Színház

Tizenhárom bemutatót tervez a Kecskeméti Nemzeti Színház az új évadban

2023.03.24. 19:20
Ajánlom
„Égi boldogsággal fűszerezve” – így hangzik a kecskeméti teátrum legújabb szlogenje. A színház a Csokonai Vitéz Mihály versére való utalással arra a reményre céloz, hogy a következő időszak talán már nehezítő körülmények nélkül valósulhat meg. Amennyiben így lesz, a musicaltől a thrillerig, a kortárs balettől a koncertszínházig, a vígoperától a mesejátékon át a drámáig számos műfajban kínálnak új produkciókat a nézőiknek a 2023-24-es évadban.

Az új évadhoz új szlogen dukál, vallja a Kecskeméti Nemzeti Színház, és az általuk kitalált mottóval a kétszázötven évvel ezelőtt született Csokonai Vitéz Mihályról kívánnak megemlékezni. A reményhez című vers ugyanis meglátásuk szerint magában foglalja a vezetőség és a társulat reményét, hogy az elmúlt évek nehézségei után végre egy akadálymentes évad következhet. A 2023/24-es évad szlogenje:

„Égi boldogsággal fűszerezve”. Ezzel a szellemiséggel tekint a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház a jövőbe

– írják közleményükben. 

„Az elmúlt években megtapasztaltuk, hogy akad néhány olyan hagyomány, amit érdemes követnünk: például azt, hogy az évadot egy grandiózus musical-bemutatóval kezdjük a nagyszínházban” – fogalmazott az évaddal kapcsolatban Szente Vajk főrendező. Ennek szellemében az Ég tartja a Földet című musical nyitja majd az évadot, amelyet Szikora Róbert komponált és Lezsák Sándor jegyez szövegíróként, és amely Árpád-házi Szent Erzsébet történetét dolgozza fel. A zenés darabot Cseke Péter állítja színpadra. A kamaraszínházban pedig a Ne most, drágám! című bohózattal kezdenek, amelyet Szerednyey Béla rendez. 

dscok-193749.jpeg

Szente Vajk főrendező a kecskeméti sajtótájékoztatón (Fotó/Forrás: ifj. Háry Péter / Kecskeméti Nemzeti Színház)

A nagyszínpadon Szente Vajk Meseautó című musical-rendezésével folytatódik az évad, amit ismét egy Cseke Péter által dirigált előadás, Puccini Gianni Schicchi című vígoperája követ. Barta Dóra koreográfus a Carmina Buranát állítja színpadra a Kecskeméti City Balettel, végül Pataki András Szerelmes Shakespeare című vígjáték-rendezése zárja a nagyszínpadi bemutatók sorát. A nagyszínpadon két gyermekeknek szóló előadás is helyet kap: Sipos Imre, a színház prózai tagozatának a vezetője A kis herceget rendezi meg, Kolozsi Angéla: A beszélő fa című mesejátékát pedig Jankovics Anna ülteti át egy előadásba. 

A Kelemen László Kamaraszínházban a Ne most drágám! premierjét előbb A tehetséges Mr. Ripley című thriller követi, amelyet Kovács Lehel rendez, majd Szente Vajk egy klasszikus drámát, Csehov Három nővérét állítja színpadra. Végül Tim Firth Naptárlányok című vígjátékát Lévay Viktória rendezésében láthatja a kecskeméti közönség. „Egy művészembernek, különösen egy nőnek ritkán adatik meg, hogy élete során legalább egy ember olyannak lássa őt, amilyen igazán ő maga. A Naptárlányok egy nagyon régi szerelem számomra; egy csodálatos történet, ami korban hozzám hasonló, ötvenes nőkről szól. Szeretném megmutatni, milyen óriási változások történnek ebben az életszakaszban egy nővel.

Bízom benne, hogy sikerül majd a hölgyeket nem a testi, hanem a lelki levetkőzésre ösztönöznöm, hiszen a darab tulajdonképpen erről szól

– mondta az előadás kapcsán a rendező. 

A Ruszt József Stúdiószínházban előbb az évad szlogenjét ihlető Csokonai Vitéz Mihály vígjátékát, Az özvegy Karnyónét mutatják be Márkó Eszter színrevitelében, majd Kovács Lehel egy koncertszínházi produkcióval kínálja meg az érdeklődőket, Felhangolva címmel. 

A Kecskemét City Balett, amely nem csupán saját darabokat hoz létre, de táncművészei részt vesznek a színház zenés produkcióiban is, idén ünnepli fennállásának tizedik évfordulóját. Barta Dóra, a tánctagozat művészeti vezetője elmondta, hogy a jubileum alkalmából a Carmina Burana bemutatója mellett az eddigi évek legemlékezetesebb momentumait is felidézik majd különböző eseményeken.  

kecskemet-194248.jpeg

Károly Kati zenei vezető a sajtótájékoztatón (Fotó/Forrás: ifj. Háry Péter / Kecskeméti Nemzeti Színház)

Károly Kati zenei vezető arról beszélt a satótájékoztatón, hogy a következő évad zenés bemutatói azt a törekvést tükrözik, hogy

a teátrum a lehető legtöbb műfajban kínáljon magas nívójú előadásokat a kecskeméti közönség számára.

