Színház

Titkok és áldozatok – beszélgetés Egri Mártával és Kiss Marival

2022.03.31. 12:15
Ajánlom
Könnyedén, szórakoztatón, humorosan is el lehetne játszani, de annak nincs tétje, mondja Egri Márta és Kiss Mari, akik – Hegedűs D. Gézával együtt – főszereplői a Gyerekek című előadásnak, amelyet március 31-én mutat be a Rózsavölgyi Szalon Ujj Mészáros Károly rendezésében.

Hatvanon túl is vár még az élet, vallja a házaspár, Hazel és Bill, amikor váratlanul beállít hozzájuk egy volt barát, Rose, akit csaknem negyven éve nem láttak, s minden megváltozik. Lucy Kirkwood díjnyertes színdarabjának magyarországi bemutatója kapcsán beszélgettünk a Hazelt alakító Egri Mártával és a Rose karakterét megformáló Kiss Marival.

Egri Márta: Már a Gyerekek első olvasása után azt éreztem, úristen, mintha rólam írták volna Hazel szerepét. Rögtön azonosulni tudtam vele, s ugyanezt éreztem Marinál és Gézánál is, hogy telitalálat számukra Rose és Bill figurája. Ennél tökéletesebben nem is lehetett volna szerepeket osztani. A darab kibontásával egyre mélyebb rétegei nyíltak meg, és egyre izgalmasabb lett, amikor rájöttünk, milyen bonyolult is. El lehetne játszani úgy is, mint egy Neil Simon-féle, könnyedebb társalgási vígjátékot, de annak semmi értelme. Sokkal mélyebb ez annál.

Kiss Mari: Olyan kérdést, olyan problémát vet fel a Gyerekek, amely nagyon sokakat foglalkoztat. Nekünk az volt a fontos, mennyire érint meg bennünket a szöveg.

Elolvastuk a darabot, és az a saját világunkká vált.

Rengeteg szálon fut a Gyerekek, lehetne három ember egyszerű szerelmi háromszög története, beszél az öregedésről, hogy mi van hatvanon túl, szól a kapcsolatokról. A szereplők tudósok, akik évtizedekkel korábban együtt dolgoztak egy atomreaktorban, ahol most katasztrófa fenyeget. A témák külön-külön is súlyosak, de éppen az egymásra pakolódásuk adja a feszültségét, a drámaiságát?

KM: Nagyon szép a darab, ami a mélyére ásva, a próbák alatt egyre jobban kiderült számunkra. Ezek a tudós emberek is ugyanolyanok az életük formálásában, mint mi mindannyian. Alakíthatják sikeresen azt, de lehet, hogy az egész félrecsúszik, mert olyan a személyiségük. Én is azt érzem, hogy Rose szerepéhez sok közöm van, de ahogy egyre mélyebben belekerültem, felfedeztem a figurájában a személyiségemtől eltérő vonásokat is, s ezzel együtt kellett megkeresnem benne azt, amitől hitelessé tudom tenni a karakterét.

220329_gordoneszter_3920-120620.jpg

Egri Márta és Kiss Mari a Gyerekek című előadásban (Fotó/Forrás: Gordon Eszter / Rózsavölgyi Szalon)

Mint például a hit az ügy mellett, ez az egyik fontos szála?

KM: A hit, a kiállás az ügy mellett mindenkinek fontos. A hittel, ami Rose-t vezeti, teljesen azonosulni tudok, s azt gondolom, van igazsága. Hogy az ő élete merre és hogyan csúszik, az is nagyon izgalmas. Elég fájdalmas élete van, és én arra vagyok kíváncsi, miért így alakult, miért így alakította.

Csak lassan derül ki Rose látogatásának oka – évtizedek óta nem találkozott a házaspárral, Hazellel és Billel –, ami az általuk egykor üzembe helyezett atomreaktor meghibásodásával van összefüggésben. A mindennapi félelmeink is bekúsztak az előadás mélyebb rétegeibe?

EM: Természetesen. Miután kilépek a próbáról, ahol bele vagyunk mélyedve a munkafolyamatba, a színdarab megfejtésébe, minden csatornából dőlnek rám az aznapi hírek.

A problémákat nem lehet kizárni, maga a darab is erről szól.

KM: Nagyon örülök, hogy Lucy Kirkwood, a szerző, behozza az időskor témáját is, és azt is, hogy ezek az emberek mit tesznek meg az élet fennmaradásáért. Megrendítő. Van valami balladisztikus a mi előadásunkban, hogy az öregek – nem árulom el a végét – tesznek egy gesztust, hogy a fiatalok tovább tudják vinni az életet.

