Színház

Tíz év után búcsúzik az Átriumtól Az Őrült Nők Ketrece

2024.07.09. 10:50
Ajánlom
Július 11-én még egyszer, utoljára az Átrium színpadán kinyit a Ketrec! A Kultúrbrigád kétségtelenül egyik legsikeresebb és legnagyobb rajongói táborral rendelkező darabja, Az Őrült Nők Ketrece a tízéves jubileumi előadással búcsúzik a Margit körúti épülettől, hogy azután szeptembertől a RaM-ArT Színházban újra kinyisson.

A világhírű, Tony-díjas Broadway-musical főszereplői egy éjszakai mulatót üzemeltető meleg pár. Georges (Hevér Gábor) és transzvesztita élettársa, Albin, azaz Zaza (Stohl András), akik 20 éve alkotnak egy összehangolt párt, mígnem Georges korábbi kapcsolatából származó fia arra nem kéri őket, hogy boldogsága érdekében egy időre tagadják meg önmagukat. Az előadás kendőzetlenül beszél szerelemről és szeretetről, képmutatásról és elfogadásról, felelősségről és szabadságról – írja az előadásról a Kultúrbrigád.

A 2014. júliusi bemutató óta megállás nélkül, töretlen sikerrel játszott musical a Kultúrbrigád egyik legendássá vált produkciója, nemcsak a tartalom, hanem a show, a látvány, a smink és a jelmezek tekintetében is. Stohl András és Hevér Gábor játéka hitelesen és őszintén ábrázolja azokat az emberi érzelmeket, amelyek nemektől függetlenül bármilyen párkapcsolatban megjelennek, elnyerve ezzel nem csupán a kritikusok, de a nézők tetszését is – áll a közleményben.

Stohl András elárulta, hogy pályafutása egyik mérföldköve ez az előadás, a szerep sok fizikai és lelki előkészületet igényel, így egy hosszabb sorozat végére annyira elfáradhat benne az ember, hogy a színfalak mögött is feszültté válhat a hangulat.  „Egy ilyen sorozat végén, valahol a 250. előadás környékén történt, hogy a szünetben összekaptunk Hevér Gáborral az öltözőben.

Már nem is emlékszem, hogy mi volt a vita tárgya, csak arra, hogy a második felvonás elején a nézők előtt elénekelt dal alatt békültünk ki, és kértünk egymástól elnézést.

Persze mindezt úgy, hogy a közönség ebből semmit sem vett észre.”

Az Alföldi Róbert rendezésében látható Őrült Nők Ketrece sokkal több, mint egy nagyszabású sikerdarab: a szolidaritást, az elfogadást hirdető, és közösséget teremtő produkcióvá vált, és az elmúlt kilenc év alatt mit sem veszített aktualitásából.

179A0391_onk-104838.jpg

Jelenet Az Őrült Nők Ketrecéből (Fotó/Forrás: Lakatos Péter / Kultúrbrigád)

„A legjobb dolog az a rengeteg rajongó, akiktől rendszeresen kapunk visszajelzéseket” – mondja Hevér Gábor. „Nagyon szeretik a darabot, sokan hálálkodnak vagy írnak köszönetet. Nem szabad elfelejteni, hogy

Az Őrült Nők Ketrece nem csupán egy rendkívül jó színdarab, egy sikeres produkció, hanem mondanivalójából kifolyólag érzékenyítő szerepet is betölt, fontos a társadalmi felelősségvállalása is.

Az Őrült Nők Ketrece – csakúgy, mint a Kultúrbrigád többi produkciója – ezzel a születésnapos előadással köszön el az Átrium épületétől. Szeptembertől az újlipótvárosi RaM-ArT Színházban várják az értő, gondolkodó, nyitott és szabadságra vágyó közönséget.  

„Ezt a darabot annyi helyen játszottuk már – Budapesten kívül Pécsen, Szegeden (több helyszínen), Szombathelyen, Debrecenben, Nyíregyházán, Kecskeméten és Veresegyházon is, összesen több mint 160 ezer néző látta –, úgyhogy nem lesz különösebb nehézség a RAM színpadára adaptálni” – állítják a főszereplők, akik legalább még tíz évet jósolnak Az Őrült Nők Ketrecének az új helyszínen is.

A születésnapi előadásban Stohl András és Hevér Gábor mellett Kovács Mátét, Fehér Tibort, Nyomárkay Zsigmondot, Ivanics Tamást, Mihályfi Balázst, Söptei Andreát, Csarnóy Zsuzsannát, Fodor Boglárkát, Hartai Petrát, Tornyi Ildikót, Parti Nórát, a Madárkák csapatát láthatják, és – mint mindig – a Ketrec utolérhetetlen zenekarát hallhatják a nézők.

