Színház

Több tízmillió forintot csalhattak el a POSZT szervezői egy vizsgálat szerint

2020.11.26. 16:40
Ajánlom
Hűtlen kezelés, költségvetési csalás és közokirat-hamisítás gyanújával tett feljelentést a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányságon Bleszity Péter, a Zsolnay Negyed új vezetője, miután a Péterffy Attila pécsi polgármester által kezdeményezett átvilágítás során szabálytalanságokra bukkantak.

A POSZT-ot üzemeltető cég vizsgálatakor kiderült, hogy a 2017-2018-as fesztivál egyes költségeit duplán számolták el és duplán fizették ki, összesen mintegy 70 millió forintot. Így a pénz egy része a POSZT cégében, a Pécsi Országos Színházi Fesztivál Nonprofit Kft.-ben (POSZF) forgott, a másik része pedig a szervezők saját nonprofit társaságában, az Aktor Produkció Közhasznú Nonprofit Kft.-ben.

Az átvilágítás eredménye szerint ezzel több tízmillió forinttal károsították meg a pécsieket,

emellett pedig visszaélhettek a tao-támogatással is, több mint 20 millió forint plusz bevételhez jutva. Mint kiderült, ennek mindössze a felét forgatták vissza a fesztivál szervezésére a POSZF-nak, az adminisztrációs költségeket sem számolva el.

Az Index megkereste Szűcs Gábort, az Aktor Produkció Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatóját, akit az önkormányzat a napokban nevezett ki a POSZT egyik vezetőjének. Szűcs értetlenül áll a vádak előtt, ugyanis állítása szerint ők nem tettek szert jövedelemre – ezt a nonprofit gazdálkodási forma nem is engedné –, a céget a többletforrások biztosítása miatt hozták létre. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a NAV korábbi vizsgálatai sem találtak hibát a dokumentációban.

62145494_2185306574872222_6669168308912128000_o-172419.jpg

Szobor a Pécsi Nemzeti Színház előtt (Fotó/Forrás: Hegyi Júlia Lily / POSZT)

A Népszava – ami arra is kitért, hogy már Pécs korábbi, kormánypárti vezetése sem nézte jó szemmel a POSZF és az Aktor szerződését – úgy tudja, hogy

a mostani ügyben jelenleg négyen érintettek, és mivel a POSZF vezetői olyan munkára fizettek ki maguknak tízmilliókat, amit egyébként is el kellett volna végezniük, összességében közel 45 millió forintot pazaroltak el, ami a fesztivál teljes éves költségvetésének mintegy 25 százaléka.

Szabó László, a Magyar Teátrumi Társaság titkára, aki egyben az Aktor társtulajdonosa is, a HVG megkeresésére elmondta, azért kellett megalapítani az Aktor Kft.-t, mert a POSZF Nkft. nem volt tao-képes. Hangsúlyozta, a vezetők nem kaptak fizetést,

nekem eddig csak pénzembe van az Aktor, mert négyen a saját pénzünkből alapítottuk meg

– mondta el, hozzátéve, nincs semmiféle hiány, a hozzájuk befolyó teljes összeget a fesztiválra fordították, egy részét átutalták a POSZF Nkft.-nek, a többit pedig a POSZT-on szereplő produkciókra költötték. Az összes „vádat” visszautasítják, amit a vizsgálat megállapított.

Hogy a feljelentést a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság befogadja-e, az a következő napokban dől el.

Fejléckép: POSZT (fotó: Hegyi Júlia Lily / POSZT)

(forrás: Index, Népszava, HVG)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Könyv

Nem csak egy könyv a Budapest Nagyregény – Kiss Noémi a Lírástudók vendége

Huszonkét társával együtt ő is tagja a Budapest Nagyregény szerzőgárdájának, és elmesélte, miért érdekes számára Cinkota és a XVI. kerület, amelynek történetét ő írta meg. Kiss Noémi azt is elmondta, miért tartja nagy vívmánynak, hogy a vaskos kötet szerzőinek fele nő.
Színház

Egy vezető távozása és figyelmeztetés lett a következménye a Katonában egy színházjegy-akciónak

Két munkatársat figyelmeztetésben részesítettek, egy vezető beosztású dolgozó pedig elhagyja a színházat, miután kiderült, hogy DK-tagok kaphattak kedvezményes jegyeket.
Színház

Elhunyt Bajomi Nagy György, az Örkény Színház művésze

A Gábor Miklós- és Jászai Mari-díjas színművész 56 éves volt.
Vizuál

Ridley Scott filmjében Napóleon csak egy díszlet a saját életében

Hiába lett rendkívül látványos Ridley Scott Napóleonja, az európai történelem egyik legnagyobb hatású alakjáról végső soron csak egy sekélyes, koncepciótlan filmet sikerült rendeznie, amely ráadásul hemzseg a tárgyi tévedésektől.
Vizuál

A fekete arany és a fehér ördög – kritika a Megfojtott virágokról

Martin Scorsese egy három és fél órás krimi-drámával tért vissza, amelyben az amerikai történelem egy kevéssé ismert, sötét foltját mutatja be. Megfojtott virágok című filmjében a művészet klasszikus témáiról beszél, hogy megmutassa, mi is volna eredetileg a mozi célja.   

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

Társadalmunk gyengeségeinek analízise – Máté Gábor rendezésében készül az Orlai Produkció új bemutatója

A Skorpió című előadás a közélet iránt érdeklődő, a színházban a társadalmi kérdések boncolgatását és a szarkasztikus humort kedvelő nézők számára lehet izgalmas választás.
Színház hír

Egy vezető távozása és figyelmeztetés lett a következménye a Katonában egy színházjegy-akciónak

Két munkatársat figyelmeztetésben részesítettek, egy vezető beosztású dolgozó pedig elhagyja a színházat, miután kiderült, hogy DK-tagok kaphattak kedvezményes jegyeket.
Színház gyász

Elhunyt Bajomi Nagy György, az Örkény Színház művésze

A Gábor Miklós- és Jászai Mari-díjas színművész 56 éves volt.
Színház ajánló

Básti Julit fia rendezi a Centrál Színház új bemutatójában

December 8-án a színház első premierjének újrahangszerelt bemutatásával ünnepli 20. évfordulóját a budapesti Centrál Színház. A Fekete Péter című magyar klasszikus címszerepét akkor is és most is Magyar Attila alakítja.
Színház hír

Kaposváron rendezik meg jövőre az Országos Színházi Találkozót

A kaposvári Csiky Gergely Színház ad otthont 2024. június 10. és június 16. között az Országos Színházi Találkozónak.