Színház

Tragédiától Tragédiáig – tízéves a Nemzeti Színház

2012.02.08. 12:44
Ajánlom
Széchenyi István 1832-es álma, a Duna-parti Nemzeti Színház 2002. március 15-én valósult meg. Az új Nemzeti Színház megnyitásának jubileumára nagyszabású programsorozattal készülnek.

Az épület története Madách művével kezdődött, a tíz évvel ezelőtti bemutatót Szikora János rendezte. A darab jelenleg is műsoron van, híres-hírhedt előadását a nyitó produkció Lucifere, a jelenlegi főigazgató, Alföldi Róbert vitte színre. Ezt a produkciót láthatja a közönség a március 25-i díszelőadáson, amelynek vendégeik között tíz vidéki városból - Veszprém, Győr, Sopron, Szolnok, Szombathely, Zalaegerszeg, Debrecen, Pécs, Nagykanizsa, Szekszárd, Debrecen, Szolnok - érkeznek pedagógusok, akik egy nagyvállalat támogatásának köszönhetően ingyenesen utazhatnak el és tekinthetik meg az előadást.

A születésnapi ünnepségsorozat része egy óriás faldekoráció. A Suppré-Neopaint kreatív ügynökség jóvoltából a Rákóczi (volt Lágymányosi) híd hatvan méter hosszú, négy méter magas felületére a Nemzet Színészei közül kilenc elhunyt művész - Komlós Juci, Lukács Margit, Agárdy Gábor, Bessenyei Ferenc, Garas Dezső, Kállai Ferenc, Raksányi Gellért, Sinkovits Imre, Zenthe Ferenc - portréját festik meg. A március 25-én leleplezendő alkotás elkészültének folyamatáról fotódokumentáció és mozgóképes anyag is készül.

Szintén március 25-én nyílik meg a színház előcsarnokában egy kiállítás, amelyen Az ember tragédiájához kapcsolódóan fotópályázatot hirdet a Nemzeti Színház. Amatőr és hivatásos fotósok egyaránt nevezhetnek műveikkel, amelyeken a Madách művének kapcsán felmerülő gondolataikat, érzéseiket komponálják képpé. A fotókat végleges, kinyomtatott, előhívott formában minimum A4-es (210x297 mm), maximum A1-es (594x841 mm) várják 2012. március 9-ig. A zsűri tagjai Alföldi Róbert főigazgató mellett Gulyás Gábor, a Műcsarnok igazgatója, Jankovics Marcell rajzfilmrendező, kultúrtörténész, Szilágyi Lenke fotóművész, Vojnich Erzsébet festőművész, Vörös Róbert, a Nemzeti Színház irodalmi vezetője, művészeti tanácsadója.

Márciusban is látható az a tárlat, amely a Gobbi Hilda Színpad előterében Garas Dezső filmszerepeiből nyújt válogatást. A kamarakiállítás anyaga az Országos Széchényi Könyvtár 2007-ben alakult önálló fotótárából került a Nemzeti Színházba, ahol több gyűjtemény mellett - 2011 nyara óta - a mintegy százötvenezer darabból álló, közel ezer filmet feldolgozó Magyar Filmtörténeti Fotógyűjteményt őrzik.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Mi történik, ha Don Giovanniból RockGiovanni lesz?

Ütős napunk volt tegnap Miskolcon. Délután stand-up, este pedig a várva várt idei népopera: a RockGiovanni. Nevettünk, izgultunk, elámultunk, ünnepeltünk, kutyagoltunk, fáztunk... És persze jól el is fáradtunk. De megérte.
Klasszikus

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.
Klasszikus

Daganatos betegségből gyógyuló sorstársainak gyűjt a Virtuózok döntőse

Lukács Gergely tavaly a döntőig jutott a Virtuózok tehetségkutató műsorban. A tubaművész most egy fontos ügy érdekében kéri közönségének támogatását. A rákból felépült művész a Démétér ház daganatos betegségből gyógyuló lakóinak szeretne segíteni, akik ugyanazt a nehéz utat járják végig, amit egykor ő.
Színház

Székely Krisztát, Kováts Adélt és a kolozsvári társulatot is díjazta a POSZT

A XVIII. Pécsi Országos Színházi Találkozó szakmai, színész- és közönségzsűrije idén is döntött a fesztivál díjairól. A Kolozsvári Állami Magyar Színházé a legjobb előadásnak járó elismerés, a Fidelio támogatásával átadott legjobb 30 év alatti színésznőnek járó díjat Szakács Hajnalka vehette át. Íme a díjazottak listája!
Zenés színház

DaCapo: lehet kétszer is érdekes ugyanaz a produkció?

Ismerik azt a keserédes érzést, amikor felvirrad egy várva várt esemény utolsó napja? Ezzel ébredtünk ma Miskolcon immár túl operabáron, régi keresztény hagyományokat idéző felvonuláson, és a RockGiovanni második előadásán is.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Színház óbudai társaskör

Óbudai Nyár az Óbudai Társaskör kertjében

Az elmúlt évek hagyományait folytatva idén nyáron is várja közönségét az Óbudai Nyár keretében az Óbudai Társaskör kertje.
Színház interjú

„Nevetsz, de közben akár sírhatnál is” – Interjú Vida Péterrel

Június 22-én, Az Anyám, a nyolcadik kerület! című előadással nyitja meg színházi idényét a Kultkikötő, ami egyben a darab ősbemutatója lesz. A „monoKRÓM KÁDdráma” főszerepét Vida Péter alakítja.
Színház poszt 2018

Székely Krisztát, Kováts Adélt és a kolozsvári társulatot is díjazta a POSZT

A XVIII. Pécsi Országos Színházi Találkozó szakmai, színész- és közönségzsűrije idén is döntött a fesztivál díjairól. A Kolozsvári Állami Magyar Színházé a legjobb előadásnak járó elismerés, a Fidelio támogatásával átadott legjobb 30 év alatti színésznőnek járó díjat Szakács Hajnalka vehette át. Íme a díjazottak listája!
Színház magazin

A néző bosszantása és kényeztetése – jegyzetek az idei POSZT-ról

Ha valaki valóban egy fesztiválra kíváncsi, arról szeretne összbenyomást kapni, leküzdhetetlen akadályokba ütközik. Csak látszólag egyszerű megoldás, hogy módszeresen végignézi valamennyi előadást.
Színház gyász

Elhunyt Paudits Béla

Szerda délután a kórház intenzív osztályán érte a halál a 68 éves színészt.