Színház

Tematikus sétaútvonalaink a Színházak Éjszakájára

2019.09.18. 14:00
Ajánlom
Szubjektív ajánlónkban a játékosságot kerestük. Harmincnégy színház programjai közül választottunk ki néhányat, a színészmesterség foglalkozásoktól a nyilvános próbákon és improvizációs játékokon át a kulisszajárásokig.

Idén is elképesztő kavalkáddal várnak a teátrumok a Színházak Éjszakáján, szeptember 21-én Budapesten, délelőttől egészen másnap hajnalig. Szubjektív programajánlónkban segítünk felkészülni a hosszú, kalandos éjszakára, amelyre az élmények begyűjtése már napközben elkezdődhet.

 

Kiindulás: a pesti Chicago

  • Bethlen Téri Színház - Egy kis térzene

A Bethlen Téri Színházban már délelőtt 10 órakor elkezdődnek a programok. A 90 éves épület rejtett zugaiban barangolhatunk a művészekkel és a lakókkal, a színház előtti füves részen napközben piknik várja a családokat ahol még bűvésztrükköket is lehet tanulni. Az épület belső udvarán a Gang Színház térspecifikus előadásában 14 órakor láthatjuk Békés Pál: Egy kis térzene c. darabját. Este tűzzsonglőrök és éjszakába nyúló koncertek ígérnek felejthetetlen élményeket.

  • Rózsavölgyi Szalon - A manipuláció természetrajza
A kora délutáni beszélgetés a Rózsavölgyi Szalon új bemutatójához kapcsolódik. Székely Csaba Semmit se bánok című darabjának főszereplője az egykori román titkosrendőrség ma már nyugdíjas tagja. A mű felveti azt a kérdést is: a diktatúra szolgálattevőjének régi bűnei hogyan hatnak a mára. A Színházak Éjszakáján ennek kapcsán arról is beszélgetnek a résztvevők: ha valaki egyszer képes volt beengedni a sötétséget az életébe, az benne marad-e örökre? A beszélgetők: Gábor György filozófus, Székely Csaba író, Sztarenki Pál, az előadás rendezője. A várható érdeklődés miatt 13.30-kor és 14.30-kor is megrendezik a programot.
  • Karinthy Színház - Trónok harca, szinkron színház
A Karinthy Színház is egész napos programsorozattal készül, délelőtt 11-kor az alapító, Karinthy Márton készít reggelit a Hököm Stúdióban, éjfélkor pedig ő maga vezet végig színháza kulisszáin. Délután 5-től a Trónok harca szinkronhangjaival találkozhatunk, a tervek szerint a főszereplők és a közönség egy eddig soha nem látott Trónok harca-epizód szinkronját készítheti el közösen. Mindenki a sorozat részévé válhat úgy, hogy a székéről sem kell felkelnie.
ScreenShot2019-09-18at132340-134516.png

útvonalterv (Fotó/Forrás: Google )

  • Jurányi Ház - Cirkuszi Nyíltnap

A színfalak fölött címmel a Grabó Stúdió 200-as termében két független cirkuszi formáció, a Grotesque Gymnastics és a Freak Fusion próbafolyamatába leshetünk be. Az új produkciókra készülő társulatok egy rendhagyó helyzettel kísérleteznek ezen az estén: most születő ötleteiket és fejlesztés alatt lévő cirkuszi kunsztokat láthatunk tőlük. A Műhely Alapítvány szervezésében létrejövő program este 7 órakor kezdődik.

 

Útvonalterv Óbudáról

  • Baltazár Színház - Improvizációs délután

Délután 3 órakor kezdődik az improvizációs délután a Baltazár Színház művészeivel Óbudán. Az előadás Vörös István József Attila-átirataira készül Kováts Kriszta rendezésében. A színház házi kortárs szerzője Vörös István, aki 2003 óta ír rendszeresen darabot a társulat számára, akik ezúttal köszöntik az 55. éves szerzőt születésnapján. Az előadás után Veiszer Alinda faggatja az alkotókat és a színészeket színházról, művészetről, az életről.

  • Újszínház - Színházi mesterségek bemutatója

Délután 14.30-tól másfél óránként indulnak a kalandtúrák a Nagyszínpadról, ahol megismerhetjük és kipróbálhatjuk az ügyelő, a súgó, a kellékes, az öltöztető, a hangosító, a világosító és a sminkes munkáját és a kulisszatitkokat. Összesen öt, másfélórás turnus közül lehet választani, az utlosó este 6 órakor indul.

