Színház

Tudják a dolgukat

2008.08.04. 00:00
Ajánlom
A legjobb 30 év alatti színész egyik Fidelio Súgó-különdíját a POSzT-on Bartsch Kata kapta, a másikat pedig egy egész társulat. A KoMá-ról tavaly decemberben már olvashattak egy írást, most a társulat vezetőjét, Zrinyi Gál Vincét kérdeztem az elmúlt hónapokról. INTERJÚ

Fotó: Magyar Filmtörténeti Fotógyűjtemény Alapítvány

Zrínyi Gál Vince: Jó évünk volt, bár tanulóévnek éreztem. Valószínűleg a következő is az lesz. Sok minden ért minket, két bemutatót tartottuk, voltak felolvasóestjeink... Talán az első évhez képest túl sok is volt ez, nagyon elindultunk. Annak ellenére, hogy talán jobb lett volna a kevesebb, minden, ami megtörtént velünk, az jó és hasznos volt.

Fidelio Súgó: Ti akartátok, hogy ennyire menjen, vagy maguktól jöttek a dolgok?

ZGV: Szerintem azért alakult így, mert elkezdtünk dolgozni a Plazmán, a semmiből indulva, de nagyon nagy hittel, és egy idő után azt vettük észre, hogy az előadás szinte külön életet él. Hirtelen elkezdtek velünk foglakozni, jöttek a felkérések, sokan segítettek, különböző ígéreteket kaptunk. Megpróbáltuk nagyon profin és komolyan csinálni az egészet, beleértve a háttérmunkát is. Rengeteg energiát öltünk bele, de ahhoz, hogy ez szinte magától menjen, kellett az is, hogy sokat írtak rólunk, interjúkat adtunk... Elterjedt, hogy ez egy érdekes csapat, és valami jót hoztak össze... Most egy picit vissza kell fogni a gyeplőt, utol kell érni saját magunkat.

FS: Könnyebb így dolgozni, hogy "trendik" lettetek?

ZGV: Amikor tavaly ősszel elkezdtünk a Bakelitben próbálni, majd' megfagytunk, senki nem tudott rólunk, de ez nem zavart minket, mert "csak" dolgozni kellett. Viszont már az elején úgy tűnt, hogy ez érdekli az embereket. Igen, talán egy picit "trendik" lettünk. Most sokkal nehezebb, mint az elején, mert meg kell felelnünk az elvárásoknak. Ezer lehetőségünk van, és ki kell választani a legjobbat. Ezért nagyobb a felelősség. Egyszerűbb, amikor csak egy lehetőség van, mert abból kell csinálni valamit.

FS: Amikor beszélgettünk a Bakelitben, és elmondtátok a terveiteket, vágyaitokat, gondoltátok, hogy minden ilyen hamar bekövetkezik?

ZGV: Egyáltalán nem. A Plazma bemutatója előtt azt gondoltuk, hogy ez nagyon rossz. Tudtunk, hogy sokat dolgoztunk, nehéz volt, de csak nekünk tetszik. Amikor a közönség elkezdte visszaigazolni, hogy érződik az energia, amit belefektettünk, még akkor sem nagyon hittük el. Most a VOLT Fesztiválon fejeztük be az évadot, az 51. előadással. Sejtéseim szerint idén semmi nem ment ennyiszer Magyarországon. Ezt nem lehetett álmodni sem! Most a Plazma fémjelzi a KoMá-t, és tudjuk, ezen túl kell lépnünk. De egy első után baromi nehéz egy másodikat megcsinálni, pláne, ha ennyire jól sikerül az első. Ez nagy veszély. Tisztában vagyunk azzal is, hogy sok mázli kellett ahhoz, hogy ott legyünk a POSzT-on. Valahogy egyedülálló, hogy egy ilyen csapatot a szakma azonnal elismer. Nehéz ezzel együtt élni, de jól esik, hogy a szakma is azt gondolja, ezt érdemes csinálni.


A Plazma című előadásban (fotó: Fidelio)

FS: Játszottatok középiskolákban, ahogy terveztétek?

ZGV: Húsz körül van az iskolai előadások száma. Volt, amikor a 70 perces előadás után kétórás beszélgetés kerekedett. Irtó izgalmas fiatalokkal találkoztunk, akiket igenis érdekel a színház, és ha valami nincs kész, mint egy 3D-s mozi, hanem gondolkodni kell, azt is értik és szeretik. Úgyhogy valószínűleg jövőre a Plazma át is fog tolódni: nagyobb százalékban játsszuk majd iskolákban.

FS: Folyamatosan alakul az előadás?

ZGV: Nagyon sokat, ezért is nem volt rendezője. Vannak jelenetek, amik változtak, részben a közönségtalálkozók hatására, részben pedig, mert azt éreztünk, van igazabb megoldása egy-egy jelenetnek. Előadás közben is van lehetőség, szabadság mást csinálni, nyilván egy határon belül.

