Színház

Tóth Krisztina óvodai krimivel debütál a 3K online színpadán

2021.04.20. 15:30
Ajánlom
Mit vált ki az emberből, ha a gyermeke óvodai csoportjából eltűnik egy gumidenevér? Milyen régi sérelmek, gyilkos indulatok törnek felszínre az online tér arctalan világában? Tóth Krisztina drámája a jelen valóságát álmodja színpadra, rendhagyó perspektívából.

A pandémia okozta elszigetelődés akarva-akaratlanul is nyomot hagy az életünkön. Kapcsolatainkat, mindennapi teendőinket az online térbe helyeztük át, és miközben feszülten várjuk, hogy az élet visszatérjen a normális kerékvágásba, alkalmazkodnunk kell az új helyzethez.

A színház is átalakulóban van, a megszokott formák felbomlottak. Ezt a megváltozott helyzetet használja ki Tóth Krisztina is a Denevérben, amely egy két színészre és egy vetítővászonra írt „bűncselekmény”.

Az alkotógárda – Cseicsner Otília dramaturg, Melkvi Bea színésznő és Dicső Dániel rendező – egy olyan darabot szeretett volna színre vinni, amely alkalmazkodik a jelen körülményeihez, több platformon is előadható, illetve a későbbiekben élő színházi keretek között is játszható lesz.

Az előadás középpontjában egy öltözőből nyomtalanul eltűnő gumidenevér áll. A felkutatására detektívvé avanzsáló szülők rögtön gyanakodni kezdenek a másikra, konfliktusaikból pedig egy ízig-vérig közép-európai abszurd dráma kerekedik ki. A darab során a nézők nemcsak a főszereplő képzeletébe és emlékeibe nyerhetnek betekintést, hanem megismerhetik az egymás iránti figyelem és felelősség hiánya miatt szenvedő, esendő anyát is.

TothKrisztina_Denever_proba5_KaralyosG_MelkviB_c_DicsoDorka-163456.jpg

Denevér (Fotó/Forrás: Dicső Dorka)

A május 12- i premieren a szereplőket Melkvi Bea és Karalyos Gábor kelti életre, a látványért a kaposvári Rippl-Rónai Művészeti Intézet három végzős hallgatója, Kiss Donatella, Nyári Virág és Urbancsek Adél felel majd. A zenét Bolcsó Bálint és Márkos Albert jegyzi.

A Kaszásdűlői Kulturális Központból közvetített előadásra az alábbi oldalon lehet jegyet váltani.

Fejléckép: jelenet a Denevérből (fotó: Dicső Dorka)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Tomboló siker fogadta a Fesztiválzenekart – Mahler-koncertjük visszahallgatható

Ötcsillagos kritikák zúdultak Fischer Iván karmesterre és a Budapesti Fesztiválzenekarra (BFZ) májusi európai turnéjuk után. Bécs, London, Brugge és Lipcse közönsége egytől egyig álló ovációval ünnepelte a magyar együttest.
Könyv

Négy nap a kortárs magyar irodalom bűvöletében – jön a 94. Ünnepi Könyvhét

Könyvbemutatók, dedikálások, beszélgetések, koncertek és egyéb programok várják a közönséget június 8. és 11. között a Vörösmarty téren és a Duna-korzón.
Plusz

Úgy búcsúztatják Lang Györgyit, ahogy azt ő is szerette volna

Június 13-án 19 órakor a Fővárosi Állat- és Növénykertben, a Főkapu téren búcsúznak a Pa-Dö-Dő együttes május 20-án elhunyt tagjától.
Színház

„Ez a gondolkodás színháza” – Alföldi Róbert Az orvos című thrillert állítja színpadra az Átriumban

Milyen az, amikor fontos társadalmi kérdésekről valódi és érdemi vita folyik? Ezt a helyzetet mutatja meg egy drámai helyzet kapcsán Robert Icke thrillerje, amit Alföldi Róbert rendezésében tűz műsorra az Átrium.
Plusz

Kurtág György egyetlen operáját mutatják be a Liszt Ünnepen

A játszma vége várva várt magyarországi bemutatója, Ligeti György darabjait felvonultató zongoramaraton, élvonalbeli jazz- és világzenei előadók és a Magyar Nemzeti Táncegyüttes Végvárak, vitézek című táncjátéka várható az idei Liszt Ünnepen.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház gyász

Elhunyt Sőregi Melinda dramaturg

Sőregi Melinda korábban a veszprémi Kabóca Bábszínház társulatának a tagja volt. 44 évesen távozott.
Színház interjú

Történelmi példaadás – Heiner Goebbels együttműködésekről, saját „politikájáról”, meglepetésekről és butaságokról

A német zeneszerző és rendező a Mindaz, ami történt és történhetne című nagyszabású és látványos előadásával szerepel a 10. Színházi Olimpián.
Színház hír

Miért pont kivi? – elindultak a Kőszegi Várszínház és a Rózsavölgyi Szalon közös produkciójának próbái

Laetitia Colombani francia szerző darabját Őze Áron rendezésében mutatják be a nyár folyamán Kőszegen. Az előadásban színpadra lép Schneider Zoltán, Takács Katalin, Varga Ádám és Kiss Anna Gizella.
Színház ajánló

„Ez a gondolkodás színháza” – Alföldi Róbert Az orvos című thrillert állítja színpadra az Átriumban

Milyen az, amikor fontos társadalmi kérdésekről valódi és érdemi vita folyik? Ezt a helyzetet mutatja meg egy drámai helyzet kapcsán Robert Icke thrillerje, amit Alföldi Róbert rendezésében tűz műsorra az Átrium.
Színház hír

Kapunyitási pániktól jogvédelmen át a „píszíségig” – jön a harmadik FREESZEMLE

Több mint ötven programmal, köztük kerekasztal-beszélgetésekkel, közéleti vitákkal és Csányi Vilmos előadásával érkezik a Freeszfe Egyesület fesztiválja június 1. és 4. között.