Színház

Übü király és a Koós-Hofi

2009.12.16. 00:42
Ajánlom
A játéktér gyanánt kiszemelt szobában nincsenek székek - nem is férnénk el -, mindenki a földre ül, vagy svédáruházas összecsukható stokikra. Vagy újságpapírkötegekre. Aki az utóbbit választja, az elég rosszul jár, ugyanis Balázs Zoli feladatot csinál a székéből.

Vége a vendégségnek, a társulat saját helyre költözött a Mikszáth téren. Szép, nagy, majdnem körbejárható lakás, kétségtelenül mindenki otthonosabban érzi magát. Hiszen saját. Bérelt, de tök üres, nem kell alkalmazkodni, egy másik társulat holmijaira figyelni, több helyiség van, és persze szét lehet pakolni a konyhában a hozott kaját. Pogácsa, chips, pattogatott kukorica, ilyesmik. A bejárattal szemben a konyhapulton Fátyol Kamilla üzenete vár: előző nap itt járt, bocs, hogy szétpakolta a díszlethez szükséges cuccokat, de ígéri, mire jövünk, rendet tesz. Hogy ez az ígéret valóra vált-e, arról fogalmam sincs, ugyanis mire odaérek, már teli a lakás, rengetegen vagyunk, mintha egy házibuli kezdődne, avval a különbséggel, hogy itt a Kultúrház stábja is.

A játéktér gyanánt kiszemelt szobában nincsenek székek - nem is férnénk el -, mindenki a földre ül, vagy svédáruházas összecsukható stokikra. Vagy újságpapírkötegekre. Aki az utóbbit választja, az elég rosszul jár, ugyanis Zoli feladatot csinál a székéből.

Az első felvonás harmadik jelenete egy ebéd, ahol a következő a menü: "lengyel becsinált, patkány-karmonádli, borjú, csirke, kutyapástétom, pulyka püspökfalat, orosz csalamádé, bomba, saláta, gyümölcs, desszert, kása, csicsóka s kelvirág szaharban". Ezeket kell most nekünk újságpapírból elkészíteni, és a színészek testén föltálalni. Szabály nincs, a fantázia végtelen. Az újságpapírt lehet vágni, tépni, ragasztani, és akár formailag is előállíthatók az ételek, de lehet a betűket, szavakat is használni. És rendelkezésünkre áll még néhány kilométer spárga és egy köteg hurkapálca. A négy színésszel konzultálni nem lehet. Ők addig olvasgatnak, egyedül vagy párban, és megadóan tűrik, hogy méretet vegyünk a fejükről, és időnként rájuk aggassunk/ragasszunk valamit újságpapírból.

Miközben készülnek az "übü-gésák", megkérdezem Zolti, volt-e valami hozadéka ennek az egésznek. Azt mondja, persze, rengeteg nézői ötletet használtak a próbák során (mert pesze nem csak a nyílt próbák alatt készül az előadás), de amit a legtöbbre értékel, hogy kinyíltak a színészek, mindent sokkal bátrabban mernek csinálni, és ez meglátszik a többi előadásukon is. Hozzáteszi azt is, hogy érdekes volt látni, ahogy a nyílt próbák törzstagjai lassan-lassan rájöttek, hogy miért kellett ilyen messziről kezdeni az egészet, és hová fogunk kilyukadni. (Az előadás dizájnja újságpapír lesz.)

Elkészülnek a nagy művek, minden csapat egyenként mutatja be a menüt. A négy színész közben koncentrációs tornagyakorlatnak is beillő testhelyzetekben várja, hogy a többi csapat megszemlélje a rajta lévő "éteket", és megfejtsék, hogy mi mit jelent. Van itt papírmasé-csirkecomb, cirill betűs csalamádé, lengyel zászlóval jelzett kis gombócok, színészfejen kakastaréj... Az ételek elnevezése is cirkalmas; übü-becsinált, szaharpácban, ilyesféle fantázianaveket találtak ki az alkotók. Miután minden kis részletet megtárgyalunk, Zoli szavazásra bocsátja a dolgot: melyik volt a legötletesebb. Naná, hogy egyenlő!

