Színház

Tematikus sétaútvonalaink a Színházak Éjszakájára

2019.09.18. 14:00
Ajánlom
Szubjektív ajánlónkban a játékosságot kerestük. Harmincnégy színház programjai közül választottunk ki néhányat, a színészmesterség foglalkozásoktól a nyilvános próbákon és improvizációs játékokon át a kulisszajárásokig.

Idén is elképesztő kavalkáddal várnak a teátrumok a Színházak Éjszakáján, szeptember 21-én Budapesten, délelőttől egészen másnap hajnalig. Szubjektív programajánlónkban segítünk felkészülni a hosszú, kalandos éjszakára, amelyre az élmények begyűjtése már napközben elkezdődhet.

 

Kiindulás: a pesti Chicago

  • Bethlen Téri Színház - Egy kis térzene

A Bethlen Téri Színházban már délelőtt 10 órakor elkezdődnek a programok. A 90 éves épület rejtett zugaiban barangolhatunk a művészekkel és a lakókkal, a színház előtti füves részen napközben piknik várja a családokat ahol még bűvésztrükköket is lehet tanulni. Az épület belső udvarán a Gang Színház térspecifikus előadásában 14 órakor láthatjuk Békés Pál: Egy kis térzene c. darabját. Este tűzzsonglőrök és éjszakába nyúló koncertek ígérnek felejthetetlen élményeket.

  • Rózsavölgyi Szalon - A manipuláció természetrajza
A kora délutáni beszélgetés a Rózsavölgyi Szalon új bemutatójához kapcsolódik. Székely Csaba Semmit se bánok című darabjának főszereplője az egykori román titkosrendőrség ma már nyugdíjas tagja. A mű felveti azt a kérdést is: a diktatúra szolgálattevőjének régi bűnei hogyan hatnak a mára. A Színházak Éjszakáján ennek kapcsán arról is beszélgetnek a résztvevők: ha valaki egyszer képes volt beengedni a sötétséget az életébe, az benne marad-e örökre? A beszélgetők: Gábor György filozófus, Székely Csaba író, Sztarenki Pál, az előadás rendezője. A várható érdeklődés miatt 13.30-kor és 14.30-kor is megrendezik a programot.
  • Karinthy Színház - Trónok harca, szinkron színház
A Karinthy Színház is egész napos programsorozattal készül, délelőtt 11-kor az alapító, Karinthy Márton készít reggelit a Hököm Stúdióban, éjfélkor pedig ő maga vezet végig színháza kulisszáin. Délután 5-től a Trónok harca szinkronhangjaival találkozhatunk, a tervek szerint a főszereplők és a közönség egy eddig soha nem látott Trónok harca-epizód szinkronját készítheti el közösen. Mindenki a sorozat részévé válhat úgy, hogy a székéről sem kell felkelnie.
ScreenShot2019-09-18at132340-134516.png

útvonalterv (Fotó/Forrás: Google )

  • Jurányi Ház - Cirkuszi Nyíltnap

A színfalak fölött címmel a Grabó Stúdió 200-as termében két független cirkuszi formáció, a Grotesque Gymnastics és a Freak Fusion próbafolyamatába leshetünk be. Az új produkciókra készülő társulatok egy rendhagyó helyzettel kísérleteznek ezen az estén: most születő ötleteiket és fejlesztés alatt lévő cirkuszi kunsztokat láthatunk tőlük. A Műhely Alapítvány szervezésében létrejövő program este 7 órakor kezdődik.

 

Útvonalterv Óbudáról

  • Baltazár Színház - Improvizációs délután

Délután 3 órakor kezdődik az improvizációs délután a Baltazár Színház művészeivel Óbudán. Az előadás Vörös István József Attila-átirataira készül Kováts Kriszta rendezésében. A színház házi kortárs szerzője Vörös István, aki 2003 óta ír rendszeresen darabot a társulat számára, akik ezúttal köszöntik az 55. éves szerzőt születésnapján. Az előadás után Veiszer Alinda faggatja az alkotókat és a színészeket színházról, művészetről, az életről.

