Színház

Udvaros Dorottya: „Hosszú és ismeretlen időzónába kerültem”

Művészi szabadság
2020.03.22. 15:25
Ajánlom
Udvaros Dorottya, a Nemzeti Színház Kossuth-díjas színművésze azt mondja: ebben a karanténhelyzetben a hétköznapok összemosódnak a hétvégékkel, nehéz megtalálni a napi rutint és kitűzni célokat. Neki hiányoznak az élő kapcsolatok.
Udvaros_Dorottya_Foto_Rozsa_Erika-063949.jpg

Udvaros Dorottya (Fotó/Forrás: Rózsa Erika / Nemzeti Színház)

Hogy bírja az önkéntes karantént?

Rosszul. Illetve változó.

Mitől függ?

Tőlem. Csakis. Vannak nagyon komoly mélypontjaim, ezek váratlanul, meglepetésszerűen törnek rám. Lázár Ervin Négyszögletű kerekerdője kezdődik úgy: „Én nem bánnám, ha néha-néha meglátogatna a Szomorúság. Mondjuk, havonta egyszer. Vagy inkább félévenként… De hogy mindennap eljön! Na nem, azt már mégsem!” Jelenleg így érzem magam, miközben a telefonhívása előtt éppen egy régi szekrény romjait hordtuk ki Máté fiammal a ház előtti konténerbe… Tudja, mi a legnehezebb ebben a helyzetben?

Nekem például az, hogy nem látjuk a végét. És önnek mi a legnehezebb?

Hasonló. Nekem az, hogy nehéz kitűzni célokat, márpedig eddig így működtem. Szigorú napi beosztással – a várható előadásokkal, koncertekkel, próbákkal, edzésekkel, énekórákkal. Jó előre rögzítettem mindent a naptárba. Most meg belenézek, és

a múlt héten még játszottam, ez a hét viszont már pirossal áthúzott napokat mutat.

Nem tudok találkozni a barátaimmal. Nem tudok közösségbe menni, mert óvok mindenkit, nyilván magamat is. Úgy érzem, megszűntek a napjaim. Egy hosszú és ismeretlen időzónába kerültem. Vélhetően mások is így vannak ezzel. Nincsenek hétköznapok, inkább összemosódnak a hétvégékkel, a napi rutin felborult, szóval megbillent az egyensúly. Barátaim mondják, hogy legalább kicsit pihensz, de én nem tudok ennyit pihenni, köszi, elég volt, én már kipihentem magam.

Pszichológusok pedig kifejezetten ajánlják, hogy az elszigeteltségben is találjuk ki a napi rendszert, ne hagyjuk sodortatni magunkat.

Ez igaz, ám egyelőre még nem tartok ott, hogy rájöjjek ennek a megoldására. Azt hiszem, meg kellene értenem, mi is történik velünk. Felfogom, de nem tudok vele mit kezdeni még, mert nem értem. Eddig minden egyes nap elmentem a két kutyámmal sétálni oda, ahol kevesebben járnak az erdőben. Meg főzök. Semmi időm nem volt eddig háztartást vezetni, most végül is háztartásvezető lettem itthon, de már erre is kicsit kezdek ráunni. Bár lehet, hogy holnap újra örömmel konyházok majd.

Ugyanakkor még inkább kinyílt az online tér, elképesztő tartalmakhoz lehet hozzájutni, hogy most se maradjunk kultúra nélkül.

Tudom, és nagyra értékelem ezeket a kezdeményezéseket. Csakhogy én nem vagyok „online alkat”, nem tudok chatelni, mert nincs Facebook-oldalam, egyszerűen az élő kapcsolatokat szeretem, és ezek nagyon hiányoznak. Másfelől elvagyok a saját könyvespolcommal. Tegnap belekezdtem Linn Ullmann A nyugtalanok című könyvébe, amely az édesapjával, Ingmar Bergmannal való beszélgetéseire épül, az ő utolsó hónapját meséli el. És közben az apukámra gondolok, aki 96 éves, vigyáznak rá egy idősek otthonában, beszélünk telefonon naponta, de

megőrülök, hogy csak az otthon kerítéséig tudok menni, hogy vigyek neki dolgokat, és nem lehetek ott vele.

Tartja a kollégáival a kapcsolatot?

