Színház

Törőcsik Marit köszöntjük

2012.11.23. 10:29
Ajánlom
A Nemzet színésze november 23-án töltötte be hetvenhetedik életévét. Jelenleg két előadásban látható. VIDEÓVAL

A kétszeres Kossuth-díjas, kétszeres Jászai Mari-díjas színésznő 1935. november 23-án született a Heves megyei Pélyen. Filmes karrierje Fábri Zoltán Körhinta című filmjével indult 1956-ban, melyben elsőéves főiskolásként kapott szerepet.

Részlet a cannes-i filmfesztiválon Arany Pálmára jelölt Körhintából: 

1958-ban a Színművészeti Főiskola elvégzése után a Nemzeti Színházhoz szerződött. 1979-től a Győri Kisfaludy Színháznál, 1990-től 1993-ig a Szolnoki Szigligeti Színháznál volt társulati tag. 1993-tól három éven át a Művész Színház igazgatója volt. 1989-től 1992-ig a Magyar Színészkamara elnökként és a Színház- és Filmművészeti Főiskola docenseként tevékenykedett. 2002-től óta a Nemzeti Színházban játszik.

Weöres Sándor Toccata című versét Törőcsik Mari mondja el: 

Jelenleg két előadásban látható. A Centrál Színházban az Egy nyári éj mosolya Madame Armfeldtjaként lép színpadra. A 2011 októbere óta látható darab alapját Ingmar Bergman filmje szolgáltatta. Stephen Sondheim és Hugh Wheeler musicalje a West Enden és a Broadwayn is díjazott produkció replika változata, rendezője a világhírű Trevor Nunn.

A Nemzeti Színház ugyancsak a tavalyi évadban mutatta be Rába Roland rendezésében A fösvényt, melyben Törőcsik Mari Frosine-t, az intrikus nőt alakítja. Molière az emberi természet legmélyét feltáró jellemkomédiájában Harpagon szerepében Blaskó Pétert láthatjuk.

A december 18-i előadás után a Fidelio szervezésében közönségtalálkozó keretében kérdezhetik az alkotókat.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Zenés színház

Díjakkal ismerte el művészei munkáját az Operaház

A 2017/18-es évad zárásaként a Csillagóra Gálaesten az intézmény legrangosabb kitüntetéseit adták át, először jutalmazva Balett- és Énekkari Kamaraművészt is.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.
Klasszikus

Ha kottát nyomtatsz egy pólóra, legalább csináld jól

Valami nagyon nem a kotta szerint alakult az Amazonon.
Vizuál

Száz év magyar plakátjai a Magyar Nemzeti Múzeumban

Sör és vetőmag plakátok, színházi és politikai hirdetések is megtalálhatóak a Tolongó idők című időszaki kiállításon.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Színház kritika

Kapitalista rémuralom és forróvérű balkáni ösztönvilág

Átalakult a TESZT (Temesvári Eurorégiós Színházi Találkozó) válogatási rendszere, ennek következtében talán „közönségbarátabb” lett a programja. De szellemiségéből, merészségéből, izgalmasságából mit sem veszített.
Színház szeged

Izgalmas színházi merítéssel és workshoppal vár augusztusban a THEALTER

Az idén 28. alkalommal jelentkező szegedi fesztivál a független színházak egyik legfontosabb hazai fóruma, amely a hazai és határon túli előadások mellett kritikusműhellyel is várja a színházkedvelőket augusztus 3-11. között.
Színház interjú

„Egyszerre szívbemarkoló és komikus” – Interjú Horváth Csabával

Izgalmas és sűrű időszakot jelent a nyár a Forte Társulat számára: május végén mutatták be Az öngyilkos című fekete komédiát a Szkénében, majd fesztiválszereplés fesztiválszereplést ér. A társulat vezetőjével, Horváth Csaba rendező-koreográfussal beszélgettünk.
Színház óbudai társaskör

Óbudai Nyár az Óbudai Társaskör kertjében

Az elmúlt évek hagyományait folytatva idén nyáron is várja közönségét az Óbudai Nyár keretében az Óbudai Társaskör kertje.
Színház interjú

„Nevetsz, de közben akár sírhatnál is” – Interjú Vida Péterrel

Június 22-én, Az Anyám, a nyolcadik kerület! című előadással nyitja meg színházi idényét a Kultkikötő, ami egyben a darab ősbemutatója lesz. A „monoKRÓM KÁDdráma” főszerepét Vida Péter alakítja.