Színház

Tűzzel, színházzal

2008.11.19. 00:00
Ajánlom
Világi vélekedés szerint az Úr a hetedik napon nem pihent. Elégedetlen volt, mert úgy érezte valami hiányzik. Ekkor született a színház.

Seress Zoltán

Kedves gondolat; kezünkbe fogjuk, simogatjuk és elégedettek vagyunk, mert rólunk, színháziakról szól, mi több fontosnak érezhetjük magunkat. De nem így történt, a Biblia ezt nem említi... talán a sorok közt... ki tudja? Mi emberek nem kaptunk soha semmit készen, apró mozaikokból kell összeraknunk saját kultúrtörténetünket; ajándékot kaptunk, lehetőséget az alkotásra, az ajándék Életet a mi képmásunkra formálni, mondjuk a színházon keresztül.

Robert Lepage, kanadai alkotó ez évi színházi világnapi üzenetében a tűzről beszél, az árnyékokról a falon, amivel elkezdtünk játszani. Azt hiszem, közel járhat a megfejtéshez. A tüzet kaptuk ajándékba, ez a mi kollektív emlékezetünk, amely emlékezet a könyvek elégetését is meg kell, hogy őrizze. Tudják, mint a Fahrenheit 451 című filmben; megpróbálják elpusztítani az emlékezetet. Ó..., azt nem lehet.

Vajon lesz-e olyan, aki egyszer majd megpróbálja elégetni a "színházat". Nem merek erre gondolni. De ha mégis megtörténne, hogy valaki így dönt, a Teremtő akarata ellenére, egy dolog biztos, a történelem valaha volt legnagyobb hadseregével kell felvennie a harcot, az emberiség kollektív emlékezetével, amely mindenütt ott lesz, mint árnyék a falon. És minél közelebb megy valaki a tűzhöz, ez az árnyék annál hatalmasabb, s mikor ijedten megfordul, rádöbben, hogy önmaga árnyékát látja.

Színház nélkül ő sem létezhet majd.

Seress Zoltán
Bárka Színház, igazgató
(A Fidelio Súgó 2008. decemberi számának Prelűdje)

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Ez a klarinétos nem jutott be álmai iskolájába, mert a barátnője hamis elutasító levelet küldött neki

Szegény Eric Abramovitz hétéves kora óta egy Los Angeles-i konzervatóriumban akart tanulni, de a barátnője nem akarta, hogy a fiú olyan messze költözzön tőle, és akcióba lépett.
Plusz

Művészettel az orvostanhallgatók kiégése ellen

Empatikusabbak, jobb a kapcsolatuk a betegekkel, kevésbé hajlamosak a depresszióra és jobban bírják a terhelést – egy kutatás szerint a művészeti és humán tárgyak ilyen hatással vannak a diákokra. Ehhez pedig az is elég, ha zenét hallgatnak, nem muszáj maguknak is játszani valamilyen hangszeren.
Zenés színház

Magasrangú francia kitüntetést kapott Jonas Kaufmann

A német tenor, aki továbbra is egy személyben látja el az előző generáció három tenorjának feladatait, a Művészi Érdemrend tiszti fokozatát kapta meg a franciáktól.
Tánc

„Ne játszd túl, de kevés se legyél!”

Két életük van: az egyik az általános iskolában kezdődik minden reggel, mint minden átlagos gyereké, a másik délután egykor a Madách Musical Táncművészeti Iskolában, ahol felveszik a balettcipőt és elkezdik próbálni a Billy Elliot – a Musical című darabot.
Tánc

Mesternő, nagybetűvel

Lőrinc Katalin egy személyben aktív táncos, pedagógus és teoretikus. Június 25-én a Müpában mutatkoznak be tanítványai, akik már az ő új oktatási metódusa szerint végeztek a Táncművészeti Egyetemen. Emellett nemrég megjelent, A test mint szöveg című könyvéről is beszélgettünk.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Színház rómeó és júlia

Működik a kémia Vecsei H. Miklós és Mészáros Blanka között

Megkezdődtek a Szegedi Szabadtéri Játékok új Shakespeare-bemutatójának, a Rómeó és Júlia próbái Hegedűs D. Géza vezetésével.
Színház kritika

Kapitalista rémuralom és forróvérű balkáni ösztönvilág

Átalakult a TESZT (Temesvári Eurorégiós Színházi Találkozó) válogatási rendszere, ennek következtében talán „közönségbarátabb” lett a programja. De szellemiségéből, merészségéből, izgalmasságából mit sem veszített.
Színház szeged

Izgalmas színházi merítéssel és workshoppal vár augusztusban a THEALTER

Az idén 28. alkalommal jelentkező szegedi fesztivál a független színházak egyik legfontosabb hazai fóruma, amely a hazai és határon túli előadások mellett kritikusműhellyel is várja a színházkedvelőket augusztus 3-11. között.
Színház interjú

„Egyszerre szívbemarkoló és komikus” – Interjú Horváth Csabával

Izgalmas és sűrű időszakot jelent a nyár a Forte Társulat számára: május végén mutatták be Az öngyilkos című fekete komédiát a Szkénében, majd fesztiválszereplés fesztiválszereplést ér. A társulat vezetőjével, Horváth Csaba rendező-koreográfussal beszélgettünk.
Színház óbudai társaskör

Óbudai Nyár az Óbudai Társaskör kertjében

Az elmúlt évek hagyományait folytatva idén nyáron is várja közönségét az Óbudai Nyár keretében az Óbudai Társaskör kertje.