Színház

Udvaros Dorottya: „Hosszú és ismeretlen időzónába kerültem”

Művészi szabadság
2020.03.22. 15:25
Ajánlom
Udvaros Dorottya, a Nemzeti Színház Kossuth-díjas színművésze azt mondja: ebben a karanténhelyzetben a hétköznapok összemosódnak a hétvégékkel, nehéz megtalálni a napi rutint és kitűzni célokat. Neki hiányoznak az élő kapcsolatok.
Udvaros_Dorottya_Foto_Rozsa_Erika-063949.jpg

Udvaros Dorottya (Fotó/Forrás: Rózsa Erika / Nemzeti Színház)

Hogy bírja az önkéntes karantént?

Rosszul. Illetve változó.

Mitől függ?

Tőlem. Csakis. Vannak nagyon komoly mélypontjaim, ezek váratlanul, meglepetésszerűen törnek rám. Lázár Ervin Négyszögletű kerekerdője kezdődik úgy: „Én nem bánnám, ha néha-néha meglátogatna a Szomorúság. Mondjuk, havonta egyszer. Vagy inkább félévenként… De hogy mindennap eljön! Na nem, azt már mégsem!” Jelenleg így érzem magam, miközben a telefonhívása előtt éppen egy régi szekrény romjait hordtuk ki Máté fiammal a ház előtti konténerbe… Tudja, mi a legnehezebb ebben a helyzetben?

Nekem például az, hogy nem látjuk a végét. És önnek mi a legnehezebb?

Hasonló. Nekem az, hogy nehéz kitűzni célokat, márpedig eddig így működtem. Szigorú napi beosztással – a várható előadásokkal, koncertekkel, próbákkal, edzésekkel, énekórákkal. Jó előre rögzítettem mindent a naptárba. Most meg belenézek, és

a múlt héten még játszottam, ez a hét viszont már pirossal áthúzott napokat mutat.

Nem tudok találkozni a barátaimmal. Nem tudok közösségbe menni, mert óvok mindenkit, nyilván magamat is. Úgy érzem, megszűntek a napjaim. Egy hosszú és ismeretlen időzónába kerültem. Vélhetően mások is így vannak ezzel. Nincsenek hétköznapok, inkább összemosódnak a hétvégékkel, a napi rutin felborult, szóval megbillent az egyensúly. Barátaim mondják, hogy legalább kicsit pihensz, de én nem tudok ennyit pihenni, köszi, elég volt, én már kipihentem magam.

Pszichológusok pedig kifejezetten ajánlják, hogy az elszigeteltségben is találjuk ki a napi rendszert, ne hagyjuk sodortatni magunkat.

Ez igaz, ám egyelőre még nem tartok ott, hogy rájöjjek ennek a megoldására. Azt hiszem, meg kellene értenem, mi is történik velünk. Felfogom, de nem tudok vele mit kezdeni még, mert nem értem. Eddig minden egyes nap elmentem a két kutyámmal sétálni oda, ahol kevesebben járnak az erdőben. Meg főzök. Semmi időm nem volt eddig háztartást vezetni, most végül is háztartásvezető lettem itthon, de már erre is kicsit kezdek ráunni. Bár lehet, hogy holnap újra örömmel konyházok majd.

Ugyanakkor még inkább kinyílt az online tér, elképesztő tartalmakhoz lehet hozzájutni, hogy most se maradjunk kultúra nélkül.

Tudom, és nagyra értékelem ezeket a kezdeményezéseket. Csakhogy én nem vagyok „online alkat”, nem tudok chatelni, mert nincs Facebook-oldalam, egyszerűen az élő kapcsolatokat szeretem, és ezek nagyon hiányoznak. Másfelől elvagyok a saját könyvespolcommal. Tegnap belekezdtem Linn Ullmann A nyugtalanok című könyvébe, amely az édesapjával, Ingmar Bergmannal való beszélgetéseire épül, az ő utolsó hónapját meséli el. És közben az apukámra gondolok, aki 96 éves, vigyáznak rá egy idősek otthonában, beszélünk telefonon naponta, de

megőrülök, hogy csak az otthon kerítéséig tudok menni, hogy vigyek neki dolgokat, és nem lehetek ott vele.

Tartja a kollégáival a kapcsolatot?

