Színház

„Tudsz még hallgatni?” – Beszámoló a színházi alkotók tüntetéséről

2019.12.09. 20:10
Ajánlom
A szabad színházért, a kultúra függetlenségéért szerveztek tüntetést december 9-én estére a Madách térre, és noha a bírált törvényjavaslat időközben módosult, sokan úgy érezték, ott a helyük a megmozduláson.

Jordán Tamás, Mácsai Pál színházigazgatók, Pintér Béla független színházi alkotó és Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere is felszólalt december 9-én este azon a tüntetésen, amelyet eredetileg a Városháza elé szerveztek, ám végül a Madách tér is kicsinek bizonyult hozzá. A demonstrációt azután hirdették meg, hogy petíció indult a szabad kultúra megmaradásáért, a független színházak védelméért és a Nemzeti Kulturális Alap további működéséért, valamint ezek szakmai egyeztetést mellőző, radikális átalakítás ellen.

Noha a demonstráció reggelén már kiderült, hogy a törvényjavaslat az eredetinél jóval finomabb változatban kerül majd az Országgyűlés elé, az NKA-t pedig nem érinti (erről bővebben itt írtunk), a tüntetést mégis megtartották.

IMG_20191209_175441-200405.jpg

Színházi alkotók demonstrációja a Madách téren 2019. december 9-én (Fotó/Forrás: Fidelio)

A Gothár-botrány miatt pellengérre állított Katona József Színházat Fullajtár Andrea képviselte, aki beszédében a kérdést szegezte a tömeghez: "Lesz még ezek után valaki, aki tud hallgatni?" A függetlenek védelmében elsőként Barda Beáta, a Trafó ügyvezetője szólalt fel, aki a sokféleség és a sokféle kultúra fontosságát hangsúlyozta. Sodró Eliza 111 harminc év alatti fiatal színész nevében elmondta: „A mi generációnk valamiért nem kapható a gyűlölködésre, szeretünk dolgozni, tiszteljük egymás munkáját és jelezzük, ha valami gondunk van.”

Őt követte a színpadon Farkas Franciska független színész, aki azt a kérdést tette fel: „Vajon kell-e bátorság ahhoz, hogy ide kiálljak? Hiszem, hogy amit teszek, ahhoz nem kell bátorság, hiszen itthon vagyok.” Jordán Tamást, a szombathelyi Weöres Színház igazgatóját heves ünneplés fogadta, a művész többek között elmondta, egy ilyen törvény ellen a tiszta lelkiismeretű magyar embernek fel kell lépnie.

Hangsúlyozta, hogy a kormány mai meghátrálása a tiltakozóknak köszönhető.

IMG_20191209_180438-200522.jpg

Színházi alkotók demonstrációja a Madách téren 2019. december 9-én (Fotó/Forrás: Fidelio)

Mácsai Pál, a demonstráció szomszédságában található Örkény Színház igazgatója a színház névadójának egyik Egypercesét is felolvasta (Az élet értelme), amellyel az összefogás erejére, a kultúra összetartó erejére figyelmeztetett.

Sokkal lazább és vadabb hangot ütött meg a független szféra ismert alkotója, Pintér Béla, aki szerint az igazi színház ellenzéki, kritikus, metsző humorú. „Ha egy színház nem kormánykritikus vagy ellenzéki, akkor kurva unalmas.”

IMG_20191209_175011-200524.jpg

Színházi alkotók demonstrációja a Madách téren 2019. december 9-én (Fotó/Forrás: Fidelio)

A leghosszabban Karácsony Gergely beszélt, aki szerint egy ilyen jellegű törvény, amilyent annak idején két évig készítettek elő, most pedig két nap alatt akarnak átnyomni, nem törvény, hanem diktátum. A főpolgármester szerint a színházaink, az iskoláink és az Akadémia nem a politikusoké, hanem a művészeké, a tanároké és a tudósoké.

Végül Boross Martin rendező a Független Előadó-művészeti Szövetség képviseletében közös képre hívta a tüntetőket, amelyet Znamenák István színművész az Örkény Színház erkélyéről készített el. Este háromnegyed hétkor a tüntetés hivatalosan véget ért, az emberek elindultak a térről, ami öt perc alatt kiürült.

IMG_20191209_184609-200441.jpg

Színházi alkotók demonstrációja a Madách téren 2019. december 9-én (Fotó/Forrás: Fidelio)

A kultúrtörvény javaslata, amely leginkább a Nemzeti Kulturális Tanács létrejöttéről rendelkezik, szerdán kerül a Parlament elé, a benyújtó Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes különleges eljárást kért Kövér László házelnöktől.

