Színház

Törőcsik Mari: "A sors tolt a színészet felé"

2013.11.06. 15:09
Ajánlom
Törőcsik Marit eddig több mint 113 filmben és közel 130 színházi előadásban láthattuk. Élete maga a színház, maga a színészet. Pedig sosem akart színész lenni.

 „Valójában el sem tudtam képzelni hogyan lehet valakiből színész. Még gimnazista koromban sem akartam színész lenni, mert számomra ez mesebeli távolságra volt, annak ellenére, hogy akkor már három éve a fővárosban tanultam" - nyilatkozta a színésznő. Egy vonatozás azonban mindent megváltoztatott. „Egy húsvéti szünet után utaztam vissza a fővárosba. Mellettem ült egy régi ismerős, aki vegyész-hallgató volt, az egyik állomásnál csatlakozott hozzunk egy fiú, az ismerősöm régi gimnáziumi osztálytársa, aki szintén Budapesten tanult. Miután bemutatkozott, kiderült , hogy dramaturg hallgató a Színház és Filmművészeti Főiskolán. Akkor hallottam először erről az iskoláról. Rögtön jelentkeztem is oda. Azt hiszem a sors tolt a színészet felé."

Gellért Endre tanszékvezető pedig a filmezés világába irányította a fiatal hallgatót. Még csak kezdő főiskolás volt Törőcsik Mari, amikor Fábry Zoltán próbafelvételeket készített a Körhinta c. filmhez. A jelöltek között azonban nem talált olyat, akit kerestek Sarkadi Imrével, a film írójával. Ekkor került a képbe Törőcsik Mari, akit a főiskolai tanszékvezető elengedett forgatni, pedig ez akkoriban nem volt szokás.  „Szerencsés vagyok, hogy játszhattam Fábry filmjében, mert a Körhinta egy kulturális falat tört át. Utána több magyar film is eljuthatott nemzetközi fesztiválokra. Én pedig több nagyszerű szerepet is megkaptam a legnagyobb filmekben." - mesélte a színésznő.  Játszott 1957-ben a Külvárosi legendában majd megkapta Édes Anna (1958) szerepét, és részt vett a Légy jó mindhalálig (1960) filmben is. Nem túlzás azt állítani, hogy egyfolytában forgatott.

És míg a vászon és a kamera imádta, a színházi világban igencsak meg kellett küzdenie az elismertségért. „Jól emlékszem, hogy az első színpadi szereplésemkor igencsak remegett a lábam. Az egy statiszta szerep volt a Nemzeti Színházban, én pedig már kétszer is voltam Cannes-ban, mégis úgy izgultam, mintha az első szerepem lett volna. Sokáig nem is fogadtak el, mint színházi színészt. Például már 9 éve voltam a pályán, amikor az egyik szerepemről azt írta az egyik kritikus: hagyják abba a kísérletezgetést, Törőcsik Mari ugyanis se beszélni, se mozogni nem tud igazán. Erre persze én teljesen összeomoltam, csak az javított valamit a hangulatomon, hogy a rendezőt még jobban lehúzta a kritika." - elevenítette fel a kezdeti nehézségeket.

A kezdeti nehézségek mára persze csak a múlt részei. Törőcsik Mariról nem túlzás azt állítani, hogy Magyarország egyik, ha nem a legismertebb színésznője. Eddigi pályája során 39 kitüntetést kapott, közte két Kossuth- és két Jászai Mari-díjat, valamint a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztjét. Többször járt Cannes-ban, 1975-ben pedig a Déryné, hol van? című filmben játszott szerepéért megkapta a legjobb női alakításért járó díjat a franciaországi filmfesztiválon. Többszörös életműdíjas. 1971-ben Sorrentoban, 1978-ban Karlovy Vary-ban, 1983-ban pedig Cannes-ban kapta meg ezt az elismerést. 1977 óta kiváló művész, 2000-ben pedig a Nemzet Színésze lett. 2005-ben megkapta a Budapest díszpolgára címet, 2006-ban pedig a Hazám-díjat.

