Színház

Tizenkilencen a Deszkán

2012.02.20. 14:36
Ajánlom
19 szerző 18 darabja szerepel a március 10. és 14. között Debrecenben megrendezendő DESZKA Fesziválon.

A DESZKA a kortárs magyar drámák debreceni fesztiválja, amelyen az elmúlt év színházilag és irodalmilag legizgalmasabb kortárs magyar drámáiból készült előadásai láthatók. A programot Kiss Csaba és Vörös István válogatták. A 2012-es DESZKA szerzői: Berg Judit, Deres Péter, Egressy Zoltán, Forgách András, Garaczi László, Hatházi András, Háy János, Jantyik Zsolt, Joó Katalin, Kocsis István, Lovasi András, Maros András, Németh Ákos, Spiró György, Szakonyi Károly, Székely Csaba, Szőcs Artur, Tasnádi István, Zalán Tibor. A DESZKA nem verseny, nincs zsűri, nincsenek díjak. A szervezők a fesztivál műhely jellegét tartják fontosnak, azt, hogy hiteles és továbbgondolható képet nyerjünk a kortárs drámaírás helyzetéről, színvonaláról, trendjeiről, irányzatairól. A fesztivál beszélgetésekkel, felolvasó-színházi előadásokkal, író-rendező-néző találkozókkal, kiállításokkal is várja látogatóit.

A fesztivál tervezett programja:

Maros András: Hulladék - Bartók Kamaraszínház, Dunaújváros

Spiró György: Az imposztor - a Budapesti Kamaraszínház és a Gyulai Várszínház közös produkciója

Petőfi Sándor-Joó Katalin-Hatházi András: Kukoricza János hiteles története - Vojtina Bábszínház, Debrecen

A gyáva (egy drogfüggő kálváriája) - Nézőművészeti Kft.

Tasnádi István: Cyber Cyrano - Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színház

Szakonyi Károly: Adáshiba - Móricz Zsigmond Színház, Nyíregyháza

Németh Ákos: Deviancia - Csiky Gergely Színház, Temesvár

Kocsis István: A tér - Yorick Stúdió, Marosvásárhely

Székely Csaba: Bányavirág - a Yorick Stúdió és a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulatának közös produkciója

Forgách András: Léni vagy nem Léni - Pinceszínház

Háy János-Lovasi András: A kéz - Csiky Gergely Színház, Kaposvár

Szőcs Artur-Deres Péter: Period  - Vígszínház

Zalán Tibor: Kenyérből kelt mese - Ciróka Bábszínház, Kecskemét

Berg Judit: Rumini  - Magyar Színház

Garaczi László: A tizedik gén - KOMA Társulat

Egressy Zoltán: Vesztett éden - Gárdonyi Géza Színház, Eger

Jantyik Zsolt és a PG Csoport: Világvége szerelem - Csokonai Színház, Debrecen

Tasnádi István: East Balkán - Bárka Színház

Programkereső

Legolvasottabb

Klasszikus

Kivételes az akusztikája az üvegfalú Magyar Zene Házának – VIDEÓ

Hamarosan a közönség előtt is megnyitja kapuit a Magyar Zene Háza, melyben a napokban lezajlott az akusztikai tesztelés és eredmények minden elképzelést felülmúltak.
Klasszikus

Lájkszámot a vérképleletbe

A Zeneakadémia Kamarazene Tanszékének vezetője. Szólistaként megfordult Európa rangos koncerttermeiben, bemutatkozott Tokióban, Moszkvában, New Yorkban; turnézott Indiában; Vietnámban pedig az első magyar muzsikus volt, aki megszólaltatta Bartók műveit. A Liszt-díjas zongoraművésszel, Fülei Balázzsal, Liszt Ferenc születésének napján, október 22-én beszélgettünk.
Zenés színház

Traumatikus elbeszélések

Vajda Gergely Fuharosok című, Esterházy Péter regényéből készült operáját és George Benjamin Into the Little Hill című művét játszották egyetlen este, október 21-én a Liszt Ünnepen, a Müpában.
Zenés színház

Zenés színházi kísérlet az Örkény Színházban

Mindössze egy színész és zenész, egy szobába zárva – a helyzet, sőt a Winterreise sem ismeretlen a színházszerető közönség számára, hiszen az elmúlt években számos feldolgozása született már. Tarnóczi Jakab rendezésében az Y generáció önemésztő magányossága fogalmazódik meg Schubert Téli utazás-dalciklusán keresztül.
Klasszikus

Az ítélet harsonái – emlékezés Verdi gyászmiséjével

Halottak napjához közeledve Verdi nagyszabású gyászmiséjét, a Requiemet adja elő a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és Énekkar a Müpában, a fiatal olasz karmester, Giacomo Sagripanti vezényletével.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház hír

Kötelező lesz a maszkviselés a fővárosi fenntartású színházakban és mozikban

November 1-től a fővárosi fenntartású intézmények zárt tereiben kötelező maszkot viselni – tudatta Kiss Ambrusra hivatkozva a HVG.
Színház hír

Gyertyagyújtással emlékezik Venczel Verára a Vígszínház

Az érdemes és kiváló művészről, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagjáról a színház előterében és a főbejárat előtt is megemlékeznek.
Színház hír

Színházi fesztiválon szerepel a Holtverseny és a Mefisztó

Az Átrium két előadása is szerepel Szabadkán, a 13. Desiré nemzetközi kortárs színházi fesztiválon, a közép-európai színházi világ egyik legjelentősebb rendezvényén
Színház hír

Életünk képei a Jurányi Házban

Pass Andrea legújabb drámája, a Finálé egy kilencéves kisfiú, Pál Berci rejtélyes halála és egy legendás sztárpedagógus, Káldi Helga bukása köré szerveződik. A történetben képzelet és valóság széttört mozaikdarabokként keverednek össze és alakítanak ki egy alternatív igazságot a Jurányi Ház színpadán.
Színház ajánló

El Kazovszkij díszlet- és jelmeztervei az OSZMI-ban

Ismeretterjesztő sorozatot indított az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet, melyben a színháztörténeti gyűjtemény egy-egy darabját mutatják be. November 5-én EL Kazovszkij színházi vonatkozású munkáit ismerhetik meg az érdeklődők.