Színház

Übü király és a Koós-Hofi

2009.12.16. 00:42
Ajánlom
A játéktér gyanánt kiszemelt szobában nincsenek székek - nem is férnénk el -, mindenki a földre ül, vagy svédáruházas összecsukható stokikra. Vagy újságpapírkötegekre. Aki az utóbbit választja, az elég rosszul jár, ugyanis Balázs Zoli feladatot csinál a székéből.

Vége a vendégségnek, a társulat saját helyre költözött a Mikszáth téren. Szép, nagy, majdnem körbejárható lakás, kétségtelenül mindenki otthonosabban érzi magát. Hiszen saját. Bérelt, de tök üres, nem kell alkalmazkodni, egy másik társulat holmijaira figyelni, több helyiség van, és persze szét lehet pakolni a konyhában a hozott kaját. Pogácsa, chips, pattogatott kukorica, ilyesmik. A bejárattal szemben a konyhapulton Fátyol Kamilla üzenete vár: előző nap itt járt, bocs, hogy szétpakolta a díszlethez szükséges cuccokat, de ígéri, mire jövünk, rendet tesz. Hogy ez az ígéret valóra vált-e, arról fogalmam sincs, ugyanis mire odaérek, már teli a lakás, rengetegen vagyunk, mintha egy házibuli kezdődne, avval a különbséggel, hogy itt a Kultúrház stábja is.

A játéktér gyanánt kiszemelt szobában nincsenek székek - nem is férnénk el -, mindenki a földre ül, vagy svédáruházas összecsukható stokikra. Vagy újságpapírkötegekre. Aki az utóbbit választja, az elég rosszul jár, ugyanis Zoli feladatot csinál a székéből.

Az első felvonás harmadik jelenete egy ebéd, ahol a következő a menü: "lengyel becsinált, patkány-karmonádli, borjú, csirke, kutyapástétom, pulyka püspökfalat, orosz csalamádé, bomba, saláta, gyümölcs, desszert, kása, csicsóka s kelvirág szaharban". Ezeket kell most nekünk újságpapírból elkészíteni, és a színészek testén föltálalni. Szabály nincs, a fantázia végtelen. Az újságpapírt lehet vágni, tépni, ragasztani, és akár formailag is előállíthatók az ételek, de lehet a betűket, szavakat is használni. És rendelkezésünkre áll még néhány kilométer spárga és egy köteg hurkapálca. A négy színésszel konzultálni nem lehet. Ők addig olvasgatnak, egyedül vagy párban, és megadóan tűrik, hogy méretet vegyünk a fejükről, és időnként rájuk aggassunk/ragasszunk valamit újságpapírból.

Miközben készülnek az "übü-gésák", megkérdezem Zolti, volt-e valami hozadéka ennek az egésznek. Azt mondja, persze, rengeteg nézői ötletet használtak a próbák során (mert pesze nem csak a nyílt próbák alatt készül az előadás), de amit a legtöbbre értékel, hogy kinyíltak a színészek, mindent sokkal bátrabban mernek csinálni, és ez meglátszik a többi előadásukon is. Hozzáteszi azt is, hogy érdekes volt látni, ahogy a nyílt próbák törzstagjai lassan-lassan rájöttek, hogy miért kellett ilyen messziről kezdeni az egészet, és hová fogunk kilyukadni. (Az előadás dizájnja újságpapír lesz.)

Elkészülnek a nagy művek, minden csapat egyenként mutatja be a menüt. A négy színész közben koncentrációs tornagyakorlatnak is beillő testhelyzetekben várja, hogy a többi csapat megszemlélje a rajta lévő "éteket", és megfejtsék, hogy mi mit jelent. Van itt papírmasé-csirkecomb, cirill betűs csalamádé, lengyel zászlóval jelzett kis gombócok, színészfejen kakastaréj... Az ételek elnevezése is cirkalmas; übü-becsinált, szaharpácban, ilyesféle fantázianaveket találtak ki az alkotók. Miután minden kis részletet megtárgyalunk, Zoli szavazásra bocsátja a dolgot: melyik volt a legötletesebb. Naná, hogy egyenlő!

