Színház

Udvaros Dorottya: „Hosszú és ismeretlen időzónába kerültem”

Művészi szabadság
2020.03.22. 15:25
Ajánlom
Udvaros Dorottya, a Nemzeti Színház Kossuth-díjas színművésze azt mondja: ebben a karanténhelyzetben a hétköznapok összemosódnak a hétvégékkel, nehéz megtalálni a napi rutint és kitűzni célokat. Neki hiányoznak az élő kapcsolatok.
Udvaros_Dorottya_Foto_Rozsa_Erika-063949.jpg

Udvaros Dorottya (Fotó/Forrás: Rózsa Erika / Nemzeti Színház)

Hogy bírja az önkéntes karantént?

Rosszul. Illetve változó.

Mitől függ?

Tőlem. Csakis. Vannak nagyon komoly mélypontjaim, ezek váratlanul, meglepetésszerűen törnek rám. Lázár Ervin Négyszögletű kerekerdője kezdődik úgy: „Én nem bánnám, ha néha-néha meglátogatna a Szomorúság. Mondjuk, havonta egyszer. Vagy inkább félévenként… De hogy mindennap eljön! Na nem, azt már mégsem!” Jelenleg így érzem magam, miközben a telefonhívása előtt éppen egy régi szekrény romjait hordtuk ki Máté fiammal a ház előtti konténerbe… Tudja, mi a legnehezebb ebben a helyzetben?

Nekem például az, hogy nem látjuk a végét. És önnek mi a legnehezebb?

Hasonló. Nekem az, hogy nehéz kitűzni célokat, márpedig eddig így működtem. Szigorú napi beosztással – a várható előadásokkal, koncertekkel, próbákkal, edzésekkel, énekórákkal. Jó előre rögzítettem mindent a naptárba. Most meg belenézek, és

a múlt héten még játszottam, ez a hét viszont már pirossal áthúzott napokat mutat.

Nem tudok találkozni a barátaimmal. Nem tudok közösségbe menni, mert óvok mindenkit, nyilván magamat is. Úgy érzem, megszűntek a napjaim. Egy hosszú és ismeretlen időzónába kerültem. Vélhetően mások is így vannak ezzel. Nincsenek hétköznapok, inkább összemosódnak a hétvégékkel, a napi rutin felborult, szóval megbillent az egyensúly. Barátaim mondják, hogy legalább kicsit pihensz, de én nem tudok ennyit pihenni, köszi, elég volt, én már kipihentem magam.

Pszichológusok pedig kifejezetten ajánlják, hogy az elszigeteltségben is találjuk ki a napi rendszert, ne hagyjuk sodortatni magunkat.

Ez igaz, ám egyelőre még nem tartok ott, hogy rájöjjek ennek a megoldására. Azt hiszem, meg kellene értenem, mi is történik velünk. Felfogom, de nem tudok vele mit kezdeni még, mert nem értem. Eddig minden egyes nap elmentem a két kutyámmal sétálni oda, ahol kevesebben járnak az erdőben. Meg főzök. Semmi időm nem volt eddig háztartást vezetni, most végül is háztartásvezető lettem itthon, de már erre is kicsit kezdek ráunni. Bár lehet, hogy holnap újra örömmel konyházok majd.

Ugyanakkor még inkább kinyílt az online tér, elképesztő tartalmakhoz lehet hozzájutni, hogy most se maradjunk kultúra nélkül.

Tudom, és nagyra értékelem ezeket a kezdeményezéseket. Csakhogy én nem vagyok „online alkat”, nem tudok chatelni, mert nincs Facebook-oldalam, egyszerűen az élő kapcsolatokat szeretem, és ezek nagyon hiányoznak. Másfelől elvagyok a saját könyvespolcommal. Tegnap belekezdtem Linn Ullmann A nyugtalanok című könyvébe, amely az édesapjával, Ingmar Bergmannal való beszélgetéseire épül, az ő utolsó hónapját meséli el. És közben az apukámra gondolok, aki 96 éves, vigyáznak rá egy idősek otthonában, beszélünk telefonon naponta, de

megőrülök, hogy csak az otthon kerítéséig tudok menni, hogy vigyek neki dolgokat, és nem lehetek ott vele.

