Színház

Tüntettek Dörner és Csurka ellen

2011.10.24. 13:42
Ajánlom
Október 22-én egyes adatok szerint ezer, a szervezők szerint kétezer fő tüntetett azért, hogy a főpolgármester semmisítse meg az Új Színházra kiírt pályázat végeredményét.

A tüntetésen drámatagozatos középiskolásoktól színművészeti egyetemistákon át a színházi szakma jeles alakjaiig, kritikusoktól átlagos nézőkig és politikai pártok képviselőiig széles társadalmi spektrum képviseltette magát. A demonstrációt performansz nyitotta, amelyet a piros-fekete-fehér karszalagos és zászlós, fekete dzsekis Magyar Fokhagymafront tagjai adtak elő. Legfőbb követelésük: Csurka István legyen az univerzum főistene. A teátrális felütést követően a szervezők, Hajagos Mihály és Sardar Tagirosky, a Laboratorium Animae társulat tagjai léptek az Új Színház előtt felállított színpadra, vázolták a helyzetet és annak előzményeit, és összefoglalták céljaikat, melyek közül a legfontosabb az, hogy a gyűlölködő, szélsőséges nézetei sem Magyarországon, sem máshol nem megengedhetők, ezért ha nem adják vissza megbízatásukat, Tarlós István főpolgármester írjon ki új pályázatot, azt pedig tisztán szakmai szempontok mentén bírálják el.

A két óránál valamivel hosszabb rendezvény műsorvezetője a magát kultúrmunkásként meghatározó Ámon Betti volt, aki az utóbbi időkig - közelmúltbeli elbocsátásáig - a Duna Televízió kulturális műsorainak főszerkesztőjeként dolgozott, felszólalói pedig jórészt a magyar színházi élet ismert személyiségei voltak. Ők mindannyian kiemelték: a művészet szabad, a politika és a szélsőség nem teheti be a lábát egyetlen kulturális intézménybe sem.

A színházat jelenleg is igazgató, a pályázaton vesztes Márta István magánemberként mondott köszönetet a szolidaritásért és a támogatásért, majd Pokorny Lia színésznő leleplezte azt a számlálót, amelyen az utolsó, nem-Dörner-érában bemutatott előadás, a Varázshegy premierjéig hátralevő napokat számolják. Márta István beszédében hangsúlyozta, hogy a színház kőfalon belül és kívül egy és oszthatatlan, a kultúra szerepét pedig nem szabad lekicsinyelni, és az árkokat más európai országokhoz hasonlóan - épp a kultúra segítségével - ideje lenne betemetni.

Fodor Tamás szerint egy igazi színház alakítja a politikai gondolkodást, és úgy fogalmazott, ezzel a kinevezéssel "a pártállam koncot vetett egy pártocska elé", Dörner és Csurka színházában ember- és emberiségellenes gondolatokat fogalmaznak meg. Bérczes László dramaturg, rendező, a pályázatot elbíráló szakmai bizottság egyik tagja videoüzenetében a győztes páros szakmai alkalmatlanságát, pályázatuk kidolgozatlanságát, annak hazugságait jelezte.

Hegedűs D. Géza színész a színház morális intézmény és közösségi találkozóhely jellegét hangsúlyozva Dörner és Csurka emberellenes programját utasította vissza, és tiltakozásra szólított fel csakúgy, mint Mohácsi János rendező, aki rámutatott: a döntést a politika évtizedekre visszamenőleg kivette a szakma kezéből, és ideje lenne, ha az visszakerülne a színháziak kezébe. Kulka János egy 1935-ös, Németh Antal és Kárpáti Aurél közt lezajlott beszélgetést citálva a vezetés erkölcsi hatalmáról szólt. Rácz Attila független színházi alkotó is visszautasította a politikai alapon szerveződő művészetet és a színházi "érvényesülés útjának választott irracionalitást". Mundruczó Kornél rendező az összefogásra hívott, szintén a politikus, a társadalmi kérdéseket feltevő, fórumként működő színház mellett tett hitet, és levelében úgy fogalmazott: "A tehetséget nem lehet ideológiai börtönbe zárni."

