Színház

Új elnököt választott a Színházi Dolgozók Szakszervezete

2024.04.10. 09:50
Ajánlom
A színházi szakmák országosan reprezentatív szakszervezete, az idén 105 éves Színházi Dolgozók Szakszervezete jelentősen megújuláson esett át, miután az április 8-án megtartott tisztújító küldöttgyűlésen megválasztották az új országos ügyvezető elnökséget. Mihályi Győző színművészt Savanyu Gergely színművész váltja az országos elnöki tisztségben.

A következő öt évben országos elnökként Savanyu Gergely, a soproni Petőfi Színház színművésze, a soproni alapszervezet elnöke irányítja a tizenhét fős elnökséget. A tisztújításon négy elnökjelölt – Mihályi Győző színművész eddigi elnök, Detre Annamária színművész, Rónai Pál karmester és Savanyu Gergely színművész – indult. Az új elnök a szavazatok 87 százalékát megszerezve látja el a jövőben a szakszervezet vezetését.

A két alelnöki posztra a küldöttek szintén négy színművészt – Detre Annamáriát, Kovács Éva Rebeccát, Makranczi Zalánt és Pálos Zsuzsát – jelölték. Makranczi Zalán színművész, a szinkron alapszervezet alelnöke és Kovács Éva Rebecca színművész, a szabadfoglalkozású művészek alapszervezetének titkára a szavazatok közel 90 százalékát szerezték meg.

Az elnökségi tagok többsége is kicserélődött.

Az új elnökség programjában az érdekképviseleti funkció megerősítése szerepel az első helyen – olvasható a szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményben.

434610722_318931334542029_8500045072537652114_n-093704.jpg

Savanyu Gergely (Fotó/Forrás: Színházi Dolgozók Szakszervezete)

A küldöttgyűlésen az alapszervezetek képviseletében 46 küldött vett részt. A kongresszus elején Mihályi Győző leköszönő elnök összefoglalta az elmúlt ötéves ciklus legfontosabb ügyeit, amelyek között a művészi életpályamodell előkészítése és a COVID-járvány gazdasági hatásainak leküzdése komoly hangsúlyt kapott. A küldöttek elfogadták az elnöki beszámolót, valamint a szakszervezet 2023-as pénzügyi beszámolóját is. A küldöttgyűlés módosította a szakszervezet alapszabályát, amelynek értelmében a jövőben nem csak a küldöttek közül lehet elnökségi tagokat választani, hanem a szakszervezet bármelyik tagja jelölhető lesz a tisztségekre.

Elnökségi tagoknak Pregitzer Fruzsinát a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház, Peller Károlyt és Czeglédi Ákost az Operettszínház, Zoltán Áront a Vígszínház, Kolnai Kovács Gergelyt a Győri Nemzeti Színház, Kósa Bélát a kaposvári Csiky Gergely Színház, Juhász Ibolyát a Budapest Bábszínház, Sipos László Márkot a szombathelyi Weöres Sándor Színház színművészét, Császár Angela színművészt, Engelbrecht Patrikot a Győri Balett táncművészét, Egressy G. Tamást a szinkron alapszervezet elnökét, Szabó Andreát a Pesti Magyar Színház öltöztetőtárának vezetőjét, Stefanik Sándort a Szegedi Nemzeti Színház főügyelőjét és Izsó Katalint a Fertőrákosi Barlangszínház egykori projektmenedzserét választották meg. Valamennyien a szavazatok több mint kétharmadával nyertek mandátumot. Ellenszavazat nélkül választották meg a szakszervezet pénzügyeinek intézésére Pucsekné Bálint Gyöngyit, aki eddig is a szervezet főpénztárnoka volt. Az új elnökség a küldöttgyűlés után tartott alakuló ülésén megerősítette ügyvezető titkári posztján, az április elsején kinevezett Kálóczi Orsolyát.

Savanyu Gergely megválasztott elnök székfoglalójában megköszönte az eddigi vezetőség munkáját, és külön köszönetet mondott Mihályi Győzőnek az elmúlt tíz évben végzett tevékenységéért, amelyben olyan kezdeményezések is születtek, amiket az új elnökség is büszkén támogat. Az új elnök elmondta, hogy az eddigieknél hangsúlyosabb szerepet szán az érdekképviseleti munkának,

különösen fontosnak tartja, hogy a készülő új kulturális törvény kapcsán aktív párbeszédet kezdjen a szakszervezet a minisztériummal és a testvérszervezetekkel.

Örömét fejezte ki, hogy a küldöttek egy – az elnökségi tagok átlagéletkorát tekintve – fiatalabb és energikus ügyvezető elnökséget állítottak össze.

