Színház

Tizenegy bemutató a Rózsavölgyi Szalonban

2013.09.10. 11:00
Ajánlom
A második teljes évadát kezdő kulturális színtér első premierjét szeptember 17-én tartják Ábel és Eszter címmel, amely a 150 éve született Gárdonyi Géza kevéssé ismert regényéből készült, Léner András rendezésében.

A darabválasztásnál fontos szempont, hogy minél több olyan művet mutassanak be, amelyet hazai színpadokon még nem játszottak - mondta Zimányi Zsófia, a Rózsavölgyi Szalon alapító művészeti vezetője a szeptember 9-én megtartott sajtótájékoztatón. A premierek sorát nyitó ősbemutató szereplői: Danis Lídia, Őze Áron, Pogány Judit és Gula Péter.

Őze Áron így mesélt az általa megformált karakterről: "Eleinte haragudtam rá, most viszont már elfogult vagyok Ábellel szemben, mert egyre inkább rájövök, hogy ő tényleg annyira szerelmes, hogy néha nem veszi észre, hol van a lábtörlőség és a szerelem között a különbség. Ugyanakkor olyan támaszt ad Eszternek, ami egy férfinek kutyakötelessége. Az első pillanattól kezdve az a célom, hogy ebből a teszetosza, kicsit szerencsétlen alakból valamifajta férfit faragjak, akinek az esendőségét nem dühvel, hanem szeretettel és megértéssel szemléljük." (A szereplőkkel készült interjút teljes terjedelmében ide kattintva olvashatja.)

"Maga a történet nagyon időtálló. Két ember találkozik, és már az első pillanatban tudják, hogy egymásnak rendelte őket a sors, és annak ellenére, hogy mindig valamilyen akadály gördül eléjük, amit nem tudnak elhárítani, türelmesen várnak egymásra. Ugyan közben kénytelenek élni az életüket, és egy másik családot alapítani, de lelkileg egy pillanatra sem szakadnak el egymástól. Ez ma ugyanúgy megtörténhet. Legfeljebb mások az akadályok" - mondta a készülő előadás kapcsán a Gárdonyi-művet színpadra ültető Selmeczi Bea. A vele és Léner András rendezővel készült interjút itt olvashatja.

Tom Kempinski Magyarországon kevéssé ismert angol drámaíró Távolsági szerelem című műve arra keresi a választ, megszülethet-e a szerelem egy férfi és egy nő között, ha elválasztja őket az Atlanti-óceán és csak telefonon érintkeznek egymással. Az előadást október végén tűzik műsorra Tóth Ildikó és Lukács Sándor előadásában. A rendező: Szántó Erika.

Thomas Mann Halál Velencében című művének dramatikus feldolgozásában novemberben szerepet kap Benjamin Britten utolsó, a novella alapján készült operája. Az előadást Réczei Tamás rendezi, alkotótársai Falusi Mariann, Kőszegi Ákos és Szamosi Donáth. Ugyancsak novemberben lép pódiumra Meddig mehetek el?! - Olcsó vászonkötésű, mókás rémtettek című önálló estjével a szalonban a 75 éves Sándor György humoralista.

Jerome Kilty sokat játszott, Kedves hazug című darabját, amely G.B. Shaw Nobel-díjas ír drámaíró és egy angol színésznő, Mrs. Campbell több mint negyven éves levelezéséből keletkezett, Nádasdy Ádám újrafordította. A darab Tisztelt hazudozó címmel december 10-től látható a Szalon műsorán Valló Péter rendezésében, Jordán Tamás és Molnár Piroska előadásában.

Az elmúlt évadban a Rózsavölgyi Kiadó által 1912 és 1940 között kiadott dalokból és korabeli kabarétréfákból, jelenetekből, újságcikkekből készítettek összeállítást. Az idei válogatásban A legvidámabb barakk címmel az 1945-1989 közötti időszak legismertebb slágerei és legkedveltebb kabaréjelenetei elevenednek meg Kalmár Tibor rendezésében. Az estet László Ferenc szerkeszti, a zenei irányító Szilassy Nelly, színpadra lép Csobot Adél, Kovács István és Józsa Imre.

Az évad második felében, januárban mutatják be Forgách András Szorul a hurok - A Oktogontól a Kútvölgyi útig egy Pobjeda hátsó ülésén című művét a szerző rendezésében. A színmű Nádas Péter Párhuzamos történetek című regényének két fejezete (Egy úri ház, Szorul a hurok) alapján íródott, fellép benne Takács Kati, Kiss Diána Magdolna és Stohl András.

A Gyilkosság telefonhívásra című Alfred Hitchcock-thriller alapjául Frederick Knott azonos című színdarabja szolgált, amely évekig nagy sikerrel futott a Broadway-n. Az izgalmas krimit most Dicső Dániel rendezi Szervét Tiborral a főszerepben, a bemutatót 2014. február 28-án tartják.