  • Ódry Színpad - Felvételi vizsga

A Színház- és Filmművészeti Egyetem vezető tanárai 18.00 órától a Nádasdy-teremben várják a vállalkozó kedvű jelentkezőket, akik felvételi vizsgán próbálhatják ki magukat. Érkezés folyamatosan.

ScreenShot2019-09-18at133023-134557.png

útvonalterv (Fotó/Forrás: Google)

  • Budapest Bábszínház - Holdbeli csónakos, nyílt próba

70 éves a Budapest Bábszínház, Közép-Európa legnagyobb bábszínháza, a társulat a jeles évfordulót fesztivállal, konferenciasorozattal, bábkiállítással, drámapályázattal ünnepli. Természetesen a Színházak Éjszakája programkínálatuk is az ünnep jegyében telik, ahol a babaszínházi előadás, a közös épületdíszítés, színpadtechnikai show, interaktív kulisszajárás mellett este 7 órakor benézhetünk a Holdbéli csónakos nyílt próbájára is. A Bábszínház idei első bemutatóját Hoffer Károly rendezi, aki ez az egyik legösszetettebb és  sokrétűbb színpadi darabnak tartja Weöres Sándor lírai mesejátékát. A többféle bábtechnikát felvonultató előadásában a klasszikus és a kortárs bábművészet, a hagyomány és a progresszió, a múlt és a jövő találkozik.

 

Útvonalterv a Ferencvárosból

  • Stúdió K - A város emlékezete - nyilvános főpróba
Az előadás a budapesti Stúdió K színház és a rijekai Hrvatski kulturni dom (Horvát Kulturális Központ) közös produkciója, hat magyarországi és három horvát színművész részvételével. A többnyelvű, a régió multikulturalizmusát előtérbe helyező előadás alapvető témája a két város, Budapest és Rijeka (Fiume) történelmi múltja, Rijeka mint kikötőváros szerepe az Amerikába vándorló magyarok életében, valamint a tranzitzónákra jellemző sajátosságok, úgy mint prostitúció, kereskedelem, éjszakai élet – levéltári és irodalmi anyagok segítségével való feltárása. A gazdag, színes és nagyon sok részletében magyar vonatkozású történelmi tablót emberi, személyes történetekkel átszőve korokon átívelő, állandó kulturális párbeszédként képzelik el az alkotók, melyben a közös múlt óhatatlanul kihat jelenlegi életünkre is. Az előadás 19.30-kor kezdődik, a rendező: Edvin Liverić.
  • Erkel Színház - London by Night - interaktív improvizáció

Este 10 órakor, 11.30-kor és éjjel 1 órakor kezdődik az Opera művészeinek programja, amellyel Az ember tragédiája előtt tiszteleg a társulat. Madách remekművének több feldolgozása is szerepelt korábban a színház repertoárján: Ránki György és Bozay Attila operái, valamint Kocsák Tibor balettje. Az épület különleges tereiben ezekből és más Tragédiaadaptációkból is láthatunk részleteket, a darabhoz kapcsolódóan interaktív színházi játékokban és zenei improvizációkban is részt vehetnek az érdeklődők. Játék- és túravezető: Aczél András

ScreenShot2019-09-18at133253-134624.png

útvonalterv (Fotó/Forrás: Google)

Fejléckép: Adrián Zoltán, Fidelio

Székely Csaba drámája debütál a Rózsavölgyi Szalonban

Kapcsolódó

Székely Csaba drámája debütál a Rózsavölgyi Szalonban

A Semmit se bánok című darab magyarországi bemutatóját szeptember 12-én tartják, Sztarenki Pál színrevitelében.

„Csak az nem hagyja magát beszippantani, aki eleve előítéletekkel érkezik”

Kapcsolódó

„Csak az nem hagyja magát beszippantani, aki eleve előítéletekkel érkezik”

Vörös István író 2003-ban kezdett el dolgozni a Baltazár Színház társulatával, mára pedig egyik legfontosabb pillére a csapat működésének. Igazán különleges helyzet az, amikor egy drámaíró olyan mélyen ismer egy társulatot, hogy szövegeiben képes az ott játszó színészek egyéniségéből kiindulni. Az ő közös munkájuk ilyen.