Nem merem őket felhívni, mert azt kérdezném tőlük, ti is nehezen vagyok? És ezt nem akarom. Sajnos nem vagyok türelmes, noha igyekszem magamat felkészíteni arra, hogy hosszan el fog húzódni ez a vesztegzár. Még nem is tart régóta, szégyellem is magam, amiért már az elején nyafogok, csak hát nyugtalan vagyok. Egyébként már attól jobban voltam, hogy esőben cipeltem a régi szekrény darabjait. Végre újra hasznosnak éreztem magam. Meg tegnap igazgatói engedéllyel bemehettem a színházamba, és az öltözőmből elhoztam az előadáspéldányaimat. Úgyhogy megérkeztek a szerepeim haza. Legalább végre ismét velem vannak. Igaz, közös karanténban vagyunk.

A sorozat többi része ide kattintva érhető el!

Fejléckép: Udvaros Dorottya (fotó: Rózsa Erika / Nemzeti Színház)

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

„Írás és olvasás ikrek” - Vámos Miklós a Lírástudókban

A könyvesboltok újdonságai között segít eligazodni a Líra Könyv és a Fidelio május 12-én, szerda este fél 8-kor jelentkező irodalmi podcastja. A friss könyvajánlókat és tartalmas beszélgetéseket kínáló műsor házigazdája Szabó T. Anna, az adás vendége Vámos Miklós író.
Vizuál

Nézze meg ingyenesen az európai film legjobbjait a Lux-díj online csatornáján

A Lux Közönségdíj online mozicsatornáján május 16-ig ingyenesen megtekinthető három sokszorosan díjazott európai film: az Oscar- és Európa-díjas Még egy kört mindenkinek, az Oscar-jelölt Kollektíva és a Corpus Christi című alkotás. A közönség szavazatait is várják.
Színház

Lehoczky Zsuzsa a Nemzet Színésze

Május 11-én új tagot választottak a Nemzet Színésze cím birtokosai. A Törőcsik Mari halálával megüresedett helyre Lehoczky Zsuzsát választotta a jelenlegi tizenegy tag.
Színház

Gyabronka József, Háy János és Alföldi Róbert az újranyitó Átrium színpadán

Május 21-től újra élő előadásokat tart az Átrium. A budai intézmény első produkciója a Fehér nyuszi, vörös nyuszi című darab Gyabronka József előadásában, ezt követően egy Háy János-premierrel, valamint a Mefisztó című kortárs zenés kabaréval várják a közönséget.
Vizuál

Paul Almásy válogatott fotográfiáiból rendezett tárlatot a Mai Manó Ház

A Mai Manó Ház A képírás mestere – Paul Almásy címmel rendezett kiállítást a világhírű franciaországi magyar fotóriporter munkáiból, mely május 11. és június 6. között látogatható.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház hír

Nyárindító improvizációs hétvégével várja az érdeklődőket a Momentán Társulat

Az improvizációs színházi előadások, sport- és családi programok mellett workshopokat és mini fenntarthatósági vásárt is szervez a Momentán Társulat. A június 11. és 13. között megrendezésre kerülő eseménysorozat új inspirációkat, szórakozást, pozitív életérzést és kreatív kikapcsolódást ígér a látogatóknak.
Színház hír

Eredeti Örkény-egypercessel köszöntötték Mácsai Pált a jubileumi Azt meséld el Pista! után

Május 12-én különleges évfordulót ünnepelt az Örkény Színház, ugyanis 700. alkalommal tűzték műsorra Mácsai Pál egyszemélyes előadását, az Azt meséld el, Pista!-t.
Színház hír

Gyabronka József, Háy János és Alföldi Róbert az újranyitó Átrium színpadán

Május 21-től újra élő előadásokat tart az Átrium. A budai intézmény első produkciója a Fehér nyuszi, vörös nyuszi című darab Gyabronka József előadásában, ezt követően egy Háy János-premierrel, valamint a Mefisztó című kortárs zenés kabaréval várják a közönséget.
Színház hír

Nagyszabású gálaműsorral segíti a THEALTER Fesztivált a Szegedi Nemzeti Színház

Szeged Napja alkalmából május 21-én gálával kedveskedik nézőinek a Szegedi Nemzeti Színház, melynek bevételével a nehéz helyzetbe került THEALTER Fesztivál fennmaradását is támogatja.
Színház hír

Lehoczky Zsuzsa a Nemzet Színésze

Május 11-én új tagot választottak a Nemzet Színésze cím birtokosai. A Törőcsik Mari halálával megüresedett helyre Lehoczky Zsuzsát választotta a jelenlegi tizenegy tag.