Színház

Törőcsik Mari nyitja meg az idei POSZT-ot

2011.04.01. 10:52
Ajánlom
Törőcsik Mari, a nemzet színésze nyitja meg a XI. Pécsi Országos Színházi Találkozót, amely idén június 9. és 18. között lesz.

A fesztivál pontos forgatókönyve a jövő hét végére készül el tizenöt versenyprogrammal, és valószínűleg az előző évihez hasonlóan mintegy 280 úgynevezett off-programmal (színházi és zenei eseményekkel, szakmai beszélgetésekkel, kocsmaszínházi és alternatív színházi bemutatókkal, színészzenekarok fellépéseivel stb.) várják a közönséget. A POSZT versenyprogramjának idei válogatói Szilágyi Lenke fotóművész, Vekerdy Tamás pszichológus, és Urbán Balázs színikritikus voltak.

A versenyprogramokat nyolc-kilencezer ember láthatja, a jegyek felét a szakmának tartják fenn, a POSZT különböző programjai pedig összesen mintegy ötvenezer látogatót vonzanak.

Az idei találkozóról Stenczer Béla úgy fogalmazott, hogy a hagyomány és a megújulás jegyében zajlik. "A régi helyszínek mellett már az Európa Kulturális Fővárosa program keretében épült új épületek egy részében is lehet rendezvényeket tartani, másrészt az idén még csak megfigyelőként dolgozó, de jövőre új művészeti vezetőként munkába álló Márta István irányításával a fesztivál több változáson megy keresztül."

Csizmadia Tibor, a Magyar Színházi Társaság elnöke hangsúlyozta, hogy a POSZT a magyar színházi élet legnagyobb eseménye, és ez fokozott felelősséget jelent a lebonyolítás, a szervezés minősége tekintetében. Kiemelte, hogy a fesztiválnak erős alapjai vannak, de folyamatos fejlesztésére is szükség van.
Márta István a jövő évi fesztivál művészeti vezetőjeként változást ígért a versenyprogram szempontrendszerében. Fontos feladatként említette, hogy összehangolják az ugyanebben az időben rendezett nívós hazai színházi fesztiválok időpontját.
"A találkozó előtt minikonferenciát rendezünk Budapesten annak érdekében, hogy ötleteket kapjunk a további POSZT-ok tervezéséhez. A konferencia eredményéről a fesztivál ideje alatt számolunk be" - tette hozzá Márta István.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Zenés színház

Decemberig nem lesz opera az Operában, de azért vannak jó híreink is

Szeptemberben Billy Elliotot játszanak az Erkel Színházban, a társulat vidéken, Székelyföldön, New Yorkban turnézik. Kihirdették a 2019/20-as évadot. Alighanem az Erkel Színház is be fog zárni két évre. Mutatunk néhány fotót az Eiffel Műhelyház és az Ybl-palota felújításáról is.
Jazz/World

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg augusztusban!

Júliusban indult sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent vagy megjelenés előtt álló magyar és külföldi kiadványok közül. Augusztusi válogatásunk már jellemzően az őszi hangulatra készít fel bennünket.
Jazz/World

Elhunyt Aretha Franklin

76 éves korában elhunyt Aretha Franklin, a soul legendás királynője, akinél nyolc éve állapítottak meg rákot.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Színház interjú

„Egy fantasztikus korszaknak bukkantam a nyomára” – interjú Szikora Jánossal

Idén már hatodik alaklommal rendezi meg a Koronázási Szertartásjátékot a Vörösmarty Színház igazgatója. Az augusztus 18-i bemutató apropóján Szikora János beszélt a kezdetekről, az idei év újdonságairól és a darab nemzeti öntudatformáló szerepéről.
Színház börtönszínház

Újra börtönszínházi társulatoké a József Attila Színház színpada

A produkciókat a színjátszó fogvatartottak hozzátartozói is megtekinthetik.
Színház vidék

Vidéki előadások Budapesten

A Thália Színház szervezésében a Pesti Magyar Színház épületében rendezik meg idén szeptember 3–9. között a népszerű színházi fesztivált, amelyen hét nap alatt nyolc előadás várja majd a közönséget.
Színház ajánló

„A betyárromantika örök” – Bonnie&Clyde a Városmajorban

A nyáron bemutatott musical augusztus 28-án és 29-én ismét látható lesz a Városmajori Szabadtéri Színpadon.
Színház nemzeti színház

Cserhalmi György marad a rendezésnél

A Nemzeti Színház új évadában Örkény István Macskajátékát állítja színpadra Udvaros Dorottya és Bánsági Ildikó főszereplésével jövő tavasszal. Színészként viszont továbbra sem találkozunk vele.