Színház

„Úgy érzem, ez lesz életem legfontosabb munkája” – Interjú Szász Jánossal

2020.01.22. 16:45
Ajánlom
Szász János új filmjét, az Utas és holdvilágot készíti elő, de előtte még megrendezte Örkény Macskajátékát a Nemzeti Színházban, Udvaros Dorottya és Bánsági Ildikó főszereplésével. A december végi bemutatót megelőzően kérdeztük.

Először foglalkozol Örkénnyel, nagy kihívás?  

Mindenki azt gondolja rólam, hogy egy drámai rendező vagyok, aki mindig csak a halállal, a bűnnel, a sötétséggel és az erotikával foglalkozik, de ez nem teljesen igaz.

Nagyon közel áll hozzám a zene is, gyerekkorom óta a bűvöletében élek.

Már kissrácként imádtam a My Fair Lady-t például, sőt karnagy akartam lenni – de valahogy mégse tudtam megtanulni a kottát. Életem legnagyobb élményei közé tartozik, amikor Miskolcon a nyári színházban Hegyi Árpád Jutocsával Cimarosát és Don Giovannit rendeztünk, és volt idő, amikor sokkal inkább a zenei pályára képzeltem magam. Ehhez képest gyakorlatilag egy musicalt, a Hairt sikerült megrendeznem Norvégiában. Most viszont óriási kihívás Örkénnyel foglalkozni, ráadásul a Macskajáték nagyon nehéz darab.

Macskajatek_eoriszabofoto-1507-124224.jpg

Bánsági Ildikó és Udvaros Dorottya a Macskajáték c. előadásban (Fotó/Forrás: Eöri Szabó Zsolt / Nemzeti Színház)

És húzni sem lehet könnyű belőle.

Sőt, cserélgetni se nagyon lehet a jeleneteket. Ez egy szabálytalan, gyakorlatilag levelekből és telefonbeszélgetésekből álló történet, amit a kisregényből, a színdarabból és a filmből gyúrtunk össze Kulcsár Edit dramaturggal. Ugyanakkor

az a dráma, ami a két idősödő főszereplővel történik, végtelenül emberi. Nem kevésbé, mint bármelyik Csehov.

Kicsit olyan, mint az egymásra épülő sorsok halmaza. Nem csupán Orbánné és Gizus életéről van szó, hanem Csermlényi Viktor operaénekesről, Egérkéről, Orbánné vejéről, Pauláról, szóval jó néhány sors rétegződik itt, mint a flódniban.

A zenének milyen szerepet szánsz?

A zene centrális elem ebben az előadásban. Orbánné, ugye elmondja, hogy száz éve nem volt az Operában, és a filmváltozatból az is kiderül, hogy fiatalkorában fél évig zeneiskolába járt, csak abbahagyta, mint annyi minden mást. Károly Kati, a színház zenei vezetője zongorázik az előadásban, így aztán a próbákon általában csupa nővel ülök együtt, ami nagyon jó érzés!

Macskajatek_eoriszabo-1054473-124527.jpg

Tóth Auguszta, Udvaros Dorottya és Szász János a Macskajáték próbáján (Fotó/Forrás: Eöri Szabó Zsolt / Nemzeti Színház)

A legnagyobbakkal, Udvaros Dorottyával és Bánsági Ildikóval, Blaskó Péterrel és Nagy Marival dolgozhatsz együtt, sőt Tímár Éva is színpadra lép egy ponton. Milyen a találkozás velük?

Nem kell megijedni a nagy nevektől. Ha kíváncsi vagy rájuk, és ezt érzik, akkor a világ legkönnyebb dolga velük dolgozni. Nagy Mari szerint ez különben is egy wellness a számomra, és teljesen igaza van! Ráadásul Blaskó Péteren kívül még senkivel sem dolgoztam a csapatból. Ez alapvetően színészközpontú előadás lett, és egytől egyig elképesztő formátumú színészekkel dolgozhattam. Gyakorlatilag egy perc alatt mondtam igent a felkérésre. Udvaros Dorottya ugyan egyszer már bejelentkezett a Mester és Margaritára, Woland szerepére, de arról mást gondoltam.

