Színház

Übü király Iránban vendégszerepel

2013.01.27. 10:00
Ajánlom
A Maladype színészei, megszakítva a nagyszebeni Radu Stanca Nemzeti Színházzal koprodukcióban készülő Mester és Margarita próbáit, Iránba repültek, hogy Teheránban a 31. Fadjr Nemzetközi Színházi Fesztiválon eljátsszák legendás Übü királyukat.

Két egymást követő este angol és perzsa nyelvű felirattal látható a Maladype Übü királya az iráni fővárosban. Az előadást a társulat színészei január 26-án és 27-én az Iranshahr Színházban játsszák, ahol 2010-ben Peter Brook A nagy inkvizítor című produkcióját mutatta be.

A sajtótájékoztatón a fesztiválválogatók kiemelték az előadás rendhagyó dramaturgiáját, a rendező és a színészek ötletgazdag, virtuóz munkáját, valamint azt a tényt, hogy a Maladype előadása, miközben a mindenkori Übü történetet meséli el, világosan és élesen tükrözi napjaink Übü jelenségét, ahol Übü a maga infantilis világában minden erkölcsi gátlás nélkül egzisztál.

A rendező, Balázs Zoltán a szerző eredeti elképzeléseit figyelembe véve, a történet kamaszos kegyetlenségét középpontba állítva a darab dramaturgiájának esetlegességét hangsúlyozza. A stilizáció eszközeivel élve, igen erős hatásokat alkalmazva kerül ki minden esetleges aktualizálást, politikai allúziót. A Fesztivál szervezői az előadáshoz szükséges díszletelemeket és újságpapírokat Teheránban gyártották le. Az előadást mindeddig félmeztelenül játszó négy színész ezúttal - a szigorú vallási előírásoknak megfelelően -, pólóba bújt.

Január 15. és február 1. között Iránban minden a Fadjr Fesztivál körül zajlik. Az ország összművészeti fesztivállal - film, színház, zene és vizuális művészetek színes programjával - ünnepli az 1979. évi iszlám forradalom évfordulóját. A nemzetközi zsűriben az iráni színházi szakma jeles képviselői, Davoud Rashidi, Majid Sarsangi és Masoud Raygan mellett az azerbajdzsáni rendező, Jannat Selim Ava és a Grotowski és Gardzienice színházi laboratórium egykori lengyel színésze, Mariusz Golaj is megtalálható.

Az idei fesztivál versenyprogramját huszonnégy előadás alkotja, mely számos érdekességet kínál. Tizenöt iráni előadás, ausztrál, dél-kóreai, azerbajdzsáni, libanoni, örmény, olasz produkciók, valamint iráni-svájci és iráni-olasz koprodukciók is láthatóak lesznek. Irán művészeti életére a gazdasági-kereskedelmi bojkott ellenére is figyel a nemzetközi szakma, figyelnek a fesztiválok. Válságok idején a színház fontossá válik. Sokszor a túlélés a tét. A Fadjr élni és bizonyítani akar.

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

Elhunyt Heller Ágnes

A filozófus kilencven éves volt, a 444 értesülése szerint Balatonalmádiban érte a halál.
Klasszikus

Holnap kezdődik a Fesztivál Akadémia a Zeneakadémián

A Budapest legszebb helyszínein július 20. és 28. között zajló kamarazenei fesztiválon hét esti nagy koncert, mesterkurzusok, ingyenes előadások, nemzetközi hegedűverseny és számtalan kísérőprogram várja az érdeklődőket.
Zenés színház

Jesszumpeppi, az előzetes alapján borzasztónak tűnik a Macskák filmváltozata

Olyan világsztárok főszereplésével jön a Macskák című Lloyd Webber-musical filmváltozata, mint Taylor Swift, Ian McKellen és Judi Dench. Nem tűnik jónak.
Plusz

Sokkal több ilyen kölyök kéne ebbe az országba

Szokatlanul kulturált fesztiválozókra bukkantam, összebarátkoztam egy csigával, de aztán hamar tempót váltottam, ficamodott bokával toltam a Middlemist Redre. Színházat alapítottak egy erdő szélén. Bánkitó-napló négy napról.
Színház

Kulka, Bodrogi és Jakab Tamás a felújított Újszegedi Szabadtéri nyitóelőadásában

Molière Don Juanját láthatják a nézők július 19-21. között három alkalommal az új technikával újranyitó Újszegedi Szabadtéri Színpadon.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

Kulka, Bodrogi és Jakab Tamás a felújított Újszegedi Szabadtéri nyitóelőadásában

Molière Don Juanját láthatják a nézők július 19-21. között három alkalommal az új technikával újranyitó Újszegedi Szabadtéri Színpadon.
Színház ajánló

Karinthy kedvenc műfaja a Szentendrei Teátrum műsorán

Július 21-én a Ferenczy Múzeum udvarán Udvaros Dorottya, Kamarás Iván, Elek Ferenc és Hajdu Steve főszereplésével Karinthy legendás kabaréjeleneteiből készült felolvasószínház-előadást tartanak, Seres Tamás rendezésében.
Színház ajánló

Csákányi, Grecsó, Lackfi és a Sztalker Zsámbékon

Telt házzal mennek Zsámbékon a nyári színházi és felolvasószínházi előadások, amelyek a város több, emblematikus helyszínén várják a közönséget a Romtemplom és a Bázis vonzásában.
Színház hírek

Ők az évad legjobbjai a kritikusok szerint

A Színházi Kritikusok Céhe idén 40. alkalommal ismeri el az előző évad legkiemelkedőbb színházi teljesítményeit. A díjátadót szeptember 22-én tartják a Katonában.
Színház galéria

Ilyen volt a Sztalkert csoport új Vízkeresztje - Galéria

A Shakespeare Fesztiválon mutatták be a Sztalkert Csoport második önálló produkcióját, a Vízkereszt, de amúgy mindegy című előadást, amely legközelebb a Szentendrei Teátrum FRISS programsorozatában, majd Zsámbékon vendégeskedik.