Színház

Terhes Sándor és Hajduk Károly csatlakozik az Örkény Színházhoz

2023.05.23. 14:35
Ajánlom
A Madách téri teátrum meghirdette huszadik, jubileumi évadát: két nagyszínházi és két stúdiópremiert tartanak. Ezek mellett rendhagyó programokra is számíthatnak az érdeklődők. Mácsai Pál, a színház igazgatója kiemelte az intézmény szuverenitásának fontosságát.

Mácsai Pál így fogalmazott a következő évadról:

A fő kérdés most is az, hogy mit mutatunk be, hogyan beszélünk a jelenről, akár régi a szöveg, akár új.

Két nagy klasszikus új optikával és két ősbemutató, köztük egy kortárs szöveg – ez a jövő évad alaprajza”. Mácsai a színház előtt álló időszak kihívásairól elmondta: „Számunkra elsődleges a szakmai és világnézeti szuverenitás. Csak így teljesíthetjük a színház feladatait és a közönség tisztességes szolgálatát”.

„Megnövekedett a színházjáró kedv Budapesten”– folytatta. „Ez természetesen jó, az okok azonban megmutatják jelenünk ellentmondásos állapotát. Nyomott kedélyű korszakokban mindig élénk a színház iránti érdeklődés, és érdekes módon az infláció is inkább a pénzek gyors elköltését segíti.

Nehéz adottság, hogy a színház jelenlegi gazdasági helyzete kevesebb bemutatót tesz lehetővé, és elkerülhetetlen a jelentősebb jegyáremelés is a fővárosi színházakban.

 A színházigazgató külön kiemelte a VII. kerület támogatását és az Egis Gyógyszergyár Zrt.-vel fennálló együttműködést.

evadhirdeto4-143940.jpg

Örkény Színház / évadhirdetés (Fotó/Forrás: Gál Bereniké / Örkény Színház)

Nagyszínpadi premierek

A következő évad első bemutatóját Bodó Viktor állítja színpadra Lidércek, Shakespeare, Delírium címmel, Shakespeare Szentivánéji álom című klasszikusát Závada Péterrel gondolták újra.  A második nagyszínpadi bemutatóra márciusban kerül sor, Dosztojevszkij Bűn és bűnhődés című regényét Gáspár Ildikó rendezi Polgár Csaba főszereplésével.

A színház épületében színre vitt darabok mellett 2024 nyarán a Városmajori Szabadtéri Színpadon mutatnak be előadást, amely később az Örkény repertoárjára kerül.

Ősbemutatók az Örkény Stúdióban

Az előző évadban meghirdetett Emma című produkció a tavaszi zártkörű premier után ősszel lesz látható a nagyközönség számára. A következő stúdióelőadás koprodukció a Dollár Papa Gyermekei független alkotócsoporttal Ördög Tamás rendezésében. Az októberben bemutatásra kerülő darab egy ismert regény színpadi adaptációja, amelynek jogkérése még folyamatban van. Jelen pillanatban annyit lehet tudni róla, hogy a mű filmváltozata világsiker lett. Márciusban Kincses Réka rendezi a Karácsonyozzatok velünk, vagy ússzatok haza című darabot, amelyet ő maga írt.

Az Örkény Stúdió bemutatóiról Polgár Csaba művészeti vezető így nyilatkozott: A Stúdió a méretéből adódóan a világgal, mint a társadalom legkisebb egységét képező családdal foglalkozik, olyan, mintha a nappalink lenne.

A következő évadban tágítunk egy kicsit a horizonton, jövőre ez a nappali New Yorkban és Berlinben lesz majd, aminek köszönhetően egy másfajta világra látunk rá.

A másik érdekesség, hogy az előző évad családtörténeteinél, mint a Solness, a Szaturnusz Gyűrűje és a Hat medúza egy tepsiben, mindig férfi került a középpontba, az ő szemszögén keresztül láttuk a dolgokat. Most sorsszerűen úgy alakult, hogy mindhárom új bemutatónk egy női nézőpontot mutat fel.

polgar_gal_berenike-143659.jpg

Polgár Csaba az évadhirdetésen (Fotó/Forrás: Gál Bereniké / Örkény Színház)

Jubileumi évad

2024. szeptember 21-én húszéves fennállását ünnepli a színház. Ennek alkalmából 2024 januárjától több rendhagyó eseményre számíthatnak a nézők, többek közt nagy vendégségre várják majd őket a Madách téren, illetve izgalmas összefoglaló videóanyag is készül az elmúlt két évtizedről.

A 2023/2024-as évadtól az Örkény István Színház társulatához szerződik Terhes Sándor, aki vendégművészként már többször szerepelt a színház korábbi előadásaiban, mint a Zűrzavar 2045, a Merlin, avagy Isten, Haza, Család és a Bohémélet. Jelenleg A várományosban Mariani képviselőt alakítja. Új tagként csatlakozik Hajduk Károly, aki pályafutása során megfordult több kőszínházban és független alkotóműhelyben egyaránt. Gálffi László egy évre alkotói szabadságra megy, erre az időre szerepeit mások veszik át, de továbbra is a társulat tagja marad.

