Színház

Thealter Fesztivál Szegeden

2009.07.19. 20:14
Ajánlom
A MASZK Egyesület július 20. és 26. között rendezi a tizenkilencedik Thealter Fesztivált Szegeden.

Az 1991-ben alapított Thealter International - Szabad Színházak Nemzetközi Találkozója - mára a hazai színházi élet egyik legrangosabb, nemzetközi viszonylatban is jegyzett, az elmúlt másfél évtizedben összművészeti eseménnyé bővült fesztiváljává vált, ahol a színház előadások kínálatát kiállítások, koncertek, szabadtéri és gyermekprogramok egészítik ki. A fesztiválnak Ex-stasis néven ingyenes újságja jelenik meg, 2005 óta pedig saját rádiója is működik a fesztivál idején a Rádió Mi hullámhosszán.

A tavaly nagykorúvá érett Thealter Fesztivál történetében a 2008-as esztendő az átváltozás, a metamorphosis éve volt. A változás érintette a fesztivál nevét és struktúráját is: a legfontosabb újdonság, hogy Maszkaland néven a 10-18 éveseknek, Ekisfeszt akadémia néven pedig a főiskolás-egyetemista korosztálynak kínáltak komplex programot. A 2009-es Thealter fesztivál témája az illúzió - az idei fesztivál előadásai segítenek felidézni és felismerni az illúzióhoz fűződő érzéseinket - miközben egy-egy újabb illúzió, egy-egy itt és most színházi előadás részesei lehetünk.

A MASZK Egyesület teljes egészében intézmény- és kormányzat-független, non-profit szervezet. Az 1991-es alapítás óta programjaik célja mindig a kísérletező, innovatív alkotóközösségek bemutatása és segítése volt. Működésük nyomán a szubkultúrák, a kisebbségi-marginális helyzetben alkotók legjobbjai is bemutatkozhattak Szegeden. A MASZK alapcélja az Alterra - Kortárs Előadóművészeti Központ megőrzése a Régi Zsinagógában. Az elmúlt tizennyolc évben a Régi Zsinagóga, a Thealter és a MASZK neve szorosan összekapcsolódott.

A MASZK eddigi tevékenysége nyomán mintegy harminc ország több mint száznegyven színházi alkotóműhelye mutatkozott be Szegeden, sokan elsőként Magyarországon. Számos koprodukcióban vettek részt, folyamatos produkciós menedzsmentet végeznek, fesztiválok és szervezetek alapítói, könyv- és CD-kiadói tevékenységet folytattak.

Részletes program

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Otthagyja a Nemzetit Bánsági Ildikó

A színésznő a közösségi oldalán jelentette be, hogy felmondott a Vidnyánszky Attila vezette teátrumban.
Jazz/World

10+1 magyar jazzlemez, amit hallanod kell idén

Összeszedtük az elmúlt hónapok legfontosabb megjelenéseit a magyar jazzben: Lukács Miklós, a Subtones, Dés András, a Modern Art Orchestra és Juhász Gábor, valamint egy külföldi csapat tisztelgése Bartók előtt – a Fidelio válogatásában.
Színház

Trokán Péter Székesfehérvárra szerződött - Évadnyitót tartott a Vörösmarty Színház

Az Ember tragédiája 2-vel kezdődik az új évad a Vörösmarty Színházban, ezt követően azonban bőven lesz alkalma az önfeledt szórakozásra a nézőknek a Boeing, Boeing, leszállás Párizsban című bohózat, a Mágnás Miska, vagy a Koccanás megtekintésével.
Zenés színház

Parkfoglaló gála Jonas Kaufmannal

Az Eiffel Műhelyház körüli hatalmas park ad otthont annak a nagyszabású gálaműsornak, amelyen az Opera művészei és napjaink legnépszerűbb tenorja, Jonas Kaufmann lépnek a közönség elé augusztus 19-én.
Zenés színház

„Ez az a szívdobbanás, ami bennünk is él”

Az idei gálán két testvér, két virtuóz zenész, a Jávorkai Brothers is lenyűgöző produkciókkal várja majd az Oroszlános Udvarba érkező közönséget. Jávorkai Sándor és Jávorkai Ádám - egy hegedűművész és egy gordonkaművész –-, akik számos más díj mellett 2009-ben Ausztriában az Év Művészei címet is elnyerték – a Budavári Palotakoncertek kapcsán az általuk megszólaltatott különleges hangszerek történetei mellett többek között az operettel kapcsolatos gondolataikat is megosztották velünk.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

Csányi Sándor egyszemélyes vígjátéka augusztusban is a MOMKultban!

Augusztus 23-án és 29-én dupla Hogyan értsük félre a nőket? előadással várják a nézőket a MOMkultban, mindkét nap 17.00 és 20.00 órai kezdéssel is megtekinthető Csányi Sándor önálló estje.
Színház hír

Szeptemberben sem tartják meg a POSZT-ot

A szervezők közleménye szerint egy későbbi időpontban rendezik meg a 20. Pécsi Országos Színházi Találkozót.
Színház hír

Tizenegy naposra bővül idén a Vidor Fesztivál

A hagyományos Kossuth téri koncertek nélkül, de a megszokott színházi versenyprogrammal és utcai forgataggal rendezik meg az idén a nyíregyházi fesztivált augusztus 19. és 29. között.
Színház felhívás

Augusztus 23-ig lehet szavazni a Kaszás Attila-díj jelöltjeire

Az idei három jelölt: Csankó Zoltán (Győri Nemzeti Színház), Földes Tamás (Budapesti Operettszínház) és Vlahovics Edit (szombathelyi Weöres Sándor Színház). A szavazatok a díj megújult honlapján adhatók le augusztus 23-án éjfélig.
Színház hír

Trokán Péter Székesfehérvárra szerződött - Évadnyitót tartott a Vörösmarty Színház

Az Ember tragédiája 2-vel kezdődik az új évad a Vörösmarty Színházban, ezt követően azonban bőven lesz alkalma az önfeledt szórakozásra a nézőknek a Boeing, Boeing, leszállás Párizsban című bohózat, a Mágnás Miska, vagy a Koccanás megtekintésével.