Színház

„Túlélsz, pöcök” – Nézőtéravató az Örkényben

2017.09.29. 08:49
Ajánlom
Jócskán ráfért már az Örkény Színház nézőterére a tavasz-nyár folyamán elvégzett felújítás, ahogy Mácsai Pál igazgató a szeptember 26-án megtartott nézőtéravatón fogalmazott: ezt már senki nem szerette.

A Madách tér 6. szám alatt álló épület alsó három szintjére eredetileg mozit álmodtak meg, a tervezésre pedig Gerlóczy Gedeont kérték fel. Itt nyitotta meg kapuit 1940-ben a Madách Színház, majd a követő évtizedek során sok változáson esett át mind a színház arculata, mind az épület belső kialakítása. A jelenleg itt működő Örkény István Színház 2004. szeptember 21-én nyílt meg önálló társulattal rendelkező repertoárszínházként, ám ekkor még nem szakadt el teljesen a mai Madách Színháztól. Ez csak 2009-ben történt meg, amikortól is önálló színházról beszélhetünk.

A társulat az évek alatt apró lépésekkel, szisztematikusan és rendkívül kreatívan formálta át a rendelkezésre álló teret sőt, némi bővítésre is sor kerülhetett. A színháztér fölötti volt lakásokban öltözők, próbaterem, társalgó és irodák kaptak helyet,

a két épületrészt elválasztó főfal áttörésének utolsó mozzanatait Mácsai Pál igazgató saját maga végezte el.

Tavaly adták át a színház új bejáratát, a nézőtér felújítása azonban még ennél is nagyobb horderejű beavatkozást jelentett, olyannyira, hogy a társulatnak még az előző évad végén költöznie kellett (a Városmajorba), hogy a szükséges munkálatokat idejében el tudják kezdeni, és a 2017/18-as évadot egy jól funkcionáló belső térrel kezdhessék el.

Örkény sem írhatta volna meg szebben

Kapcsolódó

Örkény sem írhatta volna meg szebben

Zseniális videóval búcsúzik az Örkény Színház társulata átmenetileg a Madách téri épülettől. Az évad hátralévő részében a nagyszínpadi előadásokat a Városmajorban játsszák.

Az építkezés kétirányú volt: egyrészt visszaállították azokat az építészeti megoldásokat, amelyek az átalakítások során elvesztek, pedig jónak bizonyultak, másrészt modernizálásra is szükség volt.

A rossz akusztika, a megemelt színpadra történő problémás rálátás, a kényelmetlen, recsegő nézőtéri székek, valamint az ügyetlenül világítható játéktér nemcsak a nézői élménynek ártott, de a színpadi munkát is megnehezítette. Volt tehát mit újragondolni, ebben Vincze Krisztián építésztervező és Fülöp Krisztina belsőépítész segítette a színház vezetését. A megvalósult tervek két év közös gondolkodás után készültek el.

Hátulról is látni

A legradikálisabb változtatások a nézőtér lejtésszögét érintik. Egy korábbi átalakítás során annyira megemelték a színpadot, hogy az első sorokból csak nagyon nehezen lehetett rálátni a színpadra. Korrigálni kellett a nézőtér lejtését: alépítménnyel megemelték a széksorokat, így lépcsőzetes nézőteret alakítottak ki.

A leghátsó sor egy méterrel került magasabbra, mint korábban volt.

Ahhoz, hogy innen is megfelelő rálátás nyíljon a színpadra, hozzá kellett nyúlni a karzatot tartó vasbeton gerendához is. Csak az építkezés során, a burkolat lebontása után derült ki, hogy a gerenda annyira rossz állapotban van, hogy azonnali cserére van szükség.

A tartóelem anyagát puszta kézzel el lehetett morzsolni

– ami nem jó hír sem azoknak, akik általában fentről nézték az előadásokat, sem a karzat alatt helyet foglalt nézőknek (márpedig ez a terület a nézőtér kétharmadát teszi ki).

A gerendát végül úgy tudták kicserélni, hogy a karzatot ideiglenesen alátámasztották, a súlyt pedig levezették a talajba harminc méter mélyre. Ezután keskenyebb gerenda került a régi elem helyére, ami lehetőéve teszi, hogy a hátsó sorból szinte a színpad tetejét is látni lehet.

Elférhet a lábunk

A nézők számára az egyik leglátványosabb változást a székek cseréje és a széksorok átalakítsa jelentheti. Ahhoz, hogy székveszteség nélkül tudják növelni a sorok közötti távolságot, egészen a lépcsőházig kellett visszabontani az épületet. Korábban az előcsarnokból egy kis fogadóhelyre érkeztek a nézők, amit most felszámoltak, így másfél méterrel növelhették a nézőtér hosszanti kiterjedését.

A két lépcsőház és a nézőtér új, letisztult, puritán dizájnt kapott, ami jól illeszkedik az elsősorban a funkcióra koncentráló, Bauhaus-ihletettségű épülethez. Fülöp Krisztina belsőépítészeti megoldásai egyfajta színházépítészeti dramaturgia szerint vezetik végig a nézőket a bejárattól a nézőtérig, ahol aztán „minden lecsendesedik, és a fókusz a színpadé.”

Minek nevezzelek?