Fejléckép: Mácsai Pál az évadhirdetésen (fotó/forrás: Gál Bereniké/Örkény Színház)

A káosz zenekara, ahol mindenki beszél, de semmit sem mond – interjú Takács Nóra Diánával A várományos kapcsán

Kapcsolódó

A káosz zenekara, ahol mindenki beszél, de semmit sem mond – interjú Takács Nóra Diánával A várományos kapcsán

A színművésszel Ascher Tamás legújabb rendezése, A várományos apropóján ültünk le beszélgetni, egyebek közt a szép szavakkal leplezett titkainkról, gonosz karakterekről és a heves természet hasznáról.

Nincsenek buta emberek, csak rossz Egypercesek! – novellaíró pályázatot írt ki az Örkény Színház

Nincsenek buta emberek, csak rossz Egypercesek! – novellaíró pályázatot írt ki az Örkény Színház

A Madách téri színház az Egis Gyógyszergyár Zrt.-vel közösen hirdette meg a pályázatot. Legfeljebb száztíz szavas írásokat várnak július 31-ig. A legjobbnak ítélt alkotásokat a színház színészei felolvasásában dokumentálják, és közzé is teszik.  

Szeretem a művészi kockázatot – beszélgetés Polgár Csabával

Szeretem a művészi kockázatot – beszélgetés Polgár Csabával

Polgár Csaba a színháztörténet egyik legőrültebb darabját rendezte meg az Örkény Színházban. Megtudtuk tőle, miért volt számára a próbafolyamat folyamatos karácsony, továbbá mi szólhat ellene és milyen dolgok állnak mellette, hogy egy színház élére álljon.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Sörösüvegekből zenét csiholni – interjú Balogh Máté zeneszerzővel

A Renewable Music – V4 Composers for Sustainability elnevezésű projekt a fenntarthatóság témájában ösztönzi párbeszédre és cselekvésre a nemzetközi klasszikus zenei közösséget. A kezdeményezésben részt vevő egyik zeneszerzővel, Balogh Mátéval beszélgettünk.
Színház

Szász Júlia és Horváth Lajos Ottó a Centrál Színházban tér vissza a színpadra

A Nemzeti Színházban tavaly súlyos balesetet szenvedett színművészek apa-lánya párost alakítanak a Centrál Színház következő évadában. A Puskás Tamás rendezte előadás egy híres film adaptációja lesz. 
Klasszikus

Neves régizenei együttessel készített lemezt Daragó Zoltán

A fiatal kontratenor Bach-áriákat felvonultató lemeze Christophe Rousset vezényletével és a Les Talens Lyriques közreműködésével szeptemberben jelenik meg az Aparté Kiadónál.
Könyv

Pernye és fű – ősszel érkezik Závada Pál új regénye

Október 8-án a Magvető Kiadó gondozásában jelenik meg a Kossuth-díjas író legújabb regénye, amelynek története és karakterei ugyan fiktívek, ám a benne szereplő interjúk valóságosak – azokat Sipos András rendezővel készítették Statárium című, 1989-es filmjükhöz.
Plusz

Az utolsó szerelem mítosza

Az első szerelem minden líra egyik fő toposza, sőt népdaloktól regényekig, a first love az igazi, mert mindenkit érdeklő, lángba boritó téma. Azon gondolkozom, hogy miért nincs az elsőnek párja, azaz miért nincs igazi irodalma, lírai lenyomata az utolsó szerelemnek, ennek a fellobbanó érzelmi viharnak? Almási Miklós írása.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

Idén is Szegeden láthatók a legizgalmasabb színházi előadások – jön a THEALTER

Július 27. és augusztus 2. között rendezik meg a 34. THEALTER színházi fesztivált Szegeden. A jól ismert fellépők mellett új formációkkal, fiatalokból szerveződő csapatokkal is találkozhatnak a szegediek és az ide látogató nézők.
Színház gyász

Elhunyt Szatmári Liza

Az Aase- és Gobbi Hilda-díjas színésznő július 20-án, életének 97. évében hunyt el. Szatmári Liza hetvenhárom éve volt a Vígszínház tagja, halálhírét a társulat közölte.
Színház hír

Szász Júlia és Horváth Lajos Ottó a Centrál Színházban tér vissza a színpadra

A Nemzeti Színházban tavaly súlyos balesetet szenvedett színművészek apa-lánya párost alakítanak a Centrál Színház következő évadában. A Puskás Tamás rendezte előadás egy híres film adaptációja lesz. 
Színház gyász

Elhunyt Dobos Ildikó színművész

A Jászai Mari-díjas színművész hosszan tartó betegség után, 82 éves korában hunyt el. Drámai erejű alakításaira az eszköztelenség, a szereppel való teljes azonosulás volt jellemző.
Színház ajánló

Margaret Atwood az asszonyi hűségről szóló mítoszadaptációját is bemutatja a Gyulai Várszínház

A Gyulai Várszínház fesztiválprogramjának fontos csomópontjai a saját bemutatók, idén például négy olyan előadás, amelyet a színház részben saját fejlesztésben, részben koprodukciós partnerrel hoz létre.