Színház

Tisztújított a Független Színházak Szövetsége

2011.10.19. 15:11
Ajánlom
A Független Színházak Szövetsége 2011. október 15-én tisztújító közgyűlést tartott. A tagság elsöprő többséggel választotta meg az új elnökséget, melynek tagjai: Csató Kata bábművész (elnök), Erős Balázs kulturális menedzser és Schilling Árpád színházrendező (alelnökök).

A tagság megszavazta az alapszabály módosítását is, amelynek értelmében a szövetség nevét Független Színházak és Táncműhelyek Szövetségére változtatták, továbbá a háromfős elnökséget kiegészítették egy táncművészeket képviselő alelnökkel. Az alábbiakban az új elnökség programjából közlünk részleteket.

Az újjáalakuló FSZTSZ célja, hogy ennek a sokszínű területnek (színház, tánc, báb, utcaszínház) a szereplői  megtalálják közös érdekeiket és értékeiket, majd egységesen álljanak ki azok védelme érdekében. A független színházi és tánc szcénának egy szervezett, együttműködő, korszerű és a közönség számára nélkülözhetetlen klaszterré kell összeállnia. Az érdekképviselet nemcsak a határozott és hatékony kapcsolattartást jelenti az állami szervekkel, illetve más szakmai szervezetekkel, hanem egy jól strukturált szervezet felépítését, és annak pozícionálását az Előadó-művészeti Törvény (továbbiakban EMT) által szabályozott pályázati rendszerben. A Színházművészeti Bizottságban Dobay Dezső, a Táncművészeti Bizottságban Kovács Gerzson Péter, a Nemzeti Előadó-művészeti Érdekegyeztető Tanácsban Schilling Árpád, a Magyar Színházi Társaságban Erős Balázs képviseli a függetleneket.

A tagokat érintő 2012-es pályázattal kapcsolatos javaslat megfogalmazása az új FSZTSZ egyik legsürgetőbb feladata. Az új EMT hat kategória helyett három halmazba sorolja be a szervezeteket. Szinte biztosra vehető, hogy az FSZTSZ tagok mindegyike a pályázati úton finanszírozott, egyéb kritériumok alapján nem rendszerezett csoportba kerül. Az azonban egyelőre még a jogalkotó számára sem világos, hogy kik is lesznek pontosan ennek a körnek a további tagjai. Nagy kérdés, hogy a jövőre boritékolható elvonás vajon mennyiben érinti a független színházak minisztériumi keretét? Hogyan érhető el, hogy legalább az a pénzforrás rendelkezésre állljon, mint idén? Egyáltalán milyen tartalommal íródik ki a pályázat, milyen minőségi szempontrendszer alapján történik az elbírálás, és kik lesznek a kuratórium tagjai? Ezekre a kérdésekre kell az új FSZTSZ-nek válaszokat megfogalmaznia, a tagság egyetértésével javaslatot tennie a Minisztert segítő Bizottságok tagjai számára.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

A mi Kodályunk – A héten kerül a mozikba a zenetudósról szóló dokumentumfilm

Az elmaradt márciusi premier helyett július 9-től látható Petrovics Eszter zenés ismeretterjesztő filmje.
Vizuál

„A szolgája vagyok a könyveknek” - Interjú Gálos Viktor fotóssal

Hatvan egérfogó, kétszáz tojás, egy halfarok, esetleg egy kiszuperált tévé porcelánnyuszival, felkészülésként pedig több ezer oldalnyi szépirodalmi szöveg elolvasása – alig két hét alatt. Gálos Viktor fotós mesél a néhol vidám, néhol szürreális munkáról, ami a Libri irodalmi díj köteteinek fotói mögött áll.
Színház

A nyáron is látható az év egyik legfelkavaróbb előadása Molnár Piroskával

A dokumentumfilmként, majd könyv változatban is megjelent, mélyen elgondolkodtató Egy német sorsot február elején, nagy szakmai és közönségsikerrel mutatta be az Orlai Produkciós Iroda Molnár Piroska tolmácsolásában, Máté Gábor rendezésében. Az előadás – ami igazi kuriózum, hiszen a színésznő élete első monodrámáját játssza – júliusban és augusztusban hét alkalommal látható a Hatszín Teátrumban.
Plusz

Kőbányára kell utaznunk a legújabb Kolodkóért

A gerillaszobrász két új alkotásával gazdagodott Budapest: ezúttal a Dreher Sörgyárak története ihlette meg Kolodko Mihályt.
Zenés színház

Schiller és Verdi tette halhatatlanná: 475 éve született Don Carlos

A 16. században élt spanyol infáns nevét Schiller drámája és az ennek nyomán született Verdi-opera tartotta fenn, de a történeti igazsághoz egyiknek sincs sok köze.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

Télig tart a nyár Szentendrén

A Szentendrei Teátrum augusztusban két ősbemutatóval indul és a nyár végével sem zárul. A kőszínházi évadban további bemutatók és előadások várják a közönséget Szentendrén.
Színház kultkikötő

Mindenki kedvenc játék mackója a Balatonra érkezik!

Mindenki kedvenc játék mackója ismét életre kel a színpadon. A Marék Veronika népszerű mesesorozata nyomán készült Boribon nyaral című zenés bábelőadást Mórocz Adrienn, színész, bábszínész játssza.
Színház ajánló

A nyáron is látható az év egyik legfelkavaróbb előadása Molnár Piroskával

A dokumentumfilmként, majd könyv változatban is megjelent, mélyen elgondolkodtató Egy német sorsot február elején, nagy szakmai és közönségsikerrel mutatta be az Orlai Produkciós Iroda Molnár Piroska tolmácsolásában, Máté Gábor rendezésében. Az előadás – ami igazi kuriózum, hiszen a színésznő élete első monodrámáját játssza – júliusban és augusztusban hét alkalommal látható a Hatszín Teátrumban.
Színház ajánló

Csányi Sándor egyszemélyes vígjátéka vasárnap újra a MOMkultban!

Újraindul a színházi élet a MOMkultban is, július 12-én dupla Hogyan értsük félre a nőket? előadással várják a nézőket, 17.00 és 20.00 órai kezdéssel is megtekinthető Csányi Sándor önálló estje.
Színház hír

Idén is meghirdették a STAFÉTA pályázatot

Az ötödik alkalommal kiírt pályázat célja független színházi, tánc, újcirkusz és összművészeti kezdeményezések támogatása Budapesten.