Színház

Tiszteletbeli tagjává fogadta a Halhatatlanok társulata a kezdeményezés alapítóit

2022.09.19. 13:10
Ajánlom
Szegvári Katalin, Érdi Sándor és Szinetár Miklós a szeptember 17-i lábnyomavatón vehette át az emlékplakettet, amellyel a három alapító is a Halhatatlanok Társulatának tagja lett.

A hagyományokhoz híven idén is lábnyomokat avattak a Nagymező utcában, a Budapesti Operettszínház előtt. A Halhatatlanok sétányán olyan művészek lábnyomait helyezik el, akik a zene-, tánc- és színművészet területén maradandót alkottak. Azon túl, hogy egy szakmai elismerésről van szó, a közönség is kifejezheti véleményét, hiszen a felterjesztett művészek közül ők választják ki az új tagokat.

Jelenleg négy kategória – színész, színésznő, operaénekes és táncművész – két-két tagja érdemelheti ki az elismerést, a jelölő szakmai kuratórium tagjai idén Almási Éva Kossuth-díjas színművész, Érdi Sándor újságíró, Huszti Péter Kossuth-díjas színművész, Kincses Veronika Kossuth-díjas operaénekes, Metzger Márta táncművész, érdemes és kiváló művész, Molnár András Kossuth-díjas operaénekes, Nagy Márta, az ATV programigazgatója, Németh S. Szilárd, az ATV vezérigazgatója, Rónai Egon újságíró, Szakály György Kossuth-díjas Táncművész, Szegvári Katalin újságíró és Szinetár Miklós, Kossuth-díjas, érdemes és kiváló művész, a kuratórium elnöke voltak.

Az avatóünnepséget Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere nyitotta meg, aki elárulta, hogy ez az egyik legkedvesebb díja.

„Hogyan lehetne jobban nyomot hagyni, mint egy lábnyommal az utcán?”

– tette fel a kérdést a főpolgármester, hozzátéve, hogy nagyon fontos, hogy az emberekhez közelebb hozzák a művészeket.

IMG_8234af-120952.jpg

A Halhatatlanok Társulatának díjazottjai (Fotó/Forrás: Vass Antónia)

Szinetár Miklós, a kuratórium elnöke, az elismerés alapítója köszöntőbeszédében felidézte a díj 1996-os alapítását.

„Úgy éreztük, hogy eltűntek azok az idők, amikor fontos volt a művészet” – mondta a Kossuth-díjas művész, magában úgy nevezve a kezdeményezést – Madách Imrét idézve –, mint az édenkertnek egy késői sugára, ami feltámaszt emlékeket és újakat ébreszt.

„Nehéz időket élünk meg, komoly gondban van mindig a művészet” – folytatta Szinetár, felhívva a figyelmet arra, hogy a gazdasági válság közepette mindig a művészet az első, ami először háttérbe szorul, de bízik benne, hogy a szektor ezt is túl fogja élni.

Az avatóünnepség zárásaként Rónai Egon rendhagyó programpontot jelentett be: a szervezők ugyanis a Halhatatlanok Társulatának tiszteletbeli és örökös tagjává választották a díj három alapítóját, Szegvári Katalint, Érdi Sándort és Szinetár Miklóst.

„Olyan kategória, amelyben hivatalosan díjazni lehetne őket – pont az ő szándékuk miatt – nincsen” – mondta Rónai Egon, hozzátéve, hogy olyan kategória, ami a szeretetet és tiszteletet fejezi ki, van. A díjazottak emlékplakettet vehettek át.

A Halhatatlanok Társulatának új tagjai:

Táncművész: Bozsik Yvette és Mihályi Gábor

Színművész (nők): Pásztor Erzsi és Vándor Éva

Színművész (férfiak): Alföldi Róbert és Dunai Tamás

Operaénekes: Kolonits Klára és Wiedemann Bernadett

Tiszteletbeli tag: Szegvári Katalin, Érdi Sándor és Szinetár Miklós

Fejléckép: Érdi Sándor, Szinetár Miklós és Szegvári Katalin (fotó: Vass Antónia)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Plusz

Prima Primissima Díjat kapott Tarr Béla, Gőz László és Sapszon Ferenc

Tíz kategóriában vehették át a Prima Primissima Díjakat a magyar szellemi élet, a művészet, a tudomány és a sport jeles képviselői a Müpában tartott gálaesten. 
Könyv

Megvannak a 2023-as Déry-díj nyertesei

Ladik Katalin, Mohácsi István, Mohácsi János, Nagy Gabriella és Ilma Rakusa vehetik át a magyar irodalom egyik legnagyobb hagyományokkal rendelkező elismerését.
Klasszikus

„Nagyon boldoggá tesz, ha én vezethetek el valakit a dalokhoz” – interjú Helmut Deutschcsal

Helmut Deutsch zongorakísérőként nem csupán kevesekhez fogható népszerűségre tett szert szakmájában, de tanárként is rendkívüli énekesnagyságokat vezetett el a dalműfajhoz. A művész nemrég Piotr Beczałával adott szláv estet az Operaházban.
Klasszikus

Karácsonyi ráadáskoncertet is ad a Concerto Budapest a hagyományos adventi ajándékkoncertek mellett

Koncertekkel ajándékozza meg a zeneszeretőket az adventi időszakban a Concerto Budapest. A kórházi kezelés idején családjukat nélkülözni kényszerülő betegekhez, idősekhez idén is kamaraprodukciókkal látogatnak el a zenekar tagjai.
Klasszikus

Dél-Afrikában rendezett kortárs fesztiválon szerepel az UMZE

Az új és legújabb zenére specializálódott együttes a Nemzetközi Kortárszenei Társaság éves fesztiválján működik közre, Johannesburgban és Fokvárosban.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

Társadalmunk gyengeségeinek analízise – Máté Gábor rendezésében készül az Orlai Produkció új bemutatója

A Skorpió című előadás a közélet iránt érdeklődő, a színházban a társadalmi kérdések boncolgatását és a szarkasztikus humort kedvelő nézők számára lehet izgalmas választás.
Színház hír

Egy vezető távozása és figyelmeztetés lett a következménye a Katonában egy színházjegy-akciónak

Két munkatársat figyelmeztetésben részesítettek, egy vezető beosztású dolgozó pedig elhagyja a színházat, miután kiderült, hogy DK-tagok kaphattak kedvezményes jegyeket.
Színház gyász

Elhunyt Bajomi Nagy György, az Örkény Színház művésze

A Gábor Miklós- és Jászai Mari-díjas színművész 56 éves volt.
Színház ajánló

Básti Julit fia rendezi a Centrál Színház új bemutatójában

December 8-án a színház első premierjének újrahangszerelt bemutatásával ünnepli 20. évfordulóját a budapesti Centrál Színház. A Fekete Péter című magyar klasszikus címszerepét akkor is és most is Magyar Attila alakítja.
Színház hír

Kaposváron rendezik meg jövőre az Országos Színházi Találkozót

A kaposvári Csiky Gergely Színház ad otthont 2024. június 10. és június 16. között az Országos Színházi Találkozónak.