Színház

Tematikus sétaútvonalaink a Színházak Éjszakájára

2019.09.18. 14:00
Ajánlom
Szubjektív ajánlónkban a játékosságot kerestük. Harmincnégy színház programjai közül választottunk ki néhányat, a színészmesterség foglalkozásoktól a nyilvános próbákon és improvizációs játékokon át a kulisszajárásokig.

Idén is elképesztő kavalkáddal várnak a teátrumok a Színházak Éjszakáján, szeptember 21-én Budapesten, délelőttől egészen másnap hajnalig. Szubjektív programajánlónkban segítünk felkészülni a hosszú, kalandos éjszakára, amelyre az élmények begyűjtése már napközben elkezdődhet.

 

Kiindulás: a pesti Chicago

  • Bethlen Téri Színház - Egy kis térzene

A Bethlen Téri Színházban már délelőtt 10 órakor elkezdődnek a programok. A 90 éves épület rejtett zugaiban barangolhatunk a művészekkel és a lakókkal, a színház előtti füves részen napközben piknik várja a családokat ahol még bűvésztrükköket is lehet tanulni. Az épület belső udvarán a Gang Színház térspecifikus előadásában 14 órakor láthatjuk Békés Pál: Egy kis térzene c. darabját. Este tűzzsonglőrök és éjszakába nyúló koncertek ígérnek felejthetetlen élményeket.

  • Rózsavölgyi Szalon - A manipuláció természetrajza
A kora délutáni beszélgetés a Rózsavölgyi Szalon új bemutatójához kapcsolódik. Székely Csaba Semmit se bánok című darabjának főszereplője az egykori román titkosrendőrség ma már nyugdíjas tagja. A mű felveti azt a kérdést is: a diktatúra szolgálattevőjének régi bűnei hogyan hatnak a mára. A Színházak Éjszakáján ennek kapcsán arról is beszélgetnek a résztvevők: ha valaki egyszer képes volt beengedni a sötétséget az életébe, az benne marad-e örökre? A beszélgetők: Gábor György filozófus, Székely Csaba író, Sztarenki Pál, az előadás rendezője. A várható érdeklődés miatt 13.30-kor és 14.30-kor is megrendezik a programot.
  • Karinthy Színház - Trónok harca, szinkron színház
A Karinthy Színház is egész napos programsorozattal készül, délelőtt 11-kor az alapító, Karinthy Márton készít reggelit a Hököm Stúdióban, éjfélkor pedig ő maga vezet végig színháza kulisszáin. Délután 5-től a Trónok harca szinkronhangjaival találkozhatunk, a tervek szerint a főszereplők és a közönség egy eddig soha nem látott Trónok harca-epizód szinkronját készítheti el közösen. Mindenki a sorozat részévé válhat úgy, hogy a székéről sem kell felkelnie.
ScreenShot2019-09-18at132340-134516.png

útvonalterv (Fotó/Forrás: Google )

  • Jurányi Ház - Cirkuszi Nyíltnap

A színfalak fölött címmel a Grabó Stúdió 200-as termében két független cirkuszi formáció, a Grotesque Gymnastics és a Freak Fusion próbafolyamatába leshetünk be. Az új produkciókra készülő társulatok egy rendhagyó helyzettel kísérleteznek ezen az estén: most születő ötleteiket és fejlesztés alatt lévő cirkuszi kunsztokat láthatunk tőlük. A Műhely Alapítvány szervezésében létrejövő program este 7 órakor kezdődik.

 

Útvonalterv Óbudáról

  • Baltazár Színház - Improvizációs délután

Délután 3 órakor kezdődik az improvizációs délután a Baltazár Színház művészeivel Óbudán. Az előadás Vörös István József Attila-átirataira készül Kováts Kriszta rendezésében. A színház házi kortárs szerzője Vörös István, aki 2003 óta ír rendszeresen darabot a társulat számára, akik ezúttal köszöntik az 55. éves szerzőt születésnapján. Az előadás után Veiszer Alinda faggatja az alkotókat és a színészeket színházról, művészetről, az életről.

