Színház

Tóth Manci drámája, avagy fájdalmas női sorsok

Évszázadok óta keresi a drámairodalom a választ az örök szerelem kérdésére. A József Attila Színház Lila ákácának Tóth Mancijával, Korponay Zsófival beszélgettünk erről az olykor fájdalmas, olykor szívfacsaró, de nagyobb részt boldogságot hordozó témáról.

A pénz hatalom, amivel bárki képes a saját érdekei mentén alakítani akár egy másik ember történetét. Vajon egy tehetséges, de szerényebb körülmények közül érkező lány labdába rúghat-e az előkelők és gazdagok világában? Vajon észrevesszük, ha mi magunk eszközzé vagy épp célponttá válunk?

PikaliG_KorponayZs-152618.jpg

Pikali Gerda és Korponay Zsófi (Fotó/Forrás: József Attila Színház)

Mikor Budapestre kerültem öt évvel ezelőtt, naiv vidéki lányként, a civil szférában dolgoztam, elég pénzes emberek környezetében. Nem bírtam sokáig, pont azért, mert azt éreztem, az alapján ítélnek meg, hogy milyen beosztásban vagyok, mennyit keresek, milyen ruhákat hordok, stb. Egyértelműen lenéző közeg volt, nem volt kérdés, hogy célpont vagyok-e.

Más volt az értékrend, és ezt a falat, úgy gondolom, nem nagyon lehet áttörni. Persze minden nyitottság és józan gondolkodás kérdése is. Én még tanulom az életet olyan szempontból, hogy ne kergessek ábrándokat mindenáron.

Tóth Manci, az ártatlan „varronesz” egy véletlen találkozás alkalmával beleszeret a saját sorsánál nagyravágyóbb életet kergető Csacsinszky Paliba. A fiúba, aki akár minden nap az Orfeumban lumpol, csak észrevegye az eszményi nő: Bizonyosné. Hol a határ, amit egy nő megtehet egy férfi megszerzéséért?

Én ilyen szempontból elég konzervatív vagyok, és azt gondolom, nem a nőnek kell megszereznie a férfit... bár lehet, hogy e téren is van még mit tanulnom. :)

A gazdag és érett végzet asszonyának imponál a fiú szerelme. A játék akkor válik igazán édessé számára, amikor a fiút elcsábíthatja az édes Manci karjaiból. Az előadás végén kétség kívül, minden alkalommal kicsit meghalsz. Mennyi idő, hogy „visszatérj” és újra Zsófiként tudj tekinteni a férfiakra vagy egyáltalán csak létezni?

Lilaakac_Kopornay_Nagy-152618.jpg

Lila ákác: Korponay Zsófi és Nagy Norbert (Fotó/Forrás: József Attila Színház)

Nagyon hasonlóan tekintek a férfiakra, mint Manci, és azt hiszem, a férfiak is hasonlóan tekintenek rám, mint őrá. Azért is ajándék ez a szerep, mert tükröt tart, sok párhuzamot találok Manci és Zsófi szerelmi életében. Akármennyi csalódás után is képes vagyok  felállni, aztán elveszíteni az eszem, ha úgy van. Akkor is, ha sejthető, hogy ismét csalódás lesz a vége. Azt gondolom, hogy igen, a vonat elment, de az ember valahogy majd ezt is túl fogja élni. Az élet megy tovább.

Az örök szerelem meséjét az 1980-as évek kultikus underground számai kísérik, így Szép Ernő klasszikusa időtlen történetté avanzsál, szereplői akár lehetnének az újságok hasábjairól ismert gazdagok és szépek, vagy az általuk eltiport áldozatok.

További információ és jegyvásárlás ide kattintva>>>

Lila ákác kisokos

Kapcsolódó

Lila ákác kisokos

Miháncs az Orficsekben lesz a pubi egy privátban… mondaná Tóth Manci Csacsinszky Palinak Szép Ernő klasszikusában. Vajon, mire gondol a bájos varronesz? A József Attila Színház közelgő premierje kapcsán csokorba szedtünk néhány századfordulós mondatot a Lila ákácból.

József Attila Színház

A József Attila Színház 1956 szeptemberében nyílt meg a Váci úton. Az azóta eltelt hatvan évben komoly változásokon ment át mind az épület-, mind a színház társulata, repertoárja. Évadaink összeállításakor arra törekszünk, hogy értékteremtő előadásaink egyszerre szórakoztassanak és elgondolkodtassanak.  Kínálatunkban elsősorban emberi-polgári értékeket felmutató színművek, vígjátékok és zenés darabok szerepelnek. E sokszínűség mellett mindig kiemelt fontossággal bírt beavató színházi programunk, ami a tizenéveseket szólítja meg. A Gaál Erzsébet Stúdióban egy alternatív színházi gondolatot, underground szellemiséget igyekszünk meghonosítani.

Legnépszerűbb

Zenés színház

Élő közvetítések sorozata New York-i Metropolitan Operából

Tizenkét élő közvetítésből álló sorozatot indít a New York-i Metropolitan Opera (MET) festői európai és amerikai helyszínekről olyan világsztárok szereplésével, mint Anna Netrebko, Diana Damrau vagy Jonas Kaufmann.
Jazz/World

Az augusztus végi tömegrendezvények is elmaradhatnak

Elsodorhatja a járvány második hulláma a nyár végére halasztott rendezvényeket és az augusztus 20-i ünnepségeket - mondta Palkovics László.
Klasszikus

Domingo fia írta a Virtuózok új évadának főcímzenéjét

A spanyol zeneszerző egy hollywoodi stílusú, erőteljes és nemes, klasszikus dallamot komponált a műsorhoz.
Klasszikus

„Rondo alla Mambo!” – Mi lett volna, ha Mozart Kubában születik?

A Mozart y Mambo című lemez egy berlini kürtművész és egy kubai ifjúsági zenekar szerelemprojektje, amelyben a zenélés öröme köt össze két világot.
Klasszikus

Koncertek erdőben és tavon

A hétvégén több szabadtéri koncertet is adtak. Gyönyörű képeket mutatunk az eseményekről készült galériánkban.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház kultkikötő

Idén is vár kicsiket és nagyokat a balatonszárszói Csukás Színház

Sorban érkeznek a szárszói teátrumba az elismert művészek és a minőségi gyerekprogramok.
Színház a tanú

Kállai Ferenc, az egyik legsokoldalúbb magyar színész

Tíz éve, 2010. július 11-én halt meg Kállai Ferenc Kossuth-díjas színész, a nemzet színésze. 
Színház dunaújvárosi bartók kamaraszínház

Sándor Mátyás – musical ősbemutatóra készül a Bartók Kamaraszínház

Jules Verne nagyszerű regényéből, a Sándor Mátyásból készül musical a dunaújvárosi Bartók Kamaraszínházban, a zeneszerző Szemenyei János, a rendező pedig Léner András.
Színház ajánló

Télig tart a nyár Szentendrén

A Szentendrei Teátrum augusztusban két ősbemutatóval indul és a nyár végével sem zárul. A kőszínházi évadban további bemutatók és előadások várják a közönséget Szentendrén.
Színház kultkikötő

Mindenki kedvenc játék mackója a Balatonra érkezik!

Mindenki kedvenc játék mackója ismét életre kel a színpadon. A Marék Veronika népszerű mesesorozata nyomán készült Boribon nyaral című zenés bábelőadást Mórocz Adrienn, színész, bábszínész játssza.