Színház

Übü király és a Koós-Hofi

2009.12.16. 00:42
Ajánlom
A játéktér gyanánt kiszemelt szobában nincsenek székek - nem is férnénk el -, mindenki a földre ül, vagy svédáruházas összecsukható stokikra. Vagy újságpapírkötegekre. Aki az utóbbit választja, az elég rosszul jár, ugyanis Balázs Zoli feladatot csinál a székéből.

Vége a vendégségnek, a társulat saját helyre költözött a Mikszáth téren. Szép, nagy, majdnem körbejárható lakás, kétségtelenül mindenki otthonosabban érzi magát. Hiszen saját. Bérelt, de tök üres, nem kell alkalmazkodni, egy másik társulat holmijaira figyelni, több helyiség van, és persze szét lehet pakolni a konyhában a hozott kaját. Pogácsa, chips, pattogatott kukorica, ilyesmik. A bejárattal szemben a konyhapulton Fátyol Kamilla üzenete vár: előző nap itt járt, bocs, hogy szétpakolta a díszlethez szükséges cuccokat, de ígéri, mire jövünk, rendet tesz. Hogy ez az ígéret valóra vált-e, arról fogalmam sincs, ugyanis mire odaérek, már teli a lakás, rengetegen vagyunk, mintha egy házibuli kezdődne, avval a különbséggel, hogy itt a Kultúrház stábja is.

A játéktér gyanánt kiszemelt szobában nincsenek székek - nem is férnénk el -, mindenki a földre ül, vagy svédáruházas összecsukható stokikra. Vagy újságpapírkötegekre. Aki az utóbbit választja, az elég rosszul jár, ugyanis Zoli feladatot csinál a székéből.

Az első felvonás harmadik jelenete egy ebéd, ahol a következő a menü: "lengyel becsinált, patkány-karmonádli, borjú, csirke, kutyapástétom, pulyka püspökfalat, orosz csalamádé, bomba, saláta, gyümölcs, desszert, kása, csicsóka s kelvirág szaharban". Ezeket kell most nekünk újságpapírból elkészíteni, és a színészek testén föltálalni. Szabály nincs, a fantázia végtelen. Az újságpapírt lehet vágni, tépni, ragasztani, és akár formailag is előállíthatók az ételek, de lehet a betűket, szavakat is használni. És rendelkezésünkre áll még néhány kilométer spárga és egy köteg hurkapálca. A négy színésszel konzultálni nem lehet. Ők addig olvasgatnak, egyedül vagy párban, és megadóan tűrik, hogy méretet vegyünk a fejükről, és időnként rájuk aggassunk/ragasszunk valamit újságpapírból.

Miközben készülnek az "übü-gésák", megkérdezem Zolti, volt-e valami hozadéka ennek az egésznek. Azt mondja, persze, rengeteg nézői ötletet használtak a próbák során (mert pesze nem csak a nyílt próbák alatt készül az előadás), de amit a legtöbbre értékel, hogy kinyíltak a színészek, mindent sokkal bátrabban mernek csinálni, és ez meglátszik a többi előadásukon is. Hozzáteszi azt is, hogy érdekes volt látni, ahogy a nyílt próbák törzstagjai lassan-lassan rájöttek, hogy miért kellett ilyen messziről kezdeni az egészet, és hová fogunk kilyukadni. (Az előadás dizájnja újságpapír lesz.)

Elkészülnek a nagy művek, minden csapat egyenként mutatja be a menüt. A négy színész közben koncentrációs tornagyakorlatnak is beillő testhelyzetekben várja, hogy a többi csapat megszemlélje a rajta lévő "éteket", és megfejtsék, hogy mi mit jelent. Van itt papírmasé-csirkecomb, cirill betűs csalamádé, lengyel zászlóval jelzett kis gombócok, színészfejen kakastaréj... Az ételek elnevezése is cirkalmas; übü-becsinált, szaharpácban, ilyesféle fantázianaveket találtak ki az alkotók. Miután minden kis részletet megtárgyalunk, Zoli szavazásra bocsátja a dolgot: melyik volt a legötletesebb. Naná, hogy egyenlő!

