Színház

„Tudsz még hallgatni?” – Beszámoló a színházi alkotók tüntetéséről

2019.12.09. 20:10
Ajánlom
A szabad színházért, a kultúra függetlenségéért szerveztek tüntetést december 9-én estére a Madách térre, és noha a bírált törvényjavaslat időközben módosult, sokan úgy érezték, ott a helyük a megmozduláson.

Jordán Tamás, Mácsai Pál színházigazgatók, Pintér Béla független színházi alkotó és Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere is felszólalt december 9-én este azon a tüntetésen, amelyet eredetileg a Városháza elé szerveztek, ám végül a Madách tér is kicsinek bizonyult hozzá. A demonstrációt azután hirdették meg, hogy petíció indult a szabad kultúra megmaradásáért, a független színházak védelméért és a Nemzeti Kulturális Alap további működéséért, valamint ezek szakmai egyeztetést mellőző, radikális átalakítás ellen.

Noha a demonstráció reggelén már kiderült, hogy a törvényjavaslat az eredetinél jóval finomabb változatban kerül majd az Országgyűlés elé, az NKA-t pedig nem érinti (erről bővebben itt írtunk), a tüntetést mégis megtartották.

IMG_20191209_175441-200405.jpg

Színházi alkotók demonstrációja a Madách téren 2019. december 9-én (Fotó/Forrás: Fidelio)

A Gothár-botrány miatt pellengérre állított Katona József Színházat Fullajtár Andrea képviselte, aki beszédében a kérdést szegezte a tömeghez: "Lesz még ezek után valaki, aki tud hallgatni?" A függetlenek védelmében elsőként Barda Beáta, a Trafó ügyvezetője szólalt fel, aki a sokféleség és a sokféle kultúra fontosságát hangsúlyozta. Sodró Eliza 111 harminc év alatti fiatal színész nevében elmondta: „A mi generációnk valamiért nem kapható a gyűlölködésre, szeretünk dolgozni, tiszteljük egymás munkáját és jelezzük, ha valami gondunk van.”

Őt követte a színpadon Farkas Franciska független színész, aki azt a kérdést tette fel: „Vajon kell-e bátorság ahhoz, hogy ide kiálljak? Hiszem, hogy amit teszek, ahhoz nem kell bátorság, hiszen itthon vagyok.” Jordán Tamást, a szombathelyi Weöres Színház igazgatóját heves ünneplés fogadta, a művész többek között elmondta, egy ilyen törvény ellen a tiszta lelkiismeretű magyar embernek fel kell lépnie.

Hangsúlyozta, hogy a kormány mai meghátrálása a tiltakozóknak köszönhető.

IMG_20191209_180438-200522.jpg

Színházi alkotók demonstrációja a Madách téren 2019. december 9-én (Fotó/Forrás: Fidelio)

Mácsai Pál, a demonstráció szomszédságában található Örkény Színház igazgatója a színház névadójának egyik Egypercesét is felolvasta (Az élet értelme), amellyel az összefogás erejére, a kultúra összetartó erejére figyelmeztetett.

Sokkal lazább és vadabb hangot ütött meg a független szféra ismert alkotója, Pintér Béla, aki szerint az igazi színház ellenzéki, kritikus, metsző humorú. „Ha egy színház nem kormánykritikus vagy ellenzéki, akkor kurva unalmas.”

IMG_20191209_175011-200524.jpg

Színházi alkotók demonstrációja a Madách téren 2019. december 9-én (Fotó/Forrás: Fidelio)

A leghosszabban Karácsony Gergely beszélt, aki szerint egy ilyen jellegű törvény, amilyent annak idején két évig készítettek elő, most pedig két nap alatt akarnak átnyomni, nem törvény, hanem diktátum. A főpolgármester szerint a színházaink, az iskoláink és az Akadémia nem a politikusoké, hanem a művészeké, a tanároké és a tudósoké.

Végül Boross Martin rendező a Független Előadó-művészeti Szövetség képviseletében közös képre hívta a tüntetőket, amelyet Znamenák István színművész az Örkény Színház erkélyéről készített el. Este háromnegyed hétkor a tüntetés hivatalosan véget ért, az emberek elindultak a térről, ami öt perc alatt kiürült.

IMG_20191209_184609-200441.jpg

Színházi alkotók demonstrációja a Madách téren 2019. december 9-én (Fotó/Forrás: Fidelio)

A kultúrtörvény javaslata, amely leginkább a Nemzeti Kulturális Tanács létrejöttéről rendelkezik, szerdán kerül a Parlament elé, a benyújtó Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes különleges eljárást kért Kövér László házelnöktől.

