Színház

Tizenhárom bemutatót tervez a Kecskeméti Nemzeti Színház az új évadban

2023.03.24. 19:20
Ajánlom
„Égi boldogsággal fűszerezve” – így hangzik a kecskeméti teátrum legújabb szlogenje. A színház a Csokonai Vitéz Mihály versére való utalással arra a reményre céloz, hogy a következő időszak talán már nehezítő körülmények nélkül valósulhat meg. Amennyiben így lesz, a musicaltől a thrillerig, a kortárs balettől a koncertszínházig, a vígoperától a mesejátékon át a drámáig számos műfajban kínálnak új produkciókat a nézőiknek a 2023-24-es évadban.

Az új évadhoz új szlogen dukál, vallja a Kecskeméti Nemzeti Színház, és az általuk kitalált mottóval a kétszázötven évvel ezelőtt született Csokonai Vitéz Mihályról kívánnak megemlékezni. A reményhez című vers ugyanis meglátásuk szerint magában foglalja a vezetőség és a társulat reményét, hogy az elmúlt évek nehézségei után végre egy akadálymentes évad következhet. A 2023/24-es évad szlogenje:

„Égi boldogsággal fűszerezve”. Ezzel a szellemiséggel tekint a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház a jövőbe

– írják közleményükben. 

„Az elmúlt években megtapasztaltuk, hogy akad néhány olyan hagyomány, amit érdemes követnünk: például azt, hogy az évadot egy grandiózus musical-bemutatóval kezdjük a nagyszínházban” – fogalmazott az évaddal kapcsolatban Szente Vajk főrendező. Ennek szellemében az Ég tartja a Földet című musical nyitja majd az évadot, amelyet Szikora Róbert komponált és Lezsák Sándor jegyez szövegíróként, és amely Árpád-házi Szent Erzsébet történetét dolgozza fel. A zenés darabot Cseke Péter állítja színpadra. A kamaraszínházban pedig a Ne most, drágám! című bohózattal kezdenek, amelyet Szerednyey Béla rendez. 

dscok-193749.jpeg

Szente Vajk főrendező a kecskeméti sajtótájékoztatón (Fotó/Forrás: ifj. Háry Péter / Kecskeméti Nemzeti Színház)

A nagyszínpadon Szente Vajk Meseautó című musical-rendezésével folytatódik az évad, amit ismét egy Cseke Péter által dirigált előadás, Puccini Gianni Schicchi című vígoperája követ. Barta Dóra koreográfus a Carmina Buranát állítja színpadra a Kecskeméti City Balettel, végül Pataki András Szerelmes Shakespeare című vígjáték-rendezése zárja a nagyszínpadi bemutatók sorát. A nagyszínpadon két gyermekeknek szóló előadás is helyet kap: Sipos Imre, a színház prózai tagozatának a vezetője A kis herceget rendezi meg, Kolozsi Angéla: A beszélő fa című mesejátékát pedig Jankovics Anna ülteti át egy előadásba. 

A Kelemen László Kamaraszínházban a Ne most drágám! premierjét előbb A tehetséges Mr. Ripley című thriller követi, amelyet Kovács Lehel rendez, majd Szente Vajk egy klasszikus drámát, Csehov Három nővérét állítja színpadra. Végül Tim Firth Naptárlányok című vígjátékát Lévay Viktória rendezésében láthatja a kecskeméti közönség. „Egy művészembernek, különösen egy nőnek ritkán adatik meg, hogy élete során legalább egy ember olyannak lássa őt, amilyen igazán ő maga. A Naptárlányok egy nagyon régi szerelem számomra; egy csodálatos történet, ami korban hozzám hasonló, ötvenes nőkről szól. Szeretném megmutatni, milyen óriási változások történnek ebben az életszakaszban egy nővel.

Bízom benne, hogy sikerül majd a hölgyeket nem a testi, hanem a lelki levetkőzésre ösztönöznöm, hiszen a darab tulajdonképpen erről szól

– mondta az előadás kapcsán a rendező. 

A Ruszt József Stúdiószínházban előbb az évad szlogenjét ihlető Csokonai Vitéz Mihály vígjátékát, Az özvegy Karnyónét mutatják be Márkó Eszter színrevitelében, majd Kovács Lehel egy koncertszínházi produkcióval kínálja meg az érdeklődőket, Felhangolva címmel. 

A Kecskemét City Balett, amely nem csupán saját darabokat hoz létre, de táncművészei részt vesznek a színház zenés produkcióiban is, idén ünnepli fennállásának tizedik évfordulóját. Barta Dóra, a tánctagozat művészeti vezetője elmondta, hogy a jubileum alkalmából a Carmina Burana bemutatója mellett az eddigi évek legemlékezetesebb momentumait is felidézik majd különböző eseményeken.  

kecskemet-194248.jpeg

Károly Kati zenei vezető a sajtótájékoztatón (Fotó/Forrás: ifj. Háry Péter / Kecskeméti Nemzeti Színház)

Károly Kati zenei vezető arról beszélt a satótájékoztatón, hogy a következő évad zenés bemutatói azt a törekvést tükrözik, hogy

a teátrum a lehető legtöbb műfajban kínáljon magas nívójú előadásokat a kecskeméti közönség számára.

