Színház

"Tényeket fogok mondani"

2010.05.24. 16:00
Ajánlom
"Nem leszek rövid" - kezdte Alföldi Róbert az évadértékelő sajtótájékoztatóját. Az ígéretét be is tartotta, közel egy órán keresztül számolt be az elmúlt évad eredményeiről, és ismertette a következő évad terveit.

Eddigi legjobb évét zárta a Nemzeti Színház, a mérleg először lett pozitív a Zrt. működése óta. A nettó árbevételek több mint 10%-kal növekedtek az elmúlt évhez képest. A főigazgató elmondta, a nézőszámok is az elvárt eredményeket hozták. Az elmúlt hónapban közel 500 kérdőívet töltöttek ki a nézők, ezek alapján elmondható, hogy a színház közönsége fiatalodott az elmúlt évekhez képest, valamint a különböző társadalmi csoportok is egyre szélesebb körben látogatják a színházat. A nézők 42%-a alkalmazott, 21%-a diák, 8,2%-a középvezető vagy vállalkozó, 8,7%-a nyugdíjas, és 5,9%-a középvezető. "A számok azt mutatják, hogy a Nemzeti nem tekinthető rétegszínháznak." - emelte ki Alföldi Róbert.

A továbbiakban beszélt az elmúlt évad megvalósult együttműködéseiről (MR Szimfonikus Zenekar, Goethe Intézet, Szentendrei Teátrum, Művészetek Palotája, Kritikusok Céhe, Gólem Színház, Nemzetközi Színházi Intézet, Budapesti Tavaszi Fesztivál), vendégjátékokról, díjakról, kiállításokról, felolvasásokról.

Ismertette a következő évad műsortervét, kiemelve, hogy "magyar évadot" tartanak: a 8 tervezett bemutatóból 6 előadás magyar szerző műve, ebből 4 kortárs, ráadásul ősbemutató (Térey János: Jeremiás avagy isten hidege; Závada Pál: Magyar ünnep; Esterházy Péter: Én vagyok a Te; és a Mohácsi testvérek készülő darabja). Műsorra kerül még Csehovtól a Három nővér, Fejes Endrétől a Jó estét nyár, jó estét szerelem, Heiner Müllertől a Kvartett, az évad pedig Az ember tragédiájával zárul majd.

A 2010/2011-es évadban is számos társintézménnyel és szervezettel lép kapcsolatba a Nemzeti. Közös bérletet indít például a Pesti Magyar Színházzal, közös koncertsorozatot tervez az Óbudai Danubia Zenekarral, a Duna Televízió pedig kiemelt médiatámogatóként rögzíti majd az előadásokat.

A társulatban nem lesznek olyan jelentős változások, mint az elmúlt két évben. Távozik a színháztól Stork Natasa és Orth Péter, jön viszont Kaposvárról Znamenák István, és a Színház- és Filmművészeti Egyetemről, Gálffi László végzős osztályából Farkas Dénes, Fehér Tibor és Szatory Dávid.

A sajtótájékoztató végén a főigazgató megköszönte a színház összes dolgozójának az elmúlt két év közös munkáját. "Köszönöm a türelmet, lelkesedést, a nagyon kemény munkát, amit mindenki végzett ebben az épületben. Azt kell mondjam, megvan az eredménye."

Megelőzve az újságírói kérdéseket, Alföldi két dolgot mondott el: "Az én főigazgatói szerződésem 2013-ig szól. Papíron, hivatalosan. A másik pedig: Stohl András a Nemzeti Színház társulatának tagja, és az is marad. Most lehet kérdezni..."

A sajtótájékoztató teljes anyaga (a jövő évad szereposztásai, az együttműködések, a vendégjátékok, a látogatottsági adatok stb.) letölthető innen, pdf-formátumban.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Zenés színház

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.
Klasszikus

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.
Klasszikus

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Vizuál

Kiállítják az első bécsi női fényképész századeleji portréit

Művészek, arisztokraták és más hírességek a század elejéről Klimttől Picassóig a Madame d'Ora néven dolgozó Dora Kallmus fotográfiáin a bécsi Leopold múzeumban.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Színház Radioaktív

Keverni nem csak a fakanállal lehet: Marie Curie nem mindennapi élete

Marie Curie története sok szempontból a századforduló és a 20. század története. A radioaktivitás úttörő kutatójának életét feldolgozó monodráma egy egyedülálló tudós történetét meséli el, akinek volt bátorsága szembemenni a hagyományos női szerepkörrel.
Színház interjú

Gyerekek tragédiája – valóságos túszdráma, színházi köntösben

2004-ben a beszláni I. számú iskolát terroristák rohanták le, ezernél is több embert ejtve túszul. A holland Carly Wijs Mi és Ők című kamaradarabja ezen elbeszélhetetlen napok emlékéről szól.
Színház hírek

Ők a Színikritikusok díja várományosai

A Színházi Kritikusok Céhe 39. alkalommal adja át az előző évad legkiemelkedőbb színházi teljesítményeinek járó elismerést szeptemberben.
Színház magyar színház

Az Operettszínház és a Magyar Színház vezetésére írtak ki pályázatot

A kiírások szerint mindkét pályázat nyertese 2019. február 1-jétől öt évig töltheti be a vezetői pozíciót.
Színház etikett

Focimeccset néztek telefonon egy színdarab közben – a színészek felháborodtak

A két angol hölgyet nem akadályozták a színpadon zajló események abban, hogy megtudják, ki nyerte a büntetőpárbajt. A színészek a Twitteren fakadtak ki a bunkó nézők miatt.