Fontos hat hetünk volt, intenzív, őszinte és adakozó. Semmi játszma nem volt benne.

A próbák alatt nyugodtan lehetett hibázni, soknak lenni, hiszen abból jön majd ki a kevés. Az igazságnak útja van, nem lehet azonnal kipréselni a színészekből. Örkénytől ugyan féltem egy kicsit, de most nagyon boldog vagyok, még akkor is, ha nehéz a darab, szinte lehetetlen.

Macskajatek_eoriszabofoto-1056850-124527.jpg

Nagy Mari és Udvaros Dorottya a Macskajáték c. előadásban (Fotó/Forrás: Eöri Szabó Zsolt / Nemzeti Színház)

Lehet rólad tudni, hogy erősen vonzódsz az orosz színházhoz, és ugyanez elmondható Udvaros Dorottyáról és Bánsági Ildikóról is. „Oroszoztatok” a próbák során?

Ma divat olyan színházat csinálni, ahol az érzelmek lebutítottá válnak, ezt már a német színház elkezdte Brecht idején és a mai magyar színház egy része is használja. Ott

az érzelmek megmutatása néha „hót ciki” – de én nem így gondolom.

Természetesen nem az érzelgősségről beszélek, hanem az emberi esendőségről. Mondjuk arról, hogy ha közeleg a halál, akkor ott bizony érzelmek vannak. Ebben az előadásban nem takarjuk el azokat, mert én szeretem a teatralitást. És ez nagyon orosz. Ők kozmosznak hívják azt a fajta színpadi kifordulást, ahogy a színészek bele tudnak nézni a nézők szívébe, lelkébe. Ljubimov óta így van ez, és igen, mi is sokat beszélünk az oroszokról.

Macskajatek_eoriszabofoto-1056964-124528.jpg

Blaskó Péter a Macskajáték c. előadásban (Fotó/Forrás: Eöri Szabó Zsolt / Nemzeti Színház)

Új filmre készülsz, hol tart az Utas és holdvilág előkészítése?

Annál nagyobb örömet, mint hogy ezzel a filmmel foglalkozhatok, elképzelni sem tudok! Nagyon jelentős támogatást kaptunk az újonnan felállt Filmalaptól, most rajtunk van a sor, hogy koprodukciós partnereket keressünk. És találunk is. Hatalmas munka van előttünk, de már elkezdődött a casting folyamata, ki kell találjuk, hol fogjuk megtalálni például az Ulpiusokat, Tamást és Évát, a fiatalokat és az időseket. Annyit már tudok, hogy ki lesz az idős Ulpius Éva.

Nagyon sokan várják ezt a filmet, van, akit az érdekel, hogy mi lesz Párizsban Erzsivel, meglehet, a fiatalok jobban várják, hogy mi történik Hallstattban, és természetesen nem lehet mindenkinek megfelelni. Szintézist is nehéz teremteni, ezért aztán ez a forgatókönyv négy évig készült. Valahogy nem volt jó, ha követte a regényt, azt meg, hogy ne kövesse, nem engedte a szöveg. Persze nem szabad meghatódni a regénytől, mert akkor az ember csak kullog utána.

Nagy tragédiának éltem meg, ahogyan a Hunyadi-filmnek vége lett, most visszanézve mégis jó, hogy így történt. Abból az iszonyatos feszültségáradatból írtam meg ezt a forgatókönyvet, segített a lányom, Hanna és Solt Robi. Szinte kirobbant belőlem, és egyből nagyon jó visszhangot kapott, magam is csodálkoztam. Óriási ihletet tudok meríteni belőle, és most már nem is akarok mással foglalkozni, csak ezzel.

Azt akarom, hogy engem is nyeljen be az örvény.

