Színház

Tudja, melyik színházunk tetején áll világháborús bunker?

2016.09.17. 08:04
Ajánlom
Harminc fővárosi teátrum vesz részt az idei Színházak Éjszakáján szeptember 17-én. Sorozatunk harmadik részében újabb tíz színház keletkezéséről tudhat meg érdekes adalékokat.
  • Budapest Bábszínház

Közép-Európa legnagyobb, Magyarország legrégebbi professzionális bábszínháza 1949 óta várja a közönséget. A színház előterében található a Koós Iván Galéria, ahol a Színházak Éjszakája idején Csak tiszta forrásból címmel tekinthetjük meg a magyar folklórral foglalkozó kiállítást A csillagszemű juhász-bemutatóhoz kapcsolódóan.

Budapest Bábszínház

Budapest Bábszínház

  • Radnóti Miklós Színház

A színház – akkori nevén Radnóti Miklós Színpad – 1976-ban kezdte meg működését jelenlegi helyén. Érdekesség, hogy a színpad közepén szokatlan módon egy oszlop található, amely tartópillér funkciót lát el: a színpad felett összetalálkozó két lakást tartja, éppen ezért nem lehet lebontatni, a díszletek megtervezésénél kreatív megoldásokra van szükség.

„Héttől tízig egy másik ember életét élem”

Kapcsolódó

„Héttől tízig egy másik ember életét élem”

A színház mellett filmekben is gyakran szerepelnek, visszanézni azonban egyikük sem szereti magát. A váratlan helyzetekre jól reagálnak, de a nézőtéren megcsörrenő telefonra nincs mentség.

  • Budapesti Operettszínház

Az Operettszínház épülete a híres bécsi építészpáros, Fellner és Helmer tervei alapján épült 1894-ben. Az I. világháború kezdetéig orfeumként működött. Egykori díszes télikertje a legkiválóbb francia étteremnek adott helyet. A gyönyörű belső teret aranyozott stukkódíszítések, bársonyborítás és egy százéves csillár teszi igazán ünnepélyessé.

Budapesti Operettszínház

Budapesti Operettszínház (Fotó/Forrás: Vajda Virág)

  • Jurányi Inkubátorház

2012 őszén nyitotta meg kapuit a Jurányi Inkubátorház egy egykori középiskola mintegy 6500 négyzetméteres impozáns épületében. Jelenleg több mint ötven művészeti csoportnak, egyesületnek, társulatnak és civil szervezetnek ad otthont. A földszinti nagy színházterem a régi tornateremből került kialakításra.

„A színpadi párbeszéd olyan, mint a labdajáték”

Kapcsolódó

„A színpadi párbeszéd olyan, mint a labdajáték”

Vérbeli színházcsinálók. Mindketten független társulásokban dolgoznak. Egyikük az új utakat keresi, másikuk a szakma doyenje.

  • Momentán Társulat

Az interaktív improvizációs színházat művelő csapat 2010-ben nyitotta meg az Ó utca 4. szám alatt saját színházát, az IMPRÓt. Szinte minden idősávban játszanak. Az ImpróJam című késő esti előadásban minden alkalommal váratlan helyzetek születnek. A korán kelők pedig a Nulladik órán vehetnek részt, amihez ajándék reggeli is jár.

Tudja, melyik színházunk működik egy régi fogadó helyén? A válaszért kattintson>>>

  • Bethlen Téri Színház

Az 1929-ben kabaréként indult színháznak helyt adó épület maga az élő történelem. Egykor a főváros egyik legnagyobb bérházának számított. Az épület tetejére a II. világháború alatt néhány férőhelyes betonbunkert építettek, ahonnan a környező városrészt tűz alatt tudták tartani. A bunker ma is megvan.

„Szeretem még az előadás előtt megszelídíteni a nézőket”

Kapcsolódó

„Szeretem még az előadás előtt megszelídíteni a nézőket”

Biciklivel érkeztek a beszélgetésre, nem véletlenül. A mozgás mindkettejük számára fontos, a munkában és azon kívül egyaránt, legyen szó akár egy hosszú utazásról.

  • Thália Színház

A Nagymező utca 22-24. szám alatti épületben számtalan színház működött az elmúlt évszázadban. 1913-ban itt nyitott meg a Jardin d'Hiver (Télikert) elnevezésű lokál. Jelenleg a Thália Színháznak ad otthont, amely 2012-ben egyesült a mellette található Mikroszínpaddal.