  • Újszínház - Színházi mesterségek bemutatója

Délután 14.30-tól másfél óránként indulnak a kalandtúrák a Nagyszínpadról, ahol megismerhetjük és kipróbálhatjuk az ügyelő, a súgó, a kellékes, az öltöztető, a hangosító, a világosító és a sminkes munkáját és a kulisszatitkokat. Összesen öt, másfélórás turnus közül lehet választani, az utlosó este 6 órakor indul.

  • Ódry Színpad - Felvételi vizsga

A Színház- és Filmművészeti Egyetem vezető tanárai 18.00 órától a Nádasdy-teremben várják a vállalkozó kedvű jelentkezőket, akik felvételi vizsgán próbálhatják ki magukat. Érkezés folyamatosan.

ScreenShot2019-09-18at133023-134557.png

útvonalterv (Fotó/Forrás: Google)

  • Budapest Bábszínház - Holdbeli csónakos, nyílt próba

70 éves a Budapest Bábszínház, Közép-Európa legnagyobb bábszínháza, a társulat a jeles évfordulót fesztivállal, konferenciasorozattal, bábkiállítással, drámapályázattal ünnepli. Természetesen a Színházak Éjszakája programkínálatuk is az ünnep jegyében telik, ahol a babaszínházi előadás, a közös épületdíszítés, színpadtechnikai show, interaktív kulisszajárás mellett este 7 órakor benézhetünk a Holdbéli csónakos nyílt próbájára is. A Bábszínház idei első bemutatóját Hoffer Károly rendezi, aki ez az egyik legösszetettebb és  sokrétűbb színpadi darabnak tartja Weöres Sándor lírai mesejátékát. A többféle bábtechnikát felvonultató előadásában a klasszikus és a kortárs bábművészet, a hagyomány és a progresszió, a múlt és a jövő találkozik.

 

Útvonalterv a Ferencvárosból

  • Stúdió K - A város emlékezete - nyilvános főpróba
Az előadás a budapesti Stúdió K színház és a rijekai Hrvatski kulturni dom (Horvát Kulturális Központ) közös produkciója, hat magyarországi és három horvát színművész részvételével. A többnyelvű, a régió multikulturalizmusát előtérbe helyező előadás alapvető témája a két város, Budapest és Rijeka (Fiume) történelmi múltja, Rijeka mint kikötőváros szerepe az Amerikába vándorló magyarok életében, valamint a tranzitzónákra jellemző sajátosságok, úgy mint prostitúció, kereskedelem, éjszakai élet – levéltári és irodalmi anyagok segítségével való feltárása. A gazdag, színes és nagyon sok részletében magyar vonatkozású történelmi tablót emberi, személyes történetekkel átszőve korokon átívelő, állandó kulturális párbeszédként képzelik el az alkotók, melyben a közös múlt óhatatlanul kihat jelenlegi életünkre is. Az előadás 19.30-kor kezdődik, a rendező: Edvin Liverić.
  • Erkel Színház - London by Night - interaktív improvizáció

Este 10 órakor, 11.30-kor és éjjel 1 órakor kezdődik az Opera művészeinek programja, amellyel Az ember tragédiája előtt tiszteleg a társulat. Madách remekművének több feldolgozása is szerepelt korábban a színház repertoárján: Ránki György és Bozay Attila operái, valamint Kocsák Tibor balettje. Az épület különleges tereiben ezekből és más Tragédiaadaptációkból is láthatunk részleteket, a darabhoz kapcsolódóan interaktív színházi játékokban és zenei improvizációkban is részt vehetnek az érdeklődők. Játék- és túravezető: Aczél András

ScreenShot2019-09-18at133253-134624.png

útvonalterv (Fotó/Forrás: Google)

Fejléckép: Adrián Zoltán, Fidelio

Székely Csaba drámája debütál a Rózsavölgyi Szalonban

Kapcsolódó

Székely Csaba drámája debütál a Rózsavölgyi Szalonban

A Semmit se bánok című darab magyarországi bemutatóját szeptember 12-én tartják, Sztarenki Pál színrevitelében.

„Csak az nem hagyja magát beszippantani, aki eleve előítéletekkel érkezik”

Kapcsolódó

„Csak az nem hagyja magát beszippantani, aki eleve előítéletekkel érkezik”

Vörös István író 2003-ban kezdett el dolgozni a Baltazár Színház társulatával, mára pedig egyik legfontosabb pillére a csapat működésének. Igazán különleges helyzet az, amikor egy drámaíró olyan mélyen ismer egy társulatot, hogy szövegeiben képes az ott játszó színészek egyéniségéből kiindulni. Az ő közös munkájuk ilyen.

