Színház

Tüntettek Dörner és Csurka ellen

2011.10.24. 13:42
Ajánlom
Október 22-én egyes adatok szerint ezer, a szervezők szerint kétezer fő tüntetett azért, hogy a főpolgármester semmisítse meg az Új Színházra kiírt pályázat végeredményét.

A tüntetésen drámatagozatos középiskolásoktól színművészeti egyetemistákon át a színházi szakma jeles alakjaiig, kritikusoktól átlagos nézőkig és politikai pártok képviselőiig széles társadalmi spektrum képviseltette magát. A demonstrációt performansz nyitotta, amelyet a piros-fekete-fehér karszalagos és zászlós, fekete dzsekis Magyar Fokhagymafront tagjai adtak elő. Legfőbb követelésük: Csurka István legyen az univerzum főistene. A teátrális felütést követően a szervezők, Hajagos Mihály és Sardar Tagirosky, a Laboratorium Animae társulat tagjai léptek az Új Színház előtt felállított színpadra, vázolták a helyzetet és annak előzményeit, és összefoglalták céljaikat, melyek közül a legfontosabb az, hogy a gyűlölködő, szélsőséges nézetei sem Magyarországon, sem máshol nem megengedhetők, ezért ha nem adják vissza megbízatásukat, Tarlós István főpolgármester írjon ki új pályázatot, azt pedig tisztán szakmai szempontok mentén bírálják el.

A két óránál valamivel hosszabb rendezvény műsorvezetője a magát kultúrmunkásként meghatározó Ámon Betti volt, aki az utóbbi időkig - közelmúltbeli elbocsátásáig - a Duna Televízió kulturális műsorainak főszerkesztőjeként dolgozott, felszólalói pedig jórészt a magyar színházi élet ismert személyiségei voltak. Ők mindannyian kiemelték: a művészet szabad, a politika és a szélsőség nem teheti be a lábát egyetlen kulturális intézménybe sem.

A színházat jelenleg is igazgató, a pályázaton vesztes Márta István magánemberként mondott köszönetet a szolidaritásért és a támogatásért, majd Pokorny Lia színésznő leleplezte azt a számlálót, amelyen az utolsó, nem-Dörner-érában bemutatott előadás, a Varázshegy premierjéig hátralevő napokat számolják. Márta István beszédében hangsúlyozta, hogy a színház kőfalon belül és kívül egy és oszthatatlan, a kultúra szerepét pedig nem szabad lekicsinyelni, és az árkokat más európai országokhoz hasonlóan - épp a kultúra segítségével - ideje lenne betemetni.

Fodor Tamás szerint egy igazi színház alakítja a politikai gondolkodást, és úgy fogalmazott, ezzel a kinevezéssel "a pártállam koncot vetett egy pártocska elé", Dörner és Csurka színházában ember- és emberiségellenes gondolatokat fogalmaznak meg. Bérczes László dramaturg, rendező, a pályázatot elbíráló szakmai bizottság egyik tagja videoüzenetében a győztes páros szakmai alkalmatlanságát, pályázatuk kidolgozatlanságát, annak hazugságait jelezte.

Hegedűs D. Géza színész a színház morális intézmény és közösségi találkozóhely jellegét hangsúlyozva Dörner és Csurka emberellenes programját utasította vissza, és tiltakozásra szólított fel csakúgy, mint Mohácsi János rendező, aki rámutatott: a döntést a politika évtizedekre visszamenőleg kivette a szakma kezéből, és ideje lenne, ha az visszakerülne a színháziak kezébe. Kulka János egy 1935-ös, Németh Antal és Kárpáti Aurél közt lezajlott beszélgetést citálva a vezetés erkölcsi hatalmáról szólt. Rácz Attila független színházi alkotó is visszautasította a politikai alapon szerveződő művészetet és a színházi "érvényesülés útjának választott irracionalitást". Mundruczó Kornél rendező az összefogásra hívott, szintén a politikus, a társadalmi kérdéseket feltevő, fórumként működő színház mellett tett hitet, és levelében úgy fogalmazott: "A tehetséget nem lehet ideológiai börtönbe zárni."

Az aznemlehet.net oldalon, illetve a YouTube videomegosztón is látható felvételekkel - melyeken színészek, rendezők fejtik ki az ügy kapcsán gondolataikat - meg-megszakított demonstráción a színpadra lépett Upor László és Solténszky Tibor dramaturgok, Bodor Johanna táncművész, koreográfus, Derdák András, Nádasdy Ádám fordító, költő, tanár, Szikszai Rémusz, Járó Zsuzsa, Kovács Patrícia és Péter Kata színészek, Bitó László író, Gerendás Péter, Nagy János, Kézdy Luca, Jéger Dorottya zenészek, illetve Hanti Vilmos, a Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetségének elnöke.

