Színház

Tragédiától Tragédiáig – tízéves a Nemzeti Színház

2012.02.08. 12:44
Ajánlom
Széchenyi István 1832-es álma, a Duna-parti Nemzeti Színház 2002. március 15-én valósult meg. Az új Nemzeti Színház megnyitásának jubileumára nagyszabású programsorozattal készülnek.

Az épület története Madách művével kezdődött, a tíz évvel ezelőtti bemutatót Szikora János rendezte. A darab jelenleg is műsoron van, híres-hírhedt előadását a nyitó produkció Lucifere, a jelenlegi főigazgató, Alföldi Róbert vitte színre. Ezt a produkciót láthatja a közönség a március 25-i díszelőadáson, amelynek vendégeik között tíz vidéki városból - Veszprém, Győr, Sopron, Szolnok, Szombathely, Zalaegerszeg, Debrecen, Pécs, Nagykanizsa, Szekszárd, Debrecen, Szolnok - érkeznek pedagógusok, akik egy nagyvállalat támogatásának köszönhetően ingyenesen utazhatnak el és tekinthetik meg az előadást.

A születésnapi ünnepségsorozat része egy óriás faldekoráció. A Suppré-Neopaint kreatív ügynökség jóvoltából a Rákóczi (volt Lágymányosi) híd hatvan méter hosszú, négy méter magas felületére a Nemzet Színészei közül kilenc elhunyt művész - Komlós Juci, Lukács Margit, Agárdy Gábor, Bessenyei Ferenc, Garas Dezső, Kállai Ferenc, Raksányi Gellért, Sinkovits Imre, Zenthe Ferenc - portréját festik meg. A március 25-én leleplezendő alkotás elkészültének folyamatáról fotódokumentáció és mozgóképes anyag is készül.

Szintén március 25-én nyílik meg a színház előcsarnokában egy kiállítás, amelyen Az ember tragédiájához kapcsolódóan fotópályázatot hirdet a Nemzeti Színház. Amatőr és hivatásos fotósok egyaránt nevezhetnek műveikkel, amelyeken a Madách művének kapcsán felmerülő gondolataikat, érzéseiket komponálják képpé. A fotókat végleges, kinyomtatott, előhívott formában minimum A4-es (210x297 mm), maximum A1-es (594x841 mm) várják 2012. március 9-ig. A zsűri tagjai Alföldi Róbert főigazgató mellett Gulyás Gábor, a Műcsarnok igazgatója, Jankovics Marcell rajzfilmrendező, kultúrtörténész, Szilágyi Lenke fotóművész, Vojnich Erzsébet festőművész, Vörös Róbert, a Nemzeti Színház irodalmi vezetője, művészeti tanácsadója.

Márciusban is látható az a tárlat, amely a Gobbi Hilda Színpad előterében Garas Dezső filmszerepeiből nyújt válogatást. A kamarakiállítás anyaga az Országos Széchényi Könyvtár 2007-ben alakult önálló fotótárából került a Nemzeti Színházba, ahol több gyűjtemény mellett - 2011 nyara óta - a mintegy százötvenezer darabból álló, közel ezer filmet feldolgozó Magyar Filmtörténeti Fotógyűjteményt őrzik.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

A mi Kodályunk – A héten kerül a mozikba a zenetudósról szóló dokumentumfilm

Az elmaradt márciusi premier helyett július 9-től látható Petrovics Eszter zenés ismeretterjesztő filmje.
Vizuál

„A szolgája vagyok a könyveknek” - Interjú Gálos Viktor fotóssal

Hatvan egérfogó, kétszáz tojás, egy halfarok, esetleg egy kiszuperált tévé porcelánnyuszival, felkészülésként pedig több ezer oldalnyi szépirodalmi szöveg elolvasása – alig két hét alatt. Gálos Viktor fotós mesél a néhol vidám, néhol szürreális munkáról, ami a Libri irodalmi díj köteteinek fotói mögött áll.
Színház

A nyáron is látható az év egyik legfelkavaróbb előadása Molnár Piroskával

A dokumentumfilmként, majd könyv változatban is megjelent, mélyen elgondolkodtató Egy német sorsot február elején, nagy szakmai és közönségsikerrel mutatta be az Orlai Produkciós Iroda Molnár Piroska tolmácsolásában, Máté Gábor rendezésében. Az előadás – ami igazi kuriózum, hiszen a színésznő élete első monodrámáját játssza – júliusban és augusztusban hét alkalommal látható a Hatszín Teátrumban.
Plusz

Kőbányára kell utaznunk a legújabb Kolodkóért

A gerillaszobrász két új alkotásával gazdagodott Budapest: ezúttal a Dreher Sörgyárak története ihlette meg Kolodko Mihályt.
Zenés színház

Schiller és Verdi tette halhatatlanná: 475 éve született Don Carlos

A 16. században élt spanyol infáns nevét Schiller drámája és az ennek nyomán született Verdi-opera tartotta fenn, de a történeti igazsághoz egyiknek sincs sok köze.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

Télig tart a nyár Szentendrén

A Szentendrei Teátrum augusztusban két ősbemutatóval indul és a nyár végével sem zárul. A kőszínházi évadban további bemutatók és előadások várják a közönséget Szentendrén.
Színház kultkikötő

Mindenki kedvenc játék mackója a Balatonra érkezik!

Mindenki kedvenc játék mackója ismét életre kel a színpadon. A Marék Veronika népszerű mesesorozata nyomán készült Boribon nyaral című zenés bábelőadást Mórocz Adrienn, színész, bábszínész játssza.
Színház ajánló

A nyáron is látható az év egyik legfelkavaróbb előadása Molnár Piroskával

A dokumentumfilmként, majd könyv változatban is megjelent, mélyen elgondolkodtató Egy német sorsot február elején, nagy szakmai és közönségsikerrel mutatta be az Orlai Produkciós Iroda Molnár Piroska tolmácsolásában, Máté Gábor rendezésében. Az előadás – ami igazi kuriózum, hiszen a színésznő élete első monodrámáját játssza – júliusban és augusztusban hét alkalommal látható a Hatszín Teátrumban.
Színház ajánló

Csányi Sándor egyszemélyes vígjátéka vasárnap újra a MOMkultban!

Újraindul a színházi élet a MOMkultban is, július 12-én dupla Hogyan értsük félre a nőket? előadással várják a nézőket, 17.00 és 20.00 órai kezdéssel is megtekinthető Csányi Sándor önálló estje.
Színház hír

Idén is meghirdették a STAFÉTA pályázatot

Az ötödik alkalommal kiírt pályázat célja független színházi, tánc, újcirkusz és összművészeti kezdeményezések támogatása Budapesten.