Színház

Új díjat alapított a Színházi Kritikusok Céhe

2022.08.16. 15:50
Ajánlom
Az idén 30 éves Kerekasztal Színház és a 25 éves Káva Kulturális Műhely kapja a Színházi Kritikusok Céhének új elismerését, a Jövő díjat, amelyet olyan társulatoknak ítélnek oda, akik innovatív színházi gondolkodással, elkötelezetten dolgoznak a társadalmi folyamatok alakításán.

A Színikritikusok díjai mellé új díjat alapít a Színházi Kritikusok Céhe. Mint azt közleményükben írták, a Jövő díj névre keresztelt elismerést olyan színházi alkotók, alkotócsoportok vagy produkciók kaphatják meg, akik innovatív színházi gondolkodással, elkötelezetten dolgoznak a társadalmi folyamatok alakításán.

Indoklásuk szerint azért volt szükség az új díjkategória megalapítására, mert a jelenlegi szavazati rendszerük ritkán, és főképp csak a Különdíj kategóriájában tudta elismerésben részesíteni azokat az együtteseket, intézményeket vagy produkciókat, amelyek fontos társadalmi feladatot ellátó, innovatív kezdeményezéseket hoznak létre, és amelyek alkotásaikban a jelen kihívásaival a jövőre is figyelve igyekeznek szembe nézni.

Egyúttal közölték azt is, az első Jövő díjat a 30 éves Kerekasztal Színház és a 25 éves Káva Kulturális Műhely kapja.

A két társulat díjához Puskás Panni, a Színházi Kritikusok Céhének társelnöke írt laudációt, amelyben arról ír, a kritikus szakmának nagy adóssága volt a nevelőszínházi társulatokkal szemben, már csak azért is, mert a hazai színész-drámatanárok munkája, szakmai tudása és tehetsége párját ritkítja Európa-szerte. Hozzátette, abban, hogy ez így alakult, egyértelműen két úttörő társulatnak, a Kerekasztal Színháznak és a Káva Kulturális Műhelynek volt a legnagyobb szerepe.

„E két nagyszerű társulat az elmúlt évtizedekben nemcsak demokratikusabbá formálta a színházat azzal, hogy gyerekek, fiatalok vagy felnőttek számára lehetővé tette, hogy

előadásaikon aktívan részt vegyenek, s véleményüket bátran vállalva akár vitatkozzanak is a színpadon látottakkal, de egyszersmind megízleltette velük, hogy mit jelent állampolgárként viselkedni egy demokráciában”

– írta Puskás Panni, aki egyúttal köszönetet mondott a két társulat munkatársainak, amiért felelősséget vállalnak mindannyiunk jövőjéért.

A Színikritikusok díját október 18-án adják át az Örkény Színházban. Mint azt megírtuk, életműdíjban idén Cserhalmi György részesül. A különdíjat ezúttal nem egyetlen szezonért, hanem egy 14 éven át tartó sorozatért ítélik oda, méghozzá az AlkalMáté Trupp kapja, amelynek résztvevői Horváth István és Máté Gábor 2003-ban végzett osztályának tagjai voltak. A társaság indoklása szerint az évente néhány estére/délutánra megvalósuló projekt életjáték-sorozata önmagában is díjazandó elszántságáért, de még inkább azért, mert a személyesség erejével és hitelével létrehozott produkcióik műfajteremtő színházi tényezővé váltak.

Fejléckép/Forrás: Unsplash

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Négy fesztivál vendége volt szeptemberben az Anima Musicae

Gazdag programmal indította 2022/23-as évadát az Anima Musicae Kamarazenekar. A zene lelkéről elnevezett együttes négy rangos fesztivál meghívottjaként lépett fel.
Vizuál

Nem fordíthatjuk el a fejünket – Film készült az időskori demenciáról

Valós történetet dolgoz fel Vámos Zoltán orvos, filmrendező és forgatókönyvíró időskori demenciáról szóló kisjátékfilmje, amelyet szeptember 28-tól láthatnak az érdeklődők.
Színház

„Az igazi függetlenséghez fel kell nőni” – Székely Csaba is megszólalt a Junior Prima-ügy kapcsán

A szeptember 20-i Junior Prima díjátadón az egyik díjazott, Vilmányi Benett személyes nézeteire hivatkozva nem vette át a kitüntetést, melynek kapcsán a kulturális élet több szereplője kifejtette álláspontját.
Klasszikus

Egy húszéves zseni rémtörténete – korai Mahler-mű hangzik el a Müpában

A panaszos dal, Gustav Mahler első, teljes egészében fennmaradt műve a Grimm-testvérek hátborzongató meséjén alapszik. Bár a zeneszerző később két tételesre rövidítette ifjúkori művét, újrafelfedezése után igen népszerű lett az eredeti verzió is, amely most először hangzik el Magyarországon.
Vizuál

„Csak a magammal vitt pálinka mentett meg a fagyhaláltól” – Ata Kandó fotókiállítása az 1956-ban elmenekült gyerekekről

„Azoknak az embereknek, különösen a gyerekeknek a sorsát akartam megmutatni, akik nagyobb szabadságért harcoltak a kommunista Magyarországon” – mondta a 103 évet élt Ata Kandó fotóművész egy korábbi interjújában az 1956-os menekülthullám idején készített gyerekportréi kapcsán. Ezekből a képekből láthatunk most egy válogatást a PaperLab Galériában, Messzemenők címmel. 

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

A proletárok köztünk élnek – Csiky Gergely drámájából készített előadást Mohácsi János

A Budaörsi Latinovits Színház Az üzlet az üzlet, avagy eladó a menyasszony című előadásának szereplői mind szélhámosok, akik semmitől sem riadnak vissza annak érdekében, hogy saját akaratukat érvényesítsék.
Színház ajánló

Jeli Viktória és Tasnádi István meséjéből készült előadással várja a gyerekeket a Csokonai

Október 2-án különleges utazásra hívja a 4 éven felüli gyerekeket a Csokonai Művelődési és Rendezvényház: a Rozi az égen – Hab a tortán! című előadásban egy kislány keresi elveszett születésnapját, miközben végigjárja a csillagos eget és rengeteget tanul a csillagjegyek alapvető tulajdonságairól.
Színház ajánló

SzínházTV – a színház Netflixe

Immár a harmadik évadával jelentkezik a színházi előadásokat online platformon, egyedi, filmes megfogalmazásban feldolgozó SzínházTV. Az őszi időszakban hét új premierrel készülnek az alkotók, az első bemutatóra október 1-jén kerül sor, a Katona József Színház Othello című produkciójával.
Színház lapszemle

Közzétette el nem mondott szenátusi beszédét Karsai György

Rátóti Zoltán egy hónappal ezelőtt, augusztus 26-án menesztette a Színház- és Filmművészeti Egyetem Doktori Iskolájának vezetőjét, Karsai Györgyöt. A döntés ellen több intézmény és művész felszólalt, később a professzor maga is reagált a történtekre. Most azt a beszédét osztotta meg közösségi oldalán, melyet az egyetem 2021. szeptember 17-i szenátusi ülésén szeretett volna elmondani.
Színház hír

„Az igazi függetlenséghez fel kell nőni” – Székely Csaba is megszólalt a Junior Prima-ügy kapcsán

A szeptember 20-i Junior Prima díjátadón az egyik díjazott, Vilmányi Benett személyes nézeteire hivatkozva nem vette át a kitüntetést, melynek kapcsán a kulturális élet több szereplője kifejtette álláspontját.