220329_gordoneszter_4155-120621.jpg

Kiss Mari, Egri Márta és Hegedűs D. Géza a Gyerekek című előadásban (Fotó/Forrás: Gordon Eszter / Rózsavölgyi Szalon)

És tele van titkokkal, szerelmi titkokkal, elhallgatásokkal, ki nem mondott mondatokkal a darab.

KM: Mert ott, ahol két nő s egy férfi szereplő van, nyilván előjön egy szerelmi szál is, és a két nő élesebb helyzetbe kerül.

Billt mind a két nőhöz, a feleségéhez s egykori szerelméhez is érzelmek fűzik. Én mégsem a konfliktust érzem erősebbnek. Az egykori életük, a fiatalságuk, a mostani közös ügy mintha ezek fölé emelkedne.

EM: Hát ettől ilyen nehéz a döntés a végén, hogy mind a két nő érintett a szerelmi történetben. De valahogy az ügy, amire kifut az egész, fontosabbá válik. Erről a folyamatról szól a darab.

KM: A közös fiatalságuk, az ifjúkoruk közös munkája annyira erős kötelék:

ami együtt indul, az együtt fejeződik be.

Különösen szép, ahogy ez a három ember végtelenül erősen kötődik egymáshoz. Nagyon emberi az egész, nevetünk, és vannak könnycseppek meg humor, mint az életben.

EM: Teljesen egyenrangú három szerep, mindegyikük nagyon összetett figura, egyformán bonyolult a karakterük. Az én Hazelem mindenre odafigyel, egészségesen étkezik, naponta jógázik, energikus nő – ezért is gondoltam, mennyire hasonló az én habitusomhoz –, akivel azután megtörténnek a dolgok. És így hozza meg a legnagyobb döntését, ezzel a hihetetlen erővel.

220329_gordoneszter_4351-120621.jpg

Egri Márta, Hegedűs D. Géza és Kiss Mari a Gyerekek című előadásban (Fotó/Forrás: Gordon Eszter / Rózsavölgyi Szalon)

A Gyerekek cím annyi értelmezésre ad lehetőséget, utal az ifjúságra, ott van benne, hogy mit jelent, ha van gyerek, de nem bírjuk elengedni, s hogy úgy alakult az élet, hogy Rose gyerektelen maradt. És a titkok is a gyerekekhez kapcsolódnak.

KM: Nekem mást is megidéz, talán sokkal inkább a felnőttekben rejlő gyermekit, amit felnőttként is megőriztünk. A gyermeki haragjainkat, megbántódásainkat, a gazdag érzelmeinket, az igaz könnyeket.

Megöregszünk, de ezek a gyermeki érzések nem múlnak el.

EM: Bill hatalmas titkot hordoz magában, s ez a titok segíti abban, hogy végül ő is az ügy mellett döntsön s elmenjen a küldetésére. Mind a hármójukat nyomasztja valamilyen teher, ami csak lassan bontakozik ki a darab során.

KM: Nagyon jó volt próbálni, nagyon jó volt megtalálni azokat az igazságos pillanatokat, amelyek hitelessé teszik a darabot. És nagyon jó ebben a hármasban dolgozni, egymásból táplálkozni.

220329_gordoneszter_4457-120621.jpg

Egri Márta és Kiss Mari a Gyerekek című előadásban (Fotó/Forrás: Gordon Eszter / Rózsavölgyi Szalon)

Ujj Mészáros Károly – bár rendezett már színházban – filmrendezőként ismertebb. Ez a filmes látásmód mennyiben határozza meg a mostani előadást?

KM: Mindig nagyon jó filmrendezővel dolgozni, ő is hangsúlyt fektet a fényre, valahogy más az egész hozzáállása, ahogy közel hozza a dolgokat, az arcokat, az mindig nagyon izgalmas.

EM: Amire rásegít a csodálatos Rózsavölgyi Szalon intim tere, itt nem kell játszani, lehet létezni, lenni.

KM: A létezés maga a szabadság, ha az ember eljuthat oda, hogy létezhet, az a teteje az egésznek.

Mindketten az egykori társulataitokat otthagyva szabadúszók vagytok, voltatok. Ez is szabadság?

EM: Ha már nem gondolnak úgy az emberre, ahogy szeretné, onnan akkor el kell menni. Keresni, kutakodni, új élményeket szerezni. Szeretem a szakmámat, még mindig érdekel, s még mindig kíváncsi vagyok. Ezért szerződtem le a hosszú szabadúszó évek után Tatabányára.

KM: Az ember elindul, hogy találkozzon új rendezőkkel, új kollégákkal. Annak idején azért mentem Szombathelyre, mert alakulóban volt ott egy társulat s nagyon akartam találkozni azokkal a rendezőkel, akik aztán ott rendeztek. Olyan sokat adtak nekem, hogy bárhogy alakul is már innentől, az olyan alap és öröm, amit örökre magammal viszek.