A szünet után zenélünk. A négy srác vezeti majd elő valamikor a darab során a híres Koós-Hofi-féle Macskaduettet. (Hogy mikor, ezt egyelőre el sem tudom képzelni...) Páll Zsolt és Tompa Ádám a "zenekar", Lendváczky Zoli és Orosz Ákos Holfi és Koós. Elég jól megy (bár a szöveget még különböző agyonhajtogatott és összevissza gyűrögetett - hja, a sok gyakorlás! - papírdarabokról olvassák), a Találkozás a régi egeremmel című rész viszont okoz egy kis problémát. Előtte modulálás is van, nehéz hangközzel indul, nagyon együtt kell lenni. Végül meglesz, Zoli még azt a bizonyos "füstös hangot" is ráteszi. Mintha egy régi presszóban.

Még egyszer jövök, a bemutató előtt néhány nappal. Szóval egy majdnem egészen kész előadást fogok látni.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Tánc

Abbahagyja a balettet, és búcsúzik a színpadtól Leblanc Gergely

A 31 éves balettművész az Operaház videójában beszélt arról, hogy elbúcsúzik a színpadtól, és a továbbiakban a háttérben fogja segíteni a Magyar Nemzeti Balett munkáját.
Könyv

Megmenekülhet Esterházy Péter egykori otthona

Alkotóházként születhet újjá a 2016-ban elhunyt Kossuth- és József Attila-díjas író egykori, rómaifürdői családi háza.
Klasszikus

Balázs Jánost, Harcsa Veronikát és Fischer Ivánt is elismerték az első alkalommal átadott Bartók Rádió Zenei Díjjal

A Bartók Rádió a tavalyi év kiemelkedő zenei teljesítményeinek elismeréseképpen először adta át díjait. A nagyszabású díjkiosztót a Bartók Rádió és a Duna május 25-én, az M5 kulturális csatorna május 26-án tűzi műsorra.
Klasszikus

Faültetéssel ünnepelte pályafutásának ötvenedik évfordulóját Kobayashi Ken-Ichiro

Egy japán cseresznyefát ültetett el a MÁV Szimfonikus Zenekar székházának kertjében nemzetközi karrierje ötvenedik évfordulója alkalmából a világhírű karmester, Kobayashi Ken-Ichiro.
Klasszikus

Bach-estre készül Ránki Dezső és az Anima Musicae

A sűrű májusi koncertszezon igazi különlegességet tartogat még a hónap végére is: a Klukon Edit, Ránki Dezső és Ránki Fülöp által megálmodott Csönd-zsák koncertek 14. hangversenyén J. S. Bach négy zongoraversenye csendül fel az Anima Musicae Kamarazenekarral közösen.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház hír

Chaplin és Einstein barátságának történetéről szól a Rózsavölgyi Szalon augusztusban érkező bemutatója

Megtartották a Rózsavölgyi Szalon soron következő bemutatója, az Albert és Charlie olvasópróbáját Ujj Mészáros Károly rendező vezetésével. Az augusztusi bemutatóban színpadra lép Epres Attila, Pál András és Nagy Dóra.
Színház hír

Komédia, horror és romantikus musical is helyet kapott a Karinthy Színház új évadában

A Nemzetközi Történetmesélő Fesztivállal, az első Karinthy New Wave Festivallal júniusban, az új évadban pedig több bemutatóval várja a közönséget a Karinthy Színház.
Színház ajánló

Milyen hatással van hat ember életére egy váratlan terhesség? – új bemutató a 6SZÍN-ben

Csákvári Krisztián írta és rendezte a 6SZÍN legújabb bemutatóját, amely egy váratlan terhesség körül forog. A Kontraszt című előadás története egy fiatal felnőtt férfi útkereséséről szól a modern világ talajvesztett zűrzavarában.
Színház interjú

Mindig van egy hajnal a konyhában – beszélgetés Kovács Patríciával és Schmied Zoltánnal

Valódi érzelmi hullámvasutat kínál a nézőknek a Rózsavölgyi Szalon április közepén bemutatott, Bármit mondhatsz című előadása, amelyben egy negyvenes házaspár próbálja tisztázni sok-sok év alatt felgyülemlett sérelmeiket egy reggelbe nyúló beszélgetés során. A két főszereplővel, Kovács Patríciával és Schmied Zoltánnal beszélgettünk.
Színház interjú

A művészet szabaddá tesz – interjú Venyige Sándorral

Pest megye legnagyobb szabadtéri összművészeti fesztiválját kínálja Budapesttől mindössze 25 kilométerre a Mézesvölgyi Nyár. A fesztivál alapító-igazgatóját, Venyige Sándort kérdeztük az idei programokról.