Színház

Több tízmillió forintot csalhattak el a POSZT szervezői egy vizsgálat szerint

2020.11.26. 16:40
Ajánlom
Hűtlen kezelés, költségvetési csalás és közokirat-hamisítás gyanújával tett feljelentést a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányságon Bleszity Péter, a Zsolnay Negyed új vezetője, miután a Péterffy Attila pécsi polgármester által kezdeményezett átvilágítás során szabálytalanságokra bukkantak.

A POSZT-ot üzemeltető cég vizsgálatakor kiderült, hogy a 2017-2018-as fesztivál egyes költségeit duplán számolták el és duplán fizették ki, összesen mintegy 70 millió forintot. Így a pénz egy része a POSZT cégében, a Pécsi Országos Színházi Fesztivál Nonprofit Kft.-ben (POSZF) forgott, a másik része pedig a szervezők saját nonprofit társaságában, az Aktor Produkció Közhasznú Nonprofit Kft.-ben.

Az átvilágítás eredménye szerint ezzel több tízmillió forinttal károsították meg a pécsieket,

emellett pedig visszaélhettek a tao-támogatással is, több mint 20 millió forint plusz bevételhez jutva. Mint kiderült, ennek mindössze a felét forgatták vissza a fesztivál szervezésére a POSZF-nak, az adminisztrációs költségeket sem számolva el.

Az Index megkereste Szűcs Gábort, az Aktor Produkció Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatóját, akit az önkormányzat a napokban nevezett ki a POSZT egyik vezetőjének. Szűcs értetlenül áll a vádak előtt, ugyanis állítása szerint ők nem tettek szert jövedelemre – ezt a nonprofit gazdálkodási forma nem is engedné –, a céget a többletforrások biztosítása miatt hozták létre. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a NAV korábbi vizsgálatai sem találtak hibát a dokumentációban.

62145494_2185306574872222_6669168308912128000_o-172419.jpg

Szobor a Pécsi Nemzeti Színház előtt (Fotó/Forrás: Hegyi Júlia Lily / POSZT)

A Népszava – ami arra is kitért, hogy már Pécs korábbi, kormánypárti vezetése sem nézte jó szemmel a POSZF és az Aktor szerződését – úgy tudja, hogy

a mostani ügyben jelenleg négyen érintettek, és mivel a POSZF vezetői olyan munkára fizettek ki maguknak tízmilliókat, amit egyébként is el kellett volna végezniük, összességében közel 45 millió forintot pazaroltak el, ami a fesztivál teljes éves költségvetésének mintegy 25 százaléka.

Szabó László, a Magyar Teátrumi Társaság titkára, aki egyben az Aktor társtulajdonosa is, a HVG megkeresésére elmondta, azért kellett megalapítani az Aktor Kft.-t, mert a POSZF Nkft. nem volt tao-képes. Hangsúlyozta, a vezetők nem kaptak fizetést,

nekem eddig csak pénzembe van az Aktor, mert négyen a saját pénzünkből alapítottuk meg

– mondta el, hozzátéve, nincs semmiféle hiány, a hozzájuk befolyó teljes összeget a fesztiválra fordították, egy részét átutalták a POSZF Nkft.-nek, a többit pedig a POSZT-on szereplő produkciókra költötték. Az összes „vádat” visszautasítják, amit a vizsgálat megállapított.

Hogy a feljelentést a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság befogadja-e, az a következő napokban dől el.

Fejléckép: POSZT (fotó: Hegyi Júlia Lily / POSZT)

(forrás: Index, Népszava, HVG)

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

KVÍZ: Felismered a musicaleket az első mondatuk alapján?

Talán nem is gondolnánk, hogy az első jelenet mennyire meghatározhatja egy darab egészét: megadja a hangulatát, előrevetíti a cselekményt, még talán a végkifejletre is utal.
Zenés színház

Új Örökös Tagokat avattak a Budapesti Operettszínházban

Négy új tagot választott Örökös Tagjai közé a Budapesti Operettszínház január 22-én, a Magyar Kultúra Napján. Az ünnepségen, amely ezúttal a járványügyi szabályok betartásával, szűk körben zajlott, Kiss-B. Atilla, a színház főigazgatója méltatta a kitüntetetteket.
Színház

Balázs Péter 14 év után távozik a Szolnoki Szigligeti Színház éléről

Nem pályázott újra Balázs Péter, a Szolnoki Szigligeti Színház jelenlegi igazgatója, így 14 év után új vezetője lesz az intézménynek. A Kossuth-díjas színész-rendező 2019-ben egyedüli indulóként kapott bizalmat a közgyűléstől, megbízatása 2021 júniusáig szól.
Klasszikus

Sosem hallott Mozart-mű csendül fel a zeneszerző születésének évfordulóján

A salzburgi mester születése után 265 évvel nem mindennapi alkalom egy ősbemutató. Egy újonnan előkerült zenemű csendül fel Mozart születésnapján.
Színház

Íme az adakozók névsora, akik Gergye Krisztián-festménnyel gazdagodtak

10 független színházi dolgozót segít Gergye Krisztián nagyköveti kampánya.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

Téli rege – Online színházi közvetítés Kenneth Branagh és Judi Dench főszereplésével

Január 29-30-án otthonról nézhető színházi közvetítésben látható a kitűnő Shakespeare-interpretációi kapcsán világszerte elismert Kenneth Branagh színész-rendező önálló társulatának Téli rege produkciója.
Színház hír

Új színházi műfajokkal kísérletezik a Katona József Színház

Február közepétől új online sorozattal jelentkezik a Katona József Színház. A K:ortárs kísérletet tesz a színházi műfajok megújítására, egyszersmind céljául tűzte ki, hogy megismertesse a közönséggel a kortárs drámát.
Színház hír

Balázs Péter 14 év után távozik a Szolnoki Szigligeti Színház éléről

Nem pályázott újra Balázs Péter, a Szolnoki Szigligeti Színház jelenlegi igazgatója, így 14 év után új vezetője lesz az intézménynek. A Kossuth-díjas színész-rendező 2019-ben egyedüli indulóként kapott bizalmat a közgyűléstől, megbízatása 2021 júniusáig szól.
Színház hír

Íme az adakozók névsora, akik Gergye Krisztián-festménnyel gazdagodtak

10 független színházi dolgozót segít Gergye Krisztián nagyköveti kampánya.
Színház ajánló

A FESZ ma esti adománygyűjtő gáláján Gergye Krisztián új festményére is licitálhatunk

A független színházi dolgozók megsegítésére szervez online adománygyűjtő estet január 22-én 19.00 órától a Független Előadó-művészeti Szövetség.