Színház

Tóth Manci drámája, avagy fájdalmas női sorsok

Évszázadok óta keresi a drámairodalom a választ az örök szerelem kérdésére. A József Attila Színház Lila ákácának Tóth Mancijával, Korponay Zsófival beszélgettünk erről az olykor fájdalmas, olykor szívfacsaró, de nagyobb részt boldogságot hordozó témáról.

A pénz hatalom, amivel bárki képes a saját érdekei mentén alakítani akár egy másik ember történetét. Vajon egy tehetséges, de szerényebb körülmények közül érkező lány labdába rúghat-e az előkelők és gazdagok világában? Vajon észrevesszük, ha mi magunk eszközzé vagy épp célponttá válunk?

PikaliG_KorponayZs-152618.jpg

Pikali Gerda és Korponay Zsófi (Fotó/Forrás: József Attila Színház)

Mikor Budapestre kerültem öt évvel ezelőtt, naiv vidéki lányként, a civil szférában dolgoztam, elég pénzes emberek környezetében. Nem bírtam sokáig, pont azért, mert azt éreztem, az alapján ítélnek meg, hogy milyen beosztásban vagyok, mennyit keresek, milyen ruhákat hordok, stb. Egyértelműen lenéző közeg volt, nem volt kérdés, hogy célpont vagyok-e.

Más volt az értékrend, és ezt a falat, úgy gondolom, nem nagyon lehet áttörni. Persze minden nyitottság és józan gondolkodás kérdése is. Én még tanulom az életet olyan szempontból, hogy ne kergessek ábrándokat mindenáron.

Tóth Manci, az ártatlan „varronesz” egy véletlen találkozás alkalmával beleszeret a saját sorsánál nagyravágyóbb életet kergető Csacsinszky Paliba. A fiúba, aki akár minden nap az Orfeumban lumpol, csak észrevegye az eszményi nő: Bizonyosné. Hol a határ, amit egy nő megtehet egy férfi megszerzéséért?

Én ilyen szempontból elég konzervatív vagyok, és azt gondolom, nem a nőnek kell megszereznie a férfit... bár lehet, hogy e téren is van még mit tanulnom. :)

A gazdag és érett végzet asszonyának imponál a fiú szerelme. A játék akkor válik igazán édessé számára, amikor a fiút elcsábíthatja az édes Manci karjaiból. Az előadás végén kétség kívül, minden alkalommal kicsit meghalsz. Mennyi idő, hogy „visszatérj” és újra Zsófiként tudj tekinteni a férfiakra vagy egyáltalán csak létezni?

Lilaakac_Kopornay_Nagy-152618.jpg

Lila ákác: Korponay Zsófi és Nagy Norbert (Fotó/Forrás: József Attila Színház)

Nagyon hasonlóan tekintek a férfiakra, mint Manci, és azt hiszem, a férfiak is hasonlóan tekintenek rám, mint őrá. Azért is ajándék ez a szerep, mert tükröt tart, sok párhuzamot találok Manci és Zsófi szerelmi életében. Akármennyi csalódás után is képes vagyok  felállni, aztán elveszíteni az eszem, ha úgy van. Akkor is, ha sejthető, hogy ismét csalódás lesz a vége. Azt gondolom, hogy igen, a vonat elment, de az ember valahogy majd ezt is túl fogja élni. Az élet megy tovább.

Az örök szerelem meséjét az 1980-as évek kultikus underground számai kísérik, így Szép Ernő klasszikusa időtlen történetté avanzsál, szereplői akár lehetnének az újságok hasábjairól ismert gazdagok és szépek, vagy az általuk eltiport áldozatok.

További információ és jegyvásárlás ide kattintva>>>

Lila ákác kisokos

Kapcsolódó

Lila ákác kisokos

Miháncs az Orficsekben lesz a pubi egy privátban… mondaná Tóth Manci Csacsinszky Palinak Szép Ernő klasszikusában. Vajon, mire gondol a bájos varronesz? A József Attila Színház közelgő premierje kapcsán csokorba szedtünk néhány századfordulós mondatot a Lila ákácból.

