Színház

Teret neveztek el Ruszt Józsefről

2014.05.28. 08:00
Ajánlom
A zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház alapító főrendezőjéről nevezték el a teátrum előtti teret május 27-én.

A színház a kultúra zászlóshajója, amelynek a tizenévesektől az idősekig minden korosztályt meg kell szólítania. Ruszt József ebben is élen járt, példája nyomán ma is arra kell törekedni, hogy a fiatalokkal is megismertessék mindazon értékeket, amelyeket a teátrum képvisel - emelte ki köszöntőjében Vígh László országgyűlési képviselő (Fidesz-KDNP). Hozzáfűzte: a színház mostani jó működését igazolja, hogy az évadban 311 előadást játszott a társulat, az eladott bérletek száma pedig meghaladta a tízezret.

Balaicz Zoltán, a város alpolgármestere (Fidesz-KDNP) emlékeztetett arra, hogy az 1970-es években pezsgő szellemi élet bontakozott ki a Zalaegerszegen. Az állandó színház létrehozásáról a nyolcvanas évek elején döntött az akkori városvezetés, de az alapításához olyan személyiségre volt szükség, aki olyan értékeket tud megteremteni, amely példaképül szolgál az utódok számára is. A Ruszt József által megalapított színház ma is a város büszkesége - hangsúlyozta.

Besenczi Árpád igazgató köszönetet mondott a városvezetésnek, a támogatóknak és a társulatnak, hogy a ma már agorának számító tér - amely esztendők óta az évadnyitó forgatag színhelye - az alapító nevét viselheti.

Farkas Ignác Jászai-díjas színművész - aki 1984 tavaszán frissen végzett színészként szerződött Zalaegerszegre - kiemelte: az eltelt harminc év alatt több ezer előadás több százezer nézője abban a színházban szerezte és szerzi élményeit, amelynek alapítója volt Ruszt József. Neve fogalommá vált, "a kegyetlen színház apostola, a szertartásszínház celebrálója, örök újrakezdő, társulatalapító, katedra nélküli színészpedagógus" volt - fogalmazott Farkas Ignác.

Ruszt József (1937-2005) Kossuth-díjas rendező, a Hevesi Sándor Színház örökös tagja majdnem 45 évnyi munkássága alatt több mint 200 előadást rendezett, ebből 23-at Zalaegerszegen. 1982-ben alapítója, majd 1986-ig igazgató-főrendezője volt a zalaegerszegi színháznak. A teátrum megnyitásakor, 1983 október 11-én emlékezetes rendezésben állította színre Madách Imre Az ember tragédiája című művét, amelyet aztán 2004-ben, egy évvel a halála előtt újra megrendezett Zalaegerszegen. Ugyanebben az évben színház- és társulatteremtő tevékenységéért Pro Urbe-díjat vehetett át Zalaegerszegen.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Ez a klarinétos nem jutott be álmai iskolájába, mert a barátnője hamis elutasító levelet küldött neki

Szegény Eric Abramovitz hétéves kora óta egy Los Angeles-i konzervatóriumban akart tanulni, de a barátnője nem akarta, hogy a fiú olyan messze költözzön tőle, és akcióba lépett.
Zenés színház

Amerikáig is eljutott a nagy port kavart Billy Elliot-ügy híre

Az egyik legnépszerűbb hollywoodi portál „gaygate”-ről, azaz meleg-botrányról ír az elmaradt előadásokkal kapcsolatban.
Tánc

Mesternő, nagybetűvel

Lőrinc Katalin egy személyben aktív táncos, pedagógus és teoretikus. Június 25-én a Müpában mutatkoznak be tanítványai, akik már az ő új oktatási metódusa szerint végeztek a Táncművészeti Egyetemen. Emellett nemrég megjelent, A test mint szöveg című könyvéről is beszélgettünk.
Vizuál

Instagramon dokumentálta apja halálát egy fotós

Apja élete utolsó tanítását akarta átadni fiának, akinek teljesen hiányzott addigi életéből - fia pedig így, fotókon keresztül próbálta feldolgozni a tragédiát. A sorozat végül mindkettőjük számára sokkal többet adott.
Zenés színház

Gördülő titkárság az Operában

Az Ybl-palota korszerűsítése új kihívások elé állította az Opera művészeti osztályait, a nehézségekből azonban igyekeznek előnyt kovácsolni: az Andrássy úti játszóhely kiesését az új évadban is nagyszabású turnék egész sorával tervezik ellensúlyozni.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Színház rómeó és júlia

Működik a kémia Vecsei H. Miklós és Mészáros Blanka között

Megkezdődtek a Szegedi Szabadtéri Játékok új Shakespeare-bemutatójának, a Rómeó és Júlia próbái Hegedűs D. Géza vezetésével.
Színház kritika

Kapitalista rémuralom és forróvérű balkáni ösztönvilág

Átalakult a TESZT (Temesvári Eurorégiós Színházi Találkozó) válogatási rendszere, ennek következtében talán „közönségbarátabb” lett a programja. De szellemiségéből, merészségéből, izgalmasságából mit sem veszített.
Színház szeged

Izgalmas színházi merítéssel és workshoppal vár augusztusban a THEALTER

Az idén 28. alkalommal jelentkező szegedi fesztivál a független színházak egyik legfontosabb hazai fóruma, amely a hazai és határon túli előadások mellett kritikusműhellyel is várja a színházkedvelőket augusztus 3-11. között.
Színház interjú

„Egyszerre szívbemarkoló és komikus” – Interjú Horváth Csabával

Izgalmas és sűrű időszakot jelent a nyár a Forte Társulat számára: május végén mutatták be Az öngyilkos című fekete komédiát a Szkénében, majd fesztiválszereplés fesztiválszereplést ér. A társulat vezetőjével, Horváth Csaba rendező-koreográfussal beszélgettünk.
Színház óbudai társaskör

Óbudai Nyár az Óbudai Társaskör kertjében

Az elmúlt évek hagyományait folytatva idén nyáron is várja közönségét az Óbudai Nyár keretében az Óbudai Társaskör kertje.