Színház

Tóth Manci drámája, avagy fájdalmas női sorsok

Évszázadok óta keresi a drámairodalom a választ az örök szerelem kérdésére. A József Attila Színház Lila ákácának Tóth Mancijával, Korponay Zsófival beszélgettünk erről az olykor fájdalmas, olykor szívfacsaró, de nagyobb részt boldogságot hordozó témáról.

A pénz hatalom, amivel bárki képes a saját érdekei mentén alakítani akár egy másik ember történetét. Vajon egy tehetséges, de szerényebb körülmények közül érkező lány labdába rúghat-e az előkelők és gazdagok világában? Vajon észrevesszük, ha mi magunk eszközzé vagy épp célponttá válunk?

PikaliG_KorponayZs-152618.jpg

Pikali Gerda és Korponay Zsófi (Fotó/Forrás: József Attila Színház)

Mikor Budapestre kerültem öt évvel ezelőtt, naiv vidéki lányként, a civil szférában dolgoztam, elég pénzes emberek környezetében. Nem bírtam sokáig, pont azért, mert azt éreztem, az alapján ítélnek meg, hogy milyen beosztásban vagyok, mennyit keresek, milyen ruhákat hordok, stb. Egyértelműen lenéző közeg volt, nem volt kérdés, hogy célpont vagyok-e.

Más volt az értékrend, és ezt a falat, úgy gondolom, nem nagyon lehet áttörni. Persze minden nyitottság és józan gondolkodás kérdése is. Én még tanulom az életet olyan szempontból, hogy ne kergessek ábrándokat mindenáron.

Tóth Manci, az ártatlan „varronesz” egy véletlen találkozás alkalmával beleszeret a saját sorsánál nagyravágyóbb életet kergető Csacsinszky Paliba. A fiúba, aki akár minden nap az Orfeumban lumpol, csak észrevegye az eszményi nő: Bizonyosné. Hol a határ, amit egy nő megtehet egy férfi megszerzéséért?

Én ilyen szempontból elég konzervatív vagyok, és azt gondolom, nem a nőnek kell megszereznie a férfit... bár lehet, hogy e téren is van még mit tanulnom. :)

A gazdag és érett végzet asszonyának imponál a fiú szerelme. A játék akkor válik igazán édessé számára, amikor a fiút elcsábíthatja az édes Manci karjaiból. Az előadás végén kétség kívül, minden alkalommal kicsit meghalsz. Mennyi idő, hogy „visszatérj” és újra Zsófiként tudj tekinteni a férfiakra vagy egyáltalán csak létezni?

Lilaakac_Kopornay_Nagy-152618.jpg

Lila ákác: Korponay Zsófi és Nagy Norbert (Fotó/Forrás: József Attila Színház)

Nagyon hasonlóan tekintek a férfiakra, mint Manci, és azt hiszem, a férfiak is hasonlóan tekintenek rám, mint őrá. Azért is ajándék ez a szerep, mert tükröt tart, sok párhuzamot találok Manci és Zsófi szerelmi életében. Akármennyi csalódás után is képes vagyok  felállni, aztán elveszíteni az eszem, ha úgy van. Akkor is, ha sejthető, hogy ismét csalódás lesz a vége. Azt gondolom, hogy igen, a vonat elment, de az ember valahogy majd ezt is túl fogja élni. Az élet megy tovább.

Az örök szerelem meséjét az 1980-as évek kultikus underground számai kísérik, így Szép Ernő klasszikusa időtlen történetté avanzsál, szereplői akár lehetnének az újságok hasábjairól ismert gazdagok és szépek, vagy az általuk eltiport áldozatok.

További információ és jegyvásárlás ide kattintva>>>

Lila ákác kisokos

Kapcsolódó

Lila ákác kisokos

Miháncs az Orficsekben lesz a pubi egy privátban… mondaná Tóth Manci Csacsinszky Palinak Szép Ernő klasszikusában. Vajon, mire gondol a bájos varronesz? A József Attila Színház közelgő premierje kapcsán csokorba szedtünk néhány századfordulós mondatot a Lila ákácból.

