Színház

Tüntettek Dörner és Csurka ellen

2011.10.24. 13:42
Ajánlom
Október 22-én egyes adatok szerint ezer, a szervezők szerint kétezer fő tüntetett azért, hogy a főpolgármester semmisítse meg az Új Színházra kiírt pályázat végeredményét.

A tüntetésen drámatagozatos középiskolásoktól színművészeti egyetemistákon át a színházi szakma jeles alakjaiig, kritikusoktól átlagos nézőkig és politikai pártok képviselőiig széles társadalmi spektrum képviseltette magát. A demonstrációt performansz nyitotta, amelyet a piros-fekete-fehér karszalagos és zászlós, fekete dzsekis Magyar Fokhagymafront tagjai adtak elő. Legfőbb követelésük: Csurka István legyen az univerzum főistene. A teátrális felütést követően a szervezők, Hajagos Mihály és Sardar Tagirosky, a Laboratorium Animae társulat tagjai léptek az Új Színház előtt felállított színpadra, vázolták a helyzetet és annak előzményeit, és összefoglalták céljaikat, melyek közül a legfontosabb az, hogy a gyűlölködő, szélsőséges nézetei sem Magyarországon, sem máshol nem megengedhetők, ezért ha nem adják vissza megbízatásukat, Tarlós István főpolgármester írjon ki új pályázatot, azt pedig tisztán szakmai szempontok mentén bírálják el.

A két óránál valamivel hosszabb rendezvény műsorvezetője a magát kultúrmunkásként meghatározó Ámon Betti volt, aki az utóbbi időkig - közelmúltbeli elbocsátásáig - a Duna Televízió kulturális műsorainak főszerkesztőjeként dolgozott, felszólalói pedig jórészt a magyar színházi élet ismert személyiségei voltak. Ők mindannyian kiemelték: a művészet szabad, a politika és a szélsőség nem teheti be a lábát egyetlen kulturális intézménybe sem.

A színházat jelenleg is igazgató, a pályázaton vesztes Márta István magánemberként mondott köszönetet a szolidaritásért és a támogatásért, majd Pokorny Lia színésznő leleplezte azt a számlálót, amelyen az utolsó, nem-Dörner-érában bemutatott előadás, a Varázshegy premierjéig hátralevő napokat számolják. Márta István beszédében hangsúlyozta, hogy a színház kőfalon belül és kívül egy és oszthatatlan, a kultúra szerepét pedig nem szabad lekicsinyelni, és az árkokat más európai országokhoz hasonlóan - épp a kultúra segítségével - ideje lenne betemetni.

Fodor Tamás szerint egy igazi színház alakítja a politikai gondolkodást, és úgy fogalmazott, ezzel a kinevezéssel "a pártállam koncot vetett egy pártocska elé", Dörner és Csurka színházában ember- és emberiségellenes gondolatokat fogalmaznak meg. Bérczes László dramaturg, rendező, a pályázatot elbíráló szakmai bizottság egyik tagja videoüzenetében a győztes páros szakmai alkalmatlanságát, pályázatuk kidolgozatlanságát, annak hazugságait jelezte.

Hegedűs D. Géza színész a színház morális intézmény és közösségi találkozóhely jellegét hangsúlyozva Dörner és Csurka emberellenes programját utasította vissza, és tiltakozásra szólított fel csakúgy, mint Mohácsi János rendező, aki rámutatott: a döntést a politika évtizedekre visszamenőleg kivette a szakma kezéből, és ideje lenne, ha az visszakerülne a színháziak kezébe. Kulka János egy 1935-ös, Németh Antal és Kárpáti Aurél közt lezajlott beszélgetést citálva a vezetés erkölcsi hatalmáról szólt. Rácz Attila független színházi alkotó is visszautasította a politikai alapon szerveződő művészetet és a színházi "érvényesülés útjának választott irracionalitást". Mundruczó Kornél rendező az összefogásra hívott, szintén a politikus, a társadalmi kérdéseket feltevő, fórumként működő színház mellett tett hitet, és levelében úgy fogalmazott: "A tehetséget nem lehet ideológiai börtönbe zárni."

