Színház

Titkok évada a Békés Megyei Jókai Színházban

2011.08.25. 16:42
Ajánlom
Várhatóan Békéscsabához kerül a Jókai színház fenntartása, melynek évadtervére fény derült.

A nyári időszak tapasztalatainak összegzésével, a Titkok évadának bemutatásával, az intézmény tulajdonosváltásának kérdésével, valamint az idei célok meghatározásával nyitotta meg a 2011/2012-es évadát a Békés Megyei Jókai Színház.

A nyári időszak általában arra szolgál a színházak életében, hogy a társulat, a munkatársak kipihenjék az elmúlt évad fáradalmait. Velünk most nem így történt.” – kezdte évadnyitó beszédét Fekete Péter igazgató, aki mindenekelőtt a Szarvasi Vízi Színház működtetésének elsőéves tapasztalatait osztotta meg a jelenlévőkkel. A június 25-én átadásra került szarvasi teátrum üzemeltetésére a Békés Megyei Jókai Színházat kérte fel a városi önkormányzat. Az idei mérleg több teltházas előadás: a teátrum produkciói – a Lúdas Matyi, a Kapj el!,
vagy a közkívánatra kétszer is színre vitt Csárdáskirálynő – hatalmas sikernek örvendtek a szarvasi közönség körében is. A nyár egyik nagy meglepetése mégis a Vers a víz fölött programsorozat eredményessége volt, melyet irodalmi esteken soha nem látott nézőszámot
produkálva negyven estén át átlagosan háromszáz ember kísért végig minden nap. „Volt olyan alkalom, amikor hatszáz ember ült a nézőtéren.” – mondta el a direktor.

Emellett a Magyar Teátrumi Társasággal együtt a Békés Megyei Jókai Színház is sikeresen mutatkozott be az erdélyi Tusnádfürdőn, a 22. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor rendezvénysorozaton, mint a színházi sátor építője, programjának szervezője és lebonyolítója; mozgatórugója, meghatározó ereje egy az egész magyar színházi szakmát képviselő összmagyar és európai jelenlétnek.

Majd a következő évad terveire, kihívásaira tért rá a direktor: az egyik legfontosabb kérdés az intézmény körül felmerülő  tulajdonosváltási folyamat lebonyolítása. Farkas Zoltán, a megyei önkormányzat elnöke tájékoztatta a társulatot: a teátrum a strukturális, funkcionális változások következtében valószínűleg a városi önkormányzat tulajdonába kerül majd. Fekete Péter igazgató mindenekelőtt megköszönve az őszinte szavakat, arra kérte a társulatot, hogy szellemiségét, összetartását megőrizve folytassa a munkát, s reményét fejezte ki, hogy a változások következtében sem alakul át a színház megítélése a fenntartó részéről.

Az idei évad főbb céljai közé sorolta a direktor a nézőszám optimalizálását, melyet főként a viszonteladói hálózat kiépítésével kíván elérni, valamint az oktatási intézményekkel való szoros együttműködést, melynek keretében több nevelési programot indít, folytat majd a teátrum. A Szolnokon vagy Debrecenben nagy sikerrel végigvitt Ádámok és Évák programmal idén a Békés megyei középiskolások is találkozhatnak, a beavató színházi bérlet is megújulva tér vissza dr. Merő Béla rendező közreműködésével, a rendhagyó irodalmi órák
sorozata folytatódik, s ezen felül több kisebb programot is tervez a teátrum kifejezetten az általános iskola felső tagozatos, valamint a középiskolás korosztály részére.

Az idei színházi évet a titkok köré építi fel a teátrum. Valamennyi idei színdarab témája a tikok, a rejtélyek megfejtése köré szerveződik. Az első produkció is ennek a jegyében kerül bemutatásra október 7-én: Pozsgai Zsolt és Szomor György gigamusicalét, a Monte Cristo
grófjá
t viszi színre a társulat. Novemberben két bemutató – a Négy évszak című zenés mese, valamint a tavasszal már elkészült Kapj el! című kamaramusical – is várja a közönséget. Decemberben egy kortárs drámát, Brestyánszki Boros Rozália Csörte című művét viszi színre a társulat. A társadalomkritikát megfogalmazó darab – Fekete Péter rendező szavaival élve – leginkább egy zenés  valóságshowként határozható meg. Az évad második felében Dürrenmatt Az öreg hölgy látogatása című drámáját Kovács Frigyes, a Szabadkai Népszínház Magyar Társulatának rendezője állítja színpadra, Fodor Zsóka főszereplésével. Feydeau népszerű komédiája, a Bolha a fülben is repertoárra kerül idén a Jókai színházban, Merő Béla rendezésében. A teátrum egyik új kezdeményezése az  operabemutató: Mozart Varázsfuvoláját sajátos felfogásban mutatja be gyermekeknek Dorotty Szalma és a társulat, s természetesen a porondszínházi sikerprodukció sem hiányozhat a sorból.

