Színház

Tóth Krisztina óvodai krimivel debütál a 3K online színpadán

2021.04.20. 15:30
Ajánlom
Mit vált ki az emberből, ha a gyermeke óvodai csoportjából eltűnik egy gumidenevér? Milyen régi sérelmek, gyilkos indulatok törnek felszínre az online tér arctalan világában? Tóth Krisztina drámája a jelen valóságát álmodja színpadra, rendhagyó perspektívából.

A pandémia okozta elszigetelődés akarva-akaratlanul is nyomot hagy az életünkön. Kapcsolatainkat, mindennapi teendőinket az online térbe helyeztük át, és miközben feszülten várjuk, hogy az élet visszatérjen a normális kerékvágásba, alkalmazkodnunk kell az új helyzethez.

A színház is átalakulóban van, a megszokott formák felbomlottak. Ezt a megváltozott helyzetet használja ki Tóth Krisztina is a Denevérben, amely egy két színészre és egy vetítővászonra írt „bűncselekmény”.

Az alkotógárda – Cseicsner Otília dramaturg, Melkvi Bea színésznő és Dicső Dániel rendező – egy olyan darabot szeretett volna színre vinni, amely alkalmazkodik a jelen körülményeihez, több platformon is előadható, illetve a későbbiekben élő színházi keretek között is játszható lesz.

Az előadás középpontjában egy öltözőből nyomtalanul eltűnő gumidenevér áll. A felkutatására detektívvé avanzsáló szülők rögtön gyanakodni kezdenek a másikra, konfliktusaikból pedig egy ízig-vérig közép-európai abszurd dráma kerekedik ki. A darab során a nézők nemcsak a főszereplő képzeletébe és emlékeibe nyerhetnek betekintést, hanem megismerhetik az egymás iránti figyelem és felelősség hiánya miatt szenvedő, esendő anyát is.

TothKrisztina_Denever_proba5_KaralyosG_MelkviB_c_DicsoDorka-163456.jpg

Denevér (Fotó/Forrás: Dicső Dorka)

A május 12- i premieren a szereplőket Melkvi Bea és Karalyos Gábor kelti életre, a látványért a kaposvári Rippl-Rónai Művészeti Intézet három végzős hallgatója, Kiss Donatella, Nyári Virág és Urbancsek Adél felel majd. A zenét Bolcsó Bálint és Márkos Albert jegyzi.

A Kaszásdűlői Kulturális Központból közvetített előadásra az alábbi oldalon lehet jegyet váltani.

Fejléckép: jelenet a Denevérből (fotó: Dicső Dorka)

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Ingyen látható a Macskák londoni előadása az online térben

Bemutatásának 40. évfordulóján a The Show Must Go On Youtube-csatornája ingyenesen közvetíti Andrew Lloyd Webber kultikus darabját, a Macskákat.
Plusz

A b(m)űvész embersége – interjú a 110 éve született Rodolfo lányával, Gálvölgyi Judittal

Polgári neve Gross Dezső volt, de Rodolfoként ismerte meg a világ. „Vigyázat, csalok!”, mondta – és csalt. A többi már játék volt és szórakozás. Születésének 110. évfordulója alkalmából lánya, Gálvölgyi Judit segítségével idéztük föl a bűvész és édesapa legendás alakját.
Könyv

Felavatták Tandori Dezső és felesége síremlékét

A Nemzet Művésze címmel kitüntetett Kossuth-díjas és József Attila-díjas költő, író, műfordító és felesége, Tandori Ágnes síremlékét május 15-én avatták fel Budapesten, a Fiumei úti sírkertben.
Plusz

Itt a teljes program: magyar művészeket jelentett be a VeszprémFest

Véglegessé vált az idei VeszprémFest programja. A korábban már meghirdetett Tom Jones, Jazz+Az és VeszprémFest Classic koncertek mellett jön az LGT sztárjaival színpadra lépő Zenevonat, a 25 éves jubileumát ünneplő Cotton Club Singers, valamint a Concerto Budapest Snétberger Ferenc és Roby Lakatos közreműködésével.
Színház

Nyári színház négy helyszínen, visszatérnek A Pál utcai fiúk is

Komédiák, bohózatok, visszatérő színésznő, szerelem, mámor, Grund és stand up, mert ehhez van kedvünk. Idén nyáron a Vörösmarty Színház négy helyszínen várja közönségét.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház hír

Stadionban lesznek láthatóak a DESZKA Fesztivál előadásai

Nem mindennapi környezetben, a Nagyerdei Stadion gyepéről követhetik a nézők a közvetítéseket.
Színház gyász

Elhunyt Lellei Pál bábkészítő mester

81 éves korában elhunyt Lellei Pál, a Budapest Bábszínház nyugalmazott munkatársa, a Bábkészítés című alapmű szerzője – tudatta a Budapest Bábszínház.
Színház hír

„Az embereknek nevetésre van szükségük” – A hétköznapok hőseit jutalmazta a Vörösmarty Színház

Július közepétől újra várja közönségét a Vörösmarty Színház. Ám lesznek olyanok, akik már kicsit korábban is elmehetnek a teátrumba: ők azok a hősök, akik nap mint nap, a legnehezebb időszakban, és azon túl is helyt állnak. Különleges akcióval köszönte meg a székesfehérvári társulat a Fejér megyei mentődolgozóknak az emberfeletti munkát, amelyet értünk tesznek.
Színház ajánló

Nyári színház négy helyszínen, visszatérnek A Pál utcai fiúk is

Komédiák, bohózatok, visszatérő színésznő, szerelem, mámor, Grund és stand up, mert ehhez van kedvünk. Idén nyáron a Vörösmarty Színház négy helyszínen várja közönségét.
Színház ajánló

Influenszerszövegeket mondanak a Katona színészei

„A téma az utcán hever” mondás különösen igaz a Katona József Színház és a Compact TV közös produkciójára, a társulat tagjai ugyanis a Monológ című új performanszukban interneten fellelt humoros, elgondolkodtató és provokatív szövegeket mondanak el – monológként.