Színház

Tóth Manci drámája, avagy fájdalmas női sorsok

Évszázadok óta keresi a drámairodalom a választ az örök szerelem kérdésére. A József Attila Színház Lila ákácának Tóth Mancijával, Korponay Zsófival beszélgettünk erről az olykor fájdalmas, olykor szívfacsaró, de nagyobb részt boldogságot hordozó témáról.

A pénz hatalom, amivel bárki képes a saját érdekei mentén alakítani akár egy másik ember történetét. Vajon egy tehetséges, de szerényebb körülmények közül érkező lány labdába rúghat-e az előkelők és gazdagok világában? Vajon észrevesszük, ha mi magunk eszközzé vagy épp célponttá válunk?

PikaliG_KorponayZs-152618.jpg

Pikali Gerda és Korponay Zsófi (Fotó/Forrás: József Attila Színház)

Mikor Budapestre kerültem öt évvel ezelőtt, naiv vidéki lányként, a civil szférában dolgoztam, elég pénzes emberek környezetében. Nem bírtam sokáig, pont azért, mert azt éreztem, az alapján ítélnek meg, hogy milyen beosztásban vagyok, mennyit keresek, milyen ruhákat hordok, stb. Egyértelműen lenéző közeg volt, nem volt kérdés, hogy célpont vagyok-e.

Más volt az értékrend, és ezt a falat, úgy gondolom, nem nagyon lehet áttörni. Persze minden nyitottság és józan gondolkodás kérdése is. Én még tanulom az életet olyan szempontból, hogy ne kergessek ábrándokat mindenáron.

Tóth Manci, az ártatlan „varronesz” egy véletlen találkozás alkalmával beleszeret a saját sorsánál nagyravágyóbb életet kergető Csacsinszky Paliba. A fiúba, aki akár minden nap az Orfeumban lumpol, csak észrevegye az eszményi nő: Bizonyosné. Hol a határ, amit egy nő megtehet egy férfi megszerzéséért?

Én ilyen szempontból elég konzervatív vagyok, és azt gondolom, nem a nőnek kell megszereznie a férfit... bár lehet, hogy e téren is van még mit tanulnom. :)

A gazdag és érett végzet asszonyának imponál a fiú szerelme. A játék akkor válik igazán édessé számára, amikor a fiút elcsábíthatja az édes Manci karjaiból. Az előadás végén kétség kívül, minden alkalommal kicsit meghalsz. Mennyi idő, hogy „visszatérj” és újra Zsófiként tudj tekinteni a férfiakra vagy egyáltalán csak létezni?

Lilaakac_Kopornay_Nagy-152618.jpg

Lila ákác: Korponay Zsófi és Nagy Norbert (Fotó/Forrás: József Attila Színház)

Nagyon hasonlóan tekintek a férfiakra, mint Manci, és azt hiszem, a férfiak is hasonlóan tekintenek rám, mint őrá. Azért is ajándék ez a szerep, mert tükröt tart, sok párhuzamot találok Manci és Zsófi szerelmi életében. Akármennyi csalódás után is képes vagyok  felállni, aztán elveszíteni az eszem, ha úgy van. Akkor is, ha sejthető, hogy ismét csalódás lesz a vége. Azt gondolom, hogy igen, a vonat elment, de az ember valahogy majd ezt is túl fogja élni. Az élet megy tovább.

Az örök szerelem meséjét az 1980-as évek kultikus underground számai kísérik, így Szép Ernő klasszikusa időtlen történetté avanzsál, szereplői akár lehetnének az újságok hasábjairól ismert gazdagok és szépek, vagy az általuk eltiport áldozatok.

További információ és jegyvásárlás ide kattintva>>>

Lila ákác kisokos

Kapcsolódó

Lila ákác kisokos

Miháncs az Orficsekben lesz a pubi egy privátban… mondaná Tóth Manci Csacsinszky Palinak Szép Ernő klasszikusában. Vajon, mire gondol a bájos varronesz? A József Attila Színház közelgő premierje kapcsán csokorba szedtünk néhány századfordulós mondatot a Lila ákácból.

