Színház

Ufók Ibrányban

2010.08.28. 13:29
Ajánlom
- Hófehérkének és a megmaradt hat törpének szeretném küldeni a U2-tól a Vidor without you című számot!

Ez az örökbecsű vicc minden alkalommal eszembe jut a Vidor Fesztiválról. És ha már, akkor a nap végéről kezdem: este, előadás után ötleteltünk a többi törpéről elnevezett fesztivál tematikájáról. Mert a Vidor ugye a VIdámság és Derű ORszágos fesztiválja. Ahogy Tasnádi Csaba, a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház igazgatója elmondta: 2002-ben azért indították útjára ezt a fesztivált, hogy legyen egy hét, ami a jókedvről szól.

Persze megalapíthatnánk a Morgó Fesztivált is, ezt február közepén kellene tartani, és csak depressziós darabok vehetnének részt a versenyprogramban. A Szundi Fesztiválra az elmúlt évad legunalmasabb előadásait kellene kiválogatni, a Hapci Fesztiválon versenyezhetne A kaméliás hölgy, a Bohémélet (ez most néhány nap múlva jön is az Örkényből), A képzelt beteg, a filmes programban pedig levetíthetnék a Vészhelyzet összes epizódját...

Egyelőre van itt nekünk ez a Vidor, ami nagyon jó, már kilenc éve. Makk Károly, a színházi szakmai zsűri elnöke a megnyitón rövid beszédet mondott, közben arra gondoltam, föl kellene csapni a szinonima szótárat, hogy a nevetés és a vidámság szinonimái közül nem hagyott-e ki valamit. Szellemes gondolat erre építeni azt a néhány mondatot. Az ünnepség végén Tasnádi Csaba hivatalosan is elindította a fesztivált, melynek első mozzanataként szélnek eresztették a VIDOR betűit formázó színes luficsokrokat. (Konkrétan szélnek, össze is fújta a betűket, estére meg is jött a vihar.)

Az esti előadás előtt a színház Galériájában megnyílt Gordon Eszter Fotófogyatkozás című kiállítása. A Nemzeti és az Örkény hivatalos fotósa ötven képet állított ki, főleg színházi témában, de találunk Madonna, Mick Jagger és Robbie Williams koncertfotót is. A fotók közül minden nap levesznek egyet, és a helyére kerül egy, a Vidor aznapi programjához kapcsolódó karikatúra, a Hócipő karikaturistáinak ceruzájából.

A nyitóelőadás, mint tavaly is, Pintér Béláéké. Az Árva csillag című produkció a versenyprogram "ufó"-ja. Nem idei bemutató, hanem 2007-es, persze, meg lehet hívni, de a fesztiválzáró előadás is Pintér Béla, az idei legutolsó premierjük, a Szutyok. És hát ufó azért is, mert egy földönkívüli kémprogramról szól, mely tizenhárom éve kezdődött, de mi csak az utolsó napját, a végkifejletet látjuk. Ibrányba érkezik két földönkívüli, és belecsöppennek egy családi házeladási vitába, amiből túl sokat nem értenek, viszont mindenképp vissza akarnak jutni a saját csillagjukra, a Göncölszekér sarkába. Űrhajójuk nagy koncentrátumú pálinkával üzemel, meg kell tehát keresni a legmegfelelőbb párlatot. Az előadásban felvillan a cigányság-probléma, az osztrák-magyar konfliktus, a város-falu közti egyre mélyebb szakadék. Némi Csongor és Tünde-párhuzamot is fölfedezni vélek: az utazás, a keresés során a földönkívüli hercegnő beleszeret az FBI-ügynökbe (akiről kiderül, hogy tulajdonképpen ő is földönkívüli), a komornája pedig az ibrányi kis alkoholistába, Póka Mihályba, akit csak "Pókemberkének" neveznek. Mindez zenei betétekkel válik egységgé, várt, de mégis váratlan pillanatokban szólal meg Darvas Benedek zenéje, felismerhetően magyar operettekből és népdalokból komponálva, a helyzetre igazított szövegekkel. Mint ahogy Pintér Bélánál általában szokás.

Örömmel néztem Tóth József vacilláló és félszeg Póka Mihályát, Bárdos Andrea Erzsikéjét, aki másfél óra alatt egyetlen szótagra sem esett ki a földönkívüli komorna furcsa artikulációjából, és Szamosi Zsófia Andreáját, akinek kétségkívül a legemberközelibb, legismerősebb karakter jutott, de nem csinált belőle karikatúrát. A faluban élő, de városias(nak gondolt) öltözetű, többre vágyó fiatal nő figuráján könnyen el lehet csúszni, csak a poénra menni a tájszólással, a kiművelt beszédmodor közé időnként becsúszó tájszavak és a pesti szleng keveredésével. Szamosi ezeket szépen kanyargó mederben terelgette, pontos ritmusérzékkel szúrt. Várom őt, nagyon várom, hogy a Szutyokban milyen lesz.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Díjakkal ismerte el művészei munkáját az Operaház

A 2017/18-es évad zárásaként a Csillagóra Gálaesten az intézmény legrangosabb kitüntetéseit adták át, először jutalmazva Balett- és Énekkari Kamaraművészt is.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.
Klasszikus

Horgas Eszter és Vásáry Tamás Budapest díszpolgára lett

A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja.
Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.
Jazz/World

„Rockopera, csak nem rock és nem opera”

Izgalmas programzenei kísérletbe fogott a Premecz Mátyás Hammond orgonista vezette, idén 10 éves Kéknyúl Band: a bűnügyi filmek világát idézik meg a Müpa színpadán június 20-án, olyan vendégszólistákkal, mint Palya Bea és Sena. Erről kérdeztük Premecz Mátyást.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Színház rómeó és júlia

Működik a kémia Vecsei H. Miklós és Mészáros Blanka között

Megkezdődtek a Szegedi Szabadtéri Játékok új Shakespeare-bemutatójának, a Rómeó és Júlia próbái Hegedűs D. Géza vezetésével.
Színház kritika

Kapitalista rémuralom és forróvérű balkáni ösztönvilág

Átalakult a TESZT (Temesvári Eurorégiós Színházi Találkozó) válogatási rendszere, ennek következtében talán „közönségbarátabb” lett a programja. De szellemiségéből, merészségéből, izgalmasságából mit sem veszített.
Színház szeged

Izgalmas színházi merítéssel és workshoppal vár augusztusban a THEALTER

Az idén 28. alkalommal jelentkező szegedi fesztivál a független színházak egyik legfontosabb hazai fóruma, amely a hazai és határon túli előadások mellett kritikusműhellyel is várja a színházkedvelőket augusztus 3-11. között.
Színház interjú

„Egyszerre szívbemarkoló és komikus” – Interjú Horváth Csabával

Izgalmas és sűrű időszakot jelent a nyár a Forte Társulat számára: május végén mutatták be Az öngyilkos című fekete komédiát a Szkénében, majd fesztiválszereplés fesztiválszereplést ér. A társulat vezetőjével, Horváth Csaba rendező-koreográfussal beszélgettünk.
Színház óbudai társaskör

Óbudai Nyár az Óbudai Társaskör kertjében

Az elmúlt évek hagyományait folytatva idén nyáron is várja közönségét az Óbudai Nyár keretében az Óbudai Társaskör kertje.