Színház

Térey ősbemutató a Nemzetiben

2010.10.02. 13:46
Ajánlom
A képzeletbeli debreceni metróban játszódik Térey János Jeremiás, avagy az Isten hidege című drámája, melynek ősbemutatóját október 2-án tartja a Nemzeti Színház, Valló Péter rendezésében.

A Nemzeti idei "magyar évadának" keretében a Gobbi Hilda Színpadon műsorra tűzött darabból 2008-ban az Új Színház készített felolvasó-színházi keresztmetszetet, majd tavaly könyv formájában is megjelent. Mint Térey János az MTI-nek elmondta, az ősbemutatón is egy némileg rövidebb változat kerül a színpadra: "úgy látszik, arra fektetek nagyobb hangsúlyt, hogy a könyv összes lehetősége valósuljon meg. A rendező, a dramaturg érthető módon arra vágyik, hogy a közönség ne unatkozzon, illetve, hogy az előadás ne legyen hosszabb két óránál. Én ezt maximálisan respektálom ebben az esetben is."

A Jeremiás...-ban minduntalan felbukkannak a szerző szülővárosa, Debrecen helyszínei, társadalma. "Olyan darabot szerettem volna írni, amely nem csak Magyarországon, nem csak magyarul játszható el. Egyszerűen csak egy vízfejű főváros és egy másik, vidéki város viszonyára gondoltam. Meg egyáltalán arra, hogy egy Magyarországhoz méltó országban mennyire létezhet az élet a perifériákon, és mi számít perifériának. Debrecen például nem, sőt, dinamikusan fejlődő város" - jegyezte meg az író, aki emellett hangsúlyozta, olyan települést festett, amilyen a valóságban nem létezik: Debrecenben nincs még női polgármester, ahogy metró sem.

Jellemző vonás azonban a darabban is megjelenő kálvinizmus. "Hívő darabot szándékoztam írni egy vallás nélküli társadalomról, amilyen a miénk. A vallás Magyarországon 2010-ben inkább hivatkozási alap a politikában, mint sokak által gyakorolt spirituális tevékenység. Nem arra célzok, hogy a templomok üresen állnának, de nem hatja át az emberek viselkedését a vallás által megzabolázott eszmény" - emelte ki a szerző.

A dráma címszereplője Budapesten élő országgyűlési képviselő, szülővárosában minduntalan barátokba, volt osztálytársakba, szerelmekbe botlik, de félig már kívülálló. "Azt hiszem, ez egy szeretethimnusz Debrecenhez" - fogalmazott. Bonyolultnak látja az előadásban végig színpadon lévő Jeremiás alakját az őt megformáló László Zsolt is, aki úgy vélte, Térey valószínűleg mindent beleírt a szerepbe, amit önmagáról és a magyar értelmiségről gondol. "Főszerepet próbálni mindig nagyon hálás, de mindig megerőltető, ugyanis az adott szerző egy nem létező emberről ír. Ilyen főszereplő-esszenciák pedig az életben nem rohangálnak" - fűzte hozzá.

A misztériumjáték műfaji megjelölésű darab szerint Jeremiás egy sztrájk miatt a metróban reked, és találkozik múltjának minden fontos alakjával, de egyedül a barátjával, a Stohl András által játszott Cucorral érzi már csak jól magát. László Zsolt elmondása szerint ez a kívülállás nem egyszerűen politikus mivoltából fakad, noha a darabban sokszor elhangzik, hogy Jeremiás országgyűlési képviselő, nagy ember lett belőle. "Sokkal játszhatóbb az a szerző által megfogalmazott jelző, hogy Jeremiás egy nagy gyerek, egy kíváncsi ember. Sokan empátiahiánnyal vádolják, de erről szó nincs: mélyen érző ember, csak ő nem az egyes egyének, hanem az ország sorsát próbálná jobbítani, ami nem megy, mert mindig emberekbe ütközik."

Mint László Zsolt bevallotta, először nem tartotta színpadra valónak a darabot, mára azonban gyökeresen megváltozott a véleménye. "Már úgy érzem, küldetésünk van vele. A szó nem elcsépelt értelmében egy nagyon mély, magyar színdarab, alapvető kérdésekre kérdez rá, ami a magyarsággal kapcsolatos" - beszélt Térey drámájáról a színész.