Az aznemlehet.net oldalon, illetve a YouTube videomegosztón is látható felvételekkel - melyeken színészek, rendezők fejtik ki az ügy kapcsán gondolataikat - meg-megszakított demonstráción a színpadra lépett Upor László és Solténszky Tibor dramaturgok, Bodor Johanna táncművész, koreográfus, Derdák András, Nádasdy Ádám fordító, költő, tanár, Szikszai Rémusz, Járó Zsuzsa, Kovács Patrícia és Péter Kata színészek, Bitó László író, Gerendás Péter, Nagy János, Kézdy Luca, Jéger Dorottya zenészek, illetve Hanti Vilmos, a Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetségének elnöke.

A szervezők számára is meglepetésként szót kért Fábry Sándor, akit a tömeg ellenérzésekkel fogadott. A jobboldali szimpátiájáról ismert humorista jelezte, a "kalandvágy sodorta" a Paulay Ede utcába, és az, hogy Márta István, valamint a társulat több tagja a barátja, az igazgató pedig meghívta. (A szervezők és Márta István később helyesbített, hogy személyes meghívásról nem volt szó.) Fábry szerint naiv utópia az, hogy "a politika sitthalmai alól" a jelenlegi helyzetet ki lehet rángatni, ám felvázolta saját naiv utópiáját, amelyben Márta István az Új Színház igazgatója, Dörner György játszik ott, és Csurka István darabját mutatják be. Fábry Sándor úgy fogalmazott: "a pályázat vissza fog vonódni", a demonstrálók nyitott kapukat döngetnek.

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Szergej Polunyin elvesztette a józan eszét?

Először a mellkasára tetováltatta egy politikus arcképét, majd homofób és kirekesztő üzeneteket posztolt Instagram oldalán. A táncvilág komoly aggodalmát fejezte ki a táncos mentális állapota miatt.
Tánc

25 éve halt meg Róna Viktor, aki még Nurejevvel is jó barátságot ápolt

Adottságai egyáltalán nem predesztinálták a balettművész-pályára, szorgalmának köszönhetően mégis világhírnévre tett szert az 1994. január 15-én elhunyt Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas balettművész, aki Rudolf Nurejev pályájának is meghatározó alakja volt.
Klasszikus

Nem gyöngyszem, gyémánt – 25 éve hunyt el Cziffra György

Huszonöt éve, 1994. január 15-én hunyt el meg Franciaországban Cziffra György zongoraművész, akit gyakran emlegetnek Liszt Ferenc méltó, sőt egyetlen igazi örököseként.
Plusz

Ilyet még nem hallottál: hódít a mongol torokének metál

Nem a hörgős metálról van szó, hanem tradicionális mongol hangszereken és énektechnikával előadott heavy metálról, aminek hirtelen rengeteg rajongója akadt világszerte.
Klasszikus

Ez az első élvonalbeli vonósnégyes, amelyben többségben vannak a nők

Az Artemis Quartetből kilépett két tag, nők érkeztek a helyükre. Ilyenkor felvetődik a kérdés: miért a férfiak uralják a kamarazenét?

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

Suttogók a FÉMben

A FÉM több lábon áll, hiszen a színház mellett a zene, a képzőművészet szinte ugyanolyan hangsúllyal szerepel a kulturális tér kihasználásában. Ám a legfontosabb, maga a színház is két részre tagolódik: egyrészt a FÉM saját, repertoár előadásaira, s az igencsak színes felhozatalt képviselő vendégelőadások produkcióira.
Színház ajánló

Isten férfi vagy nő? – Halhatatlan a FÉMben

Márton Andrással és Andai Katival a főszerepben mutatta be a FÉM Cziczó Attila Halhatatlan című drámáját. Lehet-e sírni az élettel? Lehet-e nevetni a halállal?
Színház hír

Meglepetéssel indítja az évet a Proton Színház

A színházzal nem rendelkező társulat a föld alá csábítja nézőit.
Színház átrium

Átrium Mecénás Program

Ahogy számos intézmény, az Átrium fennmaradása is bizonytalan a kultúrtao eltörlése után. A színház egy kreatív támogatói kampányban kéri a közönsége segítségét.
Színház galéria

Ez volt az év díszlete és jelmeze - Galéria

A Látványtér 2018 címmel megrendezett szakmai kiállítás pénteki finisszázsán adták át az év jelmeztervezője és az év díszlettervezője díjat a FUGA-ban.