Színház

Térey János-adaptációval indul az évad a Katonában

2021.08.25. 13:00
Ajánlom
Megújult közösségi terekkel és kilenc bemutatóval várja a nézőket a Katona József Színház, amely az új előadások mellett folytatja színházpedagógiai műhelyét is.

Augusztus 23-án, egy hagyományos évadnyitó társulati üléssel nyitotta meg az új szezont a Katona József Színház, amely után elkezdődtek a nagy sikerű Csak neked mondom című videósorozat záró szériájának felvételei is. Máté Gábor, az intézmény igazgatója bizakodva vág neki a 2021/22-es évadnak, ráadásul a fejlesztéseknek hála az online közvetítések megvalósítása is lehetségessé vált. Ezt a direktor azért tartja különösen fontosnak, mert a nézői visszajelzések alapján igény van a virtuális előadások műsoron tartására.

1-103512.jpg

A Katona József Színház évadnyitó társulati ülése (Fotó/Forrás: Horváth Máté / Katona József Színház)

Bár már az évadzáró eseményen elhangzott, most hivatalosan is bemutatták a társulat két új tagját, Tóth Zsófiát és Lengyel Benjámint, valamint kiosztották a Vastaps Alapítvány díját, amit idén két évad figyelembe vételével kaphattak meg az alkotók.

A kiosztott elismerések:

Legjobb rendezés: Tarnóczi Jakab (Bánk bán)
Legjobb női főszereplő: Fullajtár Andrea (Az átnevelhetetlen)
Legjobb férfi főszereplő: Bányai Kelemen Barna (Bánk bán, Othello)
Legjobb női mellékszereplő: Borbély Alexandra (Othello)
Legjobb férfi mellékszereplő: Keresztes Tamás (Lear király)
Digitális különdíj: A Szavalóverseny alkotói – Kocsis Gergely, Tárnoki Márk és Török Marcell

A digitális fejlesztések mellett a színház előtere is megújult: az új üzemeltető bevonásával történt átszervezések után a frissítők, kávék és péksütemények mellett már ebédmenü is elérhető a kínálatban, ráadásul gluténmentes és vegetáriánus fogások is találhatók az étlapon.

Az évad első bemutatóját a Kamrában tartja a színház, Térey János Káli holtak című regényéből Dömötör András készít adaptációt, a nagyszínpadon pedig Line Knutzon Mesteremberek című műve debütál október 4-én. Máté Gábor rendezésének főbb szerepeit Ónodi Eszter, Pelsőczy Réka, Rajkai Zoltán és Kocsis Gergely játsszák.

Az október 16-i Isten, haza, család című előadásban Tarnóczi Jakab Euripidész, Aiszkhülosz és Szophoklész műveit szedi egy csokorba, kiegészítve az előadásban szereplő színészek improvizációival.

2021 két utolsó bemutatóját december 17-én és 18-án tartják. A Mary Shelley Frankenstein című regényéből készülő előadást Tárnoki Márk álmodja színpadra Bányai Kelemen Barna és a vendégművészként érkező Rába Roland főszereplésével, másnap pedig Turgenyev Apák és fiúk című műve kerül színre Brian Friel átiratában és Ascher Tamás rendezésében.

8-103719.jpg

A Katona József Színház évadnyitó társulati ülése (Fotó/Forrás: Horváth Máté / Katona József Színház)

Az évad második fele is hasonlóan izgalmasan alakul: márciusban Spiró György Főtitkárok című drámája mellett Tarnóczi Jakab a Melancholy Rooms – zenés magány nyolc hangra című előadást rendezi, de a közönség egy Lorca-művel is találkozhat majd a Kamrában: Székely Kriszta a Jermát állítja színpadra Borbély Alexandra, Dankó István, Fullajtár Andrea és Jordán Adél főszereplésével.

Ezzel egy időben Novák Eszter rendezése lesz látható a Katona nagyszínpadán Moszkva-Peking Transzszinfónia címmel, amely egyúttal új műfajt is teremt, a dokumentumabszurdot.

Az új bemutatók mellett még egy különlegességgel készül a társulat: a Sufniban az Orlai Produkcióval együttműködésben Gyabronka József előadásában lesz látható Dante Pokol című művének színpadi változata.

