Színház

Tíz éve indult útjára a Rózsavölgyi Szalon története

2021.12.13. 16:20
Ajánlom
Tíz évvel ezelőtt, 2011. december 13-án délben kezdődtek el a Rózsavölgyi Zeneműbolt felső szintjén egy új kulturális tér munkálatai. A jubileum alkalmából a Rózsavölgyi Szalon kedvezményekkel kedveskedik közönségének.

Az üzemeltető Rózsavölgyi és Társa céget több mint másfél évszázada alapította Rózsavölgyi Gyula és tőkéstársa Grinzweil Norbert, az általuk létrehozott üzlet pedig már alapítása után nem sokkal a kulturális élet fontos helyszínévé vált, Rózsavölgyi Kaszinó néven.

A cég nemcsak kereskedelemmel, hanem zenemű- és könyvkiadással, hangversenyek szervezésével, zenei együttesek menedzselésével is foglalkozott, 1908-tól itt adták ki Bartók és Kodály műveit, illetve itt jelentek meg a kor legjelentősebb könnyűzenei kiadványai.

A Rózsavölgyi és Társa aztán 1912-ben megújult és a Szervita tér 5. szám alatt új boltot indított. A 20. század közepén a céget államosították, csak 1994-ben került újra magántulajdonba. Ekkor került vissza a Rózsavölgyihez az eredetileg irodának épült első emelet. 2012. április 11-én pedig Zimányi Zsófia művészeti vezetésével megnyílt a félemeleten a Belváros új kávéháza, a Rózsavölgyi Szalon.

A cég az alapítók eredeti komplex kulturális tevékenységének folytatását tűzte ki célul, így indulhattak meg egy színházi tér kialakításának munkálatai.

266335480_4469938419782861_5474915667084155909_n-162225.jpg

Ullmann Mónika és Józan László, a Táncórák főszereplői (Fotó/Forrás: Rózsavölgyi Szalon)

A jubileum alkalmából december 13. 12 órától december 20-ig a Rózsavölgyi Szalon decemberi és januári előadásaira 20 százalék kedvezménnyel válthatók jegyek online, valamint a Rózsavölgyi Szalon szervita téri jegypénztárában.

Fejléckép: Rózsavölgyi Zenemű- és Könyvesbolt (forrás: Rózsavölgyi Zenemű- és Könyvesbolt)

Programkereső

Legolvasottabb

Könyv

„Esterházy Péter túl fogja élni a könyveket” - Kemény István köszöntője az Esterházy Péter és Gitta Könyvtár megnyitóján

Az Evangélikus Országos Gyűjtemény legújabb ékessége, a mintegy 12 ezer kötetet számláló új könyvtár január 24-től látogatható előzetes regisztráció után. Az avató ünnepségen személyes hangú beszédet mondott Kemény István író is, aki elsőként a Fidelio olvasóival osztotta meg írását.
Klasszikus

A megérinthető zene - Megnyílt a Magyar Zene Háza

Tíz éves tartalmi és műszaki tervezés, majd építkezés után nyílt meg szombaton a Magyar Zene Háza. A zenei beavató intézmény koncertekkel, interaktív kiállítással, zenei kreatív térrel és zenepedagógiai foglakozásokkal várja a nagyközönséget. 
Színház

Tragikusan fiatalon elhunyt Mokány Csaba színművész

Negyvenhárom éves korában elhunyt Mokány Csaba füleki származású színész, rendező adta hírül a Komáromi Jókai Színház facebook oldala. "Isten veled, Csabi! Emléked megőrizzük!" - búcsúznak tőle kollégái.
Klasszikus

Főszerepben a Barenboim-család

A világhírű zongoraművész-karmester, Daniel Barenboim és hegedűművész fia, Michael ad koncertet január 26-án a Müpában. A műsoron Mozart-szonáták szerepelnek.
Klasszikus

„Minden művészet a káoszból épül fel” – Beszélgetés a Chaos String Quartet tagjaival

Második helyezést ért el a tavaly ősszel tartott Bartók Világversenyen, és a Fidelio különdíjával is gazdagodott a bécsi központú, de különböző nemzetiségű fiatalokból álló Chaos String Quartet. A vonósnégyes két hegedűse, Susanne Schäffer és Kruchió Eszter mesélt együttesükről, a versenyen szerzett élményekről és arról, hogy milyen különleges helyszíneken léptek már fel.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház gyász

Tragikusan fiatalon elhunyt Mokány Csaba színművész

Negyvenhárom éves korában elhunyt Mokány Csaba füleki származású színész, rendező adta hírül a Komáromi Jókai Színház facebook oldala. "Isten veled, Csabi! Emléked megőrizzük!" - búcsúznak tőle kollégái.
Színház kritika

Csalók és megcsaltak játszmája

Életünk illúziókra épül: próbáljuk a jó oldalunkat mutatni az emberek előtt, sikeresnek látszani, szépnek, okosnak és gazdagnak tűnni. Néhány embernek mindez valóban sikerül, mások egy hamis valóság mögé bújva élik mindennapjaikat. „Korunk cégvezetője”, Háy János darabjának főszereplője is ilyen. A legjobbat akarja, és minél többet markol, annál jobban szétesik az addig megszokott világa.
Színház videó

Színészek kampányolnak a választás tisztaságáért

Az Unhack Democracy kezdeményezésére több színész is csatlakozott a választások tisztaságát elősegítő kampányhoz – írja a 444.
Színház ajánló

Átkosan buja színmű a Bartók Színházban

Január 22-én mutatja be a dunaújvárosi Bartók Színház Frank Wedekind gyermektragédiáját, A tavasz ébredését, melyből Szász Hanna és Ivanics Tamás készített új színpadi adaptációt.
Színház hír

Új elnökséget választott a Színházi Kritikusok Céhe

Puskás Panni és Kovács Bálint társelnökségével folytatják a működést, az új vezetők mandátuma 2025-ig szól.