Aztóta kiderült, várhatóan a Békés Megyei Önkormányzattól a békéscsabaihoz kerül a következő esztendőtől a Békés Megyei Jókai Színház fenntartása. Farkas Zoltán, aki egyben Szeghalom térségének országgyűlési képviselője is, elmondta: az önkormányzatok és a közigazgatási rendszer átszervezése részeként várhatóan megszűnik a megyék intézményfenntartó szerepe, és ennek alapján a  székhelyében Békéscsabán működő színház fenntartása átkerül a megyei jogú városhoz a megyétől. Szavai szerint a kormányzat tervei szerint a megyék jövőben elsősorban területfejlesztési feladatokat fognak ellátni. Hozzátette: a Jókai Színház az országban az egyetlen olyan teátrum, amelyet eddig kizárólag a megyei önkormányzat tartott fenn. Az elnök bízik abban, hogy a jövendő új fenntartó továbbra is a megye egészében fog gondolkodni, vagyis a Jókai Színház nemcsak Békéscsaba, hanem a megye egész lakosságának kulturális igényét fogja a továbbiakban is kiszolgálni.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Rófusz Ferenc: „Ma Európában a klasszikus kultúra és a keresztény üzenet is érdektelenné válik”

Negyven év várakozás után elkészült Rófusz Ferenc festményfilmje, Az utolsó vacsora. Leonardo da Vinci világhírű freskója tizenegyperces animációs filmben elevenedik meg, szerdától Kecskeméten, a KAFF versenyprogramjában látható.
Színház

Kilép a POSZT-ot szervező cégből a Magyar Színházi Társaság

A szervezet azt sérelmezi, hogy nem tudják megfelelően gyakorolni tulajdonosi és ellenőrzési jogukat. FRISSÍTÉS: Karsai György kilép a POSZT Tanácsadó Testületéből.
Klasszikus

Nem vagyok kétlaki - Interjú Selmeczi Györggyel 

Kisorosziban Selmeczi György, Orbán György, Vajda János és Csemiczky Miklós zeneszerzők fogadták a Partitúra stábját. Miklósa Erika és Batta András a kamerák előtt pillanthatott be a kortárs magyar zeneszerzés Négyek-nek is nevezett csoportja semmihez sem hasonlítható alkotói miliőjébe.
Zenés színház

Olyan ez, mint egy jókedvű sütés-főzés

Opera és festői nyáreste Szentendrén – 100 százalék élmény! Megadja a kulturális nyár alaphangját a június 29-ei szentendrei Operagála.
Klasszikus

Alig egy hónap, és kezdődik Érdi Tamás nyári fesztiválja

Ötödik alkalommal rendezik meg a Klassz a pARTon! fesztivált. Idén negyven koncertet, összesen 62 programot látogathatunk a hazai vízpartokon.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház hír

Balogh Tibor válasza Karsai Györgynek

A POSZT Szakmai Tanácsadó Testületének tagja nyílt levélben reagál Karsai György egyetemi tanár, színikritikus hétfőn közzétett írására, amelyben lemond a POSZT Tanácsadó Testületi tagságáról.
Színház ajánló

12 színésznő olvassa fel Radnótiné Gyarmati Fanni teljes naplóját egy előadáson

Küszködik és teremt címmel Radnóti Miklósné Gyarmati Fanni naplóinak teljes szövegét 12 fiatal színésznő olvassa fel szerdán Budapesten, a Pozsonyi úti Amikor Galériában.
Színház ajánló

Már lehet jegyet venni az idei Színházak Éjszakájára

Egyetlen éjszaka alatt akár 34 budapesti színházba is ellátogathatnak a legkitartóbb színházrajongók szeptember 21-én, a nyolcadik Színházak Éjszakáján. Budapest egyik kötelező kulturális programjára online már megválthatók a kedvezményes jegyek.
Színház hír

Kilép a POSZT-ot szervező cégből a Magyar Színházi Társaság

A szervezet azt sérelmezi, hogy nem tudják megfelelően gyakorolni tulajdonosi és ellenőrzési jogukat. FRISSÍTÉS: Karsai György kilép a POSZT Tanácsadó Testületéből.
Színház hír

Két díjnak is örülhet ifj. Vidnyánszky Attila a POSZT-on

Szombat este átadták a 19. Pécsi Országos Színházi Találkozó díjait a Kodály Központban megrendezett ceremónián. A versenyprogramban tíz nap alatt tizennégy előadás vonult fel a díjakról döntő szakmai-, színész-, és közönségzsűri előtt.