Színház

„Tudsz még hallgatni?” – Beszámoló a színházi alkotók tüntetéséről

2019.12.09. 20:10
Ajánlom
A szabad színházért, a kultúra függetlenségéért szerveztek tüntetést december 9-én estére a Madách térre, és noha a bírált törvényjavaslat időközben módosult, sokan úgy érezték, ott a helyük a megmozduláson.

Jordán Tamás, Mácsai Pál színházigazgatók, Pintér Béla független színházi alkotó és Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere is felszólalt december 9-én este azon a tüntetésen, amelyet eredetileg a Városháza elé szerveztek, ám végül a Madách tér is kicsinek bizonyult hozzá. A demonstrációt azután hirdették meg, hogy petíció indult a szabad kultúra megmaradásáért, a független színházak védelméért és a Nemzeti Kulturális Alap további működéséért, valamint ezek szakmai egyeztetést mellőző, radikális átalakítás ellen.

Noha a demonstráció reggelén már kiderült, hogy a törvényjavaslat az eredetinél jóval finomabb változatban kerül majd az Országgyűlés elé, az NKA-t pedig nem érinti (erről bővebben itt írtunk), a tüntetést mégis megtartották.

IMG_20191209_175441-200405.jpg

Színházi alkotók demonstrációja a Madách téren 2019. december 9-én (Fotó/Forrás: Fidelio)

A Gothár-botrány miatt pellengérre állított Katona József Színházat Fullajtár Andrea képviselte, aki beszédében a kérdést szegezte a tömeghez: "Lesz még ezek után valaki, aki tud hallgatni?" A függetlenek védelmében elsőként Barda Beáta, a Trafó ügyvezetője szólalt fel, aki a sokféleség és a sokféle kultúra fontosságát hangsúlyozta. Sodró Eliza 111 harminc év alatti fiatal színész nevében elmondta: „A mi generációnk valamiért nem kapható a gyűlölködésre, szeretünk dolgozni, tiszteljük egymás munkáját és jelezzük, ha valami gondunk van.”

Őt követte a színpadon Farkas Franciska független színész, aki azt a kérdést tette fel: „Vajon kell-e bátorság ahhoz, hogy ide kiálljak? Hiszem, hogy amit teszek, ahhoz nem kell bátorság, hiszen itthon vagyok.” Jordán Tamást, a szombathelyi Weöres Színház igazgatóját heves ünneplés fogadta, a művész többek között elmondta, egy ilyen törvény ellen a tiszta lelkiismeretű magyar embernek fel kell lépnie.

Hangsúlyozta, hogy a kormány mai meghátrálása a tiltakozóknak köszönhető.

IMG_20191209_180438-200522.jpg

Színházi alkotók demonstrációja a Madách téren 2019. december 9-én (Fotó/Forrás: Fidelio)

Mácsai Pál, a demonstráció szomszédságában található Örkény Színház igazgatója a színház névadójának egyik Egypercesét is felolvasta (Az élet értelme), amellyel az összefogás erejére, a kultúra összetartó erejére figyelmeztetett.

Sokkal lazább és vadabb hangot ütött meg a független szféra ismert alkotója, Pintér Béla, aki szerint az igazi színház ellenzéki, kritikus, metsző humorú. „Ha egy színház nem kormánykritikus vagy ellenzéki, akkor kurva unalmas.”

IMG_20191209_175011-200524.jpg

Színházi alkotók demonstrációja a Madách téren 2019. december 9-én (Fotó/Forrás: Fidelio)

A leghosszabban Karácsony Gergely beszélt, aki szerint egy ilyen jellegű törvény, amilyent annak idején két évig készítettek elő, most pedig két nap alatt akarnak átnyomni, nem törvény, hanem diktátum. A főpolgármester szerint a színházaink, az iskoláink és az Akadémia nem a politikusoké, hanem a művészeké, a tanároké és a tudósoké.

Végül Boross Martin rendező a Független Előadó-művészeti Szövetség képviseletében közös képre hívta a tüntetőket, amelyet Znamenák István színművész az Örkény Színház erkélyéről készített el. Este háromnegyed hétkor a tüntetés hivatalosan véget ért, az emberek elindultak a térről, ami öt perc alatt kiürült.

IMG_20191209_184609-200441.jpg

Színházi alkotók demonstrációja a Madách téren 2019. december 9-én (Fotó/Forrás: Fidelio)

A kultúrtörvény javaslata, amely leginkább a Nemzeti Kulturális Tanács létrejöttéről rendelkezik, szerdán kerül a Parlament elé, a benyújtó Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes különleges eljárást kért Kövér László házelnöktől.