A Gyerekek című előadás az alábbi időpontokban látható a Rózsavölgyi Szalonban:

  • március 31. 19:30 – Bemutató előadás
  • április 4. 19:30
  • április 8. 19:30
  • április 29. 19:30
  • május 2. 19:30
  • május 3. 19:30
  • május 11. 19:30
  • május 18. 19:30

További információ és jegyvásárlás ide kattintva! >>>

Támogatott tartalom.

Először lép együtt színpadra Egri Márta, Kiss Mari és Hegedűs D. Géza

Kapcsolódó

Először lép együtt színpadra Egri Márta, Kiss Mari és Hegedűs D. Géza

Ujj Mészáros Károly rendezésének szereplői – noha jól ismerik egymást – még sosem játszottak együtt, a Rózsavölgyi Szalon új bemutatója, a Gyerekek viszont összehozza őket.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Zenében megélt ünnep Pannonhalmán – jubilál az Arcus Temporum fesztivál

Eötvös Péter és Mozart művészetével ünnepel az idén 20 éves Arcus Temporum Művészeti Fesztivál Pannonhalmán augusztus 23–25. között. Ráadásul a jubileum egybeesik a bencés szerzetesközösség temploma, a Szent Márton-bazilika felszentelésének 800. évével.
Plusz

Az utolsó szerelem mítosza

Az első szerelem minden líra egyik fő toposza, sőt népdaloktól regényekig, a first love az igazi, mert mindenkit érdeklő, lángba boritó téma. Azon gondolkozom, hogy miért nincs az elsőnek párja, azaz miért nincs igazi irodalma, lírai lenyomata az utolsó szerelemnek, ennek a fellobbanó érzelmi viharnak? Almási Miklós írása.
Zenés színház

Szikrák és vízcseppek – Aida a Szentmargitbányai Kőfejtőben

Tíz év után ismét az Aida került színre az Ausztriában található Szentmargitbányai Kőfejtő hatalmas szabadtéri színpadán. Nem ez volt azonban az egyetlen visszatérés: ismét Thaddeus Strassberger rendező munkáját láthatta a közönség.
Klasszikus

„Tudatosítani kell a világban, hogy Auer Lipót magyar, ráadásul veszprémi volt” – interjú Kováts Péterrel, az Auer Fesztivál művészeti vezetőjével

Kerek évfordulóhoz érkezett a veszprémi születésű, világhírű hegedűművésznek, Auer Lipótnak szentelt fesztivál. Az ünnepi programról az eseménysorozat alapítójával, Kováts Péter hegedűművésszel beszélgettünk.
Plusz

Mintha elkezdtük volna szeretni a saját városainkat – beszélgetés Zubreczki Dávid építészeti mesemondóval

A Kultkikötő szervezésében idén nyáron nyolc helyszínen hallgathatók meg Zubreczki Dávid vetítéssel egybekötött történetmesélős előadásai Templomséták a Balaton körül címmel.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

A versenyprogram mellett vizsgaelőadásokat is láthatunk az idei Szemle Pluszon

Augusztus 24. és szeptember 9. között zajlik a Városmajori Szabadtéri Színpad Szemle Plusz programsorozata, amelyen a Fidelio is díjazza az egyik előadást.
Színház ajánló

Az anya – Nagy-Kálózy Eszter főszereplésével készül bemutató a Karinthy Színházban

A budapesti Karinthy Színház várakozással teli izgalommal jelenti be Florian Zeller Az anya című fekete komédiájának budapesti ősbemutatóját. Az előadás a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulatával együttműködésben valósul meg, amit az üzbég származású, nemzetközileg elismert rendező, Talgat Batalov állít színpadra.
Színház ajánló

Idén is Szegeden láthatók a legizgalmasabb színházi előadások – jön a THEALTER

Július 27. és augusztus 2. között rendezik meg a 34. THEALTER színházi fesztivált Szegeden. A jól ismert fellépők mellett új formációkkal, fiatalokból szerveződő csapatokkal is találkozhatnak a szegediek és az ide látogató nézők.
Színház gyász

Elhunyt Szatmári Liza

Az Aase- és Gobbi Hilda-díjas színésznő július 20-án, életének 97. évében hunyt el. Szatmári Liza hetvenhárom éve volt a Vígszínház tagja, halálhírét a társulat közölte.
Színház hír

Szász Júlia és Horváth Lajos Ottó a Centrál Színházban tér vissza a színpadra

A Nemzeti Színházban tavaly súlyos balesetet szenvedett színművészek apa-lánya párost alakítanak a Centrál Színház következő évadában. A Puskás Tamás rendezte előadás egy híres film adaptációja lesz.