Bízom magamban, hiszen mindig adaptációkból dolgoztam. Úgy érzem, ez lesz életem legfontosabb munkája.

 

Örkény István: Macskajáték
Nemzeti Színház, Gobbi Hilda Színpad
Bemutató: 2019. december 14.

 

Fejléckép: Szász János rendező, a Macskajáték olvasópróbáján (Fotó: Eöri Szabó Zsolt / Nemzeti Színház)

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Véletlenül bukkant egy antikváriumban a Carmina Buranára Carl Orff

Imádta a különleges megoldásokat, egyik művéhez a bécsi Néprajzi Múzeumból kellett hangszereket szerezni és külön engedélyt a Bösendorfer cégől. Százhuszonöt éve, 1895. július 10-én született Carl Orff német zeneszerző, a Carmina Burana című oratórium szerzője.
Könyv

Nyerd meg a nyári könyvtáradat!

Egy könyvcsomag hat szóért vagy ötven kötet egyetlen vásárlásért. Júliusban több kiadó is segít, hogy akár egész évre elég olvasnivalónk legyen.
Könyv

Ausztrália kedvenc krimiírója a természetet is szereplővé emelte

Jane Harper Ausztrália talán legsikeresebb krimiírója, aki magyarul a Gabo Kiadónál megjelent három regényében (Aszály, A természet ereje, Az elveszett férfi) úgy mutatja be a könyörtelen ausztrál környezetet, ahogyan korábban senki; zűrös családokról és kisközösségekről szóló történetei a hazai olvasókat is lebilincselték. A szerzőt fordítója, Roboz Gábor kérdezte.
Klasszikus

A 24 éves finn sztárkarmester, Klaus Mäkelä lesz a párizsi filharmonikusok új vezetője

Klaus Mäkelä lesz 2022-től az Orchestre de Paris zeneigazgatója. A 24 éves finn dirigens már szeptembertől zenei tanácsadóként dolgozik a filharmonikus zenekarral, amellyel tegnap adta első koncertjét.
Színház

Télig tart a nyár Szentendrén

A Szentendrei Teátrum augusztusban két ősbemutatóval indul és a nyár végével sem zárul. A kőszínházi évadban további bemutatók és előadások várják a közönséget Szentendrén.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház a tanú

Kállai Ferenc, az egyik legsokoldalúbb magyar színész

Tíz éve, 2010. július 11-én halt meg Kállai Ferenc Kossuth-díjas színész, a nemzet színésze. 
Színház dunaújvárosi bartók kamaraszínház

Sándor Mátyás – musical ősbemutatóra készül a Bartók Kamaraszínház

Jules Verne nagyszerű regényéből, a Sándor Mátyásból készül musical a dunaújvárosi Bartók Kamaraszínházban, a zeneszerző Szemenyei János, a rendező pedig Léner András.
Színház ajánló

Télig tart a nyár Szentendrén

A Szentendrei Teátrum augusztusban két ősbemutatóval indul és a nyár végével sem zárul. A kőszínházi évadban további bemutatók és előadások várják a közönséget Szentendrén.
Színház kultkikötő

Mindenki kedvenc játék mackója a Balatonra érkezik!

Mindenki kedvenc játék mackója ismét életre kel a színpadon. A Marék Veronika népszerű mesesorozata nyomán készült Boribon nyaral című zenés bábelőadást Mórocz Adrienn, színész, bábszínész játssza.
Színház ajánló

A nyáron is látható az év egyik legfelkavaróbb előadása Molnár Piroskával

A dokumentumfilmként, majd könyv változatban is megjelent, mélyen elgondolkodtató Egy német sorsot február elején, nagy szakmai és közönségsikerrel mutatta be az Orlai Produkciós Iroda Molnár Piroska tolmácsolásában, Máté Gábor rendezésében. Az előadás – ami igazi kuriózum, hiszen a színésznő élete első monodrámáját játssza – júliusban és augusztusban hét alkalommal látható a Hatszín Teátrumban.