Az aznemlehet.net oldalon, illetve a YouTube videomegosztón is látható felvételekkel - melyeken színészek, rendezők fejtik ki az ügy kapcsán gondolataikat - meg-megszakított demonstráción a színpadra lépett Upor László és Solténszky Tibor dramaturgok, Bodor Johanna táncművész, koreográfus, Derdák András, Nádasdy Ádám fordító, költő, tanár, Szikszai Rémusz, Járó Zsuzsa, Kovács Patrícia és Péter Kata színészek, Bitó László író, Gerendás Péter, Nagy János, Kézdy Luca, Jéger Dorottya zenészek, illetve Hanti Vilmos, a Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetségének elnöke.

A szervezők számára is meglepetésként szót kért Fábry Sándor, akit a tömeg ellenérzésekkel fogadott. A jobboldali szimpátiájáról ismert humorista jelezte, a "kalandvágy sodorta" a Paulay Ede utcába, és az, hogy Márta István, valamint a társulat több tagja a barátja, az igazgató pedig meghívta. (A szervezők és Márta István később helyesbített, hogy személyes meghívásról nem volt szó.) Fábry szerint naiv utópia az, hogy "a politika sitthalmai alól" a jelenlegi helyzetet ki lehet rángatni, ám felvázolta saját naiv utópiáját, amelyben Márta István az Új Színház igazgatója, Dörner György játszik ott, és Csurka István darabját mutatják be. Fábry Sándor úgy fogalmazott: "a pályázat vissza fog vonódni", a demonstrálók nyitott kapukat döngetnek.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Színház

Keverni nem csak a fakanállal lehet: Marie Curie nem mindennapi élete

Marie Curie története sok szempontból a századforduló és a 20. század története. A radioaktivitás úttörő kutatójának életét feldolgozó monodráma egy egyedülálló tudós történetét meséli el, akinek volt bátorsága szembemenni a hagyományos női szerepkörrel.
Zenés színház

Peller Károly: „Többet készülünk rá, mint egy gálakoncertre”

Augusztus 3-án és 4-én a budai várban adnak gálakoncertet az Operettszínház művészei. Peller Károly a felkészülés folyamatáról mesélt.
Zenés színház

Jonas Kaufmann, Anna Nyetrebko és Erwin Schrott a budapesti mozivásznon

Az Uránia moziban július 19-én és a rákövetkező hetekben operacsillagok koncertfilmjeit láthatja a nagyközönség.
Vizuál

Drótmese – Nézze meg online a fiatal magyar alkotó díjnyertes animációját!

Pataki Szandra stop motion animációja egy drótszálakból felépített világban játszódik, ahol senki sem vonhatja ki magát az egymásnak feszülő erők hatása alól.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Színház premier

2039-ben sem lesz könnyebb az élet

Négy generáció különös sorsát bemutató, kortárs családdráma kerül színpadra a Hatszín Teátrumban, tele bűnökkel, pokollá vált házasságokkal és egy elhallgatott örökséggel. A Majd, ha az eső eláll című előadás premierjét augusztus 10-én tartják.
Színház interjú

Fenyő Iván: „Úgy éreztem, hogy megszűnt az összetartás”

Idén folytatódik a „legendás” Máté-Horvai osztály előadássorozata a Jurányi Házban, amely most Fenyő Iván életével foglalkozik. Őt kérdezte a Jurányi Latte a főiskolás emlékeiről, illetve arról, miért szállt ki az AlkalMáté Trupp-ból, és vajon játszik-e majd a róla szóló előadásban.
Színház lázár kati

Lázár Katinak ítélték a színikritikusok az idei életműdíjat

A Színházi Kritikusok Céhe nyolcadik alkalommal ismer el életműdíjjal a színházművészet bármely területén kiemelkedőt alkotó, 65 év feletti művészt.
Színház Radioaktív

Keverni nem csak a fakanállal lehet: Marie Curie nem mindennapi élete

Marie Curie története sok szempontból a századforduló és a 20. század története. A radioaktivitás úttörő kutatójának életét feldolgozó monodráma egy egyedülálló tudós történetét meséli el, akinek volt bátorsága szembemenni a hagyományos női szerepkörrel.
Színház interjú

Gyerekek tragédiája – valóságos túszdráma, színházi köntösben

2004-ben a beszláni I. számú iskolát terroristák rohanták le, ezernél is több embert ejtve túszul. A holland Carly Wijs Mi és Ők című kamaradarabja ezen elbeszélhetetlen napok emlékéről szól.