Színház

Új bemutatókkal kezdi jubileumi évadát a Vígszínház

2021.05.10. 09:00
Ajánlom
Több mint 90 éves hagyományát követve a Vígszínház május 1-jén megkezdte a következő évad bérleteinek értékesítését. Bár egyelőre csak decemberig hirdettek műsort, az elmúlt időszak közönség előtt be nem mutatott előadásai mellett újdonságokat is tartogat a 2021/2022-es szezon.

A szeptembert az elmaradt bemutatókkal kezdi a színház, de a Kabaré, a Szerelmek városa, A kő, valamint a Bella Figura mellett továbbra is látható lesz Az öreg hölgy látogatása és Az apa.

Bár a bezárások és a csúszások miatt változtatnia kellett a műsorterven, a Vígszínház új bemutatókat is hirdetett a következő szezonra, egy klasszikus és egy kortárs darabot próbál a társulat.

Magyarországon a Vígszínház „fedezte fel” igazán Csehovot, hiszen a közönség itt találkozhatott először olyan klasszikusokkal, mint a Három nővér vagy a Cseresznyéskert, emellett az elmúlt évtizedekben számos emblematikus Csehov-előadás született az intézmény falai között. Most

a Grúz Nemzeti Színház igazgatója, David Doiasvili állítja színpadra a Sirályt, melyet a színháztörténet a szerző legszemélyesebb vallomásának tart.

A darabba Csehov saját életének elemein túl néhány közeli ismerősének sorsát is beleszőtte, miközben megjelenik benne a színház végtelen szeretete, az örökös boldogságkeresés, a viszonzatlan szerelem és a meg nem értettség.

A Pesti Színházban Sally Potter angol forgatókönyvíró és rendező darabját tűzik műsorra, Paczolay Béla rendezésében. A Party egy baráti társaság összejövetelét mutatja be, akik egy elegáns londoni házban ünneplik Janetet, a brit árnyékkormány miniszterévé választott háziasszonyt. A vendégeknek azonban súlyos titkaik – vagy épp szenzációs bejelentenivalóik – vannak, és miközben az egyik vendég titokzatos módon távol marad, egy pisztoly is előkerül.

A most bejelentett bemutatók mellett az egész évad a 125 éves jubileum jegyében telik majd, melyre a társulat számos kísérőprogrammal, eseménnyel és kiadvánnyal készül.

A évad új bemutatóira az alábbi oldalon válthatók bérletek.

Fejléckép: A Vígszínház jubileumi díszkivilágításban (fotó: Gordon Eszter / Vígszínház)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

A színház volt az én igazi házasságom – Máthé Erzsi 95 éves

A születésnapját ünneplő Máthé Erzsi olykor úgy érzi, annyi figurát játszott már el élete során, hogy sokszor önmagát kell keresnie. Pedig mindegyik alakításában teljes lényével jelen volt. A színésznő néhány éve már a nyilvánosságtól visszavonultan él. Az alábbi interjút tizenöt éve, 2007-ben adta Canjavec Juditnak a Buda Lapjában, a másodközlés a szerző engedélyével történt.
Jazz/World

Jazzstandardek műfajközi fényben: Tigran Hamasyan koncertje a Müpában

2015-ös sikerkoncertje után május 20-án újra a Müpa színpadára lép napjaink egyik legkeresettebb jazz-zongoristája és -zeneszerzője, Tigran Hamasyan, hogy bemutassa április végén megjelent StandArt című új lemezét. A klasszikus jazzstandardek megfogalmazásában teljesen friss értelmezést nyernek.
Zenés színház

Kritikaszemle Kurtág György párizsi operabemutatójáról

A Scalában tartott ősbemutató után április 30-án a Párizsi Nemzeti Operában is színre került Kurtág György egyetlen operája, a Beckett nyomán írt A játszma vége. A kritikák remekműként írták le az alkotást.
Klasszikus

Második díjat nyert a Chaos Quartet Bordeaux-ban

A korábban Budapesten is díjazott vonósnégyesnek a Bordeaux-i Nemzetközi Vonósnégyesverseny zsűrije második helyezést, valamint egy különdíjat ítélt meg.
Tánc

Egyed Bea és Bozsányi Liliána győzelmével ért véget a X. Nemzetközi Monotánc Fesztivál

A különleges hangulatú és látványvilágú előadás mellett a nemzetközi táncszakma képviselői is tiszteletüket tették a Bethlen Téri Színházban.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház hír

Szentivánéji álom a székesfehérvári Vörösmarty Színházban

Május első hétvégéjén a gubancos szerelmek és a hatalmas fémgolyók játszották a főszerepet a Horváth Csaba által rendezett Szentivánéji álom című előadásban.
Színház interjú

A színház volt az én igazi házasságom – Máthé Erzsi 95 éves

A születésnapját ünneplő Máthé Erzsi olykor úgy érzi, annyi figurát játszott már el élete során, hogy sokszor önmagát kell keresnie. Pedig mindegyik alakításában teljes lényével jelen volt. A színésznő néhány éve már a nyilvánosságtól visszavonultan él. Az alábbi interjút tizenöt éve, 2007-ben adta Canjavec Juditnak a Buda Lapjában, a másodközlés a szerző engedélyével történt.
Színház hír

Magyar színházi fesztivál lesz júniusban Bukarestben

Bukarestben szervezi meg első alkalommal a Bukfeszt elnevezésű magyar színházi fesztivált az erdélyi teátrumokat tömörítő Magyar Színházi Szövetség, amelynek öt tagszervezete kilenc előadást mutat be a román fővárosban.
Színház ajánló

Szakonyi Károly legismertebb drámája látható a Játékszínben

Az Adáshiba a Vörösmarty Színházzal koprodukcióban kerül színre, Bagó Bertalan rendezésében. A budapesti bemutatót május 21-én tartják, majd május 28-án Székesfehérvárra érkezik az előadás.
Színház interjú

„Nehezen tudom elképzelni, hogy van olyan ember, akiben nincs valamiféle előítélet” – interjú Kálid Artúrral

Május 15-én újra látható a RaM Színházban a Veres 1 Színház Miss Daisy sofőrje című produkciója. A sofőrt alakító Kálid Artúrral előítéletekről, a színház feladatáról és hatásáról beszélgettünk az előadás kapcsán.