Színház

Tragédiától Tragédiáig – tízéves a Nemzeti Színház

2012.02.08. 12:44
Ajánlom
Széchenyi István 1832-es álma, a Duna-parti Nemzeti Színház 2002. március 15-én valósult meg. Az új Nemzeti Színház megnyitásának jubileumára nagyszabású programsorozattal készülnek.

Az épület története Madách művével kezdődött, a tíz évvel ezelőtti bemutatót Szikora János rendezte. A darab jelenleg is műsoron van, híres-hírhedt előadását a nyitó produkció Lucifere, a jelenlegi főigazgató, Alföldi Róbert vitte színre. Ezt a produkciót láthatja a közönség a március 25-i díszelőadáson, amelynek vendégeik között tíz vidéki városból - Veszprém, Győr, Sopron, Szolnok, Szombathely, Zalaegerszeg, Debrecen, Pécs, Nagykanizsa, Szekszárd, Debrecen, Szolnok - érkeznek pedagógusok, akik egy nagyvállalat támogatásának köszönhetően ingyenesen utazhatnak el és tekinthetik meg az előadást.

A születésnapi ünnepségsorozat része egy óriás faldekoráció. A Suppré-Neopaint kreatív ügynökség jóvoltából a Rákóczi (volt Lágymányosi) híd hatvan méter hosszú, négy méter magas felületére a Nemzet Színészei közül kilenc elhunyt művész - Komlós Juci, Lukács Margit, Agárdy Gábor, Bessenyei Ferenc, Garas Dezső, Kállai Ferenc, Raksányi Gellért, Sinkovits Imre, Zenthe Ferenc - portréját festik meg. A március 25-én leleplezendő alkotás elkészültének folyamatáról fotódokumentáció és mozgóképes anyag is készül.

Szintén március 25-én nyílik meg a színház előcsarnokában egy kiállítás, amelyen Az ember tragédiájához kapcsolódóan fotópályázatot hirdet a Nemzeti Színház. Amatőr és hivatásos fotósok egyaránt nevezhetnek műveikkel, amelyeken a Madách művének kapcsán felmerülő gondolataikat, érzéseiket komponálják képpé. A fotókat végleges, kinyomtatott, előhívott formában minimum A4-es (210x297 mm), maximum A1-es (594x841 mm) várják 2012. március 9-ig. A zsűri tagjai Alföldi Róbert főigazgató mellett Gulyás Gábor, a Műcsarnok igazgatója, Jankovics Marcell rajzfilmrendező, kultúrtörténész, Szilágyi Lenke fotóművész, Vojnich Erzsébet festőművész, Vörös Róbert, a Nemzeti Színház irodalmi vezetője, művészeti tanácsadója.

Márciusban is látható az a tárlat, amely a Gobbi Hilda Színpad előterében Garas Dezső filmszerepeiből nyújt válogatást. A kamarakiállítás anyaga az Országos Széchényi Könyvtár 2007-ben alakult önálló fotótárából került a Nemzeti Színházba, ahol több gyűjtemény mellett - 2011 nyara óta - a mintegy százötvenezer darabból álló, közel ezer filmet feldolgozó Magyar Filmtörténeti Fotógyűjteményt őrzik.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Babits a ritmusdaráló, Móricz a műparaszt

Vámos Miklós e hónapban is megmondja, mit érdemes elolvasni.
Színház

Ők az évad legjobbjai a kritikusok szerint

A Színházi Kritikusok Céhe idén 40. alkalommal ismeri el az előző évad legkiemelkedőbb színházi teljesítményeit. A díjátadót szeptember 22-én tartják a Katonában.
Jazz/World

Budapesten is bemutatják a Miles Davisről szóló friss dokumentumfilmet

Fantasztikus hír, nem csak jazzrajongóknak: augusztus 30-tól műsorára tűzi az Uránia az idén debütált, Birth of the Cool című dokumentumfilmet, amely angol nyelven, magyar felirattal lesz látható a Pannonia Entertainment forgalmazásában.
Színház

Ilyen volt a Sztalkert csoport új Vízkeresztje - Galéria

A Shakespeare Fesztiválon mutatták be a Sztalkert Csoport második önálló produkcióját, a Vízkereszt, de amúgy mindegy című előadást, amely legközelebb a Szentendrei Teátrum FRISS programsorozatában, majd Zsámbékon vendégeskedik.
Vizuál

Colostokból és kalászból készült ruhák

Király Tamás (1952-2013) alkotásaihoz a legolcsóbb anyagokat használta fel, a ruhákat, illetve ezek elemeit is gyakran újrahasznosította. A divattervező több mint három évtizedes pályafutását mutatja be az a retrospektív kiállítás, amely Out of the box címmel látható a Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeumban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház hírek

Ők az évad legjobbjai a kritikusok szerint

A Színházi Kritikusok Céhe idén 40. alkalommal ismeri el az előző évad legkiemelkedőbb színházi teljesítményeit. A díjátadót szeptember 22-én tartják a Katonában.
Színház galéria

Ilyen volt a Sztalkert csoport új Vízkeresztje - Galéria

A Shakespeare Fesztiválon mutatták be a Sztalkert Csoport második önálló produkcióját, a Vízkereszt, de amúgy mindegy című előadást, amely legközelebb a Szentendrei Teátrum FRISS programsorozatában, majd Zsámbékon vendégeskedik.
Színház szeged

Női témák és női alkotók a THEALTER színházi fesztivál középpontjában

9 nap alatt, 9 helyszínen 32 csapat 30 produkciója látható a szegedi THEALTER fesztiválon, amelyre 2019. augusztus 2. és 10. közt várják a kortárs színházi szcéna rajongóit.
Színház interjú

Minden nő életében megfordul egy Liliom - Interjú Szokol Judittal

Szokol Judit frissdiplomás színházrendező két előadást is rendez - méghozzá párhuzamosan - a Szentendrei Teátrumban. Vasárnap mutatják be A hentes lánya című mono-musicalt és július 25-én Molnár Ferenc Liliomját. 
Színház ajánló

Zenés előadásokkal bővül a Vidor Fesztivál színházi programja

A hazai színházak repertoárjából válogatott tizennyolc vígjáték és zenés színpadi játék látható az augusztus 23. és 31. között megrendezendő Vidor Fesztivál színházi versenyprogramjában, Nyíregyházán.