Színház

Térey János-adaptációval indul az évad a Katonában

2021.08.25. 13:00
Ajánlom
Megújult közösségi terekkel és kilenc bemutatóval várja a nézőket a Katona József Színház, amely az új előadások mellett folytatja színházpedagógiai műhelyét is.

Augusztus 23-án, egy hagyományos évadnyitó társulati üléssel nyitotta meg az új szezont a Katona József Színház, amely után elkezdődtek a nagy sikerű Csak neked mondom című videósorozat záró szériájának felvételei is. Máté Gábor, az intézmény igazgatója bizakodva vág neki a 2021/22-es évadnak, ráadásul a fejlesztéseknek hála az online közvetítések megvalósítása is lehetségessé vált. Ezt a direktor azért tartja különösen fontosnak, mert a nézői visszajelzések alapján igény van a virtuális előadások műsoron tartására.

1-103512.jpg

A Katona József Színház évadnyitó társulati ülése (Fotó/Forrás: Horváth Máté / Katona József Színház)

Bár már az évadzáró eseményen elhangzott, most hivatalosan is bemutatták a társulat két új tagját, Tóth Zsófiát és Lengyel Benjámint, valamint kiosztották a Vastaps Alapítvány díját, amit idén két évad figyelembe vételével kaphattak meg az alkotók.

A kiosztott elismerések:

Legjobb rendezés: Tarnóczi Jakab (Bánk bán)
Legjobb női főszereplő: Fullajtár Andrea (Az átnevelhetetlen)
Legjobb férfi főszereplő: Bányai Kelemen Barna (Bánk bán, Othello)
Legjobb női mellékszereplő: Borbély Alexandra (Othello)
Legjobb férfi mellékszereplő: Keresztes Tamás (Lear király)
Digitális különdíj: A Szavalóverseny alkotói – Kocsis Gergely, Tárnoki Márk és Török Marcell

A digitális fejlesztések mellett a színház előtere is megújult: az új üzemeltető bevonásával történt átszervezések után a frissítők, kávék és péksütemények mellett már ebédmenü is elérhető a kínálatban, ráadásul gluténmentes és vegetáriánus fogások is találhatók az étlapon.

Az évad első bemutatóját a Kamrában tartja a színház, Térey János Káli holtak című regényéből Dömötör András készít adaptációt, a nagyszínpadon pedig Line Knutzon Mesteremberek című műve debütál október 4-én. Máté Gábor rendezésének főbb szerepeit Ónodi Eszter, Pelsőczy Réka, Rajkai Zoltán és Kocsis Gergely játsszák.

Az október 16-i Isten, haza, család című előadásban Tarnóczi Jakab Euripidész, Aiszkhülosz és Szophoklész műveit szedi egy csokorba, kiegészítve az előadásban szereplő színészek improvizációival.

2021 két utolsó bemutatóját december 17-én és 18-án tartják. A Mary Shelley Frankenstein című regényéből készülő előadást Tárnoki Márk álmodja színpadra Bányai Kelemen Barna és a vendégművészként érkező Rába Roland főszereplésével, másnap pedig Turgenyev Apák és fiúk című műve kerül színre Brian Friel átiratában és Ascher Tamás rendezésében.

8-103719.jpg

A Katona József Színház évadnyitó társulati ülése (Fotó/Forrás: Horváth Máté / Katona József Színház)

Az évad második fele is hasonlóan izgalmasan alakul: márciusban Spiró György Főtitkárok című drámája mellett Tarnóczi Jakab a Melancholy Rooms – zenés magány nyolc hangra című előadást rendezi, de a közönség egy Lorca-művel is találkozhat majd a Kamrában: Székely Kriszta a Jermát állítja színpadra Borbély Alexandra, Dankó István, Fullajtár Andrea és Jordán Adél főszereplésével.

Ezzel egy időben Novák Eszter rendezése lesz látható a Katona nagyszínpadán Moszkva-Peking Transzszinfónia címmel, amely egyúttal új műfajt is teremt, a dokumentumabszurdot.

Az új bemutatók mellett még egy különlegességgel készül a társulat: a Sufniban az Orlai Produkcióval együttműködésben Gyabronka József előadásában lesz látható Dante Pokol című művének színpadi változata.

A nem hivatásos színházcsinálókról sem feledkezik meg a teátrum, a Behívó idén is folytatódik,

ezúttal a felnőttekből álló csoport Közügyeink című produkciójával. A színházpedagógiai műhely keretében ismét számos improvizációs workshop, közönségtalálkozó és a repertoáron lévő előadásokhoz kapcsolódó alapozó foglalkozás várja az érdeklődőket. A művészek visszatérnek a Rákospalotai Javítóintézetbe is, ahol az ott élő fiatal lányokkal készítenek előadást. Újdonságként Politikai szabadegyetem is indul, melynek keretében a résztvevők workshopokon járják körül a hazai közélet fontos kérdéseit. Lesz mellette Politikai tinder, valamint elindul egy közösségi színházi projekt is Kossuth Lajos utca címen, az utca lakóinak történeteit dolgozva fel, megszólítva az arra sétálókat is.