József Attila Színház

A József Attila Színház 1956 szeptemberében nyílt meg a Váci úton. Az azóta eltelt hatvan évben komoly változásokon ment át mind az épület-, mind a színház társulata, repertoárja. Évadaink összeállításakor arra törekszünk, hogy értékteremtő előadásaink egyszerre szórakoztassanak és elgondolkodtassanak.  Kínálatunkban elsősorban emberi-polgári értékeket felmutató színművek, vígjátékok és zenés darabok szerepelnek. E sokszínűség mellett mindig kiemelt fontossággal bírt beavató színházi programunk, ami a tizenéveseket szólítja meg. A Gaál Erzsébet Stúdióban egy alternatív színházi gondolatot, underground szellemiséget igyekszünk meghonosítani.

Legnépszerűbb

Klasszikus

Bolyki György elmondta: nem lesz tizenegyedik Kaposfest

Tíz év után búcsúzik a Kaposfest, ahogy azt a társalapító igazgatótól megtudtuk. Bolyki György távozik a Liszt Ferenc Kamarazenekar éléről is, pedig tovább tervezett maradni. Eközben hangsúlyozza: nagyon büszke mindkettőre. Elsőként a Fideliónak beszélt a változásokról. FRISSÍTVE!
Klasszikus

Megütközéssel fogadta Bolyki György állításait a Liszt Ferenc Kamarazenekar

A Liszt Ferenc Kamarazenekar egyelőre nem kíván érdemben reagálni Bolyki György lapunknak tett kijelentéseire, ám jelezték, megütközéssel fogadták az interjúban szereplő, a valóságnak nem megfelelő állításokat.
Klasszikus

Beethovent, ahogy kevesen – Jevgenyij Kiszin koncertjéről

Jevgenyij Kiszin az ötvenhez közelítve is csodagyerek maradt. Nem Beethoven-játékosként ismerjük, de olyan órákat okozott a Müpában, amilyent csak a legnagyobbak tudnak.
Vizuál

A nap, amikor Charlie Chaplin 20. lett a Chaplin-hasonmás versenyen

Igaz, vagy csupán legenda – nem tudni. Mindenesetre az alábbi történet olyan, mintha Charlie Chaplin rendezte volna.
Klasszikus

Komolyzene szól a budapesti szórakozóhelyeken

A zene éjszakáján, november 16-án este hat órától éjfélig nyolc frekventált szórakozóhelyen hallhatunk ingyenes komolyzenei koncerteket. A fellépők között találjuk a Budapesti Fesztiválzenekar zenészeit és Fischer Annie-ösztöndíjas muzsikusokat is.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház interjú

„Nem horgonyoztam le egyik izmusnál sem” – Interjú Nagy Norberttel

Májusban mutatta be a Forte Társulat Elias Canetti Kárpázatát a Szkénében. A főszereplőt, Peter Kient alakító Nagy Norberttel az ősbemutató különleges formanyelvéről, a történetben megjelenő férfi-női viszonyokról, és szöveg aktualitásáról beszélgettünk.
Színház hír

Ilyen lett a felújított kaposvári Csiky Gergely Színház

Átadták a Kaposvár jelképének számító Csiky Gergely Színház felújított és kibővített épületét.
Színház hír

Schell Judit negyvenes férfiakkal néz farkasszemet a Tháliában

Valló Péter először rendez bohózatot: a Legszebb férfikor magyarországi ősbemutatóját december 14-én tartják a Thália nagyszínpadán.
Színház ajánló

A színház mint Agora

A színház is egyfajta agoraként működik, hiszen több művészeti ágat ötvöz. Erre a sokszínűségre helyez hangsúlyt a 2019/2020-as évadban a József Attila Színház.
Színház hír

Előadás közben szakadt le egy londoni színház mennyezete

Többen megsérültek, amikor a londoni Piccadilly Színház mennyezetének egy darabja lezuhant a nézőtérre - írta a BBC csütörtökön.