  • Újszínház - Színházi mesterségek bemutatója

Délután 14.30-tól másfél óránként indulnak a kalandtúrák a Nagyszínpadról, ahol megismerhetjük és kipróbálhatjuk az ügyelő, a súgó, a kellékes, az öltöztető, a hangosító, a világosító és a sminkes munkáját és a kulisszatitkokat. Összesen öt, másfélórás turnus közül lehet választani, az utlosó este 6 órakor indul.

  • Ódry Színpad - Felvételi vizsga

A Színház- és Filmművészeti Egyetem vezető tanárai 18.00 órától a Nádasdy-teremben várják a vállalkozó kedvű jelentkezőket, akik felvételi vizsgán próbálhatják ki magukat. Érkezés folyamatosan.

ScreenShot2019-09-18at133023-134557.png

útvonalterv (Fotó/Forrás: Google)

  • Budapest Bábszínház - Holdbeli csónakos, nyílt próba

70 éves a Budapest Bábszínház, Közép-Európa legnagyobb bábszínháza, a társulat a jeles évfordulót fesztivállal, konferenciasorozattal, bábkiállítással, drámapályázattal ünnepli. Természetesen a Színházak Éjszakája programkínálatuk is az ünnep jegyében telik, ahol a babaszínházi előadás, a közös épületdíszítés, színpadtechnikai show, interaktív kulisszajárás mellett este 7 órakor benézhetünk a Holdbéli csónakos nyílt próbájára is. A Bábszínház idei első bemutatóját Hoffer Károly rendezi, aki ez az egyik legösszetettebb és  sokrétűbb színpadi darabnak tartja Weöres Sándor lírai mesejátékát. A többféle bábtechnikát felvonultató előadásában a klasszikus és a kortárs bábművészet, a hagyomány és a progresszió, a múlt és a jövő találkozik.

 

Útvonalterv a Ferencvárosból

  • Stúdió K - A város emlékezete - nyilvános főpróba
Az előadás a budapesti Stúdió K színház és a rijekai Hrvatski kulturni dom (Horvát Kulturális Központ) közös produkciója, hat magyarországi és három horvát színművész részvételével. A többnyelvű, a régió multikulturalizmusát előtérbe helyező előadás alapvető témája a két város, Budapest és Rijeka (Fiume) történelmi múltja, Rijeka mint kikötőváros szerepe az Amerikába vándorló magyarok életében, valamint a tranzitzónákra jellemző sajátosságok, úgy mint prostitúció, kereskedelem, éjszakai élet – levéltári és irodalmi anyagok segítségével való feltárása. A gazdag, színes és nagyon sok részletében magyar vonatkozású történelmi tablót emberi, személyes történetekkel átszőve korokon átívelő, állandó kulturális párbeszédként képzelik el az alkotók, melyben a közös múlt óhatatlanul kihat jelenlegi életünkre is. Az előadás 19.30-kor kezdődik, a rendező: Edvin Liverić.
  • Erkel Színház - London by Night - interaktív improvizáció

Este 10 órakor, 11.30-kor és éjjel 1 órakor kezdődik az Opera művészeinek programja, amellyel Az ember tragédiája előtt tiszteleg a társulat. Madách remekművének több feldolgozása is szerepelt korábban a színház repertoárján: Ránki György és Bozay Attila operái, valamint Kocsák Tibor balettje. Az épület különleges tereiben ezekből és más Tragédiaadaptációkból is láthatunk részleteket, a darabhoz kapcsolódóan interaktív színházi játékokban és zenei improvizációkban is részt vehetnek az érdeklődők. Játék- és túravezető: Aczél András

ScreenShot2019-09-18at133253-134624.png

útvonalterv (Fotó/Forrás: Google)

Fejléckép: Adrián Zoltán, Fidelio

Székely Csaba drámája debütál a Rózsavölgyi Szalonban

Kapcsolódó

Székely Csaba drámája debütál a Rózsavölgyi Szalonban

A Semmit se bánok című darab magyarországi bemutatóját szeptember 12-én tartják, Sztarenki Pál színrevitelében.

