Színház

Tragédiával ünnepel a Szegedi Szabadtéri Játékok

2011.02.25. 09:00
Ajánlom
Az ember tragédiája lesz az idei év nyitódarabja, melyet kiállítások, előadássorozat és egy konferencia előz meg.

Az idén nyolcvanéves Szegedi Szabadtéri Játékok rendezvénysorozattal lepi meg a fesztiválozókat, melynek  célja, hogy minél több fiatal eljöjjön, s megnézze nemzeti drámánkat a szegedi Dóm téren.

2009-ben Balázs Péter szolnoki színházigazgató indította el azt a kampányt, amely igyekszik diákokkal megismertetni a Madách-művet. Ehhez csatlakozva a dráma szegedi színpadra állításában - melyet Vidnyánszky Attila irányít - helyi és debreceni egyetemisták is részt vesznek majd - közölte az igazgató.

Kovács Ágnes színháztörténész elmondta, Az ember tragédiája volt az a mű, amely végigkísérte a szabadtéri játékok nyolc évtizedes történetét, s minden bemutató szinte "nemzeti ügy" volt. Április 27-én színháztörténeti konferenciát rendeznek, amelyen felidézik a korábbi előadásokat.

A közelmúltban újra megnyílt a Móra Ferenc Múzeum színháztörténeti kiállítóhelye, a Varga Mátyás-ház, ahol a száz éve született művész munkásságát bemutató tárlaton a tragédiához készült díszletekkel is megismerkedhetnek az érdeklődők. Ezt egy virtuális kiállítás egészíti majd ki, melyen filmrészletek, fotók és rajzok segítségével elevenednek meg a dráma korábbi szegedi bemutatói.

A rendezvények sorában képzőművészeti tárlat is szerepel, hiszen a dráma számos neves grafikust is megihletett. A szabadtéri játékokon első, 1933-as előadás Buday György nevéhez kötődik, s később Kass János, valamint Deák Ferenc is részt vett a dráma színpadra állításában. Nyáron a premier előtt a Dóm téren is rendeznek tárlatot, melyen a korábbi bemutatók plakátjaival, fotóival, s más dokumentumaival ismerkedhetnek meg a vendégek.

A Reök-palotában szerdától minden héten a művel kapcsolatos beszélgetéseket rendeznek, ezeken szó esik majd többek között Madách és Szeged kapcsolatáról, a Tragédia középiskolai oktatásáról, a műhöz készült jelmezekről, az 1930-as évek Szegedének szellemi világáról.

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

Horgas Eszter: „Prés alatt vagyunk mindannyian”

Csak ülünk és teázunk. Két különböző lakásban, a monitor két oldalán. Hiába, az ember olyan könnyen megszokja a személyes találkozások luxusát. Interjú karantén idején – a gépeken keresztül – Horgas Eszter fuvolaművésszel.
Klasszikus

Ez az időszak próbatétel, nem büntetés

Kokas Katalin és Kelemen Barnabás nagycsaládi körben töltik az önkéntes izoláció idejét: fiuk, Gáspár oktatóvideókat készít, ők Leclair-műveket tanulnak. Ez az időszak próbatétel és kihívás, mondják.
Plusz

„A legelsők közt omlott össze és az utolsó lesz, ami talpra áll” – válságban a magyar zeneipar 

A hazai könnyűzene és azt működtető zeneipar szinte a járvány első pillanatában leállt és lefagyott. Koncertek, turnék, fesztiválok maradnak el, egy teljes iparág maradt az egyik pillanatról a másikra munka és bevétel nélkül, s persze a kreativitás terepei is beszűkültek és átalakultak. Zenészeket és zeneipari embereket – szervezőket, menedzsereket, sajtósokat, újságírókat – kérdeztünk arról, hogy mi történik velük most, hogyan élik meg a járványidőszakot és a válságot.
Klasszikus

Az interneten közvetítik a János-passiót a lipcsei Tamás-templomból

A koronavírus-járvány ellenére fel fog csendülni Johann Sebastian Bach János-passiója a lipcsei Tamás-templomban nagypénteken, az eseményt az interneten élőben közvetítik, és együtt éneklésre biztatják a nézőket.
Vizuál

A népharag miatt nem pótolta a Milói Vénusz karjait a Louvre restaurátora

A karokon kívül ékszerek és festék is volt eredetileg a szobron. Kétszáz éve, 1820. április 8-án fedezte fel az alkotást egy földműves.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház interjú

Gálvölgyi János: „Nem engedheti el magát az ember”

Azt mondja Gálvölgyi János, a korlátozás világában sem engedheti el magát, s ha most bármelyik reggel kapna egy telefont, hogy este előadása van, nem kezdene el kapkodni, készen állna. Interjúnkban arról is beszél, a színháznak az online tér igazából a karantén.
Színház hír

Verssel a magány ellen

Az Örkény Színház társulata április 11-én, a költészet napján elindítja Vers Csak Neked akcióját.
Színház hír

Görög László: „Istenáldotta konstelláció ez az előadás”

Idén Görög László színművész nyerte el a Gábor Miklós-díjat Shylock szerepének megformálásáért a Mohácsi János rendezésében készült A velencei kalmár előadásban. A bizottság tagjai teljes egyetértésben szavaztak arról, hogy a Miskolci Nemzeti Színház színésze kapja a kitüntetést 2020-ban.
Színház hír

Összefogás gálát kezdeményez a Szabad Tér Színház

Benkő Nóra, a Szabad Tér Színház igazgatója a Fidelio.hu-nak elmondta: „Összefogás gálát” szerveznek a nyár második felére, s erről már számos színházvezetővel, többek között Mácsai Pállal, Máté Gáborral is egyeztetett, akik támogatják ezt a jótékonysági kezdeményezést a nehéz helyzetbe került előadóművészek megsegítésére. Benkő Nóra szerint közös a krízis, közösen kell abból kijutni.
Színház videó

Éteri olvasópróbát tartott a Rózsavölgyi Szalon új bemutatójához

Az online térben tartották meg kedden az Idegenek a vonaton című előadás olvasópróbáját a Rózsavölgyi Szalon művészei, akik abban bíznak, a nyár folyamán sor kerülhet a bemutatóra.