Thália Színház

Thália Színház

  • Újszínház

1909-ben nyitotta meg kapuját a mai színház elődjeként működött Parisiana mulató, amelyet csak 1921-ben alakítottak át színházzá. Az épület díszítése figyelemre méltó, ne szalasszuk el megcsodálni az aranyozott fotocellákat tartó szeráfokat, valamint a sötétkék golyókat tartó ajtónülő majmokat sem!

Mi mindenből lehet még színház? A válaszért kattintson>>>

  • Vidám Színpad

A belvárosból néhány éve elköltözött Vidám Színpad jelenleg Óbudán, az EuroCenterben várja a kacagni vágyó közönséget egy 460 fő befogadására alkalmas színházteremben. A rendszeresen új bemutatóval jelentkező társulat tagjai közül akik túlélték az elmúlt időszak megpróbáltatásait, állítják, fél szavakból is megértik egymást.

„Legyen bármi, csak ne színész!”

Kapcsolódó

„Legyen bármi, csak ne színész!”

Mindhárman fiatalok még, ám már most rendkívül foglalkoztatottak. Szülői eltiltásról és támogatásról, nemet mondásról, valamint útkeresésről beszélgettünk velük.

  • Szkéné Színház

A Műegyetem II. emeletén (a második világháború során súlyos károkat szenvedő díszterem leválasztott felső részén) található színház az 1970-es átépítést követően a legmodernebb stúdiószínháznak számított. Vizsgaidőszakban előszeretettel választják a hallgatók a színházhoz vezető tágas folyosón sorakozó padokat a készüléshez.

Szkéné Színház

Szkéné Színház

Felkeltettük érdeklődését? Váltsa meg jegyét a Színházak Éjszakájára egyszerűen, a PORT.hu felületén!

forrás: Színházak Éjszakája

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Színház

Keverni nem csak a fakanállal lehet: Marie Curie nem mindennapi élete

Marie Curie története sok szempontból a századforduló és a 20. század története. A radioaktivitás úttörő kutatójának életét feldolgozó monodráma egy egyedülálló tudós történetét meséli el, akinek volt bátorsága szembemenni a hagyományos női szerepkörrel.
Zenés színház

Peller Károly: „Többet készülünk rá, mint egy gálakoncertre”

Augusztus 3-án és 4-én a budai várban adnak gálakoncertet az Operettszínház művészei. Peller Károly a felkészülés folyamatáról mesélt.
Zenés színház

Jonas Kaufmann, Anna Nyetrebko és Erwin Schrott a budapesti mozivásznon

Az Uránia moziban július 19-én és a rákövetkező hetekben operacsillagok koncertfilmjeit láthatja a nagyközönség.
Vizuál

Drótmese – Nézze meg online a fiatal magyar alkotó díjnyertes animációját!

Pataki Szandra stop motion animációja egy drótszálakból felépített világban játszódik, ahol senki sem vonhatja ki magát az egymásnak feszülő erők hatása alól.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Színház premier

2039-ben sem lesz könnyebb az élet

Négy generáció különös sorsát bemutató, kortárs családdráma kerül színpadra a Hatszín Teátrumban, tele bűnökkel, pokollá vált házasságokkal és egy elhallgatott örökséggel. A Majd, ha az eső eláll című előadás premierjét augusztus 10-én tartják.
Színház interjú

Fenyő Iván: „Úgy éreztem, hogy megszűnt az összetartás”

Idén folytatódik a „legendás” Máté-Horvai osztály előadássorozata a Jurányi Házban, amely most Fenyő Iván életével foglalkozik. Őt kérdezte a Jurányi Latte a főiskolás emlékeiről, illetve arról, miért szállt ki az AlkalMáté Trupp-ból, és vajon játszik-e majd a róla szóló előadásban.
Színház lázár kati

Lázár Katinak ítélték a színikritikusok az idei életműdíjat

A Színházi Kritikusok Céhe nyolcadik alkalommal ismer el életműdíjjal a színházművészet bármely területén kiemelkedőt alkotó, 65 év feletti művészt.
Színház Radioaktív

Keverni nem csak a fakanállal lehet: Marie Curie nem mindennapi élete

Marie Curie története sok szempontból a századforduló és a 20. század története. A radioaktivitás úttörő kutatójának életét feldolgozó monodráma egy egyedülálló tudós történetét meséli el, akinek volt bátorsága szembemenni a hagyományos női szerepkörrel.
Színház interjú

Gyerekek tragédiája – valóságos túszdráma, színházi köntösben

2004-ben a beszláni I. számú iskolát terroristák rohanták le, ezernél is több embert ejtve túszul. A holland Carly Wijs Mi és Ők című kamaradarabja ezen elbeszélhetetlen napok emlékéről szól.