Színház

Tordai Teri veheti át az Arany Medál-díj életműdíját

2021.12.13. 09:35
Ajánlom
Tizenharmadik alkalommal adják át december 13-án az Arany Medál-díjakat a Bethlen Téri Színházban. A 2008-ban alapított szakmai elismerést idén öt kategóriában ítélték oda a kulturális élet jeles képviselőinek, Tordai Teri Kossuth-díjas színművész pedig életműdíjat vehet át.

A kitüntetést Navarrai Mészáros Márton újságíró alapította azzal a céllal, hogy a közönség szavazatai alapján díjazzák a legkiemelkedőbb színészeket, rendezőket és írókat.

Nem ez az első Arany Medál-díjkiosztó 2021-ben, ugyanis a 2020-as év díjazottjai a pandémia miatt közel egy éves csúszással, szeptemberben vehették át az elismerést.

A mostani eseményen Bereményi Géza Kossuth-díjas író, rendező, Halász Judit Kossuth-díjas színművész, a 2016-os év Arany Medál-díjasa Hámori Ildikó Kossuth-díjas színművész, a 2020-as év Arany Medál Életműdíjasa, Ábrahám Edit, Osváth Judit, a 2016-os év legígéretesebb pályakezdőjének választott Arany Medál-díjasa, Gáspárfalvi Dorka színművész és Benedek Szabolcs író adja át a kitüntetéseket.

A díjazottak az elismerő oklevél mellett a Vylyan Pincészet és az egri Kovács Nimród Borászat borválogatását kapják,

melyet a díjátadó ünnepség vendégei is megkóstolhatnak a BB pezsgői, valamint a Smankerli Cukrászda és Kávézó kínálata mellett. Az eseményen fellép Orbán Bori sanzonénekesnő és Pánczél Kristóf zongoraművész, a házigazda Juhász Anna irodalmár, kulturális menedzser.

A díjazottak:

  • Az év írója: Tisza Kata író
  • Az év színésznője: Gubás Gabi Jászai Mari-díjas színművész
  • Az év színésze: Molnár Áron színművész
  • Az év filmrendezője: Herendi Gábor filmrendező, aki 2018-ban már elnyerte egyszer a címet
  • Az év legígéretesebb fiatal tehetsége: Gombó Viola Lotti színművész
  • Életműdíj: Tordai Teri Kossuth-díjas színművész

Fejléckép: Tordai Teri (fotó: Szilasi Katalin)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

„Egy hallgató azt írta, ha nem lett volna a Notturno, végzett volna magával” – Interjú Némethy Attilával

Némethy Attila zongoraművésszel, a Zeneakadémia tanárával a Bartók Rádiónál vezetett műsorairól, a közönség érdeklődéséről és a hagyományok átadásáról beszélgettünk.
Vizuál

Túl a barátságon – kritika A sziget szellemeiről

Martin McDonagh új filmje a tisztességről szól. Arról, hogy bárhogy is viseljük a ránk mért sorsot, egymással szemben nem szabad kegyetlennek lennünk. A sziget szellemei joggal érdemelte ki a kilenc Oscar-jelölést.
Zenés színház

„Minden színésznő álma egy igazi nadrágszerep” – interjú Lévai Enikővel a Mária főhadnagy bemutatója kapcsán

Lévai Enikő századik születésnapját ünneplő színháza centenáriumi gálaestjén lép színpadra február közepén, egy hónappal később pedig a Mária főhadnagy címszerepében mutatkozik be.
Vizuál

Kern András előtt tiszteleg a FILMIO

A Nemzeti Filmintézet streaming platformján négy napig ingyenesen láthatunk három, Kern András főszereplésével készült magyar filmet.
Klasszikus

A 82 éves Kobajasi Kenicsiró vezényelte a Nemzeti Filharmonikusokat Japánban

Beethoven, Bruch, Dvořák és Csajkovszkij műveit adta elő a magyar együttes tizenkét napos turnéja során. A japán közönség szívélyesen fogadta a zenekart, valamennyi koncert teltház előtt zajlott.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház magazin

A színház tart egyben lelkileg és fizikailag is – Kern András 75 éves

Kern András január 28-án ünnepli a 75. születésnapját. Eleinte filmrendező szeretett volna lenni, majd miután mégis a színházat választotta, pályáját a Vígszínházban kezdte, és mindmáig aktív tagja a társulatnak.
Színház interjú

Csiby Gergely egy keményen eldurvuló válást állít színpadra az Art-Színtérben

A Rózsák háborúja című előadás lesz az első produkció, amely kifejezetten az Art-Színtér idén birtokba vett terébe készül. Az előadást február 20-án mutatják be. A rendezőt társulati létről, szabadúszásról és a készülő előadásról kérdeztük.
Színház hírek

A Főváros kulturális pályázatokkal ünnepli Budapest születésének 150. évfordulóját

A Budapest Drámapályázat díjátadójával megkezdődött a főváros egyesítésének 150. évfordulóját ünneplő Budapest 150 programsorozat. A legelőkelőbb díjat Pass Andrea és Trencsényi Katalin vette át.
Színház magazin

Játszani kell, nem belehalni – Esztergályos Cecília 80

A Kossuth-díjas színésznő január 26-án ünnepli a 80. születésnapját. Noha legtöbben a Família Kft. című tévéfilmsorozatból ismerik, mindmáig aktív színészi pályáján szép számmal fordultak elő jelentős filmes és színházi alakítások is.
Színház interjú

Nem tudni, itt van-e a világvége, de valami nem kóser – beszélgetés Szikszai Rémusszal és Hoffer Károllyal a készülő Dekameron kapcsán

Szikszai Rémusz Dekameron 2023 címmel bábelőadást rendez a Budapest Bábszínházban. Hogyan lesz egy „hagyományos” színészből bábrendező? Hogyan kerülnek Bocaccio helyére kortárs magyar írók, ráadásul egyszerre tízen? A rendezőt és Hoffer Károly bábtervezőt kérdeztük.