Nem merem őket felhívni, mert azt kérdezném tőlük, ti is nehezen vagyok? És ezt nem akarom. Sajnos nem vagyok türelmes, noha igyekszem magamat felkészíteni arra, hogy hosszan el fog húzódni ez a vesztegzár. Még nem is tart régóta, szégyellem is magam, amiért már az elején nyafogok, csak hát nyugtalan vagyok. Egyébként már attól jobban voltam, hogy esőben cipeltem a régi szekrény darabjait. Végre újra hasznosnak éreztem magam. Meg tegnap igazgatói engedéllyel bemehettem a színházamba, és az öltözőmből elhoztam az előadáspéldányaimat. Úgyhogy megérkeztek a szerepeim haza. Legalább végre ismét velem vannak. Igaz, közös karanténban vagyunk.

A sorozat többi része ide kattintva érhető el!

Fejléckép: Udvaros Dorottya (fotó: Rózsa Erika / Nemzeti Színház)

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

Fáy Miklós: Férfias erények

Fáy Miklós kritikus ezúttal a Robert Capa Központ új kiállításával, a Zeneakadémia szeptemberi Bartók-hangversenyével, Az öreg halász és a tenger új kiadásával, valamint egy Maria João Pires összkiadással foglalkozik.
Zenés színház

„Most vagyok abban az időszakban, amikor már van jogom megformálni ezt a szerepet”

A Bánk bán című opera minden magyar szívében különleges helyet foglal el. Az egyik legjelentősebb operánk ezúttal a Coopera szervezésében, a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon kel életre, Vidnyánszky Attila Kossuth-díjas rendező kezei nyomán. Az előadás egyik főszereplőjét, Gertrudot a Magyar Állami Operaház népszerű mezzoszopránja, Mester Viktória alakítja majd, akivel a készülő produkció kapcsán beszélgettünk.
Zenés színház

Mutatjuk az első képeket a Puskás musicalből!

Puskás, a musical címmel nagyszabású zenés színházi produkció készült Szente Vajk rendezésében. A legismertebb magyar életéről szóló darab előzetes bemutatója augusztus 20-án lesz az Erkel Színházban.
Fidelio Tours

Tudod, hol áll Petőfi, Erkel és Anne Frank fája?

Naponta sétálunk el óriási törzsű, sokat megélt fák mellett, ám szinte sosem gondolunk bele, hogy mennyi történetet, mennyi legendát hordozhatnak magukban. Ha a fák mesélni tudnának, talán többet mondanának, mint a legtöbbet megélt nagyszülők. Most összegyűjtöttünk 8 híres fát, amelyeknek érdemes megismerni a történetét.
Klasszikus

A koronavírus ellen harcol, most koncertet ad a Medikus Zenekar

A koronavírus-járvány kezdete óta először lép színpadra teljes létszámmal a Medikus Zenekar augusztus 18-án a Pesti Vármegyeháza Díszudvarában.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

„Az én Kisvárdám” – Közkedvelt művészek mesélnek kisvárdai emlékeikről

Az összetartozás évében különösen fontos a magyarországi és a határon túli kulturális, színház szakmai találkozás. Ezzel a sorozattal a szervezők erre szeretnék felhívni a figyelmet.
Színház hír

Új magyar musical a dunaújvárosi Bartók Színházban

Az Őze Áron vezette Kamaraszínház az egymásra figyelés gesztusát is kifejezi azzal, hogy a „Város Évadát” nyitja meg ősztől. Az új évadban tizenkét bemutatót tartanak.
Színház ajánló

Kortárs magyar drámák mustrája Szentendrén

A Szentendrei Teátrum fogadta be idén a Színházi Dramaturgok Céhe Nyílt Fórum rendezvényt, amelyre augusztus 9-14. között várják az érdeklődőket felolvasószínházi előadásokkal.
Színház magazin

Cenzúra, zaklatások, vallatások – Janovics Jenő és a Kolozsvári Nemzeti Színház

A kolozsvári magyar színjátszás történetének egyik legnehezebb korszaka volt a két világháború közötti időszak, az a 22 év, amikor először kellett kisebbségi színházként – a túlélés legfőbb szempontját szem előtt tartva – megmaradnia. Ezeket az éveket a fennmaradáson túl az a szándék mozgatta, hogy az adott politikai-gazdasági helyzet korlátai között a magyar színjátszás megtalálja a maga és a közönsége számára is megfelelő hangot. Az impériumváltás időszakát Janovics Jenő visszaemlékezései alapján tárjuk föl. Ő igazgatta az akkor Országos Nemzeti Színház nevet viselő kolozsvári színházat, amely Magyarország második nemzeti színháza volt.
Színház ajánló

Csányi Sándor egyszemélyes vígjátéka augusztusban is a MOMKultban!

Augusztus 23-án és 29-én dupla Hogyan értsük félre a nőket? előadással várják a nézőket a MOMkultban, mindkét nap 17.00 és 20.00 órai kezdéssel is megtekinthető Csányi Sándor önálló estje.