Színház

Tóth Krisztina óvodai krimivel debütál a 3K online színpadán

2021.04.20. 15:30
Ajánlom
Mit vált ki az emberből, ha a gyermeke óvodai csoportjából eltűnik egy gumidenevér? Milyen régi sérelmek, gyilkos indulatok törnek felszínre az online tér arctalan világában? Tóth Krisztina drámája a jelen valóságát álmodja színpadra, rendhagyó perspektívából.

A pandémia okozta elszigetelődés akarva-akaratlanul is nyomot hagy az életünkön. Kapcsolatainkat, mindennapi teendőinket az online térbe helyeztük át, és miközben feszülten várjuk, hogy az élet visszatérjen a normális kerékvágásba, alkalmazkodnunk kell az új helyzethez.

A színház is átalakulóban van, a megszokott formák felbomlottak. Ezt a megváltozott helyzetet használja ki Tóth Krisztina is a Denevérben, amely egy két színészre és egy vetítővászonra írt „bűncselekmény”.

Az alkotógárda – Cseicsner Otília dramaturg, Melkvi Bea színésznő és Dicső Dániel rendező – egy olyan darabot szeretett volna színre vinni, amely alkalmazkodik a jelen körülményeihez, több platformon is előadható, illetve a későbbiekben élő színházi keretek között is játszható lesz.

Az előadás középpontjában egy öltözőből nyomtalanul eltűnő gumidenevér áll. A felkutatására detektívvé avanzsáló szülők rögtön gyanakodni kezdenek a másikra, konfliktusaikból pedig egy ízig-vérig közép-európai abszurd dráma kerekedik ki. A darab során a nézők nemcsak a főszereplő képzeletébe és emlékeibe nyerhetnek betekintést, hanem megismerhetik az egymás iránti figyelem és felelősség hiánya miatt szenvedő, esendő anyát is.

TothKrisztina_Denever_proba5_KaralyosG_MelkviB_c_DicsoDorka-163456.jpg

Denevér (Fotó/Forrás: Dicső Dorka)

A május 12- i premieren a szereplőket Melkvi Bea és Karalyos Gábor kelti életre, a látványért a kaposvári Rippl-Rónai Művészeti Intézet három végzős hallgatója, Kiss Donatella, Nyári Virág és Urbancsek Adél felel majd. A zenét Bolcsó Bálint és Márkos Albert jegyzi.

A Kaszásdűlői Kulturális Központból közvetített előadásra az alábbi oldalon lehet jegyet váltani.

Fejléckép: jelenet a Denevérből (fotó: Dicső Dorka)

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Nézze meg ingyenesen az európai film legjobbjait a Lux-díj online csatornáján

A Lux Közönségdíj online mozicsatornáján május 16-ig ingyenesen megtekinthető három sokszorosan díjazott európai film: az Oscar- és Európa-díjas Még egy kört mindenkinek, az Oscar-jelölt Kollektíva és a Corpus Christi című alkotás. A közönség szavazatait is várják.
Könyv

„Írás és olvasás ikrek” - Vámos Miklós a Lírástudókban

A könyvesboltok újdonságai között segít eligazodni a Líra Könyv és a Fidelio május 12-én, szerda este fél 8-kor jelentkező irodalmi podcastja. A friss könyvajánlókat és tartalmas beszélgetéseket kínáló műsor házigazdája Szabó T. Anna, az adás vendége Vámos Miklós író.
Klasszikus

„Újraéled a karanténba zárt kultúra”- kihirdette a Budapesti Fesztiválzenekar 2021–22-es évadát

Fischer Iván rendezte új operaelőadás, Richard Strauss-maraton és nemzetközi sztárok, köztük Danyiil Trifonov vagy Jordi Savall is szerepelnek a Budapesti Fesztiválzenekar 2021–22-es évadjában.
Színház

Lehoczky Zsuzsa a Nemzet Színésze

Május 11-én új tagot választottak a Nemzet Színésze cím birtokosai. A Törőcsik Mari halálával megüresedett helyre Lehoczky Zsuzsát választotta a jelenlegi tizenegy tag.
Klasszikus

A Liszt Ferenc Kamarazenekar Juliane Banse operaénekessel és Várdai Istvánnal búcsúztatja az évadot

Nemcsak különleges vendégekkel, hanem izgalmas átiratokkal is készül a 2020/21-es zeneakadémiai évad online szezonzáró koncertjére a Liszt Ferenc Kamarazenekar. Az együttes május 14-én először Várdai Istvánnal Bach-szonátát játszik kamarazenekari felállásban, ezt követően a világhírű Juliane Banse közreműködésével Mendelssohn jól ismert dalai csendülnek fel új köntösbe bújtatva.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház

Gyabronka József, Háy János és Alföldi Róbert az újranyitó Átrium színpadán

Május 21-től újra élő előadásokat tart az Átrium. A budai intézmény első produkciója a Fehér nyuszi, vörös nyuszi című darab Gyabronka József előadásában, ezt követően egy Háy János-premierrel, valamint a Mefisztó című kortárs zenés kabaréval várják a közönséget.
Színház hír

Nagyszabású gálaműsorral segíti a THEALTER Fesztivált a Szegedi Nemzeti Színház

Szeged Napja alkalmából május 21-én gálával kedveskedik nézőinek a Szegedi Nemzeti Színház, melynek bevételével a nehéz helyzetbe került THEALTER Fesztivál fennmaradását is támogatja.
Színház hír

Lehoczky Zsuzsa a Nemzet Színésze

Május 11-én új tagot választottak a Nemzet Színésze cím birtokosai. A Törőcsik Mari halálával megüresedett helyre Lehoczky Zsuzsát választotta a jelenlegi tizenegy tag.
Színház hír

Rusznyák Gábor kapta a Déryné-díjat

Miskolc Város Napja alkalmából a közgyűlés idén is díjazta a város hírnevét öregbítő, legkiemelkedőbb teljesítményt nyújtó személyeket, szervezeteket. A május 11-i ünnepségen átadták a Déryné színházi díjat is, melyet ezúttal Rusznyák Gábor, a Miskolci Nemzeti Színház főrendezője vehetett át.
Színház hír

Új bemutatókkal kezdi jubileumi évadát a Vígszínház

Több mint 90 éves hagyományát követve a Vígszínház május 1-jén megkezdte a következő évad bérleteinek értékesítését. Bár egyelőre csak decemberig hirdettek műsort, az elmúlt időszak közönség előtt be nem mutatott előadásai mellett újdonságokat is tartogat a 2021/2022-es szezon.