Színház

Titkok évada a Békés Megyei Jókai Színházban

2011.08.25. 16:42
Ajánlom
Várhatóan Békéscsabához kerül a Jókai színház fenntartása, melynek évadtervére fény derült.

A nyári időszak tapasztalatainak összegzésével, a Titkok évadának bemutatásával, az intézmény tulajdonosváltásának kérdésével, valamint az idei célok meghatározásával nyitotta meg a 2011/2012-es évadát a Békés Megyei Jókai Színház.

A nyári időszak általában arra szolgál a színházak életében, hogy a társulat, a munkatársak kipihenjék az elmúlt évad fáradalmait. Velünk most nem így történt.” – kezdte évadnyitó beszédét Fekete Péter igazgató, aki mindenekelőtt a Szarvasi Vízi Színház működtetésének elsőéves tapasztalatait osztotta meg a jelenlévőkkel. A június 25-én átadásra került szarvasi teátrum üzemeltetésére a Békés Megyei Jókai Színházat kérte fel a városi önkormányzat. Az idei mérleg több teltházas előadás: a teátrum produkciói – a Lúdas Matyi, a Kapj el!,
vagy a közkívánatra kétszer is színre vitt Csárdáskirálynő – hatalmas sikernek örvendtek a szarvasi közönség körében is. A nyár egyik nagy meglepetése mégis a Vers a víz fölött programsorozat eredményessége volt, melyet irodalmi esteken soha nem látott nézőszámot
produkálva negyven estén át átlagosan háromszáz ember kísért végig minden nap. „Volt olyan alkalom, amikor hatszáz ember ült a nézőtéren.” – mondta el a direktor.

Emellett a Magyar Teátrumi Társasággal együtt a Békés Megyei Jókai Színház is sikeresen mutatkozott be az erdélyi Tusnádfürdőn, a 22. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor rendezvénysorozaton, mint a színházi sátor építője, programjának szervezője és lebonyolítója; mozgatórugója, meghatározó ereje egy az egész magyar színházi szakmát képviselő összmagyar és európai jelenlétnek.

Majd a következő évad terveire, kihívásaira tért rá a direktor: az egyik legfontosabb kérdés az intézmény körül felmerülő  tulajdonosváltási folyamat lebonyolítása. Farkas Zoltán, a megyei önkormányzat elnöke tájékoztatta a társulatot: a teátrum a strukturális, funkcionális változások következtében valószínűleg a városi önkormányzat tulajdonába kerül majd. Fekete Péter igazgató mindenekelőtt megköszönve az őszinte szavakat, arra kérte a társulatot, hogy szellemiségét, összetartását megőrizve folytassa a munkát, s reményét fejezte ki, hogy a változások következtében sem alakul át a színház megítélése a fenntartó részéről.

Az idei évad főbb céljai közé sorolta a direktor a nézőszám optimalizálását, melyet főként a viszonteladói hálózat kiépítésével kíván elérni, valamint az oktatási intézményekkel való szoros együttműködést, melynek keretében több nevelési programot indít, folytat majd a teátrum. A Szolnokon vagy Debrecenben nagy sikerrel végigvitt Ádámok és Évák programmal idén a Békés megyei középiskolások is találkozhatnak, a beavató színházi bérlet is megújulva tér vissza dr. Merő Béla rendező közreműködésével, a rendhagyó irodalmi órák
sorozata folytatódik, s ezen felül több kisebb programot is tervez a teátrum kifejezetten az általános iskola felső tagozatos, valamint a középiskolás korosztály részére.

