a szervezeti és működési szabályzatot az új kuratórium, hogy ne kelljen pályázatot kiírni a rektorhelyettesek kinevezéséhez. Ráadásul lehetővé tették, hogy az ezt a pozíciót betöltők az intézményvezetői jogköröket is ellássák.
Színház hír

Crespo Rodrigo vezetheti tovább a Jászai Mari Színházat

2021. január 1-től újabb öt évre kapott megbízatást a tatabányai teátrum igazgatója, ez lesz a harmadik ciklusa.
Színház hír

Világsztárok hallatják hangjukat az SZFE mellett

Nyílt levélben fejezte ki támogatását az SZFE mellett negyvennégy világszerte elismert művész, köztük olyan hírességek, mint Cate Blanchett, Helen Mirren, Peter Brook és Salman Rushdie – írta meg a 444 a Financial Times-ra hivatkozva.