Színház

Törőcsik Marit köszöntjük

2012.11.23. 10:29
Ajánlom
A Nemzet színésze november 23-án töltötte be hetvenhetedik életévét. Jelenleg két előadásban látható. VIDEÓVAL

A kétszeres Kossuth-díjas, kétszeres Jászai Mari-díjas színésznő 1935. november 23-án született a Heves megyei Pélyen. Filmes karrierje Fábri Zoltán Körhinta című filmjével indult 1956-ban, melyben elsőéves főiskolásként kapott szerepet.

Részlet a cannes-i filmfesztiválon Arany Pálmára jelölt Körhintából: 

1958-ban a Színművészeti Főiskola elvégzése után a Nemzeti Színházhoz szerződött. 1979-től a Győri Kisfaludy Színháznál, 1990-től 1993-ig a Szolnoki Szigligeti Színháznál volt társulati tag. 1993-tól három éven át a Művész Színház igazgatója volt. 1989-től 1992-ig a Magyar Színészkamara elnökként és a Színház- és Filmművészeti Főiskola docenseként tevékenykedett. 2002-től óta a Nemzeti Színházban játszik.

Weöres Sándor Toccata című versét Törőcsik Mari mondja el: 

Jelenleg két előadásban látható. A Centrál Színházban az Egy nyári éj mosolya Madame Armfeldtjaként lép színpadra. A 2011 októbere óta látható darab alapját Ingmar Bergman filmje szolgáltatta. Stephen Sondheim és Hugh Wheeler musicalje a West Enden és a Broadwayn is díjazott produkció replika változata, rendezője a világhírű Trevor Nunn.

A Nemzeti Színház ugyancsak a tavalyi évadban mutatta be Rába Roland rendezésében A fösvényt, melyben Törőcsik Mari Frosine-t, az intrikus nőt alakítja. Molière az emberi természet legmélyét feltáró jellemkomédiájában Harpagon szerepében Blaskó Pétert láthatjuk.

A december 18-i előadás után a Fidelio szervezésében közönségtalálkozó keretében kérdezhetik az alkotókat.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Tarolt a Pilátus Milánóban

A legjobb női főszereplő Hámori Ildikó lett.
Klasszikus

Kelemen Gáspár nyerte az Országos Koncz János Hegedűversenyt

Kelemen Gáspár nyerte a XVI. Országos Koncz János Hegedűverseny nagydíját, a megmérettetést november 29. és december 1. között rendezték Szombathelyen.
Klasszikus

A Virtuózok viharos sikert arattak a londoni Covent Gardenben

Magyarország klasszikus zenei tehetségkutatójának hat felfedezettjét látta vendégül a Londoni Magyar Kulturális Központ egy nagyszabású adventi koncerten.
Vizuál

Ritka filmfelvételeken Rodin, Monet, Renoir és Degas

Láttad már Monet-t miközben vízililiomokat fest a kertjében, vagy Roden-t kőfaragás közben? Az 1915-ben készült felvételeken a művészettörténet meghatározó francia alakjait láthatjuk.
Színház

Neves színészek gyerekkori fotói a Rózsavölgyi Szalon adventi kalendáriumában

Szőke kislány egy karácsonyi ablakban, barna kisfiú macival a karjában – vajon felismeri őket? Segítünk: mindannyian a Rózsavölgyi Szalonban játszanak. Neves színészek gyerekkori fotóiból nyílnak a Rózsavölgyi Szalon adventi ablakai a facebook oldalukon.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház hír

Mégsem szűnik meg az NKA?

Az EMMI hivatalos közleményt adott ki az állami kulturális támogatások jelentős részét szétosztó Nemzeti Kulturális Alappal kapcsolatban megjelent hírekre válaszul.
Színház szfe

Kiállnak Upor László rektorjelölt mellett kollégái és hallgatói 

Több mint nyolcvan színházi dramaturg, és az SZFE Doktori Iskolájának negyven hallgatója állt ki nyilatkozataiban a Színház- és Filmművészeti Egyetem múlt héten megszavazott rektorjelöltje, Upor László dramaturg, fordító és egyetemi tanár szakmai és emberi integritása mellett.
Színház advent

A pályakezdő függetlenekért akciózik az Örkény Színház

A társulatról készült, limitált példányszámú, dedikált fotósorozat megvásárlásával a pályakezdő független színházi alkotókat támogathatjuk.
Színház advent

Neves színészek gyerekkori fotói a Rózsavölgyi Szalon adventi kalendáriumában

Szőke kislány egy karácsonyi ablakban, barna kisfiú macival a karjában – vajon felismeri őket? Segítünk: mindannyian a Rózsavölgyi Szalonban játszanak. Neves színészek gyerekkori fotóiból nyílnak a Rózsavölgyi Szalon adventi ablakai a facebook oldalukon.
Színház átrium

150. előadásánál tart az Igenis, miniszterelnök úr! az Átriumban

December 3-án este százötvenedik alkalommal volt látható az Igenis, miniszterelnök úr!, Antony Jay és Jonathan Lynn válságkomédiája az Átriumban. Az előadás jubileumi alkalommal köszönti ötvenezredik nézőjét.