László Zsolt mellett Nagy Jeremiás anyját Molnár Piroska, Palántát, a húgát Gerlits Réka, míg gyerekkori barátját, Cucort Stohl András alakítja; a további szerepekben Hevér Gábort, Újvári Zoltánt, Bánfalvi Esztert, Blaskó Pétert, Szarvas Józsefet, Rátóti Zoltánt, Murányi Tündét, Kelemen Józsefet,  Söptei Andreát, Makranczi Zalánt, Somody Kálmánt, László Attilát, Farkas Dénes, valamint Garas Dezsőt láthatja a közönség a Valló Péter által rendezett előadásban. A képzeletbeli debreceni metró állomásait idéző díszletet Antal Csaba, a jelmezeket Benedek Mari tervezte; a zene Melis László munkája.

Programkereső

Legnépszerűbb

Jazz/World

Rózsák között ébredt egy szakállas bácsi

És nem is csak rózsákból állt az ágya, hanem mindenféle virágból. Lenyűgöző klip készült Pátkai Rozina új dalához.
Színház

Egyre több premier marad el, nem kockáztatnak a színházak

A járványhelyzet folyamatos kihívás elé állítja a kulturális intézményeket és produkciós irodákat, nem elég, hogy csak az online térben közvetíthetik előadásaikat, a próbák és a streamelt bemutatók is el-elmaradoznak az egészségügyi kockázat miatt.
Plusz

Megvan a Budapesti Tavaszi Fesztivál időpontja

Április 9-18. között rendezi meg a főváros a 40 éves fesztivált, amelyet idén először egyedül, a kormányzat anyagi segítsége nélkül kénytelen megszervezni.
Klasszikus

„Közös nyelven zenélünk” – Újjáalakult a Kelemen Kvartett

Két éve ideiglenesen feloszlott, most újjáalakult az elmúlt évtized legsikeresebb kamarazenei együttese. A két alapító, Kelemen Barnabás és Kokas Katalin Vashti Mimosa Hunter csellóművésszel és Jonian Ilias Kadesha hegedűművésszel a Bartók Tavasz fesztiválon mutatkoznak be. Nem akármilyen vállalással: két koncerten Bartók hat vonósnégyesét adják elő.
Vizuál

A világ legszebb mozijai között a Puskin

A Los Angeles-i Cinemarama és a római Dei Piccoli mellett a budapesti Puskin mozi is szerepel Timeout ötvenes listáján - írja a Telex.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház hír

Lőrinczy György a Szentendrei Teátrum új vezetője

Az idén ötvenegy éve alapított Szentendrei Teátrum élén Lőrinczy György a korábbi igazgatót, Vasvári Csabát váltja, aki nem indult újra a pozícióért.
Színház hír

Mostani formájában megszűnik a POSZT

Kezdeményezték a Pécsi Országos Színházi Találkozót szervező nonprofit kft. megszűnését. A Magyar Teátrumi Társaság titkára szerint azért, mert „elfáradt, és Pécsnek nem is volt annyira fontos”. Ugyanakkor tíz éve tart a folyamat, amelynek része a mostani fejlemény.
Színház hír

Egyre több premier marad el, nem kockáztatnak a színházak

A járványhelyzet folyamatos kihívás elé állítja a kulturális intézményeket és produkciós irodákat, nem elég, hogy csak az online térben közvetíthetik előadásaikat, a próbák és a streamelt bemutatók is el-elmaradoznak az egészségügyi kockázat miatt.
Színház interjú

Quintus Konrád: „A színház szakrális tér”

A Francia Box-iskola jeles képviselője, igazgatja a Császári Operát és egy luxusszállót Lagondában vesztegzár idején. Mindemellett van ideje rendőri feladatainak eleget tenni, és megszerettetni a színházat a tinédzserekkel. Quintus Konráddal, a József Attila Színház sokoldalú színművészével beszélgettünk. (X)
Színház hír

Premierrel ünnepli Romhányi József születésének 100. évfordulóját a Centrál Színház

Rendhagyó premierrel emlékezik Romhányi Józsefre a Centrál Színház. A Vérszipoly című zenés rímdráma egy ellenállhatatlan humorú komédia Seholsincs országból, amelynek zenéjére az író tanítványa, Philiph István írt szöveget.