A teátrum zenekari és énekkari művészei a zenés előadások mellett a karácsonyi ünnepkör részeként adventi koncerttel is készülnek. 

A 2023/24-es évadban is műsoron marad: A miniszter félrelép, a Luxemburg grófja, az Elisabeth, a Kököjszi és Bobojsza, valamint a Tigris és hiéna.

Fejléckép: a Kecskeméti Nemzeti Színház épülete

Meghosszabbították Cseke Péter igazgatói megbízatását

Kapcsolódó

Meghosszabbították Cseke Péter igazgatói megbízatását

A kecskeméti Katona József Színház vezetőjét újabb öt évre választotta meg a közgyűlés – tudatta a BAON.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

Mégsem mutatja be a Pesti Színház Székely Csaba társadalmi megosztottságról szóló darabját

Sokan várták már nagy izgalommal a Pesti Színház őszre meghirdetett premierjét, amiben Székely Csaba legújabb darabját, a Kalandfilmet mutatták volna be, Kincses Réka rendezésében. CIKKÜNK FRISSÜLT!
Színház

Jelentős színházi társulatok szűnhetnek meg

A kulturális kormányzat nyilvánosságra hozta az előadó-művészeti szervezetek támogatására vonatkozó döntését. Több, a működési támogatások csökkentése miatt eleve nehéz helyzetbe került, akár évtizedes sikeres múlttal és figyelemre méltó jelennel rendelkező, közfeladatot ellátó társulat egyáltalán nem kap támogatást.
Zenés színház

VeszprémFest 2023: jön Alvaro Soler, Mariza, Anna Netrebko, Joss Stone, Norah Jones és Rost Andrea

2023-ban 20 éves a VeszprémFest. A kétévtizedes prémium zenei fesztivál július 12. és 16. között a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program kiemelt zenei rendezvényeként fennállásának egyik legváltozatosabb programjával ünnepel.
Színház

„Vállalom, hogy éltem, és azt, hogy majd meghalok ” – 110 éve született Gobbi Hilda

A legendás színésznő pályája során olyan emlékezetes szerepeket játszott el, mint a Csongor és Tünde Mirigyje, vagy a Hamlet Gertrúdja, az igazi népszerűséget azonban a Szabó család című rádiós családregény Szabó nénije hozta meg számára. 
Tánc

„Könnyeken átívelő nevetés” – interjú Boris Eifmannal

Ritka és egyedülálló balett érkezik Budapestre június 10-től: a világhírű koreográfus, Boris Eifman 2019-es premierje, A Pygmalion-hatás. A művészt arról kérdeztük, mi a kötődése a komikumhoz, a groteszkhez, és milyen lesz a 21. század táncnyelve.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

Bodó Viktor a függésről rendez előadást a 6SZÍN-ben

A karakteres színházi munkáiról ismert alkotó legújabb előadása a függőségekkel küzdők önsegítő csoportjainak mintájára készül és igaz történeteken alapul. A csoport című produkciót július 29-én mutatják be.
Színház hír

Kókai Tünde nyerte a Staféta Pályázat Fidelio-díját

Kókai Tündét A Négyszögletű Kerek Erdő Küldetés című rendezéséért díjazta a közönség, a legtöbb szavazatot Fodor Fanni és Török Tímea kapta az Otthon című előadásért. A harmadik helyen Kárpáti Pál végzett a Hogy a barátaim egyszer végighallgassanak című produkcióval.
Színház ajánló

Fekete komédiával indul a nyári szezon a Nagyerdei Szabadtéri Színpadon

Június 7-én újra megnyílnak a debreceni Nagyerdei Szabadtéri Színpad kapui. A nyári évadot egy fekete komédiával indítja a szervező Csokonai Színház, amelyet a Zenthe Ferenc Színház visz el Debrecenbe az Országos Színházi Találkozó keretében.
Színház magazin

„Vállalom, hogy éltem, és azt, hogy majd meghalok ” – 110 éve született Gobbi Hilda

A legendás színésznő pályája során olyan emlékezetes szerepeket játszott el, mint a Csongor és Tünde Mirigyje, vagy a Hamlet Gertrúdja, az igazi népszerűséget azonban a Szabó család című rádiós családregény Szabó nénije hozta meg számára. 
Színház hír

Mégsem mutatja be a Pesti Színház Székely Csaba társadalmi megosztottságról szóló darabját

Sokan várták már nagy izgalommal a Pesti Színház őszre meghirdetett premierjét, amiben Székely Csaba legújabb darabját, a Kalandfilmet mutatták volna be, Kincses Réka rendezésében. CIKKÜNK FRISSÜLT!