A szervezők számára is meglepetésként szót kért Fábry Sándor, akit a tömeg ellenérzésekkel fogadott. A jobboldali szimpátiájáról ismert humorista jelezte, a "kalandvágy sodorta" a Paulay Ede utcába, és az, hogy Márta István, valamint a társulat több tagja a barátja, az igazgató pedig meghívta. (A szervezők és Márta István később helyesbített, hogy személyes meghívásról nem volt szó.) Fábry szerint naiv utópia az, hogy "a politika sitthalmai alól" a jelenlegi helyzetet ki lehet rángatni, ám felvázolta saját naiv utópiáját, amelyben Márta István az Új Színház igazgatója, Dörner György játszik ott, és Csurka István darabját mutatják be. Fábry Sándor úgy fogalmazott: "a pályázat vissza fog vonódni", a demonstrálók nyitott kapukat döngetnek.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Kortárs írók kedvenc EP-idézetei lepték el Óbudát

Köztéri plakátokkal, 40 hazai író, költő kedvenc EP-idézetével, korábban nem publikált fotókkal és felolvasással ünnepli a harmadik kerület Esterházy Péter születésnapját.
Vizuál

„Ahol csak tomboló ováció van, ott valami bűzlik” – Interjú a szobordöntésben érintett alkotóval, Szalay Péterrel

Egy műalkotás élete nem ér véget az alkotó műhelyében, a befogadók által válik egésszé, teljessé. A mű hatást vált ki, ami párbeszédet generál közönség és alkotás között, de meddig tart a szólásszabadság joga és mi védi a szabad művészi alkotás méltóságát?
Klasszikus

Domingo támogatásával jutott mesterzongorához Balázs-Piri Soma

A Virtuózok ifjú tehetsége évek óta gyűjtött egy mesterzongorára, végül Plácido Domingo támogatása révén teljesülhetett a zongorista dédelgetett álma.
Vizuál

Az újrakezdés filmjei

Egyre közelebb kerül az újranyitás gondolata, bár a bemutatókat még halogatják, de előbb-utóbb moziba is mehetünk. Addig is öt olyan klasszikus magyar filmet ajánlunk a Filmio kínálatából, amelyekben a hősök élete teljesen más irányt vesz.
Színház

Júniusban nyit a Margitszigeti Színház

Derűvel és optimistán várja a korlátozások feloldását a Margitszigeti Színház, amely szabadtéri és ültetett nézőterű játszóhelyként az egyik legbiztonságosabb közösségi helyszínnek számít. A színház vezetősége reméli, hogy a járványügyi intézkedések lehetővé teszik a mielőbbi nyitást, és a nézők – a mindenkori szabályok betartása mellett – júniustól újból élőben élvezhetik a színházi előadásokat.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház nekrológ

„Ez a pillanat a gondolkodásra jó, beszédre nem” – Pályatársai, tisztelői búcsúznak Törőcsik Maritól

Sorra jelennek meg a személyes hangvételű visszaemlékezések a 85 évesen elhunyt Törőcsik Mariról a közösségi médiában, ezek közül gyűjtöttünk össze néhányat.
Színház gyász

Törőcsik Mari: „Beszentelik a hamvaimat, aztán a Tiszába szórnak. Az az én folyóm.”

A 85 éves korában elhunyt Törőcsik Mari néhány éve Bérczes Lászlónak „végrendelkezett” a színésznő nevét viselő beszélgetőkönyben.
Színház gyász

Elhunyt Törőcsik Mari

A Kossuth-nagydíjas, kétszeres Jászai Mari- és Balázs Béla-díjas színésznőt életének 86. évében, hosszas betegség után pénteken hajnalban érte a halál.
Színház gyász

Elhunyt Lengyel Anna dramaturg, a PanoDráma alapítója

A műfordítóként és rendezőként is jegyzett színházi szakembernél 2017-ben diagnosztizáltak lágyrészszarkómát. Életének 52. évében érte a halál - adta hírül a Színház Online.
Színház interjú

Egy kellően őrült ötlet – interjú Pass Andreával és A Vándorkutya olasz fordítójával, Várnai Dórával

2021-ben Pass Andrea A Vándorkutya című drámája is felkerült az EURODRAM (European network for drama in translation) publikációra és megrendezésre ajánlott darabjainak listájára. A bizottság 343 mű közül választotta ki a legérdekesebb munkákat, köztük a Vígszínházban is sikerrel futó előadásnak alapul szolgáló dráma olasz változatát. A szerzővel, Pass Andreával és a fordítóval, Várnai Dórával beszélgettünk.