Tartja a kollégáival a kapcsolatot?

Nem merem őket felhívni, mert azt kérdezném tőlük, ti is nehezen vagyok? És ezt nem akarom. Sajnos nem vagyok türelmes, noha igyekszem magamat felkészíteni arra, hogy hosszan el fog húzódni ez a vesztegzár. Még nem is tart régóta, szégyellem is magam, amiért már az elején nyafogok, csak hát nyugtalan vagyok. Egyébként már attól jobban voltam, hogy esőben cipeltem a régi szekrény darabjait. Végre újra hasznosnak éreztem magam. Meg tegnap igazgatói engedéllyel bemehettem a színházamba, és az öltözőmből elhoztam az előadáspéldányaimat. Úgyhogy megérkeztek a szerepeim haza. Legalább végre ismét velem vannak. Igaz, közös karanténban vagyunk.

A sorozat többi része ide kattintva érhető el!

Fejléckép: Udvaros Dorottya (fotó: Rózsa Erika / Nemzeti Színház)

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Karinthy Vera: „Felelősséggel dolgozom a színház jövőéért”

A Karinthy Színház alapítójának lánya lapunknak úgy nyilatkozott, jelenleg tárgyalások folynak a színház jövőjéről, a támogatások lehetőségeiről.
Színház

„Praktikusan nekem is távoznom kell” – Megszólalt a Karinthy Színház egyik ügyvezetője

A produkciós vezetői feladatokat is ellátó Kerekes-Katz Petra, a Karinhty Színházat működtető kft. egyik tulajdonosa a szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében azt írja, a korábbi művészeti vezetőhöz, Földes Eszterhez hasonlóan, „praktikusan” neki is távoznia kell.
Zenés színház

„Maradj otthon, hallgass zenét” – Dalposta Kolonits Klárától és Dinyés Dánieltől

Az operavilág meghatározó művészházaspárja, Kolonits Klára énekesnő és Dinyés Dániel karmester dalpostát indított a közösségi médiában, mert a zene nem némulhat el világjárvány idején sem. A mai epizódot nálunk, a Fidelio olvasói is meghallgathatják.
Klasszikus

Rohmann Ditta: Úgy teszünk, mintha normális életet élnénk

A Művészi szabadság című sorozatban Rohmann Ditta csellóművészt is megkérdeztük, mivel tölti az időt a járványhelyzet alatt. Természetesen ő sem unatkozik, sőt, hangfelvételt is küldött nekünk.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház hír

„Praktikusan nekem is távoznom kell” – Megszólalt a Karinthy Színház egyik ügyvezetője

A produkciós vezetői feladatokat is ellátó Kerekes-Katz Petra, a Karinhty Színházat működtető kft. egyik tulajdonosa a szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében azt írja, a korábbi művészeti vezetőhöz, Földes Eszterhez hasonlóan, „praktikusan” neki is távoznia kell.
Színház hír

Karinthy Vera: „Felelősséggel dolgozom a színház jövőéért”

A Karinthy Színház alapítójának lánya lapunknak úgy nyilatkozott, jelenleg tárgyalások folynak a színház jövőjéről, a támogatások lehetőségeiről.
Színház magazin

A színház mint szentély - Jordán Tamás olvassa fel a Színházi Világnapi üzenetet

Az egész világot sújtó koronavírus-járvány miatt a színház is küzdelmes napokat él meg, így a világnapi üzenetnek még nagyobb a jelentősége. Shahid Nadeem pakisztáni drámaíró írását Jordán Tamás olvassa fel. 
Színház koronavírus

Meghirdették az első magyar karanténdráma-versenyt

Az Első Magyar Karantén-Színház és a Litera drámaversenyére olyan egyfelvonásos műveket várnak április 15-ig, amelyek a koronavírus-járvány miatt kialakult rendkívüli élethelyzetre reflektálnak.
Színház hír

"...sajnálom, Marci" - Földes Eszter búcsúzik a Karinthy Színház művészeti vezetésétől

Facebook oldalán adta hírül Földes Eszter, hogy a továbbiakban nem őt bízzák meg a Karinthy Színház művészeti vezetésével. Arról, hogy színművészként folytatja-e a munkát a társulatban még nem tudott nyilatkozni.