Az új nézőtéri székek jelképes megvásárlásával támogathatjuk az Örkény Színházat. A befolyt összeget az Asbóth utcai stúdió működtetésére fordítják, amire egyelőre nem kaptak forrást. A támogatásért a szék karfáján névtáblát helyeznek el a támogató által választott felirattal.

Az első széket Békés Itala kapta a társulattól 90. születésnapjára.

Egy szék ára magánszemélyeknek 50 ezer forint, vállalatoknak 100 ezer forint. Lehetőség van pótszék vásárlására is 5 ezer forintért – ez esetben a színház honlapján tüntetik fel a támogató nevét.

Összesen 400 szék van, amelyek közül az avatóig 17 darab kelt el.

Azoknak sem kell szomorkodniuk, akik nem szívesen válnak meg végleg a korábbi nézőtértől: Kávézó a régi székekhez néven a színház előtt kis kávézó várja a nézőket előadás előtt és után, ahol a régi nézőtéri székeken ülhetünk.

Nem kell kiabálni

A felújítás előtt nemcsak a székek recsegése nehezítette a színpadon elhangzó mondatok értését, hanem a rossz akusztika is. Ezen most jelentősen javítottak: akusztikus paneleket helyeztek el a nézőtéren, amelyek jó irányban terelik a hangokat. Ennek hatására most az utolsó sorokban is jól lehet hallani a színész természetes beszédhangját, mindenféle erőlködés nélkül.

Lőn világosság

Ugyancsak fontos eleme a fejlesztéseknek az újonnan kialakított világítási híd. Korábban a színpad fölső éle előtt egy vasrúdon függött nyolc-tíz reflektor. Most komoly, sok pozíciót tartalmazó világítási hidat építettek, amire több mint harminc lámpát lehet rátenni, és amelyre fel tudnak állni a világosítók.

Kész van-e?

Egy komoly felújítás persze sosincs teljesen kész az átadás pillanatában, de a szükséges apróbb csiszolások ellenére immár birtokba vehető állapotba került az Örkény új nézőtere, amit szeptember 26-án ünnepélyes keretek között adtak át a jelenlévő közönségnek. A széksorokban helyet foglaló művészek, pártoló tagok, újságírók és az építkezésen részt vevők közösen távolították el a székeket fedő fóliákat.

„Reméljük, nemcsak a miénk lesz, hanem generációkon át tud működni” – foglalta össze Mácsai Pál sokuk megvalósult álmát, amit a névadó, Örkény István maga talán így fejezett volna ki, ha jelen lehetett volna a nézőtéravatón: „ Túlélsz, pöcök.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Koronavírussal került kórházba Anna Nyetrebko

Az orosz szopránnak a koronavírussal összefüggő tüdőgyulladása van, ezért orvosi felügyeletre szorul.
Könyv

„Az utolsó mondattal kezdd!” – Könyv jelent meg Kulka János édesapjáról

Azt mondják, a kés Paganinije volt. Mert bebizonyította, hogy gyógyítást is lehet művészi szinten űzni. Ő volt Kulka Frigyes mellkassebész, tüdőgyógyász professzor, aki a mai napig etalon az orvostársadalomban. A hétköznapi embernek inkább a Kulka név üti meg a fülét, ami nem véletlen: a legendás gyógyító Kossuth-díjas színművészünk, Kulka János édesapja volt.
Könyv

Patti Smith Kosztolányit olvas a teája mellé

Az amerikai költő/énekes nem most ismerkedik a magyar irodalommal: korábban egy Krasznahorkai kötettel töltötte az éjszakáját.
Vizuál

Nyolc filmet nézhetünk meg premier előtt a X. Mozinet Filmnapokon

Október 22. és 25. között rendezik meg a X. Mozinet Filmnapokat a budapesti Puskin moziban és 14 további magyar városban.
Klasszikus

Kilép az ország határain a Virtuózok novemberben induló új évada

A nemzetközivé bővülő klasszikus zenei televíziós tehetségkutató hatodik évada november 27-től látható a Duna Televízióban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház hír

Crespo Rodrigo vezetheti tovább a Jászai Mari Színházat

2021. január 1-től újabb öt évre kapott megbízatást a tatabányai teátrum igazgatója, ez lesz a harmadik ciklusa.
Színház hír

Világsztárok hallatják hangjukat az SZFE mellett

Nyílt levélben fejezte ki támogatását az SZFE mellett negyvennégy világszerte elismert művész, köztük olyan hírességek, mint Cate Blanchett, Helen Mirren, Peter Brook és Salman Rushdie – írta meg a 444 a Financial Times-ra hivatkozva.
Színház hír

Eszenyi Enikő távollétében újítják fel futó rendezéseit a Vígben

Eszenyi Enikő személyes jelenléte nélkül újítják fel műsoron lévő rendezéseit a Vígszínházban Rudolf Péter és a korábbi igazgató közös döntése értelmében.
Színház hír

9-től 5-ig – Beugrással, de megtartják a József Attila Színház premierjét

Violet szerepét Auksz Éva veszi át, Roz Keith pedig Náray Erika lesz a 9-től 5-ig című új produkció szeptember 19-ei bemutatóján.
Színház ajánló

Jönnek a Csapodárok! – Élőben követhető a Radnóti új bemutatója

Tíz nappal a premier után, szeptember 23-án, szerdán este 19.00 órától élőben közvetítik az interneten a Radnóti Színház Csapodárok című új bemutatóját, kiváló minőségben, hét kamerával!