Színház

Tüntettek Dörner és Csurka ellen

2011.10.24. 13:42
Ajánlom
Október 22-én egyes adatok szerint ezer, a szervezők szerint kétezer fő tüntetett azért, hogy a főpolgármester semmisítse meg az Új Színházra kiírt pályázat végeredményét.

A tüntetésen drámatagozatos középiskolásoktól színművészeti egyetemistákon át a színházi szakma jeles alakjaiig, kritikusoktól átlagos nézőkig és politikai pártok képviselőiig széles társadalmi spektrum képviseltette magát. A demonstrációt performansz nyitotta, amelyet a piros-fekete-fehér karszalagos és zászlós, fekete dzsekis Magyar Fokhagymafront tagjai adtak elő. Legfőbb követelésük: Csurka István legyen az univerzum főistene. A teátrális felütést követően a szervezők, Hajagos Mihály és Sardar Tagirosky, a Laboratorium Animae társulat tagjai léptek az Új Színház előtt felállított színpadra, vázolták a helyzetet és annak előzményeit, és összefoglalták céljaikat, melyek közül a legfontosabb az, hogy a gyűlölködő, szélsőséges nézetei sem Magyarországon, sem máshol nem megengedhetők, ezért ha nem adják vissza megbízatásukat, Tarlós István főpolgármester írjon ki új pályázatot, azt pedig tisztán szakmai szempontok mentén bírálják el.

A két óránál valamivel hosszabb rendezvény műsorvezetője a magát kultúrmunkásként meghatározó Ámon Betti volt, aki az utóbbi időkig - közelmúltbeli elbocsátásáig - a Duna Televízió kulturális műsorainak főszerkesztőjeként dolgozott, felszólalói pedig jórészt a magyar színházi élet ismert személyiségei voltak. Ők mindannyian kiemelték: a művészet szabad, a politika és a szélsőség nem teheti be a lábát egyetlen kulturális intézménybe sem.

A színházat jelenleg is igazgató, a pályázaton vesztes Márta István magánemberként mondott köszönetet a szolidaritásért és a támogatásért, majd Pokorny Lia színésznő leleplezte azt a számlálót, amelyen az utolsó, nem-Dörner-érában bemutatott előadás, a Varázshegy premierjéig hátralevő napokat számolják. Márta István beszédében hangsúlyozta, hogy a színház kőfalon belül és kívül egy és oszthatatlan, a kultúra szerepét pedig nem szabad lekicsinyelni, és az árkokat más európai országokhoz hasonlóan - épp a kultúra segítségével - ideje lenne betemetni.

Fodor Tamás szerint egy igazi színház alakítja a politikai gondolkodást, és úgy fogalmazott, ezzel a kinevezéssel "a pártállam koncot vetett egy pártocska elé", Dörner és Csurka színházában ember- és emberiségellenes gondolatokat fogalmaznak meg. Bérczes László dramaturg, rendező, a pályázatot elbíráló szakmai bizottság egyik tagja videoüzenetében a győztes páros szakmai alkalmatlanságát, pályázatuk kidolgozatlanságát, annak hazugságait jelezte.

Hegedűs D. Géza színész a színház morális intézmény és közösségi találkozóhely jellegét hangsúlyozva Dörner és Csurka emberellenes programját utasította vissza, és tiltakozásra szólított fel csakúgy, mint Mohácsi János rendező, aki rámutatott: a döntést a politika évtizedekre visszamenőleg kivette a szakma kezéből, és ideje lenne, ha az visszakerülne a színháziak kezébe. Kulka János egy 1935-ös, Németh Antal és Kárpáti Aurél közt lezajlott beszélgetést citálva a vezetés erkölcsi hatalmáról szólt. Rácz Attila független színházi alkotó is visszautasította a politikai alapon szerveződő művészetet és a színházi "érvényesülés útjának választott irracionalitást". Mundruczó Kornél rendező az összefogásra hívott, szintén a politikus, a társadalmi kérdéseket feltevő, fórumként működő színház mellett tett hitet, és levelében úgy fogalmazott: "A tehetséget nem lehet ideológiai börtönbe zárni."