„Csak az nem hagyja magát beszippantani, aki eleve előítéletekkel érkezik”

Kapcsolódó

„Csak az nem hagyja magát beszippantani, aki eleve előítéletekkel érkezik”

Vörös István író 2003-ban kezdett el dolgozni a Baltazár Színház társulatával, mára pedig egyik legfontosabb pillére a csapat működésének. Igazán különleges helyzet az, amikor egy drámaíró olyan mélyen ismer egy társulatot, hogy szövegeiben képes az ott játszó színészek egyéniségéből kiindulni. Az ő közös munkájuk ilyen.

Megvan az idei Színházak Éjszakája programja

Kapcsolódó

Megvan az idei Színházak Éjszakája programja

Harmincnégy színház várja izgalmas programmal a közönséget az idei Színházak Éjszakáján. Szeptember 21-én lehet majd versenyt futni az idővel, és minél több eseményen begyűjteni az élményeket.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Elhunyt Böröndi Tamás, a Vidám Színpad igazgatója

Az ismert és sokak által szeretett színész, színházigazgató 65 éves volt.
Színház

Aki eljátszott mindent, amit magyar színművész eljátszhat – 85 éves Törőcsik Mari

1935. november 23-án született Törőcsik Mari Kossuth-nagydíjas, kétszeres Kossuth-díjas színművész, a Nemzet Színésze, aki egy Heves megyei községből, Pélyről indulva vált a hazai színjátszás egyik legnagyobb alakjává.
Klasszikus

Levelei bizonyíthatják Chopin homoszexualitását

Több férfihoz is szerelem fűzte a nagy lengyel zeneszerzőt, Frédéric Chopint. Mindezt olyan levelek bizonyítják, amelyeket eddig szándékosan rejtettek el, fordítottak vagy magyaráztak félre.
Színház

„Csönd, zokogás, fájdalom” – Böröndi Tamásra emlékezik Bodrogi Gyula

Rövid, versnek is beillő nekrológot közölt kollégájáról a Kossuth-díjas, Nemzet Művésze címmel kitüntetett Bodrogi Gyula. Az éjjel elhunyt Böröndi Tamásra emlékezik,
Színház

Otthonában köszöntötte Törőcsik Marit a Nemzeti társulata

A művészek a járványhelyzetben is teljesítették Törőcsik Mari tavalyi kívánságát, mely szerint nem kér mást, csak hogy idén is eljöjjön hozzá az ő drága Nemzetije.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház interjú

Crespo Rodrigo: Ismét szükség lenne országos szintű szolidaritásra

A Partitúra televíziós műsor november 28-án, szombaton, Tatabányán és környékén kalandozik. Aki 14.30-kor a Duna tévére kapcsol, Danis Lídia színművésszel a tatabányai Jászai Mari Színházat is körbejárhatja. A Fidelio.hu-nak pedig a színház igazgatója, Crespo Rodrigo adott interjút, akit nemrég újabb öt évre kineveztek a teátrum élére. Most a járványhelyzet okozta nehézségekről is kérdeztük. De előbb még a gyerekkori repülős álmairól.
Színház interjú

„Felszabadító érzés, ha meg tudod nevettetni a nézőt” – Interjú Kovalik Ágnessel

Komoly lénye egy melegszívű, humoros, életvidám nőt takar. Minden szerepben sugárzik róla a finomság. Kovalik Ágnessel, a József Attila Színház színművésznőjével beszélgettünk.
Színház gyász

Koronavírusban halt meg Böröndi Tamás

A Vidám Színpad 65 éves igazgatójának nem volt alapbetegsége - tudta meg a Blikk.
Színház nekrológ

„Csönd, zokogás, fájdalom” – Böröndi Tamásra emlékezik Bodrogi Gyula

Rövid, versnek is beillő nekrológot közölt kollégájáról a Kossuth-díjas, Nemzet Művésze címmel kitüntetett Bodrogi Gyula. Az éjjel elhunyt Böröndi Tamásra emlékezik,
Színház hír

A fenntartható jövőért kampányolnak a színházak

Immár 16 színház csatlakozott a Miskolci Nemzeti Színház Jövő Nézőiért – Zöld Színház Projektjéhez, melynek célja, hogy öko-tudatos színházi társulások jöjjenek létre.