Színház

Tizenötödik évadát kezdi a KVTársulat

2022.10.04. 11:55
Ajánlom
A 2007 óta működő független társulat, melyet Száger Zsuzsa és Urbanovits Krisztina hozott létre, megalakulása óta tabukat feszegető, kibeszéletlen témákat feldolgozó előadásokat hoz létre, bátran és szabadon beszélve a nők helyzetéről.

A társulat előadásai a férfiakról is szólnak – érzékenyen, nyitottan, és rengeteg humorral tálalva a felvetett problémaköröket. A produkciók mindig a jelenre reflektálnak, és a körülöttünk zajló eseményekről beszélnek.

A KVTársulat fennállásának 15 éve alatt 22 kortárs ősbemutatót valósítottak meg, melyek között szerepel a társulat által írt kortárs magyar szöveg is, valamint az alkotók rendszeresen nyúlnak világhírű női szerzőkhöz: Yasmina Rezához, Caryl Churchillhez, Elzbieta Chowaniechez, Annie Bakerhöz. Emellett nem feledkeznek meg a klasszikusokról sem, valamint ezen művek újrafogalmazásáról.

Munkásságuk nem csupán hazai viszonylatban kimagasló, számos külföldi országban megfordultak már, előadásaikat négy fesztiválon is díjazták.

2021-ben a Miért lett R. úr ámokfutó? a tatabányai MOST Fesztivál legjobb stúdióelőadása lett, 2022-ben pedig a Kiállok érted című előadással elnyerték az EMMI 2021 Társadalmi Innovációja díját.

308459439_599240891907875_8203281676666876736_n-112755.jpg

Jelenet a LURKO Fesztiválon szereplő Kiállok érted című előadásból (Fotó/Forrás: KVTársulat / Facebook)

Idén hét fesztiválra kaptak meghívást: a Szentendrei Tavaszi Fesztiválra, az Ördögkatlan Fesztiválra, a VIDOR Fesztiválra, a THEALTER31-re, a Brno Theatre World Festivalra, a csíkszeredai LURKO Fesztiválra, de a virtuális térben is láthatta őket a közönség, hiszen a POFON című produkciójukkal részt vettek az eSzínház Fesztiválon is.

Az ünnepi évadra két premierre készül a társulat: az első bemutatójára október 24-én kerül sor Felhőkakukkvár címmel. A darabot Arisztophanész ókomédiái nyomán Fábián Péter írta és rendezi, és a Gólem Központban mutatják be.

A novemberi premier egy több helyszínt is bevonó összművészeti eseménysorozat lesz „Ne bánts!” címmel. A projekt a bántalmazás témáját járja körül új megközelítésben.

Fejléckép: Száger Zsuzsa és Urbanovits Krisztina (forrás: KVTársulat)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Egyik húzza a másikat – Almási Miklós bejegyzése

Valami titkos versenyfélének tűnhet az a csoporthatás, ahogy a klasszikus zene korszakos alakjai egymás mellett és által jutottak el a csúcsig. Almási Miklós Széchenyi-díjas esztéta, filozófus, esszéíró vendégcikke.
Plusz

Hátborzongatóan szép történet áll Bereményi Géza legnépszerűbb dalszövege mögött

A Kossuth-díjas művészt egy rádióműsorban kérdezték halhatatlanságról és a Nagy utazás című számáról, válaszul azonban az egyik legkedveltebb Cseh Tamás-dal, a Csönded vagyok keletkezésének történetét osztotta meg, amelynek versszakaiban valójában párbeszédet folytat egy elhunyt fiúval.
Zenés színház

Nézze vissza Mundruczó Kornél müncheni Lohengrin-rendezését!

December 3-án mutatta be a Bajor Állami Opera Wagner Lohengrinjét Mundruczó Kornél rendezésében. Az előadást a színház saját streamingfelülete és a BR-Klassik is közvetítette, ahol vissza is nézhető a produkció.
Vizuál

A metronóm kérlelhetetlensége – megnéztük az Ennio Morricone-filmet

Egy monumentális életműhöz monumentális portré illik: Giuseppe Tornatore dokumentumfilmje a maga két és fél órájával töményen, sűrítve mutatja meg, miért is lehet kizárólag szuperlatívuszokban beszélni Ennio Morriconéról.
Jazz/World

„Akkor vagyok boldog, ha azt játszhatom, amit szeretek” – Beszélgetés Horváth Balázzsal

A cimbalomtól indult, a zongorához érkezett. Tanul, tanít, próbál, fellép, versenyez és új együttest alapít. Horváth Balázs jazz-zongoraművészt kérdeztük, akinek tehetségét a napokban Junior Prima Díjjal ismerték el az MVM Zrt. támogatásával.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház pille tamás

Színpadra állítják a Meseország mindenkié című mesekönyvet

A 2020-ban megjelent könyv színpadi feldolgozását 2023 márciusában mutatja be Bécsben a SVUNG – Bécsi Magyar Színház, számolt be róla a Színház Online.
Színház ajánló

A gyáva – A kábítószer-függőségről láthatunk előadást a Csokonaiban

Hátborzongatóan őszinte hangvételben mutatja be egy fiatal kábítószerfüggő fiú gondolatait a Nézőművészeti Kft. és a Manna Kulturális Egyesület közös, díjat nyert előadása, A gyáva. A Scherer Péter rendezte produkciót december 14-én láthatja a közönség a XV. kerületi Csokonai Művelődési Házban.
Színház ajánló

Újramesélt Találkozás – Fullajtár Andreával a főszerepben érkezik Nádas darabja az eSzínházra

December 8-ától láthatjuk az eSzínház felületén a Katona új előadását, amely Nádas Péter és Vidovszky László Találkozás című darabjából született. A készítők a film nyelvén mutatják be az ötvenes évek diktatúrájában játszódó történetet, amelyben a zene és a dráma elválaszthatatlan egységet alkot.
Színház ajánló

Bosch világát idézi a Vígszínház új bemutatója – jön a Szeget szeggel Rudolf Péter rendezésében

Shakespeare utolsó, cseppet sem felhőtlen vígjátékát tűzi műsorra a Vígszínház Rudolf Péter rendezésében. A főbb szerepekben Kőszegi Ákos, Stohl András, Seress Zoltán, Balázsovits Edit, Wunderlich József és Márkus Luca lép színpadra.
Színház hír

Színház háború idején – ukrán drámaírók művei az Átrium színpadán

A háború alatt született ukrán színdarabokból rendeznek felolvasószínházi eseményt december 15-én az Átriumban. A projekttel a szervezők szeretnék kifejezni szolidaritásunkat Ukrajnával, az ukrajnai emberekkel és az ukrán színházi alkotókkal.