Színház

Továbbra is bizonytalan az Átrium jövője

2022.10.24. 10:10
Ajánlom
Közösségi oldalán tájékoztatta közönségét az Átrium: csak december 31-ig biztos az intézmény folyamatos működése, mivel továbbra sem ítélték meg nekik az előadó-művészeti szervezetek többlettámogatását.

Már a nyár folyamán megkongatta a vészharangot az Átrium, mivel nem kaptak kormányzati támogatást, a közönség segítségére volt szükségük, hogy az új évadjukhoz szükséges forrásokat előteremtsék. A gyűjtés során annyi adomány érkezett, ami alapján évadot tudott hirdetni a színház, ám most újabb közleményt bocsátottak ki. Ebben azt írják,

az összegyűlt 90 millió forint kötelezi őket, hogy mindent megtegyenek a folytatásért, de az éves forrásukból még mindig hiányzik 50 millió forint.

Az intézmény nehéz anyagi helyzetének az az oka, hogy a független társulatok részére odaítélhető előadó-művészeti szervezetek többlettámogatására benyújtott idei pályázatukra nem kaptak választ, a következő évi pályázatok pedig még nem érhetők el. Az előzmények alapján amúgy is kétséges, abból mennyi forráshoz tudnának hozzájutni.

Ugyan kinek fognak hiányozni színházak, múzeumok, könyvtárak, ha egyszer a város szélén éjjel-nappal világítanak a stadionok?

– jegyzik meg keserűen a posztszövegben.

Az intézmény hamarosan meghirdeti decemberi műsorát, ám erősen bizonytalan, hogy 2023-ban is tudnak-e játszani. A forráshiány miatt tízéves születésnapi programjukat is át kellett alakítaniuk: „a két ünnep között exkluzív, ünnepi kulisszajárásokat szervezünk, akik kíváncsiak, néhány alkalommal bepillanthatnak Az Őrült Nők Ketrece és a Mefisztó előkészületeibe, illetve három különleges előadással is készülünk: Az Őrült Nők Ketrece 350., illetve előszilveszteri előadásával, 31-én pedig egy szilveszter estét tölthetnek az érdeklődők a Mindenhatóval.”

Az Átrium ugyanakkor köszönetét fejezte ki minden támogatásért, és továbbra is biztatja nézőit, hogy a fennmaradó időben járjanak az előadásaikra.

Szóval: gyertek, nézzétek idei bemutatóinkat, A trianoni csatát, a Varázsnagymamát, a Bálnát, a Játszóházat, a Hannibál tanár urat!

Nézzétek régebbi, klasszikus produkcióinkat. Aki megteheti még, kérjük, álljon mellénk, jegyvásárlással, támogatással, ahogy lehet.”

Fejléckép forrása: Átrium

Bezárja kapuit az Átrium

Kapcsolódó

Bezárja kapuit az Átrium

A színház a Facebook-oldalán jelentette be, hogy a támogatások hiánya olyan helyzetbe sodorta őket, amelyben az intézmény fenntartását nem tudják megoldani.

A közönség mentheti meg az Átriumot – már külföldről is él a támogatói rendszer

A közönség mentheti meg az Átriumot – már külföldről is él a támogatói rendszer

Július 1-jén a közösségi oldalán jelentette be az Átrium, hogy támogatás hiányában nem tudják tovább tartani a színházat és dolgozóik a felmondási idejüket töltik. A közönség és a támogatók azonnal összefogtak, hogy egyéni felajánlásokkal és közös kávézással mentsék meg az intézményt a végleges bezárástól.

Segítettek az adományok: évadot hirdet az Átrium

Segítettek az adományok: évadot hirdet az Átrium

Az elmúlt napok összefogásának köszönhetően a szorult anyagi helyzetbe került Átrium meghirdeti 10. évadának szeptemberi és októberi előadásait.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Plusz

Ők az idei Prima Primissima-jelöltek

A korábbi éveket jelentősen meghaladó számú jelölés érkezett az idei Prima Primissima díjra. A tudomány, művészet, sport, oktatás és ismeretterjesztés terén kiemelkedő munkássággal bíró jelölteknek odaítélt elismerést december elején adják át a Müpában.
Zenés színház

Ismét díjazta a legjobb előadásokat az Opernwelt

Idén is összegyűjtötte az évad legjobb művészi produkcióit a rangos német operamagazin, az Opernwelt. A legjobb operajátszó intézmény hetedik alkalommal a Frankfurti Opera lett.
Plusz

Riccardo Muti, Daniel Harding, Philippe Jaroussky, Diana Damrau – 2024-ben is sztárok érkeznek a Müpába

Bővül a Müpa 2023/24-es évadának programja: nemcsak Riccardo Muti és a Chicagói Szimfonikusok, Maria João Pires és Daniel Harding, Philippe Jaroussky, Francesco Corti és a Freiburgi Barokk Zenekar érkezik, de fellép a bluegrasslegenda Béla Fleck is.
Könyv

Könyvfóliázás: vesszőhiba miatt nyerhet pert a Líra

Minden jel szerint nem követett el jogsértést a Líra Kereskedelmi Kft., amikor homoszexualitást tartalmazó könyveket árusított az ifjúsági részlegen, az érintett rendelet ugyanis egy fogalmazási hiba miatt nem azt jelenti, amit a jogalkotó vélhetőleg mondani szeretett volna.
Jazz/World

Ezekre az albumokra esküszik a fúziós zene nagyágyúja, Gary Husband

A Fidelio és a JazzFest Budapest közös sorozatának legújabb részében a nemzetközi hírű dobos, zongorista és billentyűs, Gary Husband kedvenceibe hallgathatunk bele.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház hír

Markó Róbert a veszprémi Kabóca Bábszínház új igazgatója

Markó Róbert íróként, rendezőként és dramaturgként is többször megfordult már a Kabóca Bábszínházban, amelynek október 15-től látja el igazgatását.
Színház ajánló

Egy autista zseni és az alma szimbolikája – A Kódfejtő a 6SZÍN-ben

Alan Turing tragikus életéről Benoit Solès francia színész írt színdarabot, ami évek óta nagy siker Franciaországban és már Budapesten, a 6SZÍN-ben is.
Színház hír

Rendhagyó Tartuffe-előadással lesz jelen a Comédie Francaise a 10. MITEM-en

Tíz ország huszonegy előadása, köztük a párizsi Comédie Francaise Tartuffe-produkciója lesz látható a 10. Madách Nemzetközi Színházi Találkozón szeptember 30. és október 23. között a Nemzeti Színházban.
Színház magazin

„Amire visszanézek, az az életem” – Csomós Mari 80 éves

Ma ünnepli 80. születésnapját Csomós Mari színművész, Kossuth- és Prima Primissima díjas érdemes művész, a Nemzet Színésze, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, aki nem szívesen ad interjút. Egyik ilyen ritka alkalomból megjelent beszélgetéséből szemezgettünk.
Színház hír

Egy darab, ami mindent tud a szerelemről – Mohácsi János rendezésében mutatja be Az üvegcipőt a Vígszínház

Molnár Ferenc Az üvegcipő című vígjátéka, amelynek ősbemutatója 1924-ben volt a Vígszínházban, szombaton a Mohácsi testvérek átiratában tér vissza a teátrumba.