Színház

Tudja, melyik színházunk működik egy régi fogadó helyén?

2016.09.15. 08:28
Ajánlom
Harminc fővárosi teátrum vesz részt az idei Színházak Éjszakáján szeptember 17-én. Sorozatunkban érdekes adalékokat tudhat meg színházaink épületéről, alapításáról és arculatáról.
  • Vígszínház

1896-ban egy év alatt épült fel az impozáns Vígszínház, amely mögött az építés évében még mocsaras terület húzódott, ahol banditák, tolvajok és gyilkosok bujkáltak. A tervezőpáros az osztrák származású Fellner és a porosz Helmer volt. A színház a három játszóhelyén jelenleg esténként több mint 1700 nézőt fogad.

Ha még egyszer születnék, megint színész lennék

Kapcsolódó

Ha még egyszer születnék, megint színész lennék

Egyikük már szinte mindent elért, amit egy színész elérhet, másikuk viszont jövőre diplomázik a Színműn. A kérdés: tényleg jobb volt régen?

Vígszínház

Vígszínház

  • Pesti Magyar Színház

A színházat 1897-ben építették Láng Adolf tervei szerint az akkor még külvárosinak számító városrészben. Mai arculatát 1966-ban nyerte el, amikor Azbej Sándor tervei alapján átépítették. A régi színházat egészen a vasfüggönyig elbontották. A bejárat fölötti homlokzat Illés Gyula munkája, míg az előcsarnokban Barcsay Jenő mozaikképe fogadja a nézőket.

  • Kolibri Színház

Az 1992-ben alapított színház három játszóhelyen működik. A Kolibri Színház (Jókai tér 10.) családi színházi előadásoknak, mesejátékoknak, ifjúsági és csecsemőszínházi előadásoknak ad helyet, a Kolibri Fészek (Andrássy út 74.) a legkisebbeket várja 0-9 éves korig, míg a Kolibri Pincében (Andrássy út 77.) ifjúsági színházi előadások kaptak helyet.

„Nem az a lényeg, hogy telt ház legyen”

Kapcsolódó

„Nem az a lényeg, hogy telt ház legyen”

Többféle korosztálynak is játszanak, de ami fontos, lelkükben mindketten megmaradtak nyíltszívű, tiszta lelkű gyereknek. Az értelmi sérült színészeket foglalkoztató Baltazár Színház, valamint a Kolibri Színház egy-egy művészével beszélgettünk.

  • Átrium Film-Színház

A budai teátrum a korábban Május 1. moziként ismert impozáns Bauhaus-épületben nyílt meg 2012-ben. Az egykori mozi funkció miatt nem rendelkezik a színházakhoz hasonló komoly hátsó traktussal, ezért kreatív helykihasználásra van szükség. Külön színfolt az art déco stílusú előtérben kialakított kávézó, amely késő estig várja a vendégeket.

Átrium Film-Színház

Átrium Film-Színház (Fotó/Forrás: Besnyő Dániel)

  • Madách Színház

Napjaink Madách Színháza 1961-ben költözött mai helyére. Az épület 1999-ben teljes felújításon esett át. A falakon futó különleges díszfestés Horesnyi Balázs díszlettervező munkája. A nézőtér mennyezetét Götz Béla, a színház vezető díszlettervezője által megálmodott freskó díszíti, amelyen a commedia dell'arte álarcos figurái szállnak a felhős égen át egy álomszínház felé.

„Két-három kiló sokat számít egy szerepnél”

Kapcsolódó

„Két-három kiló sokat számít egy szerepnél”

Köztudott, hogy a táncosok komoly fizikai munkát végeznek a színpadon. Gondolnánk, hogy az operaénekesek is? Pedig így van!

  • Ódry Színpad

A Színiakadémia legendás tanáráról, Ódry Árpádról elnevezett színpad 1958-ban nyílt meg, s azóta is önálló színházként működik. A színész és színházrendező szakos hallgatók gyakorlóműhelye, ahol a nagyközönség és a szakmai nyilvánosság is először találkozhat velük. Az épületben zajlik az oktatás, és a kollégium is itt kapott helyet.

Ódry Színpad

Ódry Színpad (Fotó/Forrás: SZFE)

Mi mindenből lehet színház? A válaszért kattintson>>>
  • Turay Ida Színház

A Kálvária téren található épületben 2014-ben talált állandó játszóhelyre az addig vándorszínházként működő, az ezredfordulón alapított Turay Ida Színház. A 300 nézőt befogadni képes teátrumban, híven névadójuk hagyományos, szórakoztató színjátszási technikájához, gyakran állítanak színpadra olyan régi filmeket, amelyekben Turay Ida játszott.

„Azt mondták: asszonynak szebb vagyok, mint kislánynak”

Kapcsolódó

„Azt mondták: asszonynak szebb vagyok, mint kislánynak”

Pályájuk során mindketten sokat játszottak vidéki színházakban úgy, hogy közben a fővárosban is folyamatosan jelen voltak. A helyszín mellett az évek során a szerepkörök is változtak.