József Attila Színház

A József Attila Színház 1956 szeptemberében nyílt meg a Váci úton. Az azóta eltelt hatvan évben komoly változásokon ment át mind az épület-, mind a színház társulata, repertoárja. Évadaink összeállításakor arra törekszünk, hogy értékteremtő előadásaink egyszerre szórakoztassanak és elgondolkodtassanak.  Kínálatunkban elsősorban emberi-polgári értékeket felmutató színművek, vígjátékok és zenés darabok szerepelnek. E sokszínűség mellett mindig kiemelt fontossággal bírt beavató színházi programunk, ami a tizenéveseket szólítja meg. A Gaál Erzsébet Stúdióban egy alternatív színházi gondolatot, underground szellemiséget igyekszünk meghonosítani.

Legnépszerűbb

Klasszikus

Hegedűn játszott az agyműtétje közben, a sebész elveszett Mahlernél

Egy 53 éves brit muzsikus agyműtéten esett át. A hangszerét is vinnie kellett az operációra, hogy az orvosok ellenőrizni tudják, ne sérüljenek az agy más részei a beavatkozás közben.
Klasszikus

Egy életet kell végigélni ahhoz, hogy valaki így tudjon zongorázni

Kurtág Márta emlékére szólt a zene szerdán a BMC-ben, a 94 éves Kurtág György játékát pedig videofelvételen hallottuk. Feleségének tett ígérete volt, hogy ezt a Mozart-szonátát adja elő.
Zenés színház

A díva, akit a grúz szegénységből a világ tetejére segített az énekhangja

Tbilisziben született, Milánóban él, szerte a világon ünneplik. 2020-ban Japán és Kína mellett a Keresztény farsang sztárvendégeként Magyarországon is fellép „az operavilág Angelina Jolie”-jaként emlegetett szoprán, Nino Machaidze, aki magazinunknak karrierje lépcsőfokairól, múltjáról, jelenéről és jövőjéről is mesélt.
Jazz/World

Jön Juan Diego Flórez – Íme a 17. VeszprémFest teljes programja

Az öt napos zenei fesztiválon duplázik a Jazz+Az, érkezik a Postmodern Jukebox és közönség elé lép a világ egyik legnépszerűbb opera csillaga, Juan Diego Flórez.
Vizuál

A színész, akinek Oscar-jelölést hozott, hogy összebilincselték Tony Curtis-szel

Sidney Poitier bahamai földművesek gyerekéből lett az első afroamerikai, aki Oscar-díjat kapott a legjobb férfi színész kategóriában. Kitaposta az utat a fehérek uralta Hollywoodban, mégis számos kritika érte az alakításait. Idén ünnepli 93. születésnapját.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház interjú

„Lámpagyújtogató vagyok” – Interjú Spolarics Andreával

Decemberben elnyerte a legjobb epizodistáknak járó Aase-díjat, ő Kocsma Jenny a Koldusoperában, szívügye a tanítás, legközelebb az Aliz! c. ifjúsági előadásban láthatjuk Spolarics Andreát, a Budaörsi Latinovits Színház alapító tagját.
Színház magazin

Hogyan lett nagy író Bereményi Géza?

Mitől lesz valaki nagyformátumú író? Van rá recept? Vagy ez egy eleve elrendelés? Bereményi Géza esetében a legnagyobb játékos, maga az élet determinálta a sikert. Vagy a Teleki téri piac. Önmagáról, az Eldorádóról mesélt Huszárik Katának a JaSzalonban.
Színház interjú

„Érződik a darabon, hogy színész írta” – Interjú Brasch Bencével

Zach Braff fekete komédiáját, a Minden nagyon jó lesz című darabot tűzi műsorra az Átrium. Idegenek az éjszakában, egy elhagyott tengerparti nyaralóban. Poénos bemondásoktól, egymás zrikálásától jutnak el odáig, hogy színt valljanak magukról. A harmincötödik szülinapján végzetes lépésre készülő „házigazda” szerepét Brasch Bence alakítja.
Színház hír

Házastársi pingpong a Belvárosi Színházban

Stefan Vögel fordulatokban gazdag párkapcsolati vígjátéka Rába Roland rendezésében, Debreczeny Csaba, Szávai Viktória, Mészáros Máté és Járó Zsuzsa előadásában látható február 19-től.
Színház interjú

Ki milyen jövőt képzel el a Szabad Tér Színháznak? – Az aspiránsokat kérdeztük

Hárman adtak be pályázatot a Szabad Tér Színház vezetésére: Bán Teodóra jelenlegi ügyvezető mellett Benkő Nóra színművész és Somogyi Szilárd rendező. Lapunk megszólaltatta a három jelöltet.