Az aznemlehet.net oldalon, illetve a YouTube videomegosztón is látható felvételekkel - melyeken színészek, rendezők fejtik ki az ügy kapcsán gondolataikat - meg-megszakított demonstráción a színpadra lépett Upor László és Solténszky Tibor dramaturgok, Bodor Johanna táncművész, koreográfus, Derdák András, Nádasdy Ádám fordító, költő, tanár, Szikszai Rémusz, Járó Zsuzsa, Kovács Patrícia és Péter Kata színészek, Bitó László író, Gerendás Péter, Nagy János, Kézdy Luca, Jéger Dorottya zenészek, illetve Hanti Vilmos, a Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetségének elnöke.

A szervezők számára is meglepetésként szót kért Fábry Sándor, akit a tömeg ellenérzésekkel fogadott. A jobboldali szimpátiájáról ismert humorista jelezte, a "kalandvágy sodorta" a Paulay Ede utcába, és az, hogy Márta István, valamint a társulat több tagja a barátja, az igazgató pedig meghívta. (A szervezők és Márta István később helyesbített, hogy személyes meghívásról nem volt szó.) Fábry szerint naiv utópia az, hogy "a politika sitthalmai alól" a jelenlegi helyzetet ki lehet rángatni, ám felvázolta saját naiv utópiáját, amelyben Márta István az Új Színház igazgatója, Dörner György játszik ott, és Csurka István darabját mutatják be. Fábry Sándor úgy fogalmazott: "a pályázat vissza fog vonódni", a demonstrálók nyitott kapukat döngetnek.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Tudod, mit énekel latinul a kórus a Mr. Bean-sorozat főcímében?

Az eredeti Mr. Bean-sorozat főcímében elhangzik egy latin nyelvű kórus, amelynek a szövegére senki sem figyelt. Pedig mély mondanivalót hordoz!
Zenés színház

Az Operett új vezetése bemutatta új évadát

A 2019/20-as évad legfontosabb bemutatója a Csárdáskirálynő lesz, de Mohács tragédiája is megjelenik egy új rockmusicalben.
Színház

“Kasszasiker” az Átriumban!

Új bemutatóra készül az Átrium, a Kasszasiker című vígjátékát június 17-én mutatja be színház.
Vizuál

Hosszú taps fogadta az Egy férfi és egy nő újabb folytatását Cannes-ban

Hatalmas sikerrel vetítette Claude Lelouch több mint fél évszázados Oscar-díjas filmjének újabb folytatását a Cannes-i filmfesztivál. Az Egy élet legszebb évei című film főszereplői ezúttal is Jean-Louis Trintignant és Anouk Aimée. 
Tánc

A kiégett szerelemmel szembesít az izraeliek könyörtelen táncelőadása

Sharon Eyal legújabb koreográfiájában, a Love Chapter 2-ban azt az élményt foglalja táncba, amikor a szerelem már csak egy „utóbetegség, miután már minden elveszett”. Az előadás három alkalommal látható a Trafóban május 24. és 26. között.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

Kovács Patrícia százötvenszer a Játékszínben

A Legyen a feleségem! című produkció 150. előadását ünnepelte a Játékszín május 23-án. Edward Taylor vígjátékát öt éve mutatták be.
Színház tao

Több színház is tiltakozik az állami támogatások elosztása miatt, veszélyben az Átrium

A Katona, az Örkény és a Színházi Kritikusok Céhe is közleményt adott ki, amelyben leírják: mind a szakma, mind a közönség lehetőségei kárt szenved a pénzosztók döntése nyomán.
Színház ajánló

Például Te…

…lehetnél a szerelmem. A József Attila Színház Irodalmi Kávéházának idei, utolsó önálló estje Holczinger Szandra zenés szerelemkeresése volt egy részben.
Színház átrium

“Kasszasiker” az Átriumban!

Új bemutatóra készül az Átrium, a Kasszasiker című vígjátékát június 17-én mutatja be színház.
Színház jótékonyság

Színházjeggyel segíthetünk a nehéz sorsú gyerekeknek

Az Orlai Produkciós Iroda számára mindig is fontos volt a társadalmi felelősségvállalás. Színházjegy akciójukkal most a Pitypang Gyermekotthon lakóinak nyújtanak segítséget. A cél: a gyerekek balatoni nyaraltatása.