Színház

Tragédiától Tragédiáig – tízéves a Nemzeti Színház

2012.02.08. 12:44
Ajánlom
Széchenyi István 1832-es álma, a Duna-parti Nemzeti Színház 2002. március 15-én valósult meg. Az új Nemzeti Színház megnyitásának jubileumára nagyszabású programsorozattal készülnek.

Az épület története Madách művével kezdődött, a tíz évvel ezelőtti bemutatót Szikora János rendezte. A darab jelenleg is műsoron van, híres-hírhedt előadását a nyitó produkció Lucifere, a jelenlegi főigazgató, Alföldi Róbert vitte színre. Ezt a produkciót láthatja a közönség a március 25-i díszelőadáson, amelynek vendégeik között tíz vidéki városból - Veszprém, Győr, Sopron, Szolnok, Szombathely, Zalaegerszeg, Debrecen, Pécs, Nagykanizsa, Szekszárd, Debrecen, Szolnok - érkeznek pedagógusok, akik egy nagyvállalat támogatásának köszönhetően ingyenesen utazhatnak el és tekinthetik meg az előadást.

A születésnapi ünnepségsorozat része egy óriás faldekoráció. A Suppré-Neopaint kreatív ügynökség jóvoltából a Rákóczi (volt Lágymányosi) híd hatvan méter hosszú, négy méter magas felületére a Nemzet Színészei közül kilenc elhunyt művész - Komlós Juci, Lukács Margit, Agárdy Gábor, Bessenyei Ferenc, Garas Dezső, Kállai Ferenc, Raksányi Gellért, Sinkovits Imre, Zenthe Ferenc - portréját festik meg. A március 25-én leleplezendő alkotás elkészültének folyamatáról fotódokumentáció és mozgóképes anyag is készül.

Szintén március 25-én nyílik meg a színház előcsarnokában egy kiállítás, amelyen Az ember tragédiájához kapcsolódóan fotópályázatot hirdet a Nemzeti Színház. Amatőr és hivatásos fotósok egyaránt nevezhetnek műveikkel, amelyeken a Madách művének kapcsán felmerülő gondolataikat, érzéseiket komponálják képpé. A fotókat végleges, kinyomtatott, előhívott formában minimum A4-es (210x297 mm), maximum A1-es (594x841 mm) várják 2012. március 9-ig. A zsűri tagjai Alföldi Róbert főigazgató mellett Gulyás Gábor, a Műcsarnok igazgatója, Jankovics Marcell rajzfilmrendező, kultúrtörténész, Szilágyi Lenke fotóművész, Vojnich Erzsébet festőművész, Vörös Róbert, a Nemzeti Színház irodalmi vezetője, művészeti tanácsadója.

Márciusban is látható az a tárlat, amely a Gobbi Hilda Színpad előterében Garas Dezső filmszerepeiből nyújt válogatást. A kamarakiállítás anyaga az Országos Széchényi Könyvtár 2007-ben alakult önálló fotótárából került a Nemzeti Színházba, ahol több gyűjtemény mellett - 2011 nyara óta - a mintegy százötvenezer darabból álló, közel ezer filmet feldolgozó Magyar Filmtörténeti Fotógyűjteményt őrzik.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

„Lise Meitner nagy tisztelője vagyok” – a Nobel-díjas Krausz Ferenc a Rózsavölgyi új bemutatóján járt

Herendi Gábor rendezésében mutatta be két nagyformátumú ember és különleges tudós, az „atombomba atyja és anyjaként” emlegetett Otto Hahn és Lise Meitner szenvedélyes párviadalát február 16-án a Rózsavölgyi Szalon.
Zenés színház

A Manon Lescaut-t adja elő a Nemzeti Filharmonikusok a Müpában

Puccini operája hangzik el a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és a Nemzeti Énekkar következő koncertjén, a Manon Lescaut-t Vashegyi György vezényli és Káel Csaba rendezi.
Klasszikus

„Aki kíváncsi, mindig ki akar nyitni egy következő ajtót” – interjú Hámori Mátéval

Nemcsak azokhoz akar szólni, akik maguktól is bemennek a koncertterembe – Hámori Máté és a Danubia Zenekar azon igyekszik, hogy a legkülönfélébb emberek ráébredjenek, milyen fontos szerepet tölt be a zene az életünkben.
Zenés színház

Miklósa Erika alapítványával együttműködve indít posztgraduális képzést a Pécsi Tudományegyetem

Együttműködési megállapodást kötött a Miklósa Erika Kossuth-díjas operaénekes által alapított KvintEsszencia Mesteriskola Alapítvány és a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kara. Az együttműködés keretében posztgraduális képzést indít az egyetem.
Vizuál

Szembenéz a világ kihívásaival a Berlinale

Talán minden eddiginél bátrabbnak és politikusabbnak tekinthető az idei Berlini Nemzetközi Fesztivál, amelynek szervezői már a megnyitó előtt kereszttűzbe kerültek. Az elmúlt évekhez hasonlóan az idei szemlét is a sokszínűség és a tolerancia jegyében hirdették meg.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

Forradalomra uszít az óbudai tanár az Átriumban

A Hannibál tanár úr című, ikonikus Fábri Zoltán-film egy letűnt korszakot idéző történet, amelynek színpadi átdolgozása megdöbbentően pontos és különösen aktuális társadalmi látleletté vált napjainkban.
Színház ajánló

West End-sikerdarab a Karinthy Színházban

Február 24-én mutatja be a Karinthy Színház Sam Steiner brit színdarabíró Lemons Lemons Lemons Lemons Lemons című sikerdarabját, ami egyenesen a londoni West End színpadáról érkezik a XI. kerületi teátrumba, Olt Tamás igazgató rendezésében.
Színház hír

„Lise Meitner nagy tisztelője vagyok” – a Nobel-díjas Krausz Ferenc a Rózsavölgyi új bemutatóján járt

Herendi Gábor rendezésében mutatta be két nagyformátumú ember és különleges tudós, az „atombomba atyja és anyjaként” emlegetett Otto Hahn és Lise Meitner szenvedélyes párviadalát február 16-án a Rózsavölgyi Szalon.
Színház gyász

Elhunyt Menkó Terézia, az egri színház örökös tagja

Életének 76. évében elhunyt Menkó Terézia, az egri Gárdonyi Géza Színház örökös tagja, egykori gazdasági igazgatója, A színház társulatépítő és alapító tagját hétfőn érte a halál – tudatta honlapján szerdán a teátrum.
Színház hír

8 órás előadáson is részt vehetünk az idei MITEM-en

Olasz, török, belga, bolgár, baskír, grúz, görög és izraeli társulat is érkezik a 11. Madách Nemzetközi Színházi Találkozóra, amelyet április 6. és 28. között rendeznek a Nemzeti Színházban.