Színház

Tíz éve indult útjára a Rózsavölgyi Szalon története

2021.12.13. 16:20
Ajánlom
Tíz évvel ezelőtt, 2011. december 13-án délben kezdődtek el a Rózsavölgyi Zeneműbolt felső szintjén egy új kulturális tér munkálatai. A jubileum alkalmából a Rózsavölgyi Szalon kedvezményekkel kedveskedik közönségének.

Az üzemeltető Rózsavölgyi és Társa céget több mint másfél évszázada alapította Rózsavölgyi Gyula és tőkéstársa Grinzweil Norbert, az általuk létrehozott üzlet pedig már alapítása után nem sokkal a kulturális élet fontos helyszínévé vált, Rózsavölgyi Kaszinó néven.

A cég nemcsak kereskedelemmel, hanem zenemű- és könyvkiadással, hangversenyek szervezésével, zenei együttesek menedzselésével is foglalkozott, 1908-tól itt adták ki Bartók és Kodály műveit, illetve itt jelentek meg a kor legjelentősebb könnyűzenei kiadványai.

A Rózsavölgyi és Társa aztán 1912-ben megújult és a Szervita tér 5. szám alatt új boltot indított. A 20. század közepén a céget államosították, csak 1994-ben került újra magántulajdonba. Ekkor került vissza a Rózsavölgyihez az eredetileg irodának épült első emelet. 2012. április 11-én pedig Zimányi Zsófia művészeti vezetésével megnyílt a félemeleten a Belváros új kávéháza, a Rózsavölgyi Szalon.

A cég az alapítók eredeti komplex kulturális tevékenységének folytatását tűzte ki célul, így indulhattak meg egy színházi tér kialakításának munkálatai.

266335480_4469938419782861_5474915667084155909_n-162225.jpg

Ullmann Mónika és Józan László, a Táncórák főszereplői (Fotó/Forrás: Rózsavölgyi Szalon)

A jubileum alkalmából december 13. 12 órától december 20-ig a Rózsavölgyi Szalon decemberi és januári előadásaira 20 százalék kedvezménnyel válthatók jegyek online, valamint a Rózsavölgyi Szalon szervita téri jegypénztárában.

Fejléckép: Rózsavölgyi Zenemű- és Könyvesbolt (forrás: Rózsavölgyi Zenemű- és Könyvesbolt)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Könyv

Monumentális nagyregénnyel jelentkezik Darvasi László

Június elején jelenik meg Neandervölgyiek címmel a József Attila-díjas Darvasi László eddigi leghosszabb regénye. A háromkötetes, több évtizedet felölelő műben a magyar vidék, a főváros és a nagyvilág történetei kapcsolódnak össze.
Zenés színház

„Az emberekben vagyok otthon” – interjú Nemes Tiborral

Nemes Tibor első premierjére készül a Budapesti Operettszínházban. A Színház- és Filmművészeti Egyetem végzős zenés színész hallgatója José Riveraként mutatkozik be a Carmen című musicalben április 20-án.
Színház

Megtartotta tavaszi bemutatóit a Loupe Színházi Társulás

A csapat elsőként a Lányok, fiúk! című monodrámát mutatta be Lovas Rozi főszereplésével, az előadás a családon belüli erőszak témájára reflektál. Áprilisban pedig A kezdet/vége című produkció is debütált, amelyet Sean O’Casey műve nyomán Horváth János Antal írt és rendezett.
Plusz

A sokoldalú Liszt Ferenc – itt vannak a Liszt Ünnep első programjai

Liszt Ferenc művészetének más-más oldalát mutatja be Martin Haselböck és az Orchester Wiener Akademie, Vaszilij Petrenko és a Royal Philharmonic Orchestra, a Kolozsvári Magyar Opera, illetve Francesco Tristano is. Október 9-én indul a negyedik Liszt Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztivál.
Jazz/World

„Nekem a zene gyógyszer minden bajra” – interjú Király Lindával

Anyák napján ad koncertet Király Linda a Várkert Bazárban, az est vendége pedig nem más, mint testvére, Király Viktor lesz, így a közönség lélekemelő duettekre is készülhet.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

Megtartotta tavaszi bemutatóit a Loupe Színházi Társulás

A csapat elsőként a Lányok, fiúk! című monodrámát mutatta be Lovas Rozi főszereplésével, az előadás a családon belüli erőszak témájára reflektál. Áprilisban pedig A kezdet/vége című produkció is debütált, amelyet Sean O’Casey műve nyomán Horváth János Antal írt és rendezett.
Színház hír

Telex: Szexuális zaklatás ügyében folyik vizsgálat az SZFE-n

A lap értesülései szerint az egyetemen belső vizsgálat indult, mivel egy osztályvezető férfitanár meg nem engedhető kommentárokkal illette a diáklányok külsejét, alakját. Cikkünk frissült az SZFE reakciójával!
Színház ajánló

A vég kezdete? – vérbeli házastársi dráma debütál a Rózsavölgyi Szalonban

Új bemutatóval ünnepli alapításának tizenkettedik évfordulóját a Rózsavölgyi Szalon. Kovács Patrícia és Schmied Zoltán főszereplésével, Dicső Dániel rendezésében mutatják be David Eldridge Bármit mondhatsz című darabját április 11-én.
Színház interjú

Nincs ideális pillanat – interjú Horváth Patríciával, a HATAN Társulat alapító tagjával

Horváth Patrícia férjével, Nyári Zoltán operaénekessel közösen két évvel ezelőtt indította el független magánszínházi formációját, a HATAN Társulatot. Az alapító páros női tagjával a színházcsinálás fenséges és kevésbé dicsőséges pillanatairól is beszélgettünk.
Színház hír

Új elnököt választott a Színházi Dolgozók Szakszervezete

A színházi szakmák országosan reprezentatív szakszervezete, az idén 105 éves Színházi Dolgozók Szakszervezete jelentősen megújuláson esett át, miután az április 8-án megtartott tisztújító küldöttgyűlésen megválasztották az új országos ügyvezető elnökséget.