„Kezdenek visszaköszönni a ’70-es évek” – színházi emberek tiltakoznak

Kapcsolódó

„Kezdenek visszaköszönni a ’70-es évek” – színházi emberek tiltakoznak

Kováts Adél, Mácsai Pál, Pintér Béla és Ónodi Eszter is megszólal abban a videóban, amelyet a Nemzeti Kulturális Alap kiszivárgott, radikális átalakítása miatt meghirdetett december 9-i demonstráció kapcsán tettek közzé.

Használt a tiltakozás? Végül nem bántaná az NKA-t az új törvényjavaslat

Használt a tiltakozás? Végül nem bántaná az NKA-t az új törvényjavaslat

Nem szerepel a Nemzeti Kulturális Alap átalakítása a Nemzeti Kulturális Tanácsról szóló törvényjavaslatban, de a színházaknak közös fenntartási megállapodást kell kötniük a kormánnyal.

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

Könnyeinkkel küzdünk a Kobe Bryantről szóló animációs kisfilmet nézve

A Grammy gálát is beárnyékolta a Kobe Bryant haláláról érkező megrázó hír. Alicia Keys részvétnyilvánítása után több művész is az elhunyt emléke előtt tisztelgett műsorával. Mutatjuk Kobe Bryant Oscar-díjas animációs filmjét, amelyet a saját életéről készített.
Könyv

Szabó Magda Abigéljét ajánlja a New York Times

A múlt héten jelent meg az itthon közkedvelt regény angol fordítása, melyet a kiadó Jane Austen és J.K.Rowling műveihez hasonlít.
Klasszikus

A karmester, aki zenekari állással mentett meg zsidókat a lengyel holokauszt idején

A rettegett Hans Frank, a lengyelek hentese rajongott a zenéért. Hans Swarowsky karmester pedig a tűzzel játszott, amikor kihasználta ezt a rajongást, hogy zsidó és lengyel életeket mentsen meg a világháború alatt.
Jazz/World

Ilyen volt Chick Corea fellépése a Grammy-díjátadón (és itt a nyertesek listája)

Grammy-díjat nyert Caroline Shaw és Jennifer Higdon szerzői albuma, de Chick Corea és Esperanza Spalding is. A gála legnagyobb nyertese viszont a 18 éves Billie Eilish.
Klasszikus

Pénzt gyűjt a Fesztiválzenekar, akár sakkpartira is licitálhat Fischer Ivánnal

Adománygyűjtő bált rendez a Budapesti Fesztiválzenekar, ahol az aukción olyan élményekre lehet licitálni, mint egy turné a zenekarral vagy sakkparti a karmesterével.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház magazin

Ádámok és Évák Ünnepe a József Attila Színházban

A József Attila Színház elkötelezett támogatója a színházi nevelésnek, ezért nem csupán otthont adott az immáron hagyománynak tekinthető produkcióknak; az intézmény művészei mentorokként felügyelték a színjátszó csoportok, osztályok munkáját. Tanácsokkal, ötletekkel segítették a fiatal alkotókat.
Színház ajánló

Újra Határtalan Napok a Miskolci Nemzeti Színházban

Február 13. és 15. között ismét a határon túli kultúráé lesz a főszerep a Miskolci Nemzeti Színházban. Az idei programok különlegessége, hogy a színház, a zene, a képzőművészet és irodalom mellett most a film és a tánc műfaja is képviselteti magát. A Határtalan Napok rendezvénysorozaton idén Beregszász lesz a vendég.
Színház FACT

Miről gondolkodnak mostanában a fiatal színházi és filmes alkotók?

Egy európai egyetem számára létkérdés, hogy megmutassa, mi történik a falai között - így tartják ezt az a Színház- és Filmművészeti Egyetemen is, ahol az alkotók legfrissebb generációja mutatkozik be február 6. és 9. között, a FACT nemzetközi művészeti fesztiválon.
Színház kritika

Közben is mást gondolni – Kritika a Mephistoland című előadásról

Dömötör András már jó ideje német nyelvterületen dolgozik szerzőként, rendezőként. A Mephistoland című munkáját ötödik éve játssza a berlini Maxim Gorkij Színház. Most láttuk.
Színház hír

Miért tilos etetni a jegesmedvéket? 

A jegesmedvék etetése tilos! c. fizikai bábszínházi előadás témája a globális felmelegedés, a környezetvédelem fontossága, a fenntartható fejlődés mellett az emberség, az állatság, és annak a morális kérdésnek a körbekémlelése, hogy miért is tilos etetni a jegesmedvéket.