1956-os első filmes szerepe óta szüntelenül dolgozik. Ma is több darabban játszik. Köztük az ExperiDance Production Revans című előadásában. A társulat koreográfus rendezőjét még Szolnokon ismerte meg a kilencvenes években, amikor ő is a Tisza parti városban játszott. „10 évig voltam Szolnokon, mert Schwajda György mellett akartam dolgozni, aki csodálatos színházat csinált. Egy nap a Tisza parton sétáltam, és gesztenyéket gyűjtögettem, amikor láttam Román Sándort és a táncosokat a szabadban próbálni. Nagyon megtetszett, amit csinálnak. És emlékszem mondtam is neki, hogy addig nem nyugszom, amíg valami közös munkánk nem lesz." Lett is. Először Szolnokon  a Hegedűs a háztetőn-ben szerepeltek együtt a színpadon, majd a 2003-ban a Nemzeti Színházban bemutatott Revansban. „Ez egy érdekes történet. Annak idején, amikor elkészült ez az új Nemzeti Színház meghívták rendezni Anatolij Vasziljevet, aki Lear király történetét akarta színpadra állítani, ebbe válogatott be engem is. Aztán amikor kiderült, hogy nem Schwajda György lesz az intézmény vezetője Vasziljev is visszamondta a rendezést, én pedig szerep nélkül maradtam. Ki is akartak tenni a színházból. Román Sándorék ekkor már javában dolgoztak a Revans című előadáson, és ebbe a darabba meghívtak engem is, ezzel pedig bekerültem egy szerződéses produkcióba, és nem rúghattak ki."

Fazekas Mihály Ludas Matyiját új köntösbe öltöztető előadás azóta bejárta az országot. Legközelebb a fővárosban, november 27-én este 19 órakor lesz látható a RaM Colosseumban.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Díjakkal ismerte el művészei munkáját az Operaház

A 2017/18-es évad zárásaként a Csillagóra Gálaesten az intézmény legrangosabb kitüntetéseit adták át, először jutalmazva Balett- és Énekkari Kamaraművészt is.
Klasszikus

Horgas Eszter és Vásáry Tamás Budapest díszpolgára lett

A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja.
Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.
Jazz/World

„Rockopera, csak nem rock és nem opera”

Izgalmas programzenei kísérletbe fogott a Premecz Mátyás Hammond orgonista vezette, idén 10 éves Kéknyúl Band: a bűnügyi filmek világát idézik meg a Müpa színpadán június 20-án, olyan vendégszólistákkal, mint Palya Bea és Sena. Erről kérdeztük Premecz Mátyást.
Jazz/World

Gyönyörű örmény népdalfeldolgozással jelentkezik az Antal Gábor Trió

Nem sokkal a megalakulásuk után máris nemzetközi versenyről hozta el a fődíjat a trió, akiknek örmény népzenéből ihletett új szerzeménye most a Fidelión debütál. Cikkünkben a zenekar történetéről és terveikről is mesélnek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Színház rómeó és júlia

Működik a kémia Vecsei H. Miklós és Mészáros Blanka között

Megkezdődtek a Szegedi Szabadtéri Játékok új Shakespeare-bemutatójának, a Rómeó és Júlia próbái Hegedűs D. Géza vezetésével.
Színház kritika

Kapitalista rémuralom és forróvérű balkáni ösztönvilág

Átalakult a TESZT (Temesvári Eurorégiós Színházi Találkozó) válogatási rendszere, ennek következtében talán „közönségbarátabb” lett a programja. De szellemiségéből, merészségéből, izgalmasságából mit sem veszített.
Színház szeged

Izgalmas színházi merítéssel és workshoppal vár augusztusban a THEALTER

Az idén 28. alkalommal jelentkező szegedi fesztivál a független színházak egyik legfontosabb hazai fóruma, amely a hazai és határon túli előadások mellett kritikusműhellyel is várja a színházkedvelőket augusztus 3-11. között.
Színház interjú

„Egyszerre szívbemarkoló és komikus” – Interjú Horváth Csabával

Izgalmas és sűrű időszakot jelent a nyár a Forte Társulat számára: május végén mutatták be Az öngyilkos című fekete komédiát a Szkénében, majd fesztiválszereplés fesztiválszereplést ér. A társulat vezetőjével, Horváth Csaba rendező-koreográfussal beszélgettünk.
Színház óbudai társaskör

Óbudai Nyár az Óbudai Társaskör kertjében

Az elmúlt évek hagyományait folytatva idén nyáron is várja közönségét az Óbudai Nyár keretében az Óbudai Társaskör kertje.