FS: Július elején mutattátok be Balatonföldváron Mikó Csaba Idill című darabját. Hasonló dolgokra törekedtetek, mint a Plazmánál?

ZGV: Az eszköztelenség próbál hasonló lenni, bár a darab egészen más, mint a Plazma, mert nem párbeszédes, hanem öt tördelt monológból áll. A nézők pozitívan nyilatkoztak, de szerintem meg még sok munka lesz vele. Az irány jó, de még bele kell ásni magunkat.

FS: Jövőre maradtok a Sirályban?

ZGV: A Trafó felajánlotta, hogy decemberig dolgozhatunk a Reaktorban, ami a Trafónak egy régi, már nem használt helyisége. Ott tudunk próbálni, és rendszeresen játszani. Viszont a Sirálynak rengeteget köszönhetünk, és bár decemberig a Reaktor lesz a bázisunk, a Sirállyal biztosan fenntartunk egy szorosabb kapcsolatot.

Programkereső

Legolvasottabb

Könyv

„Ne hagyd a sorsod csillagokra” – 100 éve született Pilinszky János

November 27-én ünnepeljük a 20. századi magyar költészet egyik legtitokzatosabb alakja, Pilinszky János születésének 100. évfordulóját, akinek irodalmi hatása máig elevenen él. Szikár sorai számos művészt megérintettek és megihlettek, megemlékező cikkünkben olyan alkotók méltatják a költőt, akik saját munkásságukkal is szorosan kapcsolódnak Pilinszky János költészetéhez.
Zenés színház

Tomboló sikert aratott Berlinben Eötvös Péter új operája

November 28-án este mutatta be a Berlini Állami Opera Eötvös Péter legújabb, Jon Fosse Trilógiája alapján készült operáját. A Sleepless Mundruczó Kornél rendezésében került színre.
Klasszikus

Klasszikus koncertek karácsonyra – a Zeneakadémia adventi ajánlata

Élményt ajándékozni mindig jó: remek ünnepi meglepetés a Zeneakadémia háromféle értékben megváltható ajándékkártyája, amely felhasználható például a világklasszis előadókat és különleges hangversenyeket kínáló 2022. tavaszi szezonra is.
Klasszikus

Zenében utazunk – a MÁV Szimfonikus Zenekar adventi ajánlata

A MÁV Szimfonikus Zenekart az ország élvonalbeli együttesei között tartják számon. Túlzás nélkül állítható, hogy a 76 éve működő zenekarnak nemzedékek köszönhetik első minőségi komolyzenei élményüket. A közelgő új év első felében is ragyogó programokkal várják a klasszikus zene rajongóit.
Színház

Az ideális karácsonyi ajándék az Orlai Produkciótól érkezik a fa alá

Egy színházi szabadbérletnek csupán előnyei vannak. A kedvezményes ár, az időbeli rugalmasság, és a bérlettulajdonos ízlésének, érdeklődésének megfelelően alakítható választás teszi praktikussá, az előadásélmény pedig személyessé.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

Mentális coming out a Pinceszínházban

November 30-án mutatja be a Pinceszínház Bodor Panna drámáját, A hisztérikát, amely a szerző-rendező személyes élményeiből táplálkozik. A személyiségzavar egy típusával diagnosztizált dramaturg ezzel az előadással szeretné felhívni a figyelmet a stigmatizálására.
Színház ajánló

Shakespeare visszatér a virtuális térbe

A tavalyi Shakespeare 37 sikerén felbuzdulva a Webszínház újabb online Shakespeare-adaptációkat készít, ezúttal is egy-egy ikonikus jelenetet gondolva tovább. A december 1-jén induló sorozatban olyan neves művészek vállaltak szerepet, mint Fullajtár Andrea, Györgyi Anna, Ember Márk, Hirtling István vagy Elek Ferenc.
Színház hír

Kocsis Gábor és Szabon Balázs kapta a Szirtes Attila-díjat

November 24-én átadták a független előadóművészet háttérdolgozóit díjazó Szirtes Attila-díjat a Jurányi Házban. Az idén alapított kitüntetést első alkalommal Kocsis Gábor és Szabon Balázs vehette át.
Színház ajánló

Az ideális karácsonyi ajándék az Orlai Produkciótól érkezik a fa alá

Egy színházi szabadbérletnek csupán előnyei vannak. A kedvezményes ár, az időbeli rugalmasság, és a bérlettulajdonos ízlésének, érdeklődésének megfelelően alakítható választás teszi praktikussá, az előadásélmény pedig személyessé.
Színház ajánló

Lepje meg színházjeggyel szeretteit – és saját magát is! – A Budaörsi Latinovits Színház adventi ajánlata

A Budaörsi Latinovits Színház repertoárjából választhat végletekig mulatságos vígjátékot, megindító drámát vagy akár elbűvölő mesejátékot.