Fejléckép: A Katona József Színház társulata az évadnyitón (fotó: Horváth Máté / Katona József Színház)

Programkereső

Legolvasottabb

Vizuál

A tudattalan titkos tempója - interjú Enyedi Ildikóval

Az Ezeregyéjszaka-szerűen dús, titokzatos szerelmi történet álarcában, Enyedi Ildikó új filmje, A feleségem története – Füst Milán regényéhez hűen – az élet összetettségéről, titokzatosságáról, uralhatatlan jellegéről mesél. A vetítés után kérdeztük a rendezőt.
Színház

Aki tudott szeretni – Törőcsik Mari visszatért a Nemzetibe

Szeptember 21-én nagyszabású gála keretében helyezték el az emlékezés sárga rózsáit egy ikonikus fotel mellé Törőcsik Mari pályatársai és barátai a Nemzeti Színházban. A nézőtéren meghatott csend, a színpad elé kifeszített kivetítőn egy mondat – „Tudni kell szeretni” – és egy távolba révedő arc… Marié.
Színház

Spiró György „sötét kalandregénye” és Garaczi László karanténdrámája nyerte a Kortárs Magyar Dráma-díjat

A Radnóti Zsuzsa alapította kuratórium 2019 óta díjjal jutalmazza a legkiemelkedőbb drámaírókat, hagyományosan február 24-én. Az apropót Örkény István Tóték című drámájának bemutatója adja, amely 1964. február 24-én volt. Idén Spiró György és Garaczi László vehette át az elismerést a Rózsavölgyi Szalonban, ezúttal a magyar dráma napján, szeptember 21-én.
Klasszikus

Csodagyerekeket hív új évadjába a Pannon Filharmonikusok

Az élet sója mesei motívuma kíséri végig a zenekar 2021/22-es évadát, amely során a fiatalok nem csupán a közönség soraiban, de a színpadon is helyet foglalnak. A Varga Tibor hegedűművész és tanár emlékének szentelt koncerten versenygyőztes ifjú szólisták lépnek fel.
Vizuál

A terek végrendelkezése – Gergye Krisztián kiállítása Szentendrén

Akvarelljeit mutatja be Gergye Krisztián kortárs táncművész és koreográfus a szentendrei MANK Galériában, amely helyet ad továbbá egy transzformatív performansznak is szeptember 25-én, 10 és 18 óra között.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház videó

Itt a videó a Törőcsik Mari Emlékestről

Szeptember 21-én, a napokban zajló MITEM fesztivál keretében megemlékezést tartottak az idén elhunyt Törőcsik Mariról pályatársai, tisztelői részvételével a Nemzeti Színházban. Az eseményről készült összefoglaló videót a színház tette közzé.
Színház hír

„A megújulásban hiszünk” – véget ért a Kőszegi Várszínház jubileumi évada

Negyvenedik évadát zárta szeptemberben a Kőszegi Várszínház, amely nyáron 31 színházi előadással kedveskedett nézőinek. A nagyrészt teltházas estéken a legkülönbözőbb műfajok képviseltették magukat: a délelőtti gyerekelőadásoktól a kamaradarabokon át, a nagyszínházi zenés és prózai művekig minden megtalálható volt a repertoáron.
Színház hír

Értékes ingatlanok kerülhetnek az SZFE tulajdonába

A benyújtott törvényjavaslat szerint az Országos Színháztörténeti Múzeum és a Bajor Gizi Színészmúzeum épülete is az egyetemhez és a hozzá kapcsolódó alapítványhoz tartozna – tudta meg a Napi.hu.
Színház hír

Mécs Károly végleg visszavonul

A Nemzet Művésze címmel kitüntetett, kétszeres Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész pályafutásának hatvan éve alatt számos helyen megfordult, jelenleg egy előadásban látható, utána visszavonul.
Színház magazin

Aki tudott szeretni – Törőcsik Mari visszatért a Nemzetibe

Szeptember 21-én nagyszabású gála keretében helyezték el az emlékezés sárga rózsáit egy ikonikus fotel mellé Törőcsik Mari pályatársai és barátai a Nemzeti Színházban. A nézőtéren meghatott csend, a színpad elé kifeszített kivetítőn egy mondat – „Tudni kell szeretni” – és egy távolba révedő arc… Marié.