József Attila Színház

A József Attila Színház 1956 szeptemberében nyílt meg a Váci úton. Az azóta eltelt hatvan évben komoly változásokon ment át mind az épület-, mind a színház társulata, repertoárja. Évadaink összeállításakor arra törekszünk, hogy értékteremtő előadásaink egyszerre szórakoztassanak és elgondolkodtassanak.  Kínálatunkban elsősorban emberi-polgári értékeket felmutató színművek, vígjátékok és zenés darabok szerepelnek. E sokszínűség mellett mindig kiemelt fontossággal bírt beavató színházi programunk, ami a tizenéveseket szólítja meg. A Gaál Erzsébet Stúdióban egy alternatív színházi gondolatot, underground szellemiséget igyekszünk meghonosítani.

Legnépszerűbb

Színház

Hamarosan eldől, hogy ki vezetheti tovább a Pécsi Nemzeti Színházat – íme a pályázatok!

Rázga Miklós igazgatói megbízatása jövő év elején lejár, a meghirdetett igazgatói pozícióra pedig a szeptember 28-i határidőig két egyéni és két páros tervezet érkezett. A szakmai bizottság ezekről a pályázatokról október 21-én döntött, de a pécsi közgyűlés határozata még hátravan. Bemutatjuk a pályázókat.
Klasszikus

A tanár és az előadóművész egyensúlya – interjú Farkas Gáborral

Szeptembertől a Zeneakadémia Billentyűs és Akkordikus Hangszerek Tanszékének vezetője lett, hazaköltözik Tokióból Farkas Gábor zongoraművész. Lehet, hogy észre sem vettük, hogy távol volt: rendszeresen találkoztunk vele a hazai színpadokon. Mert, miként a zongoraművész vallja, koncertezést és tanítást együtt érdemes művelni.
Vizuál

Vidnyánszky az eszefésekért tüntet drMáriás festményén

Újabb drMáriással gazdagodott a magyar festészet tárháza. A festőművész, aki általában a napilapokban keresi témáit, most Vidnyánszky és a színművészetisek ügyét találta meg.
Jazz/World

Megjelent a Nagy Emma Quintet új lemeze

A folyamatos változásról szól a Nagy Emma Quintet új, második lemeze. A Bartók Konzervatórium növendékeiből alakult formáció október 27-én mutatja be a Low Frequency Oscillator című anyagot a fővárosi Opus Jazz Clubban.
Plusz

Petőfi menedzsere – Takács Ákos a Kult50-ben

Ezreket mozgat meg, százezreket ér el. A Red Bull Pilvaker ötletes performance-ként indult, mára viszont komoly misszióvá vált, amely kreatív módon népszerűsíti a magyar irodalmat a fiatalok körében. Ötletgazdája, Takács Ákos talán maga sem gondolta az elején, hova jut majd el a kezdeményezésük.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház koronavírus

Vidnyánszky Attila koronavírusos

Erről a Nemzeti Színház közleményben tájékoztatta a sajtót.
Színház szfe

Vidnyánszky szerint a baloldali pártok kampányindítója volt az október 23-i tüntetés

Az SZFE autonómiájának ügye is napirendre került az Európai Parlament kedd délelőtti ülésén, amelyen az egyetem részéről Upor László, a korábbi megbízott rektor és Milovits Hanna, a hallgatók képviselője, a kormány részéről pedig György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára volt jelen az online térben. Vidnyánszky Attila, a kuratórium elnöke is megfogalmazta az álláspontját, igaz, ő egy technikai probléma miatt csak később tudott bekapcsolódni a beszélgetésbe.
Színház gyászhír

Elhunyt Kelemen Csaba egri színművész

A 65 éves korában, október 26-án elhunyt színész 1989 óta az Egri Gárdonyi Géza Színház társulatát erősítette, nevéhez olyan nagyszerű szerepek kötődnek, mint A fejedelem II. Rákóczi Ference, A Mester és Margarita Sztravinszkij főorvosa, a Nem félünk a farkastól George-a, de évtizedekig játszotta Dobó Istvánt az Egri csillagok musical változatában.
Színház mti

Hetedszer kapta meg a Laurence Olivier-díjat Sir Ian McKellen

Andrew Scott és Ian McKellen is a díjazottak között volt vasárnap Londonban a brit színházi világ legrangosabb elismeréseinek, a Laurence Olivier-díjak átadásán.
Színház ajánló

Szüleik ellen lázadó fiatalokról szól Vidnyánszky új rendezése a Nemzetiben

Shakespeare Rómeó és Júlia című művét tűzi műsorra a Nemzeti Színház Vidnyánszky Attila rendezésében; a szerelem mindenhatóságáról szóló darab olvasópróbáját kedden tartotta meg a társulat, a bemutatót december elejére tervezik.