Az elnök tervei szerint az új elnökség működését átalakítja és az elnökségi tagok szakterületekért, illetve földrajzi egységekért fognak felelni. A következő fél évben az elnökség az összes színházat felkeresi, mivel a hatékonyság növelése érdekében fel kívánják hívni a kollégák figyelmét arra, hogy a szakszervezet csak akkor tud eredményesen működni, akkor nő a súlya a tárgyalásokon, ha minél többen csatlakoznak az alapszervezetekhez.

Az új elnökség az érdemi munkát az átadás-átvétel lebonyolítása után, várhatóan május első hetében kezdi meg.

Fejléckép: Savanyu Gergely (forrás: Színházi Dolgozók Szakszervezete)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Tánc

Abbahagyja a balettet, és búcsúzik a színpadtól Leblanc Gergely

A 31 éves balettművész az Operaház videójában beszélt arról, hogy elbúcsúzik a színpadtól, és a továbbiakban a háttérben fogja segíteni a Magyar Nemzeti Balett munkáját.
Klasszikus

Balázs Jánost, Harcsa Veronikát és Fischer Ivánt is elismerték az első alkalommal átadott Bartók Rádió Zenei Díjjal

A Bartók Rádió a tavalyi év kiemelkedő zenei teljesítményeinek elismeréseképpen először adta át díjait. A nagyszabású díjkiosztót a Bartók Rádió és a Duna május 25-én, az M5 kulturális csatorna május 26-án tűzi műsorra.
Klasszikus

Faültetéssel ünnepelte pályafutásának ötvenedik évfordulóját Kobayashi Ken-Ichiro

Egy japán cseresznyefát ültetett el a MÁV Szimfonikus Zenekar székházának kertjében nemzetközi karrierje ötvenedik évfordulója alkalmából a világhírű karmester, Kobayashi Ken-Ichiro.
Vizuál

Miért kellett saját példaképe elől az asztal alá rejtőznie Lars von Triernek?

Soha ne találkozz a hőseiddel, tartja a régi mondás. Úgy látszik, van, aki komolyan is gondolja ezt: a dán filmművészet egyik legnagyobb alakja ugyanis szó szerint elbújt, hogy elkerülje a találkozást – az amerikai filmművészet szintén egyik legnagyobb alakjával.
Jazz/World

Ha uralod a csöndet, a tiéd lehet – beszélgetés João Camarero brazil gitárművésszel

João Camarero rendkívül kellemes beszélgetőpartner és hihetetlenül kifinomult játékú előadóművész, akiből a világ legtermészetesebb módján árad a zene. A brazil gitárművésszel a budapesti fellépését megelőző napon beszélgettünk.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház hír

Chaplin és Einstein barátságának történetéről szól a Rózsavölgyi Szalon augusztusban érkező bemutatója

Megtartották a Rózsavölgyi Szalon soron következő bemutatója, az Albert és Charlie olvasópróbáját Ujj Mészáros Károly rendező vezetésével. Az augusztusi bemutatóban színpadra lép Epres Attila, Pál András és Nagy Dóra.
Színház hír

Komédia, horror és romantikus musical is helyet kapott a Karinthy Színház új évadában

A Nemzetközi Történetmesélő Fesztivállal, az első Karinthy New Wave Festivallal júniusban, az új évadban pedig több bemutatóval várja a közönséget a Karinthy Színház.
Színház ajánló

Milyen hatással van hat ember életére egy váratlan terhesség? – új bemutató a 6SZÍN-ben

Csákvári Krisztián írta és rendezte a 6SZÍN legújabb bemutatóját, amely egy váratlan terhesség körül forog. A Kontraszt című előadás története egy fiatal felnőtt férfi útkereséséről szól a modern világ talajvesztett zűrzavarában.
Színház interjú

Mindig van egy hajnal a konyhában – beszélgetés Kovács Patríciával és Schmied Zoltánnal

Valódi érzelmi hullámvasutat kínál a nézőknek a Rózsavölgyi Szalon április közepén bemutatott, Bármit mondhatsz című előadása, amelyben egy negyvenes házaspár próbálja tisztázni sok-sok év alatt felgyülemlett sérelmeiket egy reggelbe nyúló beszélgetés során. A két főszereplővel, Kovács Patríciával és Schmied Zoltánnal beszélgettünk.
Színház interjú

A művészet szabaddá tesz – interjú Venyige Sándorral

Pest megye legnagyobb szabadtéri összművészeti fesztiválját kínálja Budapesttől mindössze 25 kilométerre a Mézesvölgyi Nyár. A fesztivál alapító-igazgatóját, Venyige Sándort kérdeztük az idei programokról.