Színház

Tisztújított a Független Színházak Szövetsége

2011.10.19. 15:11
Ajánlom
A Független Színházak Szövetsége 2011. október 15-én tisztújító közgyűlést tartott. A tagság elsöprő többséggel választotta meg az új elnökséget, melynek tagjai: Csató Kata bábművész (elnök), Erős Balázs kulturális menedzser és Schilling Árpád színházrendező (alelnökök).

A tagság megszavazta az alapszabály módosítását is, amelynek értelmében a szövetség nevét Független Színházak és Táncműhelyek Szövetségére változtatták, továbbá a háromfős elnökséget kiegészítették egy táncművészeket képviselő alelnökkel. Az alábbiakban az új elnökség programjából közlünk részleteket.

Az újjáalakuló FSZTSZ célja, hogy ennek a sokszínű területnek (színház, tánc, báb, utcaszínház) a szereplői  megtalálják közös érdekeiket és értékeiket, majd egységesen álljanak ki azok védelme érdekében. A független színházi és tánc szcénának egy szervezett, együttműködő, korszerű és a közönség számára nélkülözhetetlen klaszterré kell összeállnia. Az érdekképviselet nemcsak a határozott és hatékony kapcsolattartást jelenti az állami szervekkel, illetve más szakmai szervezetekkel, hanem egy jól strukturált szervezet felépítését, és annak pozícionálását az Előadó-művészeti Törvény (továbbiakban EMT) által szabályozott pályázati rendszerben. A Színházművészeti Bizottságban Dobay Dezső, a Táncművészeti Bizottságban Kovács Gerzson Péter, a Nemzeti Előadó-művészeti Érdekegyeztető Tanácsban Schilling Árpád, a Magyar Színházi Társaságban Erős Balázs képviseli a függetleneket.

A tagokat érintő 2012-es pályázattal kapcsolatos javaslat megfogalmazása az új FSZTSZ egyik legsürgetőbb feladata. Az új EMT hat kategória helyett három halmazba sorolja be a szervezeteket. Szinte biztosra vehető, hogy az FSZTSZ tagok mindegyike a pályázati úton finanszírozott, egyéb kritériumok alapján nem rendszerezett csoportba kerül. Az azonban egyelőre még a jogalkotó számára sem világos, hogy kik is lesznek pontosan ennek a körnek a további tagjai. Nagy kérdés, hogy a jövőre boritékolható elvonás vajon mennyiben érinti a független színházak minisztériumi keretét? Hogyan érhető el, hogy legalább az a pénzforrás rendelkezésre állljon, mint idén? Egyáltalán milyen tartalommal íródik ki a pályázat, milyen minőségi szempontrendszer alapján történik az elbírálás, és kik lesznek a kuratórium tagjai? Ezekre a kérdésekre kell az új FSZTSZ-nek válaszokat megfogalmaznia, a tagság egyetértésével javaslatot tennie a Minisztert segítő Bizottságok tagjai számára.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Díjakkal ismerte el művészei munkáját az Operaház

A 2017/18-es évad zárásaként a Csillagóra Gálaesten az intézmény legrangosabb kitüntetéseit adták át, először jutalmazva Balett- és Énekkari Kamaraművészt is.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.
Klasszikus

Horgas Eszter és Vásáry Tamás Budapest díszpolgára lett

A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja.
Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.
Jazz/World

„Rockopera, csak nem rock és nem opera”

Izgalmas programzenei kísérletbe fogott a Premecz Mátyás Hammond orgonista vezette, idén 10 éves Kéknyúl Band: a bűnügyi filmek világát idézik meg a Müpa színpadán június 20-án, olyan vendégszólistákkal, mint Palya Bea és Sena. Erről kérdeztük Premecz Mátyást.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Színház rómeó és júlia

Működik a kémia Vecsei H. Miklós és Mészáros Blanka között

Megkezdődtek a Szegedi Szabadtéri Játékok új Shakespeare-bemutatójának, a Rómeó és Júlia próbái Hegedűs D. Géza vezetésével.
Színház kritika

Kapitalista rémuralom és forróvérű balkáni ösztönvilág

Átalakult a TESZT (Temesvári Eurorégiós Színházi Találkozó) válogatási rendszere, ennek következtében talán „közönségbarátabb” lett a programja. De szellemiségéből, merészségéből, izgalmasságából mit sem veszített.
Színház szeged

Izgalmas színházi merítéssel és workshoppal vár augusztusban a THEALTER

Az idén 28. alkalommal jelentkező szegedi fesztivál a független színházak egyik legfontosabb hazai fóruma, amely a hazai és határon túli előadások mellett kritikusműhellyel is várja a színházkedvelőket augusztus 3-11. között.
Színház interjú

„Egyszerre szívbemarkoló és komikus” – Interjú Horváth Csabával

Izgalmas és sűrű időszakot jelent a nyár a Forte Társulat számára: május végén mutatták be Az öngyilkos című fekete komédiát a Szkénében, majd fesztiválszereplés fesztiválszereplést ér. A társulat vezetőjével, Horváth Csaba rendező-koreográfussal beszélgettünk.
Színház óbudai társaskör

Óbudai Nyár az Óbudai Társaskör kertjében

Az elmúlt évek hagyományait folytatva idén nyáron is várja közönségét az Óbudai Nyár keretében az Óbudai Társaskör kertje.