Színház

Tisztújított a Független Színházak Szövetsége

2011.10.19. 15:11
Ajánlom
A Független Színházak Szövetsége 2011. október 15-én tisztújító közgyűlést tartott. A tagság elsöprő többséggel választotta meg az új elnökséget, melynek tagjai: Csató Kata bábművész (elnök), Erős Balázs kulturális menedzser és Schilling Árpád színházrendező (alelnökök).

A tagság megszavazta az alapszabály módosítását is, amelynek értelmében a szövetség nevét Független Színházak és Táncműhelyek Szövetségére változtatták, továbbá a háromfős elnökséget kiegészítették egy táncművészeket képviselő alelnökkel. Az alábbiakban az új elnökség programjából közlünk részleteket.

Az újjáalakuló FSZTSZ célja, hogy ennek a sokszínű területnek (színház, tánc, báb, utcaszínház) a szereplői  megtalálják közös érdekeiket és értékeiket, majd egységesen álljanak ki azok védelme érdekében. A független színházi és tánc szcénának egy szervezett, együttműködő, korszerű és a közönség számára nélkülözhetetlen klaszterré kell összeállnia. Az érdekképviselet nemcsak a határozott és hatékony kapcsolattartást jelenti az állami szervekkel, illetve más szakmai szervezetekkel, hanem egy jól strukturált szervezet felépítését, és annak pozícionálását az Előadó-művészeti Törvény (továbbiakban EMT) által szabályozott pályázati rendszerben. A Színházművészeti Bizottságban Dobay Dezső, a Táncművészeti Bizottságban Kovács Gerzson Péter, a Nemzeti Előadó-művészeti Érdekegyeztető Tanácsban Schilling Árpád, a Magyar Színházi Társaságban Erős Balázs képviseli a függetleneket.

A tagokat érintő 2012-es pályázattal kapcsolatos javaslat megfogalmazása az új FSZTSZ egyik legsürgetőbb feladata. Az új EMT hat kategória helyett három halmazba sorolja be a szervezeteket. Szinte biztosra vehető, hogy az FSZTSZ tagok mindegyike a pályázati úton finanszírozott, egyéb kritériumok alapján nem rendszerezett csoportba kerül. Az azonban egyelőre még a jogalkotó számára sem világos, hogy kik is lesznek pontosan ennek a körnek a további tagjai. Nagy kérdés, hogy a jövőre boritékolható elvonás vajon mennyiben érinti a független színházak minisztériumi keretét? Hogyan érhető el, hogy legalább az a pénzforrás rendelkezésre állljon, mint idén? Egyáltalán milyen tartalommal íródik ki a pályázat, milyen minőségi szempontrendszer alapján történik az elbírálás, és kik lesznek a kuratórium tagjai? Ezekre a kérdésekre kell az új FSZTSZ-nek válaszokat megfogalmaznia, a tagság egyetértésével javaslatot tennie a Minisztert segítő Bizottságok tagjai számára.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Miskolcon találkozott Prometheus és Kékszakállú

Fanfárok, azaz harsonákon játszó zenészek figyelmeztették a közönséget az előadások kezdetére: a Miskolci Nemzeti Színház óratornyából felcsendülő ünnepélyes jeladás két előadásra invitálta meg a Bartók Plusz Operafesztivál hallgatóit, Alekszandr Szkrjabin Prometheus: a tűz költeménye című szimfonikus művére, illetve Bartók Béla A Kékszakállú herceg várára.
Jazz/World

M és Ö és R és K, avagy nem tudom, milyen zene ez, de nagyon jó

Funk, soul, pszichedelikus pop, lo-fi és blues, nem is ez a lényeg, hanem hogy a Mörk nem csak azt tudja, hogyan zenéljen, hanem azt is, hogyan zenéljen Neked.
Jazz/World

David Gilmour 6 milliárd forintért adta el a gitárjait, hogy segítse a klímakatasztrófa elleni harcot

A Pink Floyd gitáros-énekese, a Wish You Were Here szerzője rekordáron adta el a hangszereit, azokat is, amiket az ikonikus lemezein használt. Egy zöld szervezetet támogat a pénzzel.
Könyv

Hallgass egyperceseket Örkény István előadásában!

Színdarabok és interjúk felvételei mellett felolvasások hanganyaga és fotók is elérhetőek az OSZK honlapján, amelyet a ma negyven éve elhunyt író, dramaturg emlékének szenteltek.
Könyv

Térey János irodalmi életműve az internetre kerül

A Digitális Irodalmi Akadémia (DIA) posztumusz tagjává választotta a június 3-án elhunyt Térey János költőt, írót, drámaírót, műfordítót, így hamarosan hozzáférhetővé válik életműve a DIA honlapján.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház hír

Ők a Kaszás Attila-díj idei jelöltjei

Már lehet szavazni a Kaszás Attila-díj jelöltjeire: Harsányi Attilára, Orosz Ákosra és Király Attilára. A díjat augusztus 30-án adják majd át a Magyar Színházban.
Színház interjú

Mácsai Pál: Fontos inspirációk jönnek a független szférából

A fővárosi fenntartású Örkény Színház igazgatóját, Mácsai Pált a STAFÉTA pályázat egyik szakmai kurátorát kérdeztük arról, miért gondolja fontosnak a már negyedik éve működő pályázati lehetőséget.
Színház ajánló

FRISS – Fiatal tehetségek a Szentendrei Teátrum színpadán

A Szentendrei Teátrum 1969-ben fiatal színihallgatók ötlete nyomán jött létre és azóta is épít a fiatal, feltörekvő tehetségekre.
Színház interjú

„Egy Beethoven-koncert után kisebb a valószínűsége annak, hogy valakit fejbe verjünk”

Az Ördögkatlan két megálmodójával, Kiss Mónikával és Bérczes Lászlóval arról beszélgettünk, miből fakad a fesztivál egyedi hangulata és milyen új fellépőket avatnak idén, de néhány praktikus tanáccsal is ellátják azokat, akik kedvet kapnának ellátogatni a fesztiválra július 30. és augusztus 3. között.
Színház ajánló

Eszenyi Enikő a Vígszínház zenés szuperprodukcióiról a Fidelio Klasszikban

A nagy Gatsbyről és a Mágnás Miskáról Eszenyi Enikő mesél a Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorában június 22-én a 92.1-en. Fesztiválkörképünkben a Balatonfüredi Gitárfesztiválról és az Ördögkatlanról beszélgetünk Eötvös Józseffel és Bérczes Lászlóval.