Színház

Törőcsik Marit köszöntjük

2012.11.23. 10:29
Ajánlom
A Nemzet színésze november 23-án töltötte be hetvenhetedik életévét. Jelenleg két előadásban látható. VIDEÓVAL

A kétszeres Kossuth-díjas, kétszeres Jászai Mari-díjas színésznő 1935. november 23-án született a Heves megyei Pélyen. Filmes karrierje Fábri Zoltán Körhinta című filmjével indult 1956-ban, melyben elsőéves főiskolásként kapott szerepet.

Részlet a cannes-i filmfesztiválon Arany Pálmára jelölt Körhintából: 

1958-ban a Színművészeti Főiskola elvégzése után a Nemzeti Színházhoz szerződött. 1979-től a Győri Kisfaludy Színháznál, 1990-től 1993-ig a Szolnoki Szigligeti Színháznál volt társulati tag. 1993-tól három éven át a Művész Színház igazgatója volt. 1989-től 1992-ig a Magyar Színészkamara elnökként és a Színház- és Filmművészeti Főiskola docenseként tevékenykedett. 2002-től óta a Nemzeti Színházban játszik.

Weöres Sándor Toccata című versét Törőcsik Mari mondja el: 

Jelenleg két előadásban látható. A Centrál Színházban az Egy nyári éj mosolya Madame Armfeldtjaként lép színpadra. A 2011 októbere óta látható darab alapját Ingmar Bergman filmje szolgáltatta. Stephen Sondheim és Hugh Wheeler musicalje a West Enden és a Broadwayn is díjazott produkció replika változata, rendezője a világhírű Trevor Nunn.

A Nemzeti Színház ugyancsak a tavalyi évadban mutatta be Rába Roland rendezésében A fösvényt, melyben Törőcsik Mari Frosine-t, az intrikus nőt alakítja. Molière az emberi természet legmélyét feltáró jellemkomédiájában Harpagon szerepében Blaskó Pétert láthatjuk.

A december 18-i előadás után a Fidelio szervezésében közönségtalálkozó keretében kérdezhetik az alkotókat.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Ők kapták idén a Junior Príma Díjakat a színház- és filmművészet kategóriában

Hat fiatal művész vehette át a Junior Prima Díjat a színház- és filmművészet kategóriában szeptember 22-én, a Haris Parkban. Az elismerést és az azzal járó pénzjutalmat Vida József, a Takarékbank elnök-vezérigazgatója nyújtotta át a 62 jelölt közül kiválasztott fiatal tehetségeknek.
Klasszikus

3,5 millió dollárt fizettek a szexuális zaklatás miatt kidobott karmesternek

Miután kirúgta szexuális zaklatás miatt, még 3,5 millió dollárt fizetett a Metropolitan Opera James Levine-nak, írja a New York Times.
Zenés színház

„Káros az elitizmus” – interjú Philipp Györggyel

Philipp György a zenés színházi élet megkerülhetetlen kakukktojása. Formabontó és gondolatokat provokáló előadásaival a partvonalról céloz a dolgok közepébe. Karmester, énekes és rendező. Októberben az Artus társulattal készült Minden (is) című produkciójához zeneszerzőként járult hozzá.
Színház

A darab, ami egyszerre hat intellektusra, rekeszizmokra és könnycsatornákra

A 2020-2021-es évad első bemutatója Peter Shaffer Amadeusa a József Attila Színházban. Ennek kapcsán beszélgettünk a rendezővel, Koltai M. Gáborral a darabról.
Könyv

A férfi, aki tipográfiailag is vicces – Kőhalmi Zoltán a Kult50-ben

A férfi, aki megölte a férfit, aki megölt egy férfit – avagy 101 hulla Dramfjordban frappáns című kötetével tette meg első lépését Kőhalmi Zoltán az irodalmi életben. A humorát eddig elsősorban a színpadon és a címlapon bizonyító stand-upos formabontó könyvet hozott létre.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház magazin

Hát én nem vagyok magyar? – Kondor Ernő, a pesti kabaré „feltalálója”

A magyar kabaré története szomorú históriákkal teli, a nagy nevettetők élete sokszor egyáltalán nem volt vidám. De talán az egyik legigazságtalanabb sors a honi kabaré alapítójának, Kondor Ernőnek jutott. Őt már az életében elfelejtették. Pedig pályatársa, Kellér Dezső joggal nevezte őt a műfaj feltalálójának, ugyanis az általa megteremtett irodalmi kabaré a világon egyedülálló volt.
Színház kult50

Mindent újra kell gondolni – Garai Judit a Kult50-ben

Garai Judit kiváló színházi dramaturg. Egyetemi oktató. Műfordító. Aki szüntelenül olvas és ír. Nem is akárhogyan.
Színház ajánló

Kortárs magyar ősbemutató született a Radnóti Színházban

Az egy éve nyitott Radnóti Tesla Labor hatodik bemutatója Schwechtje Mihály Gina című darabja szeptember 26-án, szombaton. A hatból három Radnóti produkció, három pedig a függetleneké.
Színház interjú

A darab, ami egyszerre hat intellektusra, rekeszizmokra és könnycsatornákra

A 2020-2021-es évad első bemutatója Peter Shaffer Amadeusa a József Attila Színházban. Ennek kapcsán beszélgettünk a rendezővel, Koltai M. Gáborral a darabról.
Színház gyász

Elhunyt Verebély Iván

A színész halálhírét a Centrál Színház jelentette be.