Színház

Udvaros Dorottya nyitja a Bajor Gizi Szalont

2014.11.21. 14:30
Ajánlom
Udvaros Dorottya estjével nyílik november 21-én a Bajor Gizi Szalon, a Nemzeti Színház 50 néző befogadására alkalmas új játszóhelye.

Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója az új játszóhely átadása alkalmából rendezett november 21-ei budapesti sajtótájékoztatón elmondta: szeretnék, ha az eddig használaton kívüli tér élettel telne meg. A Bajor Gizi Szalon lehetőséget ad a színész és a közönség közötti bensőséges kommunikációra és arra, hogy a nézők rendszeresen találkozzanak kötetlenebb formában is a színészekkel. "Azt szeretném, ha havonta egyszer a színház minden művészével lehetne ilyen formában találkozni, kötetlenül, barátkozva, beszélgetve az előadások végén" - tette hozzá. A pódiumszínpadot az eddig üresen álló, eredetileg jelmezmúzeumnak tervezett, majd próbateremként használt helyen alakították ki. A magyar színjátszás egyik legnagyobb alakjának emlékét őrző szalon a nagyszínpad, a Gobbi Hilda Színpad és a Kaszás Attila Terem után a teátrum legkisebb játszóhelye lesz.

Az új tér "beüzemelésével" januárban már 60 programot tartanak. Az Udvaros Dorottya előadásában, Vörös Róbert rendezésében látható első bemutatót követően Bodrogi Gyula és Voith Ági közös produkcióját, Béres Ilona és Tordai Teri A Szkalla lányok című előadását, Horváth Lajos Ottó Szép Ernő-estjét, Nagy Mari, Szűcs Nelli, valamint Farkas Dénes estjét is láthatja a közönség az új helyszínen.

Udvaros Dorottya Petz Bálint gitárművésszel adja elő Marguerite Duras kisregényének színpadi adaptációját, a Nyáron, este fél tizenegykor című darabot, amelynek alcíme Egy szerelmi gyilkosság története. Udvaros Dorottya szerint a kisregény előadásának terve már korábban megfogalmazódott bennük. Az előadást rendező Vörös Róbert írta a színpadi változatot is a műből, amelynek egy korábbi, sokszereplős változatát a Trafóban mutatták be néhány éve, négy alkalommal játszották. Ezután fogalmazódott meg bennük, hogy a történetet egy nő egyedül is elmesélhetné és egy gitárossal előadhatná.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Zenés színház

Decemberig nem lesz opera az Operában, de azért vannak jó híreink is

Szeptemberben Billy Elliotot játszanak az Erkel Színházban, a társulat vidéken, Székelyföldön, New Yorkban turnézik. Kihirdették a 2019/20-as évadot. Alighanem az Erkel Színház is be fog zárni két évre. Mutatunk néhány fotót az Eiffel Műhelyház és az Ybl-palota felújításáról is.
Jazz/World

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg augusztusban!

Júliusban indult sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent vagy megjelenés előtt álló magyar és külföldi kiadványok közül. Augusztusi válogatásunk már jellemzően az őszi hangulatra készít fel bennünket.
Jazz/World

Elhunyt Aretha Franklin

76 éves korában elhunyt Aretha Franklin, a soul legendás királynője, akinél nyolc éve állapítottak meg rákot.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Színház interjú

„Egy fantasztikus korszaknak bukkantam a nyomára” – interjú Szikora Jánossal

Idén már hatodik alaklommal rendezi meg a Koronázási Szertartásjátékot a Vörösmarty Színház igazgatója. Az augusztus 18-i bemutató apropóján Szikora János beszélt a kezdetekről, az idei év újdonságairól és a darab nemzeti öntudatformáló szerepéről.
Színház börtönszínház

Újra börtönszínházi társulatoké a József Attila Színház színpada

A produkciókat a színjátszó fogvatartottak hozzátartozói is megtekinthetik.
Színház vidék

Vidéki előadások Budapesten

A Thália Színház szervezésében a Pesti Magyar Színház épületében rendezik meg idén szeptember 3–9. között a népszerű színházi fesztivált, amelyen hét nap alatt nyolc előadás várja majd a közönséget.
Színház ajánló

„A betyárromantika örök” – Bonnie&Clyde a Városmajorban

A nyáron bemutatott musical augusztus 28-án és 29-én ismét látható lesz a Városmajori Szabadtéri Színpadon.
Színház nemzeti színház

Cserhalmi György marad a rendezésnél

A Nemzeti Színház új évadában Örkény István Macskajátékát állítja színpadra Udvaros Dorottya és Bánsági Ildikó főszereplésével jövő tavasszal. Színészként viszont továbbra sem találkozunk vele.