Márai Sándor írására, A szegények iskolájára épül a jövő áprilisi bemutató, amelyet Sediánszky Nóra ír színpadra. Az előadásban fellépő egykori műkereskedőt Mucsi Zoltán, a színészi ambíciókat dédelgető, lecsúszott "éjszaka szépét" Stefanovics Angéla kelti életre. A rendező: Árkosi Árpád. Az évad egyik legizgalmasabb vállalkozásának ígérkezik május elején Émile Ajar (Romain Gary) Előttem az élet című, 1975-ben megjelent kultikus regényének kamaraszínházi változata. Lőrinczy Attila adaptációja négy főalakra szűkíti a szereplők körét. Alföldi Róbert, az előadás rendezője valamennyi figurát 70 év körüli színészekre osztotta, így Momót, a 14 éves arab kisfiút Margitai Ági formálja meg.

Az évad utolsó premierjét május végén Réthly Attila rendezi. Hindi Brooks amerikai írónő Romance.com című vígjátéka az internetes ismerkedés világába vezeti be a nézőt. Ugyancsak Réthly Attila jegyzi a júliusban Szentendrén bemutatott Könnyű préda című komédiát. Lőrinczy Attila darabja, amely a Szentendrei Teátrum és a Pentaton Koncert- és Művészügynökség közös projektjeként valósult meg, ősztől felkerül az Átrium Film-Színház műsorára. (Az előadásról született kritikánkat ezen a linken találja.)

A színházi bemutatók mellett a Rózsavölgyi Szalonban idén is folytatódnak az irodalmi és zenei programok. Továbbra is havonta jelentkezik majd a Pár-beszéd zenével és irodalommal című sorozat, ahol az irodalom és a zene kapcsolata áll a középpontban. A kötetlen beszélgetéseket felolvasások és színpadi produkciók színesítik. Az idei első program október 1-jén a Tercina Együttes Ragasztott szonettkoszorú című estje lesz.

Újra találkozhat a közönség Bársony Bálinttal és zenész barátaival. A Rózsavölgyi Crossover október 21-i vendége Bebe és Gergely Éva. Beindul a Rózsavölgyi Classic is, ahol a klasszikus zenei élet hazai kiválóságai lépnek fel, emellett havonta megújuló képzőművészeti kiállítások, talkshow-k, könyvbemutatók, és gyerekprogramok teszik teljessé a kínálatot.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Sonya Yoncheva kiáll Domingo mellett

A fiatal bolgár szoprán, Sonya Yoncheva szerint, aki majdnem tíz éve dolgozik a spanyol tenorral, Domingo igazi úriember. Anna Nyetrebko vagy Daniel Barenboim viszont hallgat. Európában nem mondták le az énekes koncertjeit.
Klasszikus

„Atyaúristen” – Ilyen volt nekem idén Kaposfest

„Atyaúristen” – nyögte a templomi csöndben egy hölgy két tétel között. Ugyanis jó zenét hallott, meg én is, sokat. Naplószerűség Kaposfest első két napjáról.
Színház

Elhunyt Boda-Szász Kriszta színművész

A székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház művésze 42 éves volt. Két gyermeket hagyott hátra.
Könyv

Előkerültek Saint-Exupéry rajzolt vázlatai a kis hercegről

Rábukkantak Antoine de Saint-Exupéry világhírű regényéhez, A kis herceghez készült rajzok vázlataira egy ódon házban a svájci Winterthurban.
Vizuál

Nézze meg Tasnádi István új filmjét otthon!

Reinkarnációval foglalkozó cégről és klienseiről készített filmet az Aranyélet írója. Tasnádi István második rendezését augusztus 29-én vetíti a Duna TV.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház színházak éjszakája

Tompos Kátya énekli a Színházak Éjszakája „himnuszát” - Klippremier

Tompos Kátya dalos játékra hívta kollégáit, többek közt Udvaros Dorottyát, Vecsei H. Miklóst és Mucsi Zoltánt. Hangulatos videoklip készült a Színházak Éjszakája idei „himnuszához”, melyet Hrutka Róbert és a népszerű színésznő közösen jegyeznek.
Színház gyász

Elhunyt Boda-Szász Kriszta színművész

A székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház művésze 42 éves volt. Két gyermeket hagyott hátra.
Színház ajánló

Idén is együtt mulathatunk az örkényes színészekkel – jön a 9. Örkény kert

Egész napos szabadtéri rendezvénnyel, a már hagyománnyá vált Örkény kerttel köszönti az új évadot a Madách téri teátrum szeptember 7-én.
Színház interjú

Három kérdés a Kaszás Attila-díj jelöltjeihez

Augusztus 25-ig lehet szavazni a Kaszás Attila-díj jelöltjeire: Harsányi Attilára, Király Attilára és Orosz Ákosra.
Színház ajánló

„A bilincs a szabadság legyen” - Mészöly Miklós és Polcz Alaine levelezése Zsámbékon

Pontosan hetven évvel ezelőtt, augusztus 12-én volt Polcz Alaine és Mészöly Miklós esküvője. 52 évig voltak házasok. 50 évnyi levelezésük kötetben jelent meg pár éve, Seres Tamás rendezett felolvasószínházat belőle.