Megvan az idei Színházak Éjszakája programja

Kapcsolódó

Megvan az idei Színházak Éjszakája programja

Harmincnégy színház várja izgalmas programmal a közönséget az idei Színházak Éjszakáján. Szeptember 21-én lehet majd versenyt futni az idővel, és minél több eseményen begyűjteni az élményeket.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

A magyar oktatás MacGyverei – a kötelező olvasmányok

A jövő nemzedék sorsa mindössze attól függ, hogy Gárdonyit, Szabó Magdát vagy Agatha Christie-t adnak a kezébe? Arató Lászlóval, a Magyartanárok Egyesületének elnökével - a NAT-módosítás részleteinek hiányában - a jelenlegi szabályozást vizsgáltuk meg, hogy jobban értsük, mi is lehetne a változások előremutató iránya.
Vizuál

Az 1917 a legjobb film az amerikai producerek szerint

Sam Mendes első világháborús eposza, az 1917 című film kapta meg az Amerikai Producerek Céhének (PGA) díját a mozikban forgalmazott filmek mezőnyében szombaton Los Angelesben.
Plusz

75 éve szabadult fel a pesti gettó 

A pesti gettó felszabadításának 75. évfordulója alkalmából tartottak megemlékezést vasárnap Budapesten, a Dohány utcai zsinagógában, majd koszorút helyeztek el a zsinagóga falánál állított emléktáblánál.
Klasszikus

Boldog születésnapot kívánunk Fischer Ivánnak!

Ma ünnepli születésnapját a Budapesti Fesztiválzenekar alapító-karmestere, egyik legkelendőbb hazai művészünk. Saját Happy Birthday-feldolgozásával köszöntjük!
Vizuál

Ki nevet még a bohócon? – 100 éve született Fellini

Száz éve, 1920. január 20-án született Riminiben Federico Fellini, az egyik legnagyobb olasz filmes, akit első olaszként jelöltek rendezői Oscar-díjra, s mind a négy a kitüntetésre jelölt alkotása nyert a legjobb külföldi filmek között, a legnagyobb elismerésnek mégis azt érezte, ha rendező-festőnek nevezték.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház hír

Tizenöt ország előadásai a Nemzeti fesztiválján

Hetedik alkalommal rendezi meg a Nemzeti Színház április 8. és május 17. között a MITEM-et, amelyre idén olyan nemzetközi hírű alkotók rendezéseit várják, mint Robert Wilson, Theodorosz Terzopulosz, Michael Thalheimer, Sebastian Hartmann és Victoria Thierrée Chaplin.
Színház premier

Rendhagyó sajtótájékoztatón mutatkozott be az Eldorádó csapata

Bereményi Géza kultikus filmjének számtalan színpadi adaptációja készült az Arany ára címmel. A József Attila Színház a Film évadában tűzi műsorára az Eldorádót.
Színház hír

Megkezdődött a Trianon100 emlékév a Nemzetiben

Sajtónyilvános olvasópróbán ismertette a trianoni évfordulóra készülő programjait a Nemzeti Színház. Első bemutatójuk, a Wass Albert szövegei és korabeli dokumnetumok alapján készülő Tizenhárom almafa lesz.
Színház premier

Kern András is megjelent a Fővárosi Törvényszéken

A Fővárosi Törvényszék patinás esküdtszéki tárgyalótermében tartották a Játékszín februári bemutatójának sajtóeseményét. A vád tanúja című produkciót Simon Kornél rendezi, a főbb szerepekben Kern András, Kocsis Dénes, Szerednyey Béla és Lévay Viktória lép színpadra.
Színház magazin

„Hoztam maguknak egy kis pesti levegőt” – 50 éve ment el Latyi

A híres színészdinasztia leszármazottait, a Latabár testvéreket a szigorú kritikusok is Buster Keatonhoz és Chaplinhez hasonlították. Ők azonban a külföldi sikerek után hazajöttek, itthon játszottak és forgattak. 1970. január 11-én halt meg Latabár Kálmán.