  • Katona József Színház

Az 1982-ben megnyílt színház a 30. évfordulóra komoly felújításon esett át, amely után az előtérben kávézó, valamint könyv- és ajándékbolt kapott helyet. Az új kialakítás érdekessége az alagsorban található ruhatár, ahol a fából ácsolt öltözőszekrényben mi magunk helyezhetjük el kabátunkat. A lenti tér foglalkozások számára is kiválóan alkalmas.

Katona József Színház

Katona József Színház (Fotó/Forrás: Adrian_Zoltan)

  • Pinceszínház

A színháznak ma otthont adó épület 1875-ben épült, és eleinte fogadóként üzemelt, a Fogadó a Két kecskéhez nevet viselte. Az épület alatt található nagyméretű pince a II. világháborúban óvóhelyként funkcionált, később színházzá alakították. Az elmúlt évtizedekben sok színésznek indult innen a pályája.

„A Blöffben még édesanyám sem ismerte fel a hangomat”

Kapcsolódó

„A Blöffben még édesanyám sem ismerte fel a hangomat”

A színpadi munkák mellett mindketten sokat szinkronizálnak, hangjuk ismerősen csenghet a nézők számára. A színház mellett más-más kedvelt elfoglaltságnak hódolnak.

  • Rózsavölgyi Szalon

Az épület fennállásának 100. évfordulóján, 2012-ben nyílt meg a földszinti üzlethelyiséghez tartozó félemeleten a Rózsavölgyi Szalon, amely napközben kávéházként, esténként kamaraszínházként működik. A Szervita téri templom harangjátéka különleges aláfestést ad a színházi vagy irodalmi esteknek, koncerteknek és könyvbemutatóknak.

Rózsavölgyi Szalon

Rózsavölgyi Szalon (Fotó/Forrás: Adrián Zoltán, Fidelio)

Felkeltettük érdeklődését? Váltsa meg jegyét a Színházak Éjszakájára egyszerűen, a PORT.hu felületén!

forrás: Színházak Éjszakája

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Mi történik, ha Don Giovanniból RockGiovanni lesz?

Ütős napunk volt tegnap Miskolcon. Délután stand-up, este pedig a várva várt idei népopera: a RockGiovanni. Nevettünk, izgultunk, elámultunk, ünnepeltünk, kutyagoltunk, fáztunk... És persze jól el is fáradtunk. De megérte.
Klasszikus

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.
Klasszikus

Daganatos betegségből gyógyuló sorstársainak gyűjt a Virtuózok döntőse

Lukács Gergely tavaly a döntőig jutott a Virtuózok tehetségkutató műsorban. A tubaművész most egy fontos ügy érdekében kéri közönségének támogatását. A rákból felépült művész a Démétér ház daganatos betegségből gyógyuló lakóinak szeretne segíteni, akik ugyanazt a nehéz utat járják végig, amit egykor ő.
Színház

Székely Krisztát, Kováts Adélt és a kolozsvári társulatot is díjazta a POSZT

A XVIII. Pécsi Országos Színházi Találkozó szakmai, színész- és közönségzsűrije idén is döntött a fesztivál díjairól. A Kolozsvári Állami Magyar Színházé a legjobb előadásnak járó elismerés, a Fidelio támogatásával átadott legjobb 30 év alatti színésznőnek járó díjat Szakács Hajnalka vehette át. Íme a díjazottak listája!
Zenés színház

DaCapo: lehet kétszer is érdekes ugyanaz a produkció?

Ismerik azt a keserédes érzést, amikor felvirrad egy várva várt esemény utolsó napja? Ezzel ébredtünk ma Miskolcon immár túl operabáron, régi keresztény hagyományokat idéző felvonuláson, és a RockGiovanni második előadásán is.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Színház óbudai társaskör

Óbudai Nyár az Óbudai Társaskör kertjében

Az elmúlt évek hagyományait folytatva idén nyáron is várja közönségét az Óbudai Nyár keretében az Óbudai Társaskör kertje.
Színház interjú

„Nevetsz, de közben akár sírhatnál is” – Interjú Vida Péterrel

Június 22-én, Az Anyám, a nyolcadik kerület! című előadással nyitja meg színházi idényét a Kultkikötő, ami egyben a darab ősbemutatója lesz. A „monoKRÓM KÁDdráma” főszerepét Vida Péter alakítja.
Színház poszt 2018

Székely Krisztát, Kováts Adélt és a kolozsvári társulatot is díjazta a POSZT

A XVIII. Pécsi Országos Színházi Találkozó szakmai, színész- és közönségzsűrije idén is döntött a fesztivál díjairól. A Kolozsvári Állami Magyar Színházé a legjobb előadásnak járó elismerés, a Fidelio támogatásával átadott legjobb 30 év alatti színésznőnek járó díjat Szakács Hajnalka vehette át. Íme a díjazottak listája!
Színház magazin

A néző bosszantása és kényeztetése – jegyzetek az idei POSZT-ról

Ha valaki valóban egy fesztiválra kíváncsi, arról szeretne összbenyomást kapni, leküzdhetetlen akadályokba ütközik. Csak látszólag egyszerű megoldás, hogy módszeresen végignézi valamennyi előadást.
Színház gyász

Elhunyt Paudits Béla

Szerda délután a kórház intenzív osztályán érte a halál a 68 éves színészt.