A nem hivatásos színházcsinálókról sem feledkezik meg a teátrum, a Behívó idén is folytatódik,

ezúttal a felnőttekből álló csoport Közügyeink című produkciójával. A színházpedagógiai műhely keretében ismét számos improvizációs workshop, közönségtalálkozó és a repertoáron lévő előadásokhoz kapcsolódó alapozó foglalkozás várja az érdeklődőket. A művészek visszatérnek a Rákospalotai Javítóintézetbe is, ahol az ott élő fiatal lányokkal készítenek előadást. Újdonságként Politikai szabadegyetem is indul, melynek keretében a résztvevők workshopokon járják körül a hazai közélet fontos kérdéseit. Lesz mellette Politikai tinder, valamint elindul egy közösségi színházi projekt is Kossuth Lajos utca címen, az utca lakóinak történeteit dolgozva fel, megszólítva az arra sétálókat is.

Fejléckép: A Katona József Színház társulata az évadnyitón (fotó: Horváth Máté / Katona József Színház)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

Az Örkény falaiban benne van az egész életem – születésnapi beszélgetés Für Anikóval

„I did it my way” – énekli Frank Sinatra, és ezt mondja Für Anikó is, aki február 27-én ünnepli hatvanadik születésnapját. Ráadásul az Örkény Színház Jászai Mari-díjas művésze kettős jubileumot ül az idén, mert a teátrum, amelynek alapító tagja, idén húszéves.
Színház

Bemutatták A vágy villamosát Budaörsön

Az Ördög Tamás által rendezett előadás főszerepében Takács Katalin pályája egyik legerősebb alakítását nyújtja Blanche DuBois-ként.  
Színház

Erősen álmodók – beszélgetés Száger Zsuzsannával és Urbanovits Krisztinával

KV Társulat. Két színésznő, egy csapat. Két vélemény, ami hol közös, hol különböző, ahogy a nevük is mutatja. A két nézet néha találkozik, máskor összecsap, hogy utána összefusson valahol, egy kompromisszumos középpontban.
Színház

Elhunyt Hunyadkürti György, a kaposvári színház örökös tagja

72 éves korában, váratlan hirtelenséggel elhunyt Hunyadkürti György Jászai Mari-díjas színművész, Érdemes és Kiváló művész, a Csiky Gergely Színház örökös tagja – tudatta az intézmény.
Klasszikus

Eötvös Péter és Csiba Lajosné Emődi Györgyi is Életműdíjat kapott a Cziffra Fesztiválon

Február 25-én a Zeneakadémián adták át az idei Cziffra Fesztivál elismeréseit. Az életműdíjasok mellett Tehetség-díjjal jutalmazták Abouzahra Amira hegedűművészt, Lukács Gergely tubaművészt és Vida Mónika Ruth zongoraművészt is. 

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

Krabat a Fekete Malomban – a német ifjúsági irodalom egyik legnépszerűbb művét mutatja be a Budapest Bábszínház

Otfried Preuβler filmen és színpadon is többször feldolgozott, klasszikus történetének vadonatúj színpadi változatát mutatja be a Budapest Bábszínház március 2-án Hegymegi Máté rendezésében.
Színház ajánló

Különleges babaszínházi előadással várják a családokat a XV. kerületben

Március 2-án a Kikötő – Ifjúsági központban láthatja a közönség a KL Színház Izeg-mozog című babaszínházi előadását. A Fidelio „Ügy” elnevezésű kategóriájával díjazott Markó-Valentyik Anna egyszemélyes produkciójában varázslatos csecsemővilágot teremt.
Színház interjú

Az Örkény falaiban benne van az egész életem – születésnapi beszélgetés Für Anikóval

„I did it my way” – énekli Frank Sinatra, és ezt mondja Für Anikó is, aki február 27-én ünnepli hatvanadik születésnapját. Ráadásul az Örkény Színház Jászai Mari-díjas művésze kettős jubileumot ül az idén, mert a teátrum, amelynek alapító tagja, idén húszéves.
Színház ajánló

Az első hivatásos színésznők portréja elevenedik meg a Pinceszínház előadásán

Sztarenki Pál különleges rendezésében látható a Pinceszínházban a Színésznők című előadás. April De Angelis kortárs angol írónő drámája a restauráció korába vezeti vissza a nézőket, hogy bemutassa a nagy színházi forradalom kezdetét és okait.
Színház ajánló

Bemutatták A vágy villamosát Budaörsön

Az Ördög Tamás által rendezett előadás főszerepében Takács Katalin pályája egyik legerősebb alakítását nyújtja Blanche DuBois-ként.