Az idei színházi évet a titkok köré építi fel a teátrum. Valamennyi idei színdarab témája a tikok, a rejtélyek megfejtése köré szerveződik. Az első produkció is ennek a jegyében kerül bemutatásra október 7-én: Pozsgai Zsolt és Szomor György gigamusicalét, a Monte Cristo
grófjá
t viszi színre a társulat. Novemberben két bemutató – a Négy évszak című zenés mese, valamint a tavasszal már elkészült Kapj el! című kamaramusical – is várja a közönséget. Decemberben egy kortárs drámát, Brestyánszki Boros Rozália Csörte című művét viszi színre a társulat. A társadalomkritikát megfogalmazó darab – Fekete Péter rendező szavaival élve – leginkább egy zenés  valóságshowként határozható meg. Az évad második felében Dürrenmatt Az öreg hölgy látogatása című drámáját Kovács Frigyes, a Szabadkai Népszínház Magyar Társulatának rendezője állítja színpadra, Fodor Zsóka főszereplésével. Feydeau népszerű komédiája, a Bolha a fülben is repertoárra kerül idén a Jókai színházban, Merő Béla rendezésében. A teátrum egyik új kezdeményezése az  operabemutató: Mozart Varázsfuvoláját sajátos felfogásban mutatja be gyermekeknek Dorotty Szalma és a társulat, s természetesen a porondszínházi sikerprodukció sem hiányozhat a sorból.

Aztóta kiderült, várhatóan a Békés Megyei Önkormányzattól a békéscsabaihoz kerül a következő esztendőtől a Békés Megyei Jókai Színház fenntartása. Farkas Zoltán, aki egyben Szeghalom térségének országgyűlési képviselője is, elmondta: az önkormányzatok és a közigazgatási rendszer átszervezése részeként várhatóan megszűnik a megyék intézményfenntartó szerepe, és ennek alapján a  székhelyében Békéscsabán működő színház fenntartása átkerül a megyei jogú városhoz a megyétől. Szavai szerint a kormányzat tervei szerint a megyék jövőben elsősorban területfejlesztési feladatokat fognak ellátni. Hozzátette: a Jókai Színház az országban az egyetlen olyan teátrum, amelyet eddig kizárólag a megyei önkormányzat tartott fenn. Az elnök bízik abban, hogy a jövendő új fenntartó továbbra is a megye egészében fog gondolkodni, vagyis a Jókai Színház nemcsak Békéscsaba, hanem a megye egész lakosságának kulturális igényét fogja a továbbiakban is kiszolgálni.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Vizuál

Már biztos: mozifilm lesz a Downton Abbey-ből

Hosszú találgatás után most megerősítették, hogy filmváltozat készül az angol sorozatból. A hírek szerint az eredeti szereplőgárda tagjai is visszatérnek.
Zenés színház

Frankó Tünde: „Kedves pikantériát ad...”

Egy művésznek az a legfontosabb, hogy a törekvéseiben a színháza partner legyen - állítja Frankó Tünde. A Palotakoncertek fellépőit bemutató sorozatunkban a népszerű primadonna válaszolt kérdéseinkre.
Zenés színház

Laki Péter: „Ez nem hagyományos gála”

A fiatal táncos komikus igazi showman, és karizmatikus színpadi jelenlétét a Budavári Palotakoncerteken is kamatoztatja: Kerényi Miklós Mátéval együtt látják el a házigazda feladatát.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Színház interjú

Gyerekek tragédiája – valóságos túszdráma, színházi köntösben

2004-ben a beszláni I. számú iskolát terroristák rohanták le, ezernél is több embert ejtve túszul. A holland Carly Wijs Mi és Ők című kamaradarabja ezen elbeszélhetetlen napok emlékéről szól.
Színház hírek

Ők a Színikritikusok díja várományosai

A Színházi Kritikusok Céhe 39. alkalommal adja át az előző évad legkiemelkedőbb színházi teljesítményeinek járó elismerést szeptemberben.
Színház magyar színház

Az Operettszínház és a Magyar Színház vezetésére írtak ki pályázatot

A kiírások szerint mindkét pályázat nyertese 2019. február 1-jétől öt évig töltheti be a vezetői pozíciót.
Színház etikett

Focimeccset néztek telefonon egy színdarab közben – a színészek felháborodtak

A két angol hölgyet nem akadályozták a színpadon zajló események abban, hogy megtudják, ki nyerte a büntetőpárbajt. A színészek a Twitteren fakadtak ki a bunkó nézők miatt.
Színház szavazás

Döntsön a Kaszás Attila-díj sorsáról!

Az idei jelöltek: Farkas Ignác, Nagy Csongor Zsolt és Varga Klári. A közönség augusztus 24-én éjfélig szavazhat a három színművészre.