Színház

Tíz éve indult útjára a Rózsavölgyi Szalon története

2021.12.13. 16:20
Ajánlom
Tíz évvel ezelőtt, 2011. december 13-án délben kezdődtek el a Rózsavölgyi Zeneműbolt felső szintjén egy új kulturális tér munkálatai. A jubileum alkalmából a Rózsavölgyi Szalon kedvezményekkel kedveskedik közönségének.

Az üzemeltető Rózsavölgyi és Társa céget több mint másfél évszázada alapította Rózsavölgyi Gyula és tőkéstársa Grinzweil Norbert, az általuk létrehozott üzlet pedig már alapítása után nem sokkal a kulturális élet fontos helyszínévé vált, Rózsavölgyi Kaszinó néven.

A cég nemcsak kereskedelemmel, hanem zenemű- és könyvkiadással, hangversenyek szervezésével, zenei együttesek menedzselésével is foglalkozott, 1908-tól itt adták ki Bartók és Kodály műveit, illetve itt jelentek meg a kor legjelentősebb könnyűzenei kiadványai.

A Rózsavölgyi és Társa aztán 1912-ben megújult és a Szervita tér 5. szám alatt új boltot indított. A 20. század közepén a céget államosították, csak 1994-ben került újra magántulajdonba. Ekkor került vissza a Rózsavölgyihez az eredetileg irodának épült első emelet. 2012. április 11-én pedig Zimányi Zsófia művészeti vezetésével megnyílt a félemeleten a Belváros új kávéháza, a Rózsavölgyi Szalon.

A cég az alapítók eredeti komplex kulturális tevékenységének folytatását tűzte ki célul, így indulhattak meg egy színházi tér kialakításának munkálatai.

266335480_4469938419782861_5474915667084155909_n-162225.jpg

Ullmann Mónika és Józan László, a Táncórák főszereplői (Fotó/Forrás: Rózsavölgyi Szalon)

A jubileum alkalmából december 13. 12 órától december 20-ig a Rózsavölgyi Szalon decemberi és januári előadásaira 20 százalék kedvezménnyel válthatók jegyek online, valamint a Rózsavölgyi Szalon szervita téri jegypénztárában.

Fejléckép: Rózsavölgyi Zenemű- és Könyvesbolt (forrás: Rózsavölgyi Zenemű- és Könyvesbolt)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

„Egy hallgató azt írta, ha nem lett volna a Notturno, végzett volna magával” – Interjú Némethy Attilával

Némethy Attila zongoraművésszel, a Zeneakadémia tanárával a Bartók Rádiónál vezetett műsorairól, a közönség érdeklődéséről és a hagyományok átadásáról beszélgettünk.
Vizuál

Túl a barátságon – kritika A sziget szellemeiről

Martin McDonagh új filmje a tisztességről szól. Arról, hogy bárhogy is viseljük a ránk mért sorsot, egymással szemben nem szabad kegyetlennek lennünk. A sziget szellemei joggal érdemelte ki a kilenc Oscar-jelölést.
Zenés színház

„Minden színésznő álma egy igazi nadrágszerep” – interjú Lévai Enikővel a Mária főhadnagy bemutatója kapcsán

Lévai Enikő századik születésnapját ünneplő színháza centenáriumi gálaestjén lép színpadra február közepén, egy hónappal később pedig a Mária főhadnagy címszerepében mutatkozik be.
Vizuál

Kern András előtt tiszteleg a FILMIO

A Nemzeti Filmintézet streaming platformján négy napig ingyenesen láthatunk három, Kern András főszereplésével készült magyar filmet.
Klasszikus

A 82 éves Kobajasi Kenicsiró vezényelte a Nemzeti Filharmonikusokat Japánban

Beethoven, Bruch, Dvořák és Csajkovszkij műveit adta elő a magyar együttes tizenkét napos turnéja során. A japán közönség szívélyesen fogadta a zenekart, valamennyi koncert teltház előtt zajlott.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház magazin

A színház tart egyben lelkileg és fizikailag is – Kern András 75 éves

Kern András január 28-án ünnepli a 75. születésnapját. Eleinte filmrendező szeretett volna lenni, majd miután mégis a színházat választotta, pályáját a Vígszínházban kezdte, és mindmáig aktív tagja a társulatnak.
Színház interjú

Csiby Gergely egy keményen eldurvuló válást állít színpadra az Art-Színtérben

A Rózsák háborúja című előadás lesz az első produkció, amely kifejezetten az Art-Színtér idén birtokba vett terébe készül. Az előadást február 20-án mutatják be. A rendezőt társulati létről, szabadúszásról és a készülő előadásról kérdeztük.
Színház hírek

A Főváros kulturális pályázatokkal ünnepli Budapest születésének 150. évfordulóját

A Budapest Drámapályázat díjátadójával megkezdődött a főváros egyesítésének 150. évfordulóját ünneplő Budapest 150 programsorozat. A legelőkelőbb díjat Pass Andrea és Trencsényi Katalin vette át.
Színház magazin

Játszani kell, nem belehalni – Esztergályos Cecília 80

A Kossuth-díjas színésznő január 26-án ünnepli a 80. születésnapját. Noha legtöbben a Família Kft. című tévéfilmsorozatból ismerik, mindmáig aktív színészi pályáján szép számmal fordultak elő jelentős filmes és színházi alakítások is.
Színház interjú

Nem tudni, itt van-e a világvége, de valami nem kóser – beszélgetés Szikszai Rémusszal és Hoffer Károllyal a készülő Dekameron kapcsán

Szikszai Rémusz Dekameron 2023 címmel bábelőadást rendez a Budapest Bábszínházban. Hogyan lesz egy „hagyományos” színészből bábrendező? Hogyan kerülnek Bocaccio helyére kortárs magyar írók, ráadásul egyszerre tízen? A rendezőt és Hoffer Károly bábtervezőt kérdeztük.