A szünet után zenélünk. A négy srác vezeti majd elő valamikor a darab során a híres Koós-Hofi-féle Macskaduettet. (Hogy mikor, ezt egyelőre el sem tudom képzelni...) Páll Zsolt és Tompa Ádám a "zenekar", Lendváczky Zoli és Orosz Ákos Holfi és Koós. Elég jól megy (bár a szöveget még különböző agyonhajtogatott és összevissza gyűrögetett - hja, a sok gyakorlás! - papírdarabokról olvassák), a Találkozás a régi egeremmel című rész viszont okoz egy kis problémát. Előtte modulálás is van, nehéz hangközzel indul, nagyon együtt kell lenni. Végül meglesz, Zoli még azt a bizonyos "füstös hangot" is ráteszi. Mintha egy régi presszóban.

Még egyszer jövök, a bemutató előtt néhány nappal. Szóval egy majdnem egészen kész előadást fogok látni.

Programkereső

Legnépszerűbb

Fidelio Tours

8 kirándulóhely a Balaton körül, ahová elmehetsz idén nyáron

A hazai turizmus idén késve ébredezik. Miközben a legnépszerűbb célpontokat ellepik a látogatók, érdemes a kevésbé ismert helyszíneket is felkeresni. Összegyűjtöttünk néhány balatoni kirándulóhelyet, hogy legyen miből válogatni.
Plusz

„Legyetek jók, ha egyáltalán tudtok” – Néri Fülöp, a humoros szent

Alakját itthon szobor őrzi, életéből népszerű olasz film készült. A 425 éve elhunyt Néri Szent Fülöp azt vallotta, hogy könnyebb a vidám embert Isten útjára téríteni, mint a szomorút.
Klasszikus

Kocsis Zoltán születésnapján indul a Nemzeti Filharmonikus Zenekar bérleteinek értékesítése

Hét bérletet kínál a következő évadra a Nemzeti Filharmonikus Zenekar, az online értékesítés május 30-án indul.
Vizuál

Elhunyt Jerger Krisztina művészettörténész

Életének 72. évében, kedden hunyt el a varsói Magyar Kulturális Intézet egykori vezetője, aki sokat tett a lengyel-magyar művészeti kapcsolatokért.
Vizuál

Két tonna üvegnegatív: vidéki fényképészműtermek gyűjteménye

A kidobástól megmentett üvegnegatívokon az egyes vidékek népviselete mellett a háború előtti és alatti élet pillanatai villannak fel megmutatva azt is, mit tartottak megörökítésre érdemesnek az életükből az 1910-20-as évek táján.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház hír

Újra járhatunk szabadtéri előadásokra, de a fesztiválokra még várnunk kell

A Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet többek között színházi előadásra, mozira, cirkuszra, valamint könyvszakmai rendezvényre vonatkozik.
Színház hír

„A sietség oka nehezen érthető” – A Színház- és Filmművészeti Egyetem közleménye

Közleményben reagált a Színház- és Filmművészeti Egyetem vezetése az intézménnyel kapcsolatos törvénytervezetre. Mint írják, bíznak benne, hogy az egyetem és a fenntartó érdekei közösek.
Színház ajánló

Művészek saját otthonában játszódnak a Madách Színház online bemutatói

Nagy-Kálózy Eszter és Rudolf Péter, valamint Kovács Lotti és Szemenyei János szereplésével tart élő bemutatósorozatot a Madách Színház az interneten.
Színház hír

A héten már személyesen próbálnak a Nemzeti Színház művészei – Évadot hirdetett Vidnyánszky Attila

A jövő évad kilenc bemutatója között szerepel az Ivanov Szász János rendezésében, Az ajtó a norvég Eirik Stubo színrevitelében, valamint a Rómeó és Júlia, amelyet Vidnyánszky Attila rendez.
Színház hír

Nyolc új taggal bővült a Halhatatlanok Társulata

Négy év kihagyás után választottak új tagokat a Halhatatlanok Társulatába. A szakmai kuratórium ajánlása után végül a közönség szavazata döntött.