Színház

Tizenötödik évadát kezdi a KVTársulat

2022.10.04. 11:55
Ajánlom
A 2007 óta működő független társulat, melyet Száger Zsuzsa és Urbanovits Krisztina hozott létre, megalakulása óta tabukat feszegető, kibeszéletlen témákat feldolgozó előadásokat hoz létre, bátran és szabadon beszélve a nők helyzetéről.

A társulat előadásai a férfiakról is szólnak – érzékenyen, nyitottan, és rengeteg humorral tálalva a felvetett problémaköröket. A produkciók mindig a jelenre reflektálnak, és a körülöttünk zajló eseményekről beszélnek.

A KVTársulat fennállásának 15 éve alatt 22 kortárs ősbemutatót valósítottak meg, melyek között szerepel a társulat által írt kortárs magyar szöveg is, valamint az alkotók rendszeresen nyúlnak világhírű női szerzőkhöz: Yasmina Rezához, Caryl Churchillhez, Elzbieta Chowaniechez, Annie Bakerhöz. Emellett nem feledkeznek meg a klasszikusokról sem, valamint ezen művek újrafogalmazásáról.

Munkásságuk nem csupán hazai viszonylatban kimagasló, számos külföldi országban megfordultak már, előadásaikat négy fesztiválon is díjazták.

2021-ben a Miért lett R. úr ámokfutó? a tatabányai MOST Fesztivál legjobb stúdióelőadása lett, 2022-ben pedig a Kiállok érted című előadással elnyerték az EMMI 2021 Társadalmi Innovációja díját.

308459439_599240891907875_8203281676666876736_n-112755.jpg

Jelenet a LURKO Fesztiválon szereplő Kiállok érted című előadásból (Fotó/Forrás: KVTársulat / Facebook)

Idén hét fesztiválra kaptak meghívást: a Szentendrei Tavaszi Fesztiválra, az Ördögkatlan Fesztiválra, a VIDOR Fesztiválra, a THEALTER31-re, a Brno Theatre World Festivalra, a csíkszeredai LURKO Fesztiválra, de a virtuális térben is láthatta őket a közönség, hiszen a POFON című produkciójukkal részt vettek az eSzínház Fesztiválon is.

Az ünnepi évadra két premierre készül a társulat: az első bemutatójára október 24-én kerül sor Felhőkakukkvár címmel. A darabot Arisztophanész ókomédiái nyomán Fábián Péter írta és rendezi, és a Gólem Központban mutatják be.

A novemberi premier egy több helyszínt is bevonó összművészeti eseménysorozat lesz „Ne bánts!” címmel. A projekt a bántalmazás témáját járja körül új megközelítésben.

Fejléckép: Száger Zsuzsa és Urbanovits Krisztina (forrás: KVTársulat)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Elhunyt Vadász Zsolt, az Operettszínház művésze

A Budapesti Operettszínház egyik legfoglalkoztatottabb művészét 51 éves korában érte a halál június 21-én, adta hírül a Szinház Online.
Zenés színház

„Brünnhilde szerepe olyan, mintha maratont futnánk” – villáminterjú Iréne Theorinnal

A kiváló svéd szoprán a Budapesti Wagner-napok rendszeresen visszatérő vendége, akit a magyar közönség különösen érzékeny, lelki finomságokra kihegyezett szerepformálása miatt zárt a szívébe. Iréne Theorin egy nappal színpadra lépése előtt válaszolt kérdéseinkre.
Színház

„Arról a pánikról szerettem volna beszélni, amit ma a felnövés jelent” – interjú Kovács D. Dániellel

Az [ESCAPE] – A Donkihóte-projekt című előadás július 5-én debütál a Városmajori Szabadtéri Színpadon, ősztől pedig az Örkény Színház repertoárján lesz látható. A színdarab rendezőjével egyebek közt a világot jobbá tenni akaró hősökről és a videójátékok stigmatizáltságáról is beszélgettünk.
Vizuál

Ezekkel a programokkal hangolódhatunk a dívákra a Zene Házában

Már eddig is sok kapcsolódó esemény vezette fel a Dívák & Ikonok kiállítást, de ezután is számos izgalmas előadással, tárlatvezetéssel, egyéb programmal hangolódhatunk a dívákra. (GALÉRIÁVAL!)
Zenés színház

„A zene szeretet, hivatás és elköteleződés” – beszélgetés Mester Dávid zeneszerzővel

Operákat írt, versenyműveket komponál, e mellett színházban dolgozik: hol zenét szerez, máskor vezényel vagy épp a hangszereléssel bíbelődik. A Junior Prima-díjas zeneszerzőt egy próbafolyamat közepén értük utol.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház interjú

„Arról a pánikról szerettem volna beszélni, amit ma a felnövés jelent” – interjú Kovács D. Dániellel

Az [ESCAPE] – A Donkihóte-projekt című előadás július 5-én debütál a Városmajori Szabadtéri Színpadon, ősztől pedig az Örkény Színház repertoárján lesz látható. A színdarab rendezőjével egyebek közt a világot jobbá tenni akaró hősökről és a videójátékok stigmatizáltságáról is beszélgettünk.
Színház hír

Bocsárdi László nyerte a legjobb rendező díját az Országos Színházi Találkozón

A kaposvári Csiky Gergely Színházban megrendezett seregszemlén mások mellett Zsigmond Emőke, Karácsony Gergely, if. Vidnyánszky Attila és Tokai Andrea is elismerést vehetett át.
Színház ajánló

Életútinterjúk alapján készül a MáSzínház női sorsokat bemutató előadása

A KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” című produkcióban három generáció tesz fel magának kérdéseket identitással, hozott mintákkal, önazonossággal és szabadsággal kapcsolatban.
Színház ajánló

Mit áldozunk fel jól megszokott kényelmünkért? – beszélgetés a Csónak című előadás alkotóival

Presznyakov Oleg & Vlagyimir Csónak, avagy előttünk az özönvíz című kortárs drámája a modern társadalom látleletét is adja. Az előadás rendezőjével, Bocsárdi Lászlóval, valamint két szereplővel, a főszerepben látható László Csabával és a volt feleségét alakító Berekméri Katalinnal beszélgettünk.
Színház interjú

Tompagábor Kornél: „Végtelenül élvezem a színész szabadságát”

Tompa Gáborral, a Kvártélyház Szabadtéri Színház Kft. igazgatójával, aki Tompagábor Kornél néven rendez, többek között az idei kínálatról, a „tompagáborság” mibenlétéről, a nyári esték varázsáról, üveggolyókról, rendezői koncepcióról és a Kvártélyház titkairól beszélgettünk.