Megvan az idei Színházak Éjszakája programja

Kapcsolódó

Megvan az idei Színházak Éjszakája programja

Harmincnégy színház várja izgalmas programmal a közönséget az idei Színházak Éjszakáján. Szeptember 21-én lehet majd versenyt futni az idővel, és minél több eseményen begyűjteni az élményeket.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Kihirdették a 2021-es Artisjus-díjazottak névsorát

Könnyű- és komolyzenei alkotókat díjazott idén is az Artisjus. Fábri Pétert zenei munkásságáért életműdíjjal tüntették ki, az év zeneszerzője a világhírű dobos Borlai Gergő lett, míg a tragikusan fiatalon elhunyt Siklósi Örs előtt, posztumusz Junior Artisjus-díjjal tisztelegtek.
Plusz

Pentaton Hangstúdió – egy tiszta hang a belváros szívében

2021-ben új szolgáltatással bővült az ország legnagyobb múltra visszatekintő privát művészügynöksége, a Pentaton Művész- és Koncertügynökség portfóliója: megnyílt az újonnan kialakított Pentaton Hangstúdió.
Színház

Étel só nélkül, élet színház nélkül – Interjú Barnák Lászlóval, a szegedi teátrum főigazgatójával

Izgalmas produkciókkal készül megünnepelni 90 éves jubileumát a Szegedi Szabadtéri Játékok. Van is ok az örömre, hiszen szép lassan újraindul a kulturális élet. Ám az óvatosságnak is helye van, ugyanúgy, mint a reménynek. Barnák Lászlóval, a Szegedi Nemzeti Színház főigazgatójával a művészetbe vetett hit jegyében, a pandémia árnyékában, a színházi világon jóval túlmutató kérdésekről is beszélgettünk.
Jazz/World

„Élvezem, hogy mennyi mindent nem tudok” – Interjú Fábri Péterrel, az Artisjus életműdíjasával

Az Artisjus könnyűzenei alkotói életműdíját idén Fábri Péter író, költő, dalszövegíró, műfordító kapta. Az elismerés okán beszélgetve felidéztük, hogyan inspirálták őt barátok, szerelmek, dalok és formák. Megtudtuk, miért nem ír már több verseskötetet és az is kiderült, miként vált boldogtalan költőből boldog dalszövegíróvá.
Klasszikus

Bartók-kotta, Wagner-album, akár egy órán belül! – Házhoz jön a Rózsavölgyi kínálata

Mostantól még kényelmesebben juthatunk hozzá a Rózsavölgyi Zenemű- és Könyvesboltban fellelhető zenei kiadványokhoz és sikerkönyvekhez, ugyanis a Wolt futárai szállítják azokat házhoz, akár a rendeléstől számított egy órán belül.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház interjú

Étel só nélkül, élet színház nélkül – Interjú Barnák Lászlóval, a szegedi teátrum főigazgatójával

Izgalmas produkciókkal készül megünnepelni 90 éves jubileumát a Szegedi Szabadtéri Játékok. Van is ok az örömre, hiszen szép lassan újraindul a kulturális élet. Ám az óvatosságnak is helye van, ugyanúgy, mint a reménynek. Barnák Lászlóval, a Szegedi Nemzeti Színház főigazgatójával a művészetbe vetett hit jegyében, a pandémia árnyékában, a színházi világon jóval túlmutató kérdésekről is beszélgettünk.
Színház életműdíj

A belső ember öltöztetője – Szakács Györgyi a Színházi Kritikusok Céhének életműdíjasa

A céh tagjai titkos szavazással ítélték oda az életműdíjat a Kossuth- és Jászai Mari-díjas jelmeztervezőnek, csaknem félszáz mozi és tévéfilm, valamint félezer színházi bemutató ruháinak megálmodójának.
Színház hír

Izgalmas előadásokat ígér a Városmajori Színházi Szemle

Hat előadás kapott helyet a Városmajori Színházi Szemle versenyprogramjában. A könnyed, de minőségi szórakozást ígérő produkciók augusztus 25. és szeptember 9. között mutatkoznak be a Városmajori Szabadtéri Színpadon.
Színház ajánló

Kulka Jánossal látható online A nép ellensége

A Katona József Színház 2013-ban bemutatott Ibsen-darabját Zsámbéki Gábor rendezte, az előadás felvétele megtekinthető május 6. 19 órától május 8. 23 óráig az eszinhaz.hu-n.
Színház hír

Ismét megtörték a csendet - folytatódott a Fame-casting a Vörösmarty Színházban

Vasárnap 21 kiválasztott részvételével folytatódott a Vörösmarty Színház Fame-castingja. A válogatóhoz ezúttal a Fehérvár Tv stábja is csatlakozott, május 8-án ugyanis egy egyórás műsorban lehet majd visszanézni a versenyzőket.