Színház

Thealter Fesztivál Szegeden

2009.07.19. 20:14
Ajánlom
A MASZK Egyesület július 20. és 26. között rendezi a tizenkilencedik Thealter Fesztivált Szegeden.

Az 1991-ben alapított Thealter International - Szabad Színházak Nemzetközi Találkozója - mára a hazai színházi élet egyik legrangosabb, nemzetközi viszonylatban is jegyzett, az elmúlt másfél évtizedben összművészeti eseménnyé bővült fesztiváljává vált, ahol a színház előadások kínálatát kiállítások, koncertek, szabadtéri és gyermekprogramok egészítik ki. A fesztiválnak Ex-stasis néven ingyenes újságja jelenik meg, 2005 óta pedig saját rádiója is működik a fesztivál idején a Rádió Mi hullámhosszán.

A tavaly nagykorúvá érett Thealter Fesztivál történetében a 2008-as esztendő az átváltozás, a metamorphosis éve volt. A változás érintette a fesztivál nevét és struktúráját is: a legfontosabb újdonság, hogy Maszkaland néven a 10-18 éveseknek, Ekisfeszt akadémia néven pedig a főiskolás-egyetemista korosztálynak kínáltak komplex programot. A 2009-es Thealter fesztivál témája az illúzió - az idei fesztivál előadásai segítenek felidézni és felismerni az illúzióhoz fűződő érzéseinket - miközben egy-egy újabb illúzió, egy-egy itt és most színházi előadás részesei lehetünk.

A MASZK Egyesület teljes egészében intézmény- és kormányzat-független, non-profit szervezet. Az 1991-es alapítás óta programjaik célja mindig a kísérletező, innovatív alkotóközösségek bemutatása és segítése volt. Működésük nyomán a szubkultúrák, a kisebbségi-marginális helyzetben alkotók legjobbjai is bemutatkozhattak Szegeden. A MASZK alapcélja az Alterra - Kortárs Előadóművészeti Központ megőrzése a Régi Zsinagógában. Az elmúlt tizennyolc évben a Régi Zsinagóga, a Thealter és a MASZK neve szorosan összekapcsolódott.

A MASZK eddigi tevékenysége nyomán mintegy harminc ország több mint száznegyven színházi alkotóműhelye mutatkozott be Szegeden, sokan elsőként Magyarországon. Számos koprodukcióban vettek részt, folyamatos produkciós menedzsmentet végeznek, fesztiválok és szervezetek alapítói, könyv- és CD-kiadói tevékenységet folytattak.

Részletes program

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Hiánypótló szláv műveket mutat be jövő évadában a Magyar Állami Operaház

Meghirdette 2023/24-es évadát a Magyar Állami Operaház, melynek a Szláv Szezon címet adták. Színre kerül Dvořák Ruszalkája és Muszorgszkij Borisz Godunovja, valamint megismerheti a közönség Eötvös Péter első, magyar szövegre készült operáját is.
Plusz

„Nem karriert, sokkal inkább magamat próbáltam építeni” – interjú Menyhárt Jenővel, az Európa Kiadó énekes-gitárosával

„Az én fejemben is többször megfordult, hogy disszidáljak. Egyszer ténylegesen közel kerültem ahhoz, hogy meg is tegyem” – meséli az Európa Kiadó énekes-gitárosa, Menyhárt Jenő. Interjú.
Plusz

„Vissza a pénzt a kultúrába!” – Duda Éva és Fodor Tamás felolvasta a FESZ követeléseit a Civil Sugárúton

Az 1848-as forradalom évfordulója alkalmából Civil Sugárút néven, civil szervezetek részvételével tartottak eseménysorozatot a Hősök tere és az Andrássy út között március 14-én és 15-én. Itt hangzott el a Független Előadó-művészeti Szövetség kiáltványa.
Vizuál

„Megszerettem menet közben az életet” – Interjú Ujj Zsuzsival

„Az a vihar, ami bennem tombolt hosszú évekig, elült” – mondja Ujj Zsuzsi fotós, performer, a Csókolom zenekar énekese, dalszerzője, akivel a Fidelio új, Dalok nyomában című sorozata kapcsán ültünk le beszélgetni, kikérdezve őt a zenekar legtöbbet feldolgozott szerzeményéről, a Dunántúli slágerről.
Színház

Egri Márta és Péter Kata szerepelnek a Gólem Színház új bemutatójában

Borgula András Szorítsd meg a kezem címmel Marianna D. Birnbaum önéletrajzi írásaiból rendez színdarabot: egy nő találkozik a kómában fekvő anyjával. De vajon tényleg találkoznak?

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

Színházi esttel emlékeznek meg Morcsányi Gézáról a Radnótiban

Személyes vallomásokkal, legendás előadások és közös emlékek felidézésével elevenedik meg a januárban elhunyt Morcsányi Géza alakja március 26-án. Az emlékesten való részvétel díjtalan, de regisztrációköteles.
Színház hír

„Használjuk a bábszínházat arra, hogy ismét megidézzük az alkotás örömét” – Nina Malíková üzenete a Bábszínházi világnapon

2003 óta ünnepeljük a Bábszínházi világnapot a nemzetközi Bábművész Szövetség (UNIMA) kezdeményezésére március 21-én. Ennek kapcsán minden évben két színházi – egy nemzetközi és egy magyar – alkotó osztja meg gondolatait.
Színház hír

Franciaország egyik legfontosabb állami kitüntetését veheti át Tompa Gábor

A Kolozsvári Állami Magyar Színház igazgatóját a Francia Művészeti és Irodalmi Érdemrend lovagi fokozatával tüntetik.
Színház ajánló

Egri Márta és Péter Kata szerepelnek a Gólem Színház új bemutatójában

Borgula András Szorítsd meg a kezem címmel Marianna D. Birnbaum önéletrajzi írásaiból rendez színdarabot: egy nő találkozik a kómában fekvő anyjával. De vajon tényleg találkoznak?
Színház ajánló

Egy punkoperával indítja a tavaszt a Független Színház

A roma és nem roma színházi alkotókból álló társulat Rothadó madarak címmel Balogh Rodrigó valós történet alapján született darabját állítja színpadra. Az előadás bemutatója március 25-én lesz a társulat új színházi helyszínén, a FüSziben.