„Kezdenek visszaköszönni a ’70-es évek” – színházi emberek tiltakoznak

Kapcsolódó

„Kezdenek visszaköszönni a ’70-es évek” – színházi emberek tiltakoznak

Kováts Adél, Mácsai Pál, Pintér Béla és Ónodi Eszter is megszólal abban a videóban, amelyet a Nemzeti Kulturális Alap kiszivárgott, radikális átalakítása miatt meghirdetett december 9-i demonstráció kapcsán tettek közzé.

Használt a tiltakozás? Végül nem bántaná az NKA-t az új törvényjavaslat

Használt a tiltakozás? Végül nem bántaná az NKA-t az új törvényjavaslat

Nem szerepel a Nemzeti Kulturális Alap átalakítása a Nemzeti Kulturális Tanácsról szóló törvényjavaslatban, de a színházaknak közös fenntartási megállapodást kell kötniük a kormánnyal.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Egy nem várt kudarc története

Vámos Miklós e hónapban is megmondja, mit érdemes elolvasni. Még mindig a karanténból, Budapest, Magyarország. Ezúttal Benedek Szabolcs legújabb könyvéről ír.
Klasszikus

Keller András: A zenekar a kedvenc hangszerem

Vonósnégyesével, a Keller Quartettel elért világsikerek után Keller András karmesterként építi és irányítja tizenhárom éve a Concerto Budapest Szimfonikus Zenekart. Úgy véli, jobban kellene figyelnünk saját, hazai kincseinkre, a kortárs zenére és egyáltalán – a zenére.
Klasszikus

A Balatonon is koncerteznek a BFZ zenészei

Bár az augusztus még nem az aktív koncertszezon hónapja, a Budapesti Fesztiválzenekar több nyári programmal is készül közönségének Budapesten, a Balatonon és a Dunakanyarban.
Fidelio Tours

Kodály Zoltán gondolata ihlette Veszprém legújabb miniszobrát

A népszerű gerillaszobrász, Kolodko Mihály legújabb alkotása egy vagány utcazenész Veszprém egyik forgalmas pontján.
Vizuál

Elhunyt Reigl Judit festőművész

Kilencvenhét éves korában pénteken elhunyt Reigl Judit Franciaországban élő Kossuth-díjas festőművész, az európai absztrakt expresszionizmus jelentős képviselője.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház hír

Új magyar musical a dunaújvárosi Bartók Színházban

Az Őze Áron vezette Kamaraszínház az egymásra figyelés gesztusát is kifejezi azzal, hogy a „Város Évadát” nyitja meg ősztől. Az új évadban tizenkét bemutatót tartanak.
Színház ajánló

Kortárs magyar drámák mustrája Szentendrén

A Szentendrei Teátrum fogadta be idén a Színházi Dramaturgok Céhe Nyílt Fórum rendezvényt, amelyre augusztus 9-14. között várják az érdeklődőket felolvasószínházi előadásokkal.
Színház magazin

Cenzúra, zaklatások, vallatások – Janovics Jenő és a Kolozsvári Nemzeti Színház

A kolozsvári magyar színjátszás történetének egyik legnehezebb korszaka volt a két világháború közötti időszak, az a 22 év, amikor először kellett kisebbségi színházként – a túlélés legfőbb szempontját szem előtt tartva – megmaradnia. Ezeket az éveket a fennmaradáson túl az a szándék mozgatta, hogy az adott politikai-gazdasági helyzet korlátai között a magyar színjátszás megtalálja a maga és a közönsége számára is megfelelő hangot. Az impériumváltás időszakát Janovics Jenő visszaemlékezései alapján tárjuk föl. Ő igazgatta az akkor Országos Nemzeti Színház nevet viselő kolozsvári színházat, amely Magyarország második nemzeti színháza volt.
Színház ajánló

Csányi Sándor egyszemélyes vígjátéka augusztusban is a MOMKultban!

Augusztus 23-án és 29-én dupla Hogyan értsük félre a nőket? előadással várják a nézőket a MOMkultban, mindkét nap 17.00 és 20.00 órai kezdéssel is megtekinthető Csányi Sándor önálló estje.
Színház hír

Szeptemberben sem tartják meg a POSZT-ot

A szervezők közleménye szerint egy későbbi időpontban rendezik meg a 20. Pécsi Országos Színházi Találkozót.