A szünet után zenélünk. A négy srác vezeti majd elő valamikor a darab során a híres Koós-Hofi-féle Macskaduettet. (Hogy mikor, ezt egyelőre el sem tudom képzelni...) Páll Zsolt és Tompa Ádám a "zenekar", Lendváczky Zoli és Orosz Ákos Holfi és Koós. Elég jól megy (bár a szöveget még különböző agyonhajtogatott és összevissza gyűrögetett - hja, a sok gyakorlás! - papírdarabokról olvassák), a Találkozás a régi egeremmel című rész viszont okoz egy kis problémát. Előtte modulálás is van, nehéz hangközzel indul, nagyon együtt kell lenni. Végül meglesz, Zoli még azt a bizonyos "füstös hangot" is ráteszi. Mintha egy régi presszóban.

Még egyszer jövök, a bemutató előtt néhány nappal. Szóval egy majdnem egészen kész előadást fogok látni.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Elzavarták a Szent Márk térről a festményeit áruló Banksy-t

A Biennále miatt május eleje óta az egész művészvilág Velencére figyel, mégis mindenki elsiklott az ismert street artist felbukkanása felett. Pontosabban elsétált mellette, ahogy ez a most posztolt videójából kiderül.
Vizuál

13 éves magyar fiú nyert díjat Cannes-ban

Százados Ábel mobiltelefonnal forgatott kisfilmjéért nyerte el a Legígéretesebb Fiatal Filmes díját a rangos francia filmfesztiválon.
Tánc

„Ha valaki harisnyában is férfi tud maradni, az igazán férfi”

Balázsi Gergő Ármin, a Magyar Nemzeti Balett szólistája kapta a Tánc Világnapján Az évad legjobb férfi balettművésze-díjat. Ennek apropóján kérdeztük őt hivatásról, szerepálmokról, stresszkezelésről.
Színház

Tiltakozik a Kritikus Céh az állami támogatások elosztása miatt, veszélyben az Átrium

A Katona és az Örkény Színház nem ad be pályázatot idén az NKA-hoz új produkció létrehozására, hogy ezzel segítse a független és befogadó színházak pénzhez jutását. Közben a Színházi Kritikusok Céhe arról ír, mind a szakma, mind a közönség lehetőségei kárt szenved a pénzosztók döntése nyomán. - CIKKÜNK FRISSÜLT!
Vizuál

Egy kis napfény – Budapesti életképek 1945–1949

Budán még javában zajlott az ostrom, amikor Pesten már megnyílt az első mozi, a következő napon megindult az első villamosjárat, majd Buda felszabadulása után öt nappal fogadta vendégeit az első kávéház is. A Magyar Nemzeti Múzeum Történeti Fényképtárának munkatársai ezúttal az 1945 és 1949 közötti néhány békés évből válogattak fotókat.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

Kovács Patrícia százötvenszer a Játékszínben

A Legyen a feleségem! című produkció 150. előadását ünnepelte a Játékszín május 23-án. Edward Taylor vígjátékát öt éve mutatták be.
Színház tao

Tiltakozik a Kritikus Céh az állami támogatások elosztása miatt, veszélyben az Átrium

A Katona és az Örkény Színház nem ad be pályázatot idén az NKA-hoz új produkció létrehozására, hogy ezzel segítse a független és befogadó színházak pénzhez jutását. Közben a Színházi Kritikusok Céhe arról ír, mind a szakma, mind a közönség lehetőségei kárt szenved a pénzosztók döntése nyomán. - CIKKÜNK FRISSÜLT!
Színház ajánló

Például Te…

…lehetnél a szerelmem. A József Attila Színház Irodalmi Kávéházának idei, utolsó önálló estje Holczinger Szandra zenés szerelemkeresése volt egy részben.
Színház átrium

“Kasszasiker” az Átriumban!

Új bemutatóra készül az Átrium, a Kasszasiker című vígjátékát június 17-én mutatja be színház.
Színház jótékonyság

Színházjeggyel segíthetünk a nehéz sorsú gyerekeknek

Az Orlai Produkciós Iroda számára mindig is fontos volt a társadalmi felelősségvállalás. Színházjegy akciójukkal most a Pitypang Gyermekotthon lakóinak nyújtanak segítséget. A cél: a gyerekek balatoni nyaraltatása.