A teátrum zenekari és énekkari művészei a zenés előadások mellett a karácsonyi ünnepkör részeként adventi koncerttel is készülnek. 

A 2023/24-es évadban is műsoron marad: A miniszter félrelép, a Luxemburg grófja, az Elisabeth, a Kököjszi és Bobojsza, valamint a Tigris és hiéna.

Fejléckép: a Kecskeméti Nemzeti Színház épülete

Meghosszabbították Cseke Péter igazgatói megbízatását

Kapcsolódó

Meghosszabbították Cseke Péter igazgatói megbízatását

A kecskeméti Katona József Színház vezetőjét újabb öt évre választotta meg a közgyűlés – tudatta a BAON.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Regény, film, opera? – Krasznahorkai-feldolgozást mutattak be Berlinben

Nemrég mutatták be a Berlini Állami Opera legújabb kortárs operaprojektjét, Marc-André Dalbavie Az ellenállás melankóliája című műve Krasznahorkai László azonos című regényéből készült. Július 4-én, a sorozat második előadásán jártunk.
Zenés színház

Színházi előadás készült egy Kurtág-műből

Július elején mutatta be az Aix-en-Provence-i Fesztivál a Dalok és töredékek című produkciót, amely Kurtág György Kafka-Fragmente Peter Maxwell Davies Eight Songs for a Mad King című művére épül.
Klasszikus

Kobayashi Ken-Ichiróval turnézott Japánban a MÁV Szimfonikus Zenekar

A MÁV Szimfonikus Zenekar a legutóbbi, 2019-es nagy sikerű japán turné után idén június 17-től július 7-ig újra a „felkelő nap országának” nagyvárosaiban vendégszerepelt, Kobayashi Ken-Ichiro vezényletével.
Jazz/World

Harminc feltörekvő zenész léphet fel a Magyar Zene Háza külső és belső tereiben

Idén nyáron, a Fringe program keretében zeneiskolásoknak, hobbizenészeknek, feltörekvő zenekaroknak és utcazenészeknek adnak lehetőséget a fellépésre a Magyar Zene Ház különböző pontjain.
Vizuál

Hajdu Szabolcs Kálmán-nap című filmje is versenyez a palicsi filmfesztivál fődíjáért

A magyar film mellett további tíz alkotás vesz részt a versenyprogramban. Közülük választja ki a zsűri, ki kapja meg a legjobb filmnek járó Arany Torony díjat, a legjobb rendezőnek járó Palicsi Tornyot és a zsűri különdíját, emellett a közönség is szavazhat a legjobbnak ítélt alkotásra.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház hír

Huszonkét előadással várja idén a nézőket a Vidor Fesztivál Nyíregyházán

Színházi produkciók, előadói estek és irodalmi-zenés előadások várják a közönséget augusztus 23. és 31. között Nyíregyházán, öt helyszínen. Az idei versenyprogramban hat előadás verseng a fesztivál díjaiért.
Színház hír

„Harcra szólítalak benneteket” – Novák Ferenc Tata szót emelt a független társulatok kiszámítható támogatásáért

A Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth- és Erkel Ferenc-díjas magyar koreográfus, rendező, etnográfusa a Kultúra.hu-hoz juttatta el sorait, amelyben kardot ránt az ellehetetlenülő független társulatokért. Azt javasolja, hogy a megszűnés szélére került társulatok melletti kiállásként a támogatott együttesek se fogadják el a jelenlegi helyzetet.
Színház hír

Közülük kerül ki a Kaszás Attila-díj idei nyertese

Balla Esztert, Ecsedi Erzsébetet és Tóth Ildikót jelölték idén a Kaszás Attila-díjra. A színművészekre a közönség szavazatait augusztus 23-án éjfélig várják a díj weboldalán.
Színház hír

„Kényszerhelyzetbe kerültem” – megszólalt Horváth Lajos Ottó a Nemzetiben történt balesete után kapott összegek kapcsán

A balesetben megsérült színművész azután lépett a nyilvánosság elé, hogy Vidnyánszky Attila a neki és Szász Júliának adott pénzbeli juttatásokkal kapcsolatban nyilatkozott. Közleményére a Nemzeti Színház is reagált.
Színház ajánló

Tíz év után búcsúzik az Átriumtól Az Őrült Nők Ketrece

Július 11-én még egyszer, utoljára az Átrium színpadán kinyit a Ketrec! A Kultúrbrigád kétségtelenül egyik legsikeresebb darabja, Az Őrült Nők Ketrece a tízéves jubileumi előadással búcsúzik a Margit körúti épülettől.