Színház

Tóth Krisztina óvodai krimivel debütál a 3K online színpadán

2021.04.20. 15:30
Ajánlom
Mit vált ki az emberből, ha a gyermeke óvodai csoportjából eltűnik egy gumidenevér? Milyen régi sérelmek, gyilkos indulatok törnek felszínre az online tér arctalan világában? Tóth Krisztina drámája a jelen valóságát álmodja színpadra, rendhagyó perspektívából.

A pandémia okozta elszigetelődés akarva-akaratlanul is nyomot hagy az életünkön. Kapcsolatainkat, mindennapi teendőinket az online térbe helyeztük át, és miközben feszülten várjuk, hogy az élet visszatérjen a normális kerékvágásba, alkalmazkodnunk kell az új helyzethez.

A színház is átalakulóban van, a megszokott formák felbomlottak. Ezt a megváltozott helyzetet használja ki Tóth Krisztina is a Denevérben, amely egy két színészre és egy vetítővászonra írt „bűncselekmény”.

Az alkotógárda – Cseicsner Otília dramaturg, Melkvi Bea színésznő és Dicső Dániel rendező – egy olyan darabot szeretett volna színre vinni, amely alkalmazkodik a jelen körülményeihez, több platformon is előadható, illetve a későbbiekben élő színházi keretek között is játszható lesz.

Az előadás középpontjában egy öltözőből nyomtalanul eltűnő gumidenevér áll. A felkutatására detektívvé avanzsáló szülők rögtön gyanakodni kezdenek a másikra, konfliktusaikból pedig egy ízig-vérig közép-európai abszurd dráma kerekedik ki. A darab során a nézők nemcsak a főszereplő képzeletébe és emlékeibe nyerhetnek betekintést, hanem megismerhetik az egymás iránti figyelem és felelősség hiánya miatt szenvedő, esendő anyát is.

TothKrisztina_Denever_proba5_KaralyosG_MelkviB_c_DicsoDorka-163456.jpg

Denevér (Fotó/Forrás: Dicső Dorka)

A május 12- i premieren a szereplőket Melkvi Bea és Karalyos Gábor kelti életre, a látványért a kaposvári Rippl-Rónai Művészeti Intézet három végzős hallgatója, Kiss Donatella, Nyári Virág és Urbancsek Adél felel majd. A zenét Bolcsó Bálint és Márkos Albert jegyzi.

A Kaszásdűlői Kulturális Központból közvetített előadásra az alábbi oldalon lehet jegyet váltani.

Fejléckép: jelenet a Denevérből (fotó: Dicső Dorka)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

Meghalt Josef Abrhám, a Kórház a város szélén Blažej doktora

Az egyik legnépszerűbb cseh színész nyolcvankét éves volt. Bár rengeteg tévéjátékban és filmben játszott, legtöbben a Kórház a város szélén című legendás sorozat Blažej doktoraként emlékeznek rá - adta hírül az ujszo.com szlovák hírportál. 
Könyv

Visszatér a Városmajorba a Margó Fesztivál

Június 9-12. között, az Ünnepi Könyvhéttel egy időben, a Városmajori Szabadtéri Színpadon rendezik meg a Margó Irodalmi Fesztivált, ahol többek közt Nádas Péterrel, Tóth Krisztinával, Romsics Ignáccal, Bereményi Gézával, Péterfy Borival, Zoltán Gáborral és az Alkalmáté Truppal is találkozhatunk.
Vizuál

100 éve lappangó remekműveket árverez el a Virág Judit Galéria

A 25 éves Virág Judit Galéria jubileumi aukcióján Rippl-Rónai József, Vaszary János és Kádár Béla kivételesen értékes alkotása is kalapács alá kerülnek. Mindhárom festmény eddig magángyűjteményekben rejtőzött. A művek két héten át ingyenesen megtekinthetők a Falk Miksa utcai galériában. 
Vizuál

Jobbnál jobb filmekkel jön az Artmozik éjszakája

Premier előtti vetítések és az elmúlt évek legjobb filmjei várják a filmrajongókat az idei Artmozik éjszakáján, május 20-án késő délutántól másnap hajnalig, öt fővárosi moziban. Ezúttal is filmről filmre vándorolhatunk a Művész, a Puskin, a Toldi, a Tabán és a Kino Cafe mozik között.
Plusz

A kultúra fogalmát a lehető legtágabban értelmezi a kultúráért és innovációért felelős miniszterjelölt

Csák János a kinevezése előtti meghallgatáson elmondta, az új minisztérium maga is innovációnak tekinthető. A miniszterjelölt kinevezését a bizottság 1 ellenszavazat és 1 tartózkodás mellett 11 szavazattal támogatta.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház hír

Klasszikusok új köntösben – hat bemutatót tart a jövő évadban a József Attila Színház

A következő szezon műsorán a drámák és a vígjátékok mellett a zenés színház kedvelői számára is kínál újdonságokat a József Attila Színház, a Made in Hungáriából ízelítőt is kaphattak a sajtó képviselői.
Színház hír

„A minőség összeköt” – kihirdette idei programjait a Városmajori Szabadtéri Színpad

A fennállásának 100. évfordulóját ünneplő Városmajori Szabadtéri Színpad minden eddiginél gazdagabb programkínálattal várja az érdeklődőket szeptember közepéig. A színházi előadások mellett koncertek, kiállítások, filmvetítések, családi események és tematikus séták is várják a látogatókat.
Színház gyász

Meghalt Josef Abrhám, a Kórház a város szélén Blažej doktora

Az egyik legnépszerűbb cseh színész nyolcvankét éves volt. Bár rengeteg tévéjátékban és filmben játszott, legtöbben a Kórház a város szélén című legendás sorozat Blažej doktoraként emlékeznek rá - adta hírül az ujszo.com szlovák hírportál. 
Színház hír

Szentivánéji álom a székesfehérvári Vörösmarty Színházban

Május első hétvégéjén a gubancos szerelmek és a hatalmas fémgolyók játszották a főszerepet a Horváth Csaba által rendezett Szentivánéji álom című előadásban.
Színház interjú

A színház volt az én igazi házasságom – Máthé Erzsi 95 éves

A születésnapját ünneplő Máthé Erzsi olykor úgy érzi, annyi figurát játszott már el élete során, hogy sokszor önmagát kell keresnie. Pedig mindegyik alakításában teljes lényével jelen volt. A színésznő néhány éve már a nyilvánosságtól visszavonultan él. Az alábbi interjút tizenöt éve, 2007-ben adta Canjavec Juditnak a Buda Lapjában, a másodközlés a szerző engedélyével történt.