Fejléckép: Jelenet Az Őrült Nők Ketrecéből (fotó/forrás: Lakatos Péter / Kultúrbrigád)

A RaM-ArT Színházban játssza tovább a Kultúrbrigád Alföldi Róbert előadásait

Kapcsolódó

A RaM-ArT Színházban játssza tovább a Kultúrbrigád Alföldi Róbert előadásait

A színművész-rendező videóüzenetben tette közzé, hogy hat produkciót is újra láthatnak a nézők, mivel ősztől a RaM-ArT Színház biztosít helyszínt számukra.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Zenében megélt ünnep Pannonhalmán – jubilál az Arcus Temporum fesztivál

Eötvös Péter és Mozart művészetével ünnepel az idén 20 éves Arcus Temporum Művészeti Fesztivál Pannonhalmán augusztus 23–25. között. Ráadásul a jubileum egybeesik a bencés szerzetesközösség temploma, a Szent Márton-bazilika felszentelésének 800. évével.
Plusz

Az utolsó szerelem mítosza

Az első szerelem minden líra egyik fő toposza, sőt népdaloktól regényekig, a first love az igazi, mert mindenkit érdeklő, lángba boritó téma. Azon gondolkozom, hogy miért nincs az elsőnek párja, azaz miért nincs igazi irodalma, lírai lenyomata az utolsó szerelemnek, ennek a fellobbanó érzelmi viharnak? Almási Miklós írása.
Zenés színház

Szikrák és vízcseppek – Aida a Szentmargitbányai Kőfejtőben

Tíz év után ismét az Aida került színre az Ausztriában található Szentmargitbányai Kőfejtő hatalmas szabadtéri színpadán. Nem ez volt azonban az egyetlen visszatérés: ismét Thaddeus Strassberger rendező munkáját láthatta a közönség.
Klasszikus

„Tudatosítani kell a világban, hogy Auer Lipót magyar, ráadásul veszprémi volt” – interjú Kováts Péterrel, az Auer Fesztivál művészeti vezetőjével

Kerek évfordulóhoz érkezett a veszprémi születésű, világhírű hegedűművésznek, Auer Lipótnak szentelt fesztivál. Az ünnepi programról az eseménysorozat alapítójával, Kováts Péter hegedűművésszel beszélgettünk.
Plusz

Mintha elkezdtük volna szeretni a saját városainkat – beszélgetés Zubreczki Dávid építészeti mesemondóval

A Kultkikötő szervezésében idén nyáron nyolc helyszínen hallgathatók meg Zubreczki Dávid vetítéssel egybekötött történetmesélős előadásai Templomséták a Balaton körül címmel.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

A versenyprogram mellett vizsgaelőadásokat is láthatunk az idei Szemle Pluszon

Augusztus 24. és szeptember 9. között zajlik a Városmajori Szabadtéri Színpad Szemle Plusz programsorozata, amelyen a Fidelio is díjazza az egyik előadást.
Színház ajánló

Az anya – Nagy-Kálózy Eszter főszereplésével készül bemutató a Karinthy Színházban

A budapesti Karinthy Színház várakozással teli izgalommal jelenti be Florian Zeller Az anya című fekete komédiájának budapesti ősbemutatóját. Az előadás a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulatával együttműködésben valósul meg, amit az üzbég származású, nemzetközileg elismert rendező, Talgat Batalov állít színpadra.
Színház ajánló

Idén is Szegeden láthatók a legizgalmasabb színházi előadások – jön a THEALTER

Július 27. és augusztus 2. között rendezik meg a 34. THEALTER színházi fesztivált Szegeden. A jól ismert fellépők mellett új formációkkal, fiatalokból szerveződő csapatokkal is találkozhatnak a szegediek és az ide látogató nézők.
Színház gyász

Elhunyt Szatmári Liza

Az Aase- és Gobbi Hilda-díjas színésznő július 20-án, életének 97. évében hunyt el. Szatmári Liza hetvenhárom éve volt a Vígszínház tagja, halálhírét a társulat közölte.
Színház hír

Szász Júlia és Horváth Lajos Ottó a Centrál Színházban tér vissza a színpadra

A Nemzeti Színházban tavaly súlyos balesetet szenvedett színművészek apa-lánya párost alakítanak a Centrál Színház következő évadában. A Puskás Tamás rendezte előadás egy híres film adaptációja lesz.