„Kezdenek visszaköszönni a ’70-es évek” – színházi emberek tiltakoznak

Kapcsolódó

„Kezdenek visszaköszönni a ’70-es évek” – színházi emberek tiltakoznak

Kováts Adél, Mácsai Pál, Pintér Béla és Ónodi Eszter is megszólal abban a videóban, amelyet a Nemzeti Kulturális Alap kiszivárgott, radikális átalakítása miatt meghirdetett december 9-i demonstráció kapcsán tettek közzé.

Használt a tiltakozás? Végül nem bántaná az NKA-t az új törvényjavaslat

Használt a tiltakozás? Végül nem bántaná az NKA-t az új törvényjavaslat

Nem szerepel a Nemzeti Kulturális Alap átalakítása a Nemzeti Kulturális Tanácsról szóló törvényjavaslatban, de a színházaknak közös fenntartási megállapodást kell kötniük a kormánnyal.

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

Kulturális sokszínűség a Bartók Béla Boulevard-on

A Bartók Béla úton idén is megrendezik az Eleven Tavaszt, mely egyedi kortárs alkotásokkal, köztéri installációval, valamint különleges alkotóműhelyekkel várja a látogatókat.
Vizuál

Leonardótól a preraffaelitákig - nyit a Szépművészeti és a Nemzeti Galéria

A Magyar Nemzeti Galéria a londoni Tate Britain preraffaelita mesterműveiből válogatott tárlattal nyílik meg május 13-án, míg a Szépművészeti Múzeum május 12-től látogatható, emellett júniusban Leonardótól Miróig címmel új időszaki tárlattal készülnek.
Klasszikus

Mesterhangszerek használatára lehet pályázni

A Magyar Állami Operaház pályázatot hirdet magyar állampolgárok, valamint felsőfokú zenei végzettséggel rendelkezők számára: állami tulajdonban lévő mesterhangszerek több évre szóló használatára lehet jelentkezni.
Könyv

Heti groteszk: Nagy riporter volt

A Fidelio videósorozatában vasárnaponként Koltai Róbert olvas fel egyet Gellért András napjaink problémáit optimista derűvel és tűpontosan megragadó, groteszk novellái közül.
Jazz/World

Egyedi hangszín és világzenei hangulat

Szól a világ címmel május 10-én jelenik meg a Napfonat együttes első nagylemeze. Az öttagú a cappella csapat 2018-ban alakult és dalaikban a saját szövegeik mellett, versfeldolgozások, valamint magyar és más nemzetek népdalai szólalnak meg egyedi hangzásban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház hír

Új bemutatókkal kezdi jubileumi évadát a Vígszínház

Több mint 90 éves hagyományát követve a Vígszínház május 1-jén megkezdte a következő évad bérleteinek értékesítését. Bár egyelőre csak decemberig hirdettek műsort, az elmúlt időszak közönség előtt be nem mutatott előadásai mellett újdonságokat is tartogat a 2021/2022-es szezon.
Színház hír

A FESZ szerint szabálytalanul dönthettek az idei működési támogatásokról

A Független Előadó-Művészeti Szövetség nyílt levélben hívja a fel a figyelmet arra, hogy a minősítéssel nem rendelkező előadó-művészeti szervezetek támogatásainak megítélésekor az elbírálás és a döntéshozatal során nem tartották be a pályázatra vonatkozó törvényi előírásokat.
Színház hír

Gizella-díjjal tüntették ki Oberfrank Pált

2021-ben ismét átadták a Gizella-díjat Veszprémben, melyet minden évben azoknak az alkotóknak ítélnek oda, akik kimagasló művészeti teljesítményükkel nagy szerepet játszanak Veszprém kulturális értékeinek létrehozásában, illetve tevékenységükkel hozzájárulnak a város jó hírnevének megőrzéséhez.
Színház támogatás

A szőnyeg szélén a szegedi MASZK Egyesület

És ez nem egy új előadás címe, hanem helyzetjelentés: az idei évben a szakminisztérium pályázatán nem nyert működési támogatást a MASZK Egyesület, amely 1992 óta működteti befogadószínházként a szegedi Régi Zsinagógát és 2020-ban 30. alkalommal rendezte meg a THEALTER fesztivált.
Színház interjú

Étel só nélkül, élet színház nélkül – Interjú Barnák Lászlóval, a szegedi teátrum főigazgatójával

Izgalmas produkciókkal készül megünnepelni 90 éves jubileumát a Szegedi Szabadtéri Játékok. Van is ok az örömre, hiszen szép lassan újraindul a kulturális élet. Ám az óvatosságnak is helye van, ugyanúgy, mint a reménynek. Barnák Lászlóval, a Szegedi Nemzeti Színház főigazgatójával a művészetbe vetett hit jegyében, a pandémia árnyékában, a színházi világon jóval túlmutató kérdésekről is beszélgettünk.