Színház

Temesvári a legjobb előadás Romániában

2010.04.20. 13:13
Ajánlom
A Román Színházi Szövetség (UNITER) nagydíját 2010-ben a Temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház Victor Ioan Frunza rendezte Rosencrantz és Guildenstern halott című előadása nyerte el. GALÉRIÁVAL

A temesvári előadást a három kritikusból álló zsűri jelölte a legjobb rendezés és a legjobb díszlet kategóriákban is, míg a férfi mellékszereplők között Bíró József volt versenyben, aki a szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulatának Három nővér című, Keresztes Attila rendezte előadásában alakítja Csebutikin szerepét. (A szatmári színház Veszett fejsze című, Mohácsi János rendezte produkciója a POSzT versenyprogramjában is szerepel.)

A gálán életművéért kitüntették Both András díszlettervezőt, akinek nevéhez olyan előadások látványa fűződik, mint a Budapesten is vendégszerepelt kolozsvári Három nővér és a sepsiszentgyörgyi - korábban a Pesti Színházban is bemutatott - Tompa Gábor-rendezés, a Godot-ra várva.

Frunza a Rosencrantz és Guildenstern halott mellett ebben az évadban Egressy Zoltán Júniusát is színpadra állította Temesváron. A díjnyertes produkció érdekessége, hogy a rendező és állandó díszlet- és jelmeztervezője, Adriana Grand az általuk színre állított a temesvári Hamletből is használnak kellékeket, kosztümöket, így az, ahogyan Tom Stoppard drámája Shakespeare művének, a hét évvel ezelőtti előadás egyfajta folytatásának tekinthető.

A díjazottak teljes listája ezen a linken olvasható (román nyelven).

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Zenés színház

Díjakkal ismerte el művészei munkáját az Operaház

A 2017/18-es évad zárásaként a Csillagóra Gálaesten az intézmény legrangosabb kitüntetéseit adták át, először jutalmazva Balett- és Énekkari Kamaraművészt is.
Vizuál

Makulátlan pálya - a színész, akinek minden filmjét Oscarra jelölték

Marlon Brando? Daniel Day-Lewis? Esetleg Jack Nicholson? Valószínűleg ők ugranak be először, ha minden idők legjobb színészére gondolunk. Pedig a legtökéletesebb filmográfiája valószínűleg John Cazale-nak volt - ehhez azonban sajnos korai halála is hozzájárult.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.
Vizuál

Száz év magyar plakátjai a Magyar Nemzeti Múzeumban

Sör és vetőmag plakátok, színházi és politikai hirdetések is megtalálhatóak a Tolongó idők című időszaki kiállításon.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Színház kritika

Kapitalista rémuralom és forróvérű balkáni ösztönvilág

Átalakult a TESZT (Temesvári Eurorégiós Színházi Találkozó) válogatási rendszere, ennek következtében talán „közönségbarátabb” lett a programja. De szellemiségéből, merészségéből, izgalmasságából mit sem veszített.
Színház szeged

Izgalmas színházi merítéssel és workshoppal vár augusztusban a THEALTER

Az idén 28. alkalommal jelentkező szegedi fesztivál a független színházak egyik legfontosabb hazai fóruma, amely a hazai és határon túli előadások mellett kritikusműhellyel is várja a színházkedvelőket augusztus 3-11. között.
Színház interjú

„Egyszerre szívbemarkoló és komikus” – Interjú Horváth Csabával

Izgalmas és sűrű időszakot jelent a nyár a Forte Társulat számára: május végén mutatták be Az öngyilkos című fekete komédiát a Szkénében, majd fesztiválszereplés fesztiválszereplést ér. A társulat vezetőjével, Horváth Csaba rendező-koreográfussal beszélgettünk.
Színház óbudai társaskör

Óbudai Nyár az Óbudai Társaskör kertjében

Az elmúlt évek hagyományait folytatva idén nyáron is várja közönségét az Óbudai Nyár keretében az Óbudai Társaskör kertje.
Színház interjú

„Nevetsz, de közben akár sírhatnál is” – Interjú Vida Péterrel

Június 22-én, Az Anyám, a nyolcadik kerület! című előadással nyitja meg színházi idényét a Kultkikötő, ami egyben a darab ősbemutatója lesz. A